5. februar 2020

Om Tarantinos ‘Once upon a time in Hollywood’: “In its foundations, it’s so breathtakingly right-wing..”

Jeg er ikke den store filmnørd, men Quentin Tarantino er manden bag Reservoir Dogs (1992) og Pulp Fiction (1994), og Once upon a time in Hollywood skulle naturligvis ses. Jeg blev positivt overrasket. Brad Pitt er cool som i Fightclub (1999), og hippiescenerne er intet mindre end fantastiske, og så kan med leve med at filmen varer mere end 2,5 time. Hermed anbefalet.

Kyle Smith anmelder filmen for National Review – The Shocking Right-Wing Tinge of Once Upon a Time… in Hollywood.

“Quentin Tarantino’s Once Upon a Time… in Hollywood is steeped in an element critics love: It celebrates movies, thus validating the lives of those who spend inordinate amounts of time watching them. So many critics love this aspect of Tarantino’s latest that they missed an equally important factor: It mercilessly sends up leftist values. In its foundations, it’s so breathtakingly right-wing it could have been made by Mel Gibson.

Spoilers follow. Tarantino’s story (which has just been released on Blu-Ray and DVD), drips disdain on hippie Boomers from the vantage point of an older, sturdier, more rules-bound and more conservative America, personified by its Greatest Generation heroes: the aging cowboy actor Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) and his stunt man/factotum Cliff (Brad Pitt). They are a middle-aged two-man army battling Sixties youth culture as it discards all norms and steers the culture into a ditch. At the bottom of that ditch is the gruesome reality of the Manson Family murders that took place in the closing weeks of the Sixties. It was a stark announcement to everyone that the hippies had gotten out of hand.

In its now-famous climactic scene, OUATIH goes beyond hippie punching and ventures into hippie roasting. Watching a hippie murderess get flame-broiled by Rick Dalton might have been the single most delightful moment at the movies this year.

Rick and Cliff stand for an old-school way of doing things — all macho movies and masculine camaraderie. They wear their hair much shorter than what has become the norm for men. … Cliff drives around in Rick’s Cadillac — that epitome of Greatest Generation aspiration — listening to Neil Diamond while the Manson girls dress like sluts and dive through dumpsters. Cliff takes a liking to one girl, Pussycat (Margaret Qualley) and offers to drive her home, but when she offers him a sex act, he instead brings up a discarded norm — ‘How old are you?’ She replies, ‘First time anybody’s asked that in a long time.’ He’s sticking to the rules of another era.

When one of the boys hanging around the ranch gives Cliff’s car a flat tire as a prank, Cliff makes him pay for it with a broken nose. Then makes him change the tire. Cliff is not just a stunt man in Westerns; he’s a sort of walking embodiment of manly Old West values. You mess with a man’s ride, you pay dearly.

The sexual politics of the film are hilariously reactionary. … Tarantino’s purpose, revealed in the final act, is to imagine a kind of cultural restoration of the pre-hippie Sixties by having Cliff, with an assist from Rick, dispatch the wild hippie girls of the Manson Family and the one feckless hippie boy who comes along with them vowing to do the work of Satan.

… Cliff metes out even more punishment than is strictly called for, smashing one hippie wench’s face into hamburger, and Rick uses a prop from pre-hippie genre cinema to turn one of his attackers into a s’more. The spirit is ‘Wouldn’t it have been beautiful if it had actually turned out this way?’ It’s very Inglourious Basterds — with hippies incurring as much needful wrath as Nazis.

Screencaps

(Quentin Tarantinos Once upon a time in Hollywood, 2019; Fotos: Youtube)

Oploadet Kl. 01:04 af Kim Møller — Direkte link15 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/107914/trackback

15 Comments »

 1. Hippien ligner Wounded knee-Jacob-bagbordsindianer-homboldt. En udsøgt taber med dårlige tænder.

  State of the Union (SOTU) kl. 0300 – wh.org/live

  Kommentar by Iznogut — 5. februar 2020 @ 02:07

 2. Hvis du kan anbefale sådan en film,forstår jeg bedre du lytter til radio4

  Kommentar by Nielsen — 5. februar 2020 @ 03:00

 3. Nielsen — 03:00

  I ain’t got a fucking clue Nielsen, what’s the connection, couldn’t you spell it for me?

  Kommentar by T. Flodur — 5. februar 2020 @ 06:30

 4. Der henvises nok til forrige post der begynder:
  En time kan være lang tid i en bil, når eneste underholdning er ‘Vennetjenesten’ på Radio4…

  Kommentar by Peter Buch — 5. februar 2020 @ 07:14

 5. Tarantino instruerede også to CSI (Crime Scene Investigation- amerikansk krimi-tv-serie) “Grave Danger” 1 og 2. Kan hermed også stærkt anbefales. Kunne egentlig samles til en film. Støt SIAD. God onsdag. mvh Michael Unna

  Kommentar by Michael Unna — 5. februar 2020 @ 08:31

 6. […] Se også Om Quentin Tarantino ‘s ‘Once upon a time in Hollywood’: “In its foundations, it’s so … […]

  Pingback by Skattekronerne ruller: Burkabegejstret højskoleforstander reklamerer for konens firma – Free Speech Blog — 5. februar 2020 @ 09:18

 7. Glæder mig til at se den. Kan i øvrigt anbefale ‘Inglorius Basterds’ af Tarantino med Brad Pitt i hovedrollen.
  Fra 2009 og ca. 2½ time, Tarantino kan vist kun lave lange film, men de fleste af hans film kan bære det. Den nævnte film kan ses på en af de største streamingtjenester…

  Kommentar by Henrik Petersen — 5. februar 2020 @ 09:19

 8. Once upon a time er et klart comeback for QT. Ikke at han har tabt penge på sine film men Reservoir dogs er meget længe siden og var efter min mening den bedste. Pitt er cool som Steve Mcqueen og Decaprio er underholdene som presset og ynkelig mand og skuespiller. De lider begge to af “toxic masculinity” på hver sin måde og i sidste ende er det også deres “lidelse” der redder dagen.
  Scenen med Cliff og Bruce Lee er så meget væg til væg testosteron at den er hele filmen værd.

  Kommentar by Hagmann — 5. februar 2020 @ 09:33

 9. -> Henrik Petersen

  Jeg har skam set Inglorius Bastards. Kunne også være nævnt i introen.

  Kommentar by Kim Møller — 5. februar 2020 @ 09:43

 10. Både Reservoir Dogs og Pulp Fiction er sublime mesterværker, som enhver bør se.

  I 2012 instruerede Tarantino dog også den politisk korrekte film Django Unchained.
  Her følger man en sort slave, og dennes heroiske kamp for at blive fri.
  Plottet er klassisk Hollywood: De stakkels negre er gode mennesker, og alle de hvide er nogle dumme svin…

  Kommentar by Revisoren — 5. februar 2020 @ 12:12

 11. Ser ud til den er en guldøl i sofaen værd

  Kommentar by redneck — 5. februar 2020 @ 14:03

 12. Ok, men det er at strække den lidt at sige Manson familien var venstreorienterede. Ja, på overfladen var de hippier m stoffer, fri sex og rockmusik. Men deres filosofi handlede om racekrig og apokalyptiske bibelfortolkninger. De var basalt set fundamentalistiske kristne nazister.

  Kommentar by Lukket fest, skrid hjem — 5. februar 2020 @ 18:24

 13. Giv Uncut Gems med Sandler, af Safdie brødrene, en chance – fantastisk film – genial afslutningen – Episk!

  Kommentar by Jørgen Nielsen — 5. februar 2020 @ 19:07

 14. Inglorius Basterds sagde mig absolut ingenting, det samme kan stort set siges om Kill Bill filmene. Tarantino har i min optik, stadig kun en seværdig film Håndlangerne og til nøds Pulp Fiction.

  Kommentar by LarsB — 5. februar 2020 @ 20:24

 15. Enig – en fantastisk film!

  Kommentar by Axl — 6. februar 2020 @ 10:32

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper