29. januar 2010

Jacob Mollerup, DR-redaktør: Irrelevant at gerningsmanden havde somalisk baggrund

Interessant debat på Journalisten.dk, som citerer DRs Jacob Mollerup, for det synspunkt, at etnicitet er irrelevant i de fleste kriminalsager. Man kan skrive kronikker om emnet, men sålænge multikultur deler vandene, så er det for mig at se et politisk partsindlæg, ikke at præcisere etnisk ophav, som en del af den almindelig dækning.

Selvfølgelig er det ikke befordrende for troen på multikulturalisme, at personer tilhørende relativt små mindretal igen og igen er i centrum i tunge kriminalsager, men journalister skal formidle virkeligheden – ikke filtrere ubekvemme sandheder fra. Der går en lige linie fra ikke at fortælle om etnisk ophav, til bevidst at skjule samme, og den slags kan ikke undgå at præge dækningen.

Havde TV2 Nyhederne fulgt Mollerups anbefaling, så havde de måske undladt at interviewe en kvindelig somalier, som gerningsmanden kendte fra jobcenteret. Fra 22-Nyhederne, onsdag aften…

“Han blandede sig ikke med somalierne. Han har en anden religion. Vi andre somaliere er muslimer. Han fortalte, at han var kristen. (Faiso Jeylani Muradi; TV2 Nyhederne, 27/1-10)

Samme detaljer fremgår af Ekstra Bladet i dag, hvor bestyreren for en forretning hvor han var i praktik fortæller…

“Kamal var rigtig ked af det og følte ikke, Jobcentret kæmpede hans sag. Han ville klage over sagsbehandlerne. Kamal gjorde ifølge bestyreren meget for at sætte sig ind i danske love, regler og retssystem, fordi han var optaget af at blive integreret. Han kaldte sig for ateist, selv om han havde en kristen baggrund. (Anders Buch; Ekstra Bladet, 29/1-10)

Personligt var jeg ikke klar over, at der overhovedet fandtes kristne i Somalia, men det viser sig der er nogle få tusinde, som ofte angribes af den islamistiske terrororganisation Al-Shabaab, der har som erklæret mål at udrydde al kristendom i landet. Det forhold at manden er kristen, giver måske nok billig pointe til Politiken-segmentet, men det gør ikke sandheden irrelevant.

Fra Journalisten – Seer-redaktør: Er det væsentligt, at han er somalier?

“Den seneste klumme fra Jacob Mollerup tager udgangspunkt i mordsagen fra Holstebro, hvor en kvindelig sagsbehandler blev stukket ihjel. DR udsendte kort efter følgende SMS:

“DR: En sagsbehandler er blevet stukket ihjel uden for Holstebro Jobcenter af en klient – en 28-årig somalier”

Det rejser to spørgsmål hos Jacob Mollerup:

» Hvorfra ved DR, at den 28-årige er skyldig? Og er det vigtigt for sagen, at han er somalier?«

Det første spørgsmål er hurtigt besvaret. DR vidste ikke, om den 28-årige var skyldig og skulle derfor have været mere påpasselig med sprogbrugen, skriver Jacob Mollerup.

Spørgsmålet om, hvorvidt DR skulle have nævnt hans nationalitet er snare til diskussion, mener redaktøren. I den konkrete sag var der ikke oplysninger, der pegede på, at det skulle være relevant, hvor han er født. Derfor mener Jacob Mollerup, at det strider mod de presseetiske retningslinjer om, at slægtsforhold, race, stilling og seksuel orientering ikke bør nævnes, medmindre det har direkte indflydelse på substansen i sagen…

Jacob Mollerup erkender, at det er svært at trække grænserne, og det i mange tilfælde vil blive en vurderingssag. Han opfordrer til, at DR udelader oplysninger om etniske forhold i første omgang, indtil de har mere håndfaste beviser på, at det er relevant for sagen.

Oploadet Kl. 19:41 af Kim Møller — Direkte link18 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/11586/trackback

18 Comments »

 1. Ja , der kan læres meget ved at undervise i Østtyskland.
  Der han han lært, at sandheden er relativ og kan bøjes alt efter
  politisk ønske.
  Stakkels Danmark.

  Kommentar by pk — 29. januar 2010 @ 19:47

 2. Det vil da gøre journalisthvervet meget nemmere hvis man kan undlade detaljer, så kan en historie komme til at se således ud:

  “En person på et sted har begået en handling, en myndighedsperson blev tilkaldt og der bliver taget hånd om sagen.”

  Så er der ikke diskrimineret mod nogen, unødige detaljer er fjernet, og ingen kan blive krænket eller stødt – det skulle da lige være den intelligente læser af sådant noget vås!

  Kommentar by Zonka — 29. januar 2010 @ 20:08

 3. Go on, punk, make my day. Mere fortielse vil kun gøre mainstreammedierne yderligere marginale for flertallet, og græsrodsmedier som blogs vil vinde på det ved at undersøge og fremlægge de oplysninger folk gerne vil have.

  MSM har med Hedegaard- og Langballesagerne endnu en gang stadfæstet deres afmagt ift. virkeligheden. Selv JP går på lederplads i spagat over tonen. Intet mainstreammedium vil nogensinde begynde at afdække det allervigtigste spørgsmål overhovedet, nemlig hvor alle de tendenser vi kan iagttage i de daglige nyheder – krav om særbehandling, endeløs udnyttelse af vores eget samfunds regler mod os selv, ghettoer, skyderier og tørklæder osv. – peger hen. Intet mainstreammedium vil spekulere så langt som hvad der sker hvis de europæiske samfund i en ikke så fjern fremtid begynder at gå for alvor i opløsning.

  De vrider hænder og udskammer f. eks. Lars Hedegaard for at prøve at spekulere så langt, og vil eller kan ikke skelne mellem ‘kan ske’ og ‘bør ske’. Her har de definitivt overladt scenen til blogverdenen og andre ikke-MSM-medier. Nu vil Jacob Mollerup altså gå et skridt længere og lægge røgslør også over de daglige nyheder. Vores gevinst.

  Kommentar by Lars Findsen På Crack (islamofob) — 29. januar 2010 @ 20:17

 4. Han kaldte sig for ateist, selv om han havde en kristen baggrund

  Så må han jo have stukket hende ned, fordi han spiser for meget svinekød. Han er jo dermed et levende bevis på at Muhamedanerne har ret, når de siger at man bliver dyrisk og primitiv af at spise svinekød. Det er jo derfor at danskerne opfører sig så voldsomt og slagter hinanden og gifter sig med 9-årige piger og forgriber sig på deres mindreårige kvindelige familiemedlemmer:
  http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2010/01/29/171419.htm?rss=true

  Tag ved lære af muhamedanerne og hold jer væk fra det, for de har forstået ting, som vi aldrig vil komme blot i nærheden af. Prøv bare at se på alle de forskningsresultater, som de højtudviklede muslimske samfund har frembragt mens vi har rodet i sandet i vores ørken. Konvertér med det samme og frels jeres syndige sjæle, mens tid er.

  (Der KAN forekomme ironi i ovenstående. Dem, som finder det, må beholde det)

  Kommentar by Carl — 29. januar 2010 @ 20:34

 5. Efter en alvorlig forbrydelse er politiet meget afhængig af henvendelser fra det offentlige. Således også efter drabet på socialrådgiveren forleden, hvor man efterlyste oplysninger om gerningsmandens rute. Da man havde vidneudsagn fra personer der overværede drabet, skulle det være oplagt for medierne, ikke mindst de hurtige som Radioavisen og DR Update, at bringe et signalement.

  Men det vil DR ikke. DR er blevet al for stor og har fået al for stor magt. Det er forrykt, hvad man tillader sig.

  Kommentar by Niels P. — 29. januar 2010 @ 21:32

 6. Hvis det var irrelevant at gerningsmanden havde somalisk baggrund, hvorfor så hurtigt ude med det?

  Det er en utilsigtet men åben indøremmelse af Mollerup at det faktisk ikke er irrelevant.

  Kommentar by DanskeriTN — 29. januar 2010 @ 21:36

 7. Jeg syntes at det ville være en god ide i disse firkantede tider at medierne ikke må bringe noget som helst om forbrydelser før sikre oplysninger om politisk ståsted og religionsforhold er tjekket.
  Og at de så var pålagt at anføre dette.
  Som f.eks Kristen mand der menes at være medlem af DF har slået en ung pige ihjel i Herning.
  Det ville være i det mindste være til stor hjælp på denne blog så i er stand til at skyde jer selv i foden med bare lidt større træfsikkerhed.

  Kommentar by Per Henrik Rasmussen — 29. januar 2010 @ 22:38

 8. Kære Jacob Mollerup.
  Om det er væsentligt eller uvæsentligt om den pågældende formodede morder er somalier, om han er muslim, kristen eller som han selv hævder ateist, skal du ikke blande dig i. Men hvis du forsøger at forhindre offentliggørelsen af hans eller andre gerningsmænds ætnisitet, religion eller hårfarve, så gør du det pludselig til en meget væsentlig oplysning. Så plæderer du for censur eller selvcensur, og det er rigtigt slemt.
  Der er kun en der kan vurderer om de ovennævnte oplysninger er væsentlige, og det er modtageren, det kan aldrig være afsenderen.
  Hvis det er afsenderen, der fravælger oplysninger, fordi de er ubekvemme, upassende eller stemmer dårligt overens med journalistens personlige holdning, ja så er det censur!

  Kommentar by Andreas — 29. januar 2010 @ 23:02

 9. Mollerup er del af det statsfinancierede meningspoliti. Han lever af os og korrekser os samtidig med at han forsoeger at promovere multikulturen i opposition til det danske folk og dets kultur.

  Kommentar by DanskeriTN — 29. januar 2010 @ 23:15

 10. Selvfølgelig er etnisitet relevant i forhold, der har med kriminalitet, økonomi m.m Multikulturens pris er relevant specielt fordi, der aldrig har været et folkeligt mandat til denne politik i DK eller et andet Europæisk land. For mig er den oplysning ligeså relevant som, at en ulykke skyldes en spritbilist -ulykke var altså en pris for folk kører påvirket. Hvis folk dør tideligt vil jeg da også gerne vide om de røg eller drak – et krav om den oplysning gør mig jo ikke missionsk. Mollerup vil sikkert sige dette ikke er relevant; død er død!. Men lad og bare få cencur -så tilskriver alle i deres baghoved, at det var en invandrer bag forbrydelsen. Man begynder, at tænke “svensk”.

  Kommentar by Thorsted — 29. januar 2010 @ 23:55

 11. Som Kim Møller godt og rigtigt bemærker: “Der går en lige linje fra ikke at fortælle om etnisk ophav, til bevidst at skjule samme, og den slags kan ikke undgå at præge dækningen.”

  Sådanne sager risikerer at blive underbelyst i visse henseender. Nogle sager vil slet ikke blive omtalt.

  Tænk over det, redaktør Jacob Mollerup, du som bærer den forpligtende titel: Programchef for Etik og Klagesager – Lytternes og seernes redaktør.

  Kommentar by Niels P. — 30. januar 2010 @ 00:46

 12. Hør nu her! nu må vi igen-igen sætte os i rundkreds og starte en dialog om jakob Molbo’s adfærd!
  Vi kan altså ikke forvente at den politiske skolede DDR-kommunist jakob Molbo, fatter en skid, hvordan jakob Molbo er havnet i en stilling som den, han virkelig ikke fortjener for OS normalt begavede, vil fortsat nok være en gåde!
  MEN, vi kan i det mindste begynde at beklage os over Molboen’s åbenlyse socialist udvalgte job udvælgelse, af en håbløs inkompitent DDR-kommunist som ingen ville røre, hvis Molboen søgte ansættelse i den private sektor, fordi mandslingen er et håbløs eksempel på DDR-kommunist styret propaganda virksomhed, som ikke ville have en jordisk chance uden (D)DR og fagforeningerne “aktiverings” ansættelser!
  Husk på, de stat ansatte (D)DR medarbejdere, kan ikke bryde tonen! for så de fyret! derfor ser vi mere og mere selvcensur, fordi medarbejderne i (D)DR har dyre terminer at betale! så de siger hvad som helst for at bevarere jobbet!
  I go’dag mand økseskaft aftenshow, blev fx tre totalt hjerneblødninger udtalelser bragt, hvor den bælgøjet michelle blank! udtrykkeligt bad den om ikke at forholde sig til indholdet af Kragrups udtalelser, MEN udelukkende om TONEN!! så skide være med de utallige æresdrab, men det vigtigere at angribe TONEN! istedet for de faktiske forbrydelser…
  Jeg siger bare TAK! for aften slaffen-raffen latte kaffe snik-snak, fy for allah i helvede for manipulerende uvidende kendisse Se og hor billig pinlig fnidder fnadder snik-snak….
  Bræk spanden måtte endnu engang findes frem…..og så jeg tvangs underlagt til at betale for dette håbløse kendisse uvidenheds-show.
  Få aftenkaffen galt i halsen, hør på statsbetalte “kunstner” og deres feelgooood jubel-naragtige rablerier, selvom de er kender de ingen forstand har på politik, jamen, hvorfor allah i helved udtaler de sig SÅ om politik!!! de sgu skøre de tilskuds betalte cirkus aktører i den “fine” kultur støttede! børnehave!
  Må (D)DR dø som pædofeten muhammed, bare uden tilhængere der troligt holder liv! i myten.
  De ægte Molboer fortjener sgu ikke jakob Molbo som talsmand!
  Fyr Molboen, jakob….

  Kommentar by li — 30. januar 2010 @ 04:34

 13. Jeg er faktisk enig med Mollerup. Man har ikke en gerningsmand, men en mistænkt. Og DR bør gå frem efter et forsigtighedsprincip, da de er betalt af tvangsmidler.
  DR gør alt for lidt for at afdække følgerne af den fejlslagne udlændingepolitik. Og det kunne der gøres noget ved. Men det behøver ikke at gå ud over den i Holstebro bosiddende udlænding.

  Kommentar by elefanten — 30. januar 2010 @ 09:04

 14. 9 Dansker i TN–

  Mollerup er del af det statsfinancierede meningspoliti. Han lever af os og korrekser os samtidig med at han forsoeger at promovere multikulturen i opposition til det danske folk og dets kultur.

  Det kan ikke siges klarere på 2-3 sætninger.

  Lad os håbe det ulmende licensoprør mod DanMarx Radio for alvor får
  vind i sejlene.
  Denne legende indenfor meningstyranni,burde leve på lånt tid,såfremt
  vi da havde en bare nogenlunde borgerlig/liberal regering.

  Problemet er at både V og K nok kan,men af bekvemmelighedshensyn ikke
  vil se problemet med tvangslicensen og den groteske situation,som
  tvinger folk til at betale for en vare de ikke har bestilt.
  DF har travlt med at være de nye socialdemokrater,og har opgivet.

  Faktisk kun Liberal Alliance som har en anstændig holdning pt.
  En lidt grotesk situation,men vent bare og hør hvordan VKO vil råbe
  op om DR´s venstredrejede verdensbillede,når de har tabt næste valg.
  Og så er det for alvor for sent

  Kommentar by Henrik -patriot — 30. januar 2010 @ 09:25

 15. Herlig cirkulær argumentation fra DR føreren:

  Etnicitet skal ikke påvises, med mindre det er relevant. Når etnicitet aldrig påvises i kriminalsager, kan det aldrig påvises at være relevant.

  Utroligt at han kan slippe afsted med den slags bræk i den stilling.

  Kommentar by DaLi — 30. januar 2010 @ 09:29

 16. I en multikulturel og globaliseret tid – hvorfor skal danske licensbetalere så nøjes med en enkelt mand – DR redaktør – med de holdninger som Mollerup har?

  Kommentar by Liva — 30. januar 2010 @ 11:55

 17. At en dinosaur som MOLLERUP kan sidde på en toppost i (D)DR er en SKAMPLET på Det monopoliserede DanmarX Radio.
  Tvangsudskrevet licens !!!!!
  Normale mennesker skal finde sig i løgn, bedrag, fortielse og fordrejning, udført af gamle kommunister. Det er da sygt.
  Prøv at google lidt. Se Jacques Berg, Jannich Kofoed, m.fl.
  De er så røde, at det gør ondt.
  Var det ikke meningen, at DDR skulle bebrive neutral journalistik?????

  Kommentar by Anonym — 30. januar 2010 @ 16:25

 18. Kære Kim Møller & Co.
  Det her bygger altså på en helt skæv gengivelse af min kommentar. Den kan i sin helhed læses her:
  http://www.dr.dk/etik.
  Jeg kritiserede her DR’s første nyhedsversion, som slog fast, at en 28-årige somalier var morderen. Det er man – uanset nationalitet og etnicitet – altså ikke i en nyhedshistorie, så længe man blot er mistænkt og retten ikke har talt. Jf. også Herning-sagen.
  Og så argumenterede jeg for, at man lige tænkte sig om, før man gjorde etnicitet eller nationalitet til det centrale.
  Som sagen efterhånden blev belyst den pågældende dag, synes jeg det var i orden, at den anholdtes baggrund blev omtalt i den samlede dækning. Men jeg synes ikke, det er ok, når man få minutter efter at have hørt politiets første mistanke udbasunerer: Det var somalieren!
  Jeg håber denne nuancering er mulig trods de høje råb i debatten. Og det betyder altså ikke, at jeg argumenterer for, at man skulle holde noget væsentligt skjult i den samlede reportage. Intet kunne faktisk ligge mig fjernere – tro det eller lad være.
  Mvh. Jacob Mollerup

  Kommentar by Jacob Mollerup — 7. februar 2010 @ 23:29

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper