7. september 2021

Bo Lidegaard anno 2021: ‘Vi skal lukke af for at beskytte demokrati og menneskerettigheder i Europa’

For seks år siden var Bo Lidegaard chefredaktør for Politiken, og fra lederplads skosede han ‘højrepopulister’, der ville lukke grænsen for indvandring fra Syrien. Han er blevet klogere, og det er da rart at den 63-årige dr.phil. nu endelig er kommet frem til samme konklusion, som den gennemsnitlige dansker. Interview med historiker Bo Lidegaard i Weekendavisen – Krigstræt: Med mur og pigtråd (af Christian Bennike).

“… Så haster vi videre til samtalens næste tema: migration og EUs ydre grænse. Her har 63-årige Bo Lidegaard nemlig ændret holdning. ‘Jeg er blevet hårdere,’ som han siger. For Europas demokratier kan slet ikke fungere uden en hård grænse, siger han nu. Derfor går det ikke, at enhver afghaner og marokkaner, der måtte stævne ud fra Libyens kyst og røre stranden på Lampedusa, de facto kan få et liv i Europa, enten fordi de har ret til asyl eller ikke kan sendes hjem igen. ..

‘Hvis ikke vi er meget konsekvente, meget hårde ved EUs ydre grænse, så vokser trafikken over Middelhavet med store humanitære konsekvenser. Det er derfor, det i dag er EUs politik, at Frontexbådene ikke sejler ud og samler folk op. Fordi jo flere man samler op, jo flere sejler ud, og jo flere drukner. Vi gør ikke problemet mindre ved at være bløde. Vi gør det værre.

Så vi skal lukke af. For at redde liv, men også for at beskytte demokrati og menneskerettigheder i Europa. Som Lidegaard formulerer det: ‘Menneskerettighederne er absolutte, og alle mennesker er lige meget værd – men alle mennesker har ikke samme betydning for os.’

– Det var jo det, man engang kaldte Fort Europa.. … Er det dér, vi er nu? Er det der, du er i dag? …

Ja, det er det.‘ Det var ikke ligefrem det, man kunne læse i Politiken, dengang Lidegaard skrev lederne. Jeg læser et af hans egne citater højt for ham, det er fra flygtningekrisen i 2015…

‘Jamen det er en ren tilståelsessag. Jeg mente dengang ikke, at man i praksis kunne lukke Europas ydre grænser. Det mener jeg i dag.‘”

(Bo Lidegaard i Politiken, 17. oktober 2015 – Weekendavisen, 3. september 2021)

Den værdibaserede udenrigspolitik, mange hylder, er jo i virkeligheden ideologisk. Og jeg tror ikke, ideologi er et godt grundlag at gå i krig på… Det er paradoksalt, vi lever i en tid, hvor vi arbejder så meget med at forstå kolonialismens arv og de spor, den har efterladt i vores samfund. Og samtidig trives en utrolig stærk fornemmelse af, at vi har et særligt ansvar for at intervenere og sikre de værdier, som vi selv lægger størst vægt på.” (Bo Lidegaard)

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/121557/trackback

26 Comments »

 1. Hvorfor stoppe der? Hvorfor ikke sende de 50.000 kurdere fra Syrien hjem til deres sikre og fredelige hjemland? Det er vel bare at lave en aftale med Assad og kurderne. Er EU for fine til det?

  Kommentar by Syrienblog — 7. september 2021 @ 02:14

 2. Begynder den 63-årige dr.phil. at frygte for sin pension? :-D :-D

  Kommentar by tavsen — 7. september 2021 @ 02:20

 3. Syrienblog — 7. september 2021 @ 02:14

  Hvis pkk stadig er på EU’s terrorliste, kan det vel blive problematisk?

  Men tænk hvad 50.000 kurdere kunne gøre for deres fædrene jord, i stedet for at dandere den andre steder.

  I 1985 blev jeg opmærksom på det nye fænomen. Købte en case-bog om det. Der var netop en kurder, der var rejst i tog hele vejen op gennem kommunistiske Østeuropa. For at komme til det kapitalistiske Danmark, hvor han straks fik asyl. Fordi han var forfulgt som kommunist

  Kommentar by tavsen — 7. september 2021 @ 02:27

 4. Det er da udmærket at Bo Lidegaard er blevet mindre fatsvag med tiden. Bedre sent end aldrig. Men i ALLE de gamle partier er man ikke blevet klogere, og det samme gælder DR, TV2, BT, EB og JV mv. Efter 30 år forstår man stadig ikke det som mindre tungnemme danskere forstod for tre-fire årtier siden.

  Og i EU får man sig næppe fjumret sammen til at oprette en ydre grænse der er effektiv til at stoppe menneskesmuglerne og horderne af evighedsturister.

  Europas og Danmarks fremtid ligner stadig en ond drøm, et blodigt mareridt.

  Kommentar by BENT A — 7. september 2021 @ 03:21

 5. Kommentar by tavsen — 7. september 2021 @ 02:27

  Kurderne har lige udvist tre “svenskere”, så samarbejdet den vej fungerer tilsyneladende fint. En integrationsydelse i Danmark er højere end Præsident Assads løn, så du skal ikke regne med at de savner deres fædrende jord meget, selvom der er ganske fredeligt.

  Kommentar by Syrienblog — 7. september 2021 @ 03:22

 6. Hmm. Unisont skifter en gruppe førende europæiske meningsdannere og politikere pludseligt og mener nu det samme som de ”højre-populister”, som de udskammede for bare få år siden. Hvad der enten er sket, står man tilbage med et ophobet ubehag:
  – Deres holdningsskift kommer mindst 30 år for sent, og det er tvivlsomt om den enorme skade, de har påført Europas befolkninger, overhovedet kan repareres længere.
  – Når de sådan skifter holdning på én gang, udstiller de sig som vindbøjtler, der kan mene hvad som helt, når deres ”førerbunker” giver ordre til det.
  – De vil sikkert stadig betragte dem, som de nu er enige med, som farlige højre-populister, der skal bekæmpes med alle midler af den mediepolitiske magt og gennem staten med lovgivning og domstole

  Kommentar by traveler — 7. september 2021 @ 03:51

 7. De islamoekstreme Radikale er for sent ude igen. Pernille Vermund skriver, at Nye Borgerlige ifølge nye målinger står til 17 mandater ved næste valg. Vi håber bare, at disse stemmer ikke stjæles fra andre danskervenlige og islamfjendtlige partier.
  De radikale vejrhaner er rustet fast og har altid peget i retning af Mekka, som gode femte kolonner – de kæmper nu for at overleve næste valg – selv om de så skal gå over til den danske fjende.

  Kommentar by Gustav Jensen — 7. september 2021 @ 08:23

 8. Vindbøjtelfamilie tsk tsk.

  Kommentar by Nielsen — 7. september 2021 @ 08:38

 9. Nu siger Bo Lidegaard “vi skal lukke af. For at redde liv”. Hvad med de danskeres liv det allerede har kostet? Den øgede kriminalitet, vold og voldtægter?
  Hvad med et retsopgør* i form af (endnu en) rigsretssag, hvor de skyldige politikere bliver stillet til ansvar for deres landsforræderiske gerninger?
  *Retsopgøret er betegnelsen for det juridiske opgør med de danskere, der havde støttet eller hjulpet den tyske besættelsesmagt i perioden fra 1940 til 1945.

  Kommentar by Amad — 7. september 2021 @ 08:43

 10. Med mur og pigtråd. God ide, men det er bare svært at bygge en mur og rulle pigtråd ud i Middelhavet. Mon ikke det bliver nødvendigt at supplere med total afskaffelse af spontan asylsøgning. Så længe det lykkes for flygtninge at få permanent opholdstilladelse med fri adgang til alle velfærdsgoder, vil EU virke som en magnet.

  Alle asylsøgere der ankommer spontant skal betragtes som illegale og arresteres og udvises. Det vil være det eneste der kan stoppe strømmen. Det er det eneste der kan redde vores civilisation.

  Det er dog positivt at selv folk på centrum-venstrefløjen er begyndt at blive bange. Men der er nok lang vej endnu, før deres angst vil give sig konkrete udslag. Mediemaskinernes magt er for stor, deres humane vanetænkning er for indgroet og det store flertal af vælgere for dumme og uvidende.

  Hovedproblemet er EU. EU-traktaten er en klemme der gør det næsten umuligt for autoritetstro mainstreampolitikere at gøre det nødvendige. EU-traktaten forlanger at medlemslandene er tilsluttet de internationale konventioner, som er flygtningeproblemets kerne.

  Kommentar by JC — 7. september 2021 @ 08:58

 11. I 1942 kunne de allierede overvåge Middelhavet og forhindre nødvendige forsyninger at nå frem til Rommels afrikakorps. Til sidst måtte Ørkenræven derfor give op. Det lærte vi noget om i folkeskolen i 1958. Det ved derfor også historiker, dr.phil. og EU-ideolog Bo Lidegaard.

  Kommentar by Niels Thyge Riisgaard — 7. september 2021 @ 09:50

 12. Det er Islam der er problemet. Enten bekæmper man den religion, eller også spilder man tiden. Men ok godt han er blevet klogere. Bedre sent end aldrig.

  Kommentar by Michael Unna — 7. september 2021 @ 09:53

 13. selv en fodslæbende, snøvlende, politisk korrekt,
  langsomt opfattende, idealistisk, naiv og blind høne
  finder undertiden korn…

  spørgsmålet er vel bare om Politiken og DR finder en ny
  egnet cand.ingenting der velmenende kan docere hvilken retning
  Danmark og Europa skal følge i anstændighedens navn.

  Lidegaard er som en indavlet, retarderet medejer af en familievirksomhed der dumstædigt har holdt fast i en katastrofekurs
  og ikke har villet slippe roret, træde ned fra broen og nu fatter alvoren og lytter til bestyrelsen og medarbejderne.

  I de fleste familier, nationalstater og kongehuse er der tragedier
  som endnu lever om dengang en uforstandig søn, leder eller tronfølger
  satte alt over styr og familien måtte sælge den sagnomspundne slægtsgård grundet forkerte prioriteringer, hvor statslederen spillede på den forkerte hest, hvor arveprinsen ikke var mentalt fit
  og havde flair for det personen skulle kunne. undertiden overlevede
  slægsgården på familiens hænder, undertiden formåede den næste leder
  at gennemføre en barsk økonomisk reform og sønnesønnen af den forstandige konge at rette op i tide.

  men jeg ser en afgrund og jeg ser tragedier for folk der er blevet lukket ind som ikke skulle have vært her, jeg ser tragedien for det danske folk der for under 40 år siden dybest set ejede denne lille plet på jorden og levede her i fred og fordragelighed.

  jeg er glad for at Lidegaard er blevet voksen, i en alder af 63 må man sige at det er lovligt sent.

  men finder Politiken og DR ikke bare en ny nyttig idiot?
  glider Lidegaard ikke bare ud i kulden og kan i miniformat
  leve sine sidste år som den romantiske, men vanvittige Ludwig af Bayern
  der blev sat fra bestilling efter at have ødelagt finanserne
  i sin drømmeverden hvor store slotte af sand fyldte mere end
  statsfinanser, økonomiske dispositioner, fornuftige strategier og realpolitik?

  finder medierne ikke bare en ny studentikos fantast som
  får ondt i maven når højrefløjen taler om hjemsendelser?

  det er jeg sikker på!

  jeg er særdeles mistroisk og tror ikke på en lignende opvågnen
  i den presse hvor Lidegaard havde en så høj og agtet stjerne,
  blev inviteret til DEADLINE og kunne sidde og snøvle og henvise
  til en anstændighed der rummede hele verden og klandrede danskerne
  for at ville beholde Danmarks jord for de danske.

  Trækker Carsten Jensen i land og fortryder sin karakteristik
  af os som Pias skimlede sekt af kældermennesker?

  Jeg tror det ikke.

  Huset brænder og det er alt for sent.

  Ledende socialdemokrater har erkendt at Pia havde ret,
  Tesfaye har erkendt at Orbans retning er den fornuftige,
  jeg er bange for at det er for sent.

  Man kan håbe at andre skikkelser på den humanitære venstrefløj
  (dertil regner jeg Radikale, ikke i økonomisk forstand naturligvis),
  man må håbe at ledende Enhedslisten-folk, ledende SFere og
  naturligvis Radikale politikere vil følge Lidegaards eksempel,
  man kan håbe at Georg Metz vil følge Lidegaards eksempel.

  Jeg ser ingen åbning, men præcis som en artikel på Altinget
  hvor Nyrup erkender at der var brug for en ny politik,
  således er denne artikel om Lidegaard anvendelig for os
  kritiske stemmer i debatten om Danmarks fremtid.

  Nyrup vævede lidt i artiklen, fik dog sagt at tiden var en
  anden nu og at vi ikke stod med en situation hvor 90ernes
  værktøjskasse var brugbar, det var under alle omstændigheder det jeg fik ud af artiklen.

  Vi bør sprede budskabet vidt og bredt, bringe Lidegaards
  erkendelse op i diskussioner med “anstændige mennesker”
  i diverse kommentarspor. Således har jeg forholdt mig til Nyrups
  forsigtige udmeldinger og efterrationaliseringer på Altinget.

  Der er fortsat venstreorienterede der ikke har læst Nyrups indrømmelser og kaster “ikke-stueren” i hovedet på strammerfløjen.
  Tillægger Nyrup fortsat at stå der selvsikkert og proklamere
  hvad der er rigtigt og forkert…

  Man har et standpunkt til man tager et nyt,
  en sætning der ofte udlægges som et hånligt angreb på
  mennesker der ændrer position, men det er vel kløgtigt
  at bevæge sig, kun sådan bevarer man fodfæstet i en verden
  af ting der bevæger sig.

  Man kan smile lidt over Lidegaards nye position og tænke
  “det var pokkers”, “så skete det sgu for Lidegaard”, som en sent udviklet teenager hvis nosser alligevel falder ned i pungen og
  udvikler en dyb røst.

  Man kan hovere, men dertil er virkeligheden alt for alvorlig.

  Smilet er således ikke båret af glæde og en “yes”-følelse, det er
  vel som med Glistrup og dennes profeti, ville Glistrup se sig lykkeligt omkring her 13 år efter sin død og godte sig over
  sin skarpsynethed?

  jeg tror han ville være dybt ulykkelig over situationen og
  håbe på forandring.

  Men situationen er vanskelig at løse og det bliver et råt opgør
  med optøjer fra herboende muslimer der ikke vil afgive deres statsborgerskaber frivilligt.

  Selv hvis hele omtalte DR og Politikens samlede redaktion fra dags
  dato skulle ændre position er Danmarks udvikling og følgevirkningerne
  noget der, langt ude i fremtiden, er at ligne med en Supertanker
  der sætter skruen i bak, den vil tilbagelægge en betænkelig distance
  før en kursændring er effekturet, før kommando er blevet til handling.

  Nej, lige lidt hjælper det, fra broen reageredes der også da Titanic
  forliste, men skibets skæbne var udstukket og således rev og flåede
  isbjerget skibssiden op, simpel kinetisk energi.

  Men noget er ved at ske, det må vi tage til efterretning og
  det gør mig da en anelse høj at læse Lidegaards udmelding,
  men optimist?

  Nej, det er jeg ikke.

  God dag til alle derude.

  Kæmp videre.

  Kommentar by Anonym — 7. september 2021 @ 09:57

 14. Kommentar by Syrienblog — 7. september 2021 @ 03:22

  Tak for at pointere endnu en gang. Deres tilstrømning til danske velfærdsydelser er mere for deres pengepung end deres personlige sikkerhed.

  Nej, returnering og dermed kappet forbindelse til den danske statskasse kommer aldrig til at ske. I går var der stor postyr fra den etablerede flygtningeindustri for ikke at miste deres klienter. Det var forfærdelige historier, der kunne berettes om fra hjemvendte syrere.

  Kommentar by tavsen — 7. september 2021 @ 10:13

 15. Idiotens manglende åndsevner sætter jo også i perspektiv hans pinlige forsøg på at renskure den Radikale nazist, Erik Scavenius, og De Radikales samarbejdspolitik med først nazisterne så kommunisterne og nu islamisterne…

  Kommentar by Jørgen Nielsen — 7. september 2021 @ 10:27

 16. Først skal man bekæmpe “NGO”erne og journalisterne, så de ikke kan rapportere at de nødvendige modforanstaltninger i Middelhavet sættes i værk.

  Kommentar by Træt — 7. september 2021 @ 10:27

 17. -> Syrienblog

  “I går var der stor postyr fra den etablerede flygtningeindustri for ikke at miste deres klienter. Det var forfærdelige historier, der kunne berettes om fra hjemvendte syrere.”

  Den hørte jeg godt, og skiftede så bilradioen over på Radio4. Her var der en længere samtale om non-binære kønsidentiteter. Så slukkede jeg.

  Kommentar by Kim Møller — 7. september 2021 @ 10:31

 18. Hvad bliver det næste stunt fra det sinistre overdrev? – Blålysene står tilsyneladende i kø i øjeblikket, alt for at prøve at redde stumperne efter 40 års stupid performance – Hvor længe skal vi mon vente på, at slængets ypperstepræst, forfatteren Carsten Jensen, stor-flæbende kollapser?

  Kommentar by T. Flodur — 7. september 2021 @ 10:45

 19. At få styr på grænsen er faktisk ret mainstream. Problemet er så, at mainstream-rationalet for det er, at man dermed bedre kan planlægge den store styrede migration, Europa angiveligt har behov for. Hvor Lidegaard står der, ved jeg ikke, men en sær skizofreni er meget udbredt, hvor rammende erkendelser sameksisterer med stik modsatte konkrete politiske sympatier. Lidegaard bliver jo næppe stram kurser, og de adskillige celebre meningsdanneres aktuelle glimt af fornuft gør intet imod, at vesteuropæerne fremover må leve under en permanent symbolsk og konkret voldtægt, som malende beskrevet i dagens Korte Avis.

  Kommentar by Peter Neerup Buhl — 7. september 2021 @ 11:08

 20. NB til 7. september 2021 @ 10:13

  Også i dag kører DR videre på den “rapport” fra Amnesty, der altid vil være inhabil på det område.

  https://ekstrabladet.dk/nyheder/amnesty-rapport-hjemvendte-syrere-forsvinder-og-voldtages/8836253

  Ifølge Amnesty er hverken kvinder, piger, mænd eller drenge i sikkerhed, hvis de vender tilbage til Syrien

  Hjemvendte syrere forsvinder eller bliver udsat for tilbageholdelser, tortur og voldtægt af de syriske sikkerhedsstyrker.”

  Kommentar by tavsen — 7. september 2021 @ 11:18

 21. «Gud gleder seg mer over én angrende synder enn over ti rettferdige.»

  …fritt etter hukommelsen, moralen er å glede seg over at folk vender om selv om de burde ha tatt til fornuft for mange tiår siden.

  Jeg er selv en av de som i yngre år var meget dum i dette spørsmålet, jeg håper at dere tilgir meg.

  Kommentar by Oslo/Norge — 7. september 2021 @ 11:32

 22. 20 OK folk glæder sig over “omvendte” som Bo Lidegaard (og dig), men fedekalven kan du ikke forvente bliver slagtet, så “gode” er vi almindelige dødelige mennesker ikke.

  Kommentar by Britta Due Andersen — 7. september 2021 @ 14:07

 23. @ Oslo/Norge — 7. september 2021 @ 11:32

  Folk som Bo Lidegaard der har siddet på en redaktørpost burde have så meget pli at afskedige sig selv.

  Når man tager fejl så konstant, så længe kan man ikke stole på noget som helst han har at sige og han burde automatisk holde sig fra at have en mening.

  Det er det han kan bidrage med, med sin nyfundne viden. Vi kommer aldrig til at se ham “arbejde” for mindre indvandring eller for mere Danskhed for den sags skyld.

  Kommentar by Santor — 7. september 2021 @ 18:29

 24. Jamen det han siger har vi andre sagt i 30 år! Men nu siger han det! Han får en fyrstelig løn for at sige præcist det jeg har sagt i 30 år! Måske er han ikke sin løn værd! I løbet af de 30 år er Danmark blevet invaderet af omkring 1,1 til 1,3 mio. uintegrerbare folk fra Stormellemøsten, og hvad det økonomisk har kostet danskerne ved kun guderne! Hvad det derimod har kostet af voldtægtsofre og voldsofre er kun noget Fanden ved og godter sig over!

  Kommentar by Den Nervøse — 7. september 2021 @ 23:11

 25. En radikal er en idiot, der endnu ikke er blevet omvendt.

  Kommentar by Ole Lukøje — 8. september 2021 @ 02:24

 26. Dengang mente han det Politikens læsere ville høre. Ren kynisme. Længere er den ikke.

  Kommentar by Al piastow — 6. oktober 2021 @ 11:08

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper