22. april 2022

TV2: Manglende brandbeskatning af Aalborg Portland kan ‘koste samfundet’ 725 millioner kroner årligt

Intet er sikkert i politik, men der er trods alt få holdepunkter. Er der rødt flertal, så bliver det dyrere at være en helt almindelig dansker. Det bliver ikke MSM der problematiserer grønne afgifter, og et godt eksempel kan man læse på TV2.dk, hvor en ny CO2-afgift til danmarks eneste cementfabrik ses som en statslig udgift. For min skyld kan vi godt importere cement fra udlandet, men grøn er i politisk henseende en nuance af rød.

Fra TV2 Online – Det kan årligt koste trecifret millionbeløb at holde Aalborg Portland i live.

“På forhånd ventes en af de store knaster at blive, om der skal tages særlige hensyn til store udledere som cementvirksomheden Aalborg Portland ved at give en rabat.

For hvis alene Aalborg Portland, der er Danmarks største CO2-udleder, skal have hjælp til at holdes i live, når der bliver indført en CO2-afgift, kan det koste samfundet omkring 725 millioner kroner årligt.

Det viser en gennemgang, som TV 2 har fået lavet, af tallene bag de forskellige modeller for en fremtidig CO2-afgift, som en ekspertgruppe præsenterede i februar.”

(Aalborg Portland-Cement-Fabrik anno 1889; Foto: Aalborgportland.dk)

Oploadet Kl. 00:29 af Kim Møller — Direkte link33 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/126215/trackback

33 Comments »

 1. Allerede i 2002 bestemte FLSchmidt sig for, at sælge Aalborg Portland og Unicon. Det var simpelthen ikke rentabelt, at producere cement i Danmark længere og salget blev realiseret i 2004, da den italienske cement koncern Cementir købte selskaberne for 4,4 milliarder. Siden er det ikke mere rentabelt, at producere cement i Danmark med nye internationale krav og afgifter, men det er det så alligevel fordi Aalborg Portland i årtier har fået massive mængder af statsstøtte og tilskud mere eller mindre skjult, og statsstøtte der i flere tilfælde er kendt ulovlig og konkurrence forvridende.

  Sagen er da også den, at fjernede man samtlige afgifter Aalborg Portland er belemret med herhjemme, så ville cement produktion i Danmark ikke blive mere rentabel internationalt set, var det ikke for skiftende regeringer blå som rødes holden hånden under produktionen i Aalborg med slet skjult statsstøtte til grøn omstilling, nye produktions former (flyveaske projektet) og infrastruktur samt logistik. Netto er der simpelthen et større tilskud til produktionen i Danmark end der er udgifter til afgifter.

  Ser man bort fra rent nationaliserede cement producenter som eksv kinesiske CNBM så ville produktionen i Aalborg stadigvæk ikke være rentabel i international konkurrence afgifter eller ej var det ikke for de facto massive tilskud. Cementir gruppen er desuden en forholdsvis beskeden aktør på det internationale marked, selv hvis vi igen ser bort fra de nationaliserede producenter og kan meget vel blive opkøbt/solgt til langt større producenter som LarfargeHolcim, Heidelberg og lignende giganter.

  Kommentar by Verner Jensen — 22. april 2022 @ 04:35

 2. CO2 regnskab? Der kommer vel en dag hvor vi skal betale for at trække vejret, da vi jo udånder Co2….:-) :-) :-).

  Kommentar by Michael Unna — 22. april 2022 @ 05:00

 3. Cementfabrikken ville sikkert ikke blive skånet for afgifter, hvis den lå på Falster.
  Åalborg er Mette´s by.
  https://www.bt.dk/politik/kraever-svar-fra-mette-frederiksen-er-du-i-lommen-paa-cementgigant

  Kommentar by k.m. — 22. april 2022 @ 05:21

 4. Dansk cement eller ej, globalister og klimafanatikere(løgnere) kvæler stille og rolig verdenssamfundet.
  Det er ikke tilfældig, at prisen på næsten alt stiger helt vildt, eller forsyningskæder begrænses.

  Regeringen er ligeglad med fiskere og industriens økonomi. De får at vide de skal stramme ballerne sammen og finde på løsninger, så kører det. Fødevareministeren får fast løn hver måned, hans tanker svæver højt oppe i akademikerskyen, hvor der ikke er plads til at bekymre sig om almindelige menneskers hverdag.

  Kommentar by k.m. — 22. april 2022 @ 05:32

 5. Så rabatten i aftes. Der blev nævnt at der skulle være en co2 kvote pr borger. Så måtte man selv om hvad den skulle bruges til. Spise bøffer, tejse, køre bil evt. Om vi så skulle betale mere i skat, hvis den blev overtrådt.

  Kommentar by P — 22. april 2022 @ 05:37

 6. Men skidt – de støtter liste A

  Kommentar by ph — 22. april 2022 @ 06:14

 7. Om nogle så er de røde partier at sammenligne med vandmeloner:
  De er grønne udvendigt og røde indeni!

  Kommentar by Karsten Lund — 22. april 2022 @ 06:38

 8. Det er ikke bare en klimahandlingsplan, men et stort skridt mod Agenda2030.
  Justitsministeren vil lukke hjemmesider uden dommerkendelse. Ud over at bremse ægte svindlere, kan ordningen bruges til at lukke munden på systemkritikere.
  Obama mener ikke jagten på misinformation er effektiv nok, så han drømmer om mere censur på nettet.

  Kommentar by k.m. — 22. april 2022 @ 06:52

 9. Michael Unna — @ 05:00
  God pointe! Så snart bliver mundbind vel igen tvangsindført i en opdateret udgave med indbygget udåndingsmåler, som dytter hvis afgiften ikke er betalt.

  Kommentar by Henning Jensen — 22. april 2022 @ 07:00

 10. Asger Aamund – vores kommende statsminister – har en naturvidenskabelig tilgang til tingene. Han vil komme til at lede en regering, der ikke baserer sin politik på medieskabt pop og tidens følelser og ‘Vild med dans’.

  Han skriver på sin blog om ‘klimakampen’ og den ny CO2-afgift til danmarks eneste cementfabrik.

  “Samtlige af IPCC’s forudsigelser siden år 2000 har ramt helt uden for skiven, men ingen stiller kritiske spørgsmål eller betvivler det ene fejlslagne scenarie efter det andet. Der udledes stadig mere CO2 i atmosfæren, hvilket ifølge IPCC skulle resultere i stigende temperaturer. I sin 2013-rapport måtte IPCC dog indrømme, at det faktisk ikke er blevet varmere på det sidste. Varmekurven er fladet ud. Det betyder dog kun, at det der tidligere hed kampen mod den globale opvarmning, nu er udnævnt til ’klimakampen’ (..)

  Som professor Johannes Krüger ofte siger, er CO2 ikke en giftgas, men selve livets gas, forudsætningen for, at planter kan gro og vokse. Den øgede mængde CO2 i atmosfæren har medført at Jordens grønne areal er øget med to gange USA’s størrelse til glæde for dyr og mennesker.

  Men nu er det altså vedtaget politisk, at CO2 er skurken, der varsler klodens undergang, og så må vi jo handle derefter (..)

  På de store klimakonferencer kappes politikerne om at love CO2 revolutioner, der indfrier de vidtløftige klimamål, som er udtænkt af IPCC(..)

  Hvad så med Aalborg Portland med den fede skatterabat? Den ligger i Nordjyllands storkreds, hvor Mette Frederiksen er opstillet. Men det er naturligvis sagen uvedkommende (..)

  Den største udleder af CO2 i Danmark er F.L. Smidth, der ikke producerer cement, men nøglefærdige cementfabrikker, som virksomheden med stor effektivitet sælger og opfører over hele Jorden. Hvis cementproduktion er snævert forbundet med den lede CO2, skulle F.L.Smidth betale et større milliardbeløb hvert år som straf for at være en førende CO2-skurk. Det sker dog ikke.”

  Kommentar by Amad — 22. april 2022 @ 07:17

 11. En evt støtte til Aalborg Portland er jo også varmehjælp til Aalborgs indbyggere, der nyder godt af billig fjernvarme. Det bliver dyrt, hvis varmen skal skaffes ved afbrænding af baltisk urskov

  Kommentar by Træt — 22. april 2022 @ 08:15

 12. https://www.visiontimes.com/2022/04/21/fires-destroy-food-processing-centers.html

  Millioner af fjerkræ slås ned i USA, med påstand om fugleinfluenza i omløb.

  Vi kan tage det som tilfældigheder, eller planlagt angreb på fødevareindustrien.

  Energi og fødevaremangel fremprovokerer mikro-borgerkrige, kampen for overlevelse. Jeg tror diktaturet vil se ethvert dødsfald som en gave i bestræbelserne på depopulation.

  Kommentar by k.m. — 22. april 2022 @ 08:20

 13. Hvad skal vi med cement? Træbroer er da meget kønnere. Træet kan vi få fra Amazonas. Og bagefter kan vi bruge det som brænde, i atomkraftværkerne – det forurener ikke. Eller noget.

  Nå. Vi må trøste os med, at Mette er valgt i Aalborg. Så de har selv været ude om det.

  Kommentar by Bastardo — 22. april 2022 @ 08:21

 14. At 8:
  Mundbindene skal selvfølgelig lave CO2-en om til ren ilt. Teknologien findes allerede, der skal blot forskes og produktudvikles noget mere. Det kan kun gå for langsomt!!!

  Kommentar by Bastardo — 22. april 2022 @ 08:26

 15. Kim, Din indledningskommentar er mesterligt formuleret.

  Kommentar by Ole Madsen — 22. april 2022 @ 10:18

 16. Amad 7:17

  Asger Aamund kommende statsminister? Næppe han er 82 år gammel og har flere gange fastslået, at han ingen ambitioner har i den retning. Det er i øvrigt noget vrøvl han skriver i blogindlægget du henviser til, for FLSmidht er ikke Danmarks største udleder af CO2. At påstå dette uanset om så han gør det for, at komme med en pointe, klinger lidt hult når manden ikke godtager samme pointe brugt i forbindelse med, hvorvidt det er våben eller mennesker der slår ihjel.

  Selv hvis man godtager Aamunds præmis, som han altså ikke selv gør i andre sammenhænge, falder pointen/påstanden helt til jorden. For det første er FLSmidht’s største samarbejdspartnere slet ikke aktører i Danmark, for det andet er deres produktion af cement anlæg hovedsageligt beliggende udenfor DK. For det tredje og vigtigste i forhold til Aamunds ligning, er FLSmidht’s cement anlæg idag de mest bæredygtige blandt alle producenter af cement anlæg og har som den eneste producent i verden en målsætning om kun, at opsætte zero-emission anlæg i 2030.

  Denne målsætning er uafhængig af danske klimamål, men derimod sat for, at imødekomme ønsket fra de største aktører i cement produktion som eksv LarfargeHolcim, der er den suverænt største aftager af FLSmidht’s cement anlæg og produkter i øvrigt og har været det i årtier, ydermere har LarfargeHolcim afgivet nye ordrer på FLSmidht’s zero-emission anlæg der bringer selskabets samlede køb af FLSmidht produkter op over et svimlende trecifret millardbeløb.

  I det hele taget kan man være ret sikker på, at FLSmidht’s bestyrelse og ejerkreds er pænt ligeglade med Aamunds rablerier, for udviklingen går kun en vej og ovennævnte selskaber er i høj grad selv med til, at pace den udvikling og det udover hvad det politiske flertal og dagsorden herhjemme dikterer. Den største bekymring ligenu for FLSmidht og for cement branchen som helhed er slet ikke CO2 afgifter eller grøn omstilling, men derimod krigen i Ukraine og udviklingen i Rusland.

  FLSmidht direktionen besluttede enstemmigt allerede 30 marts, at stoppe for alle nye projekter i Rusland og udelukkende færdiggøre projekter de er juridisk kontraktligt forbundet af, hvilket har en tidshorisont på måneder og ikke år, hvorefter selskabet allerede har besluttet, at opløse datterselskabet FLSmidht Rusland Holding. Selskabet er ikke direkte ramt af sanktioner som mange andre og har i forvejen ikke noget ejerskab i de producerede anlæg og fabrikker. FLSmidht står dermed bedre end mange andre selskaber i branchen eller danske selskaber i øvrigt med aktiver i Rusland. Som en lille sidebemærkning har FLSmidht desuden valgt, at donere hele nettooverskuddet fra deres kontraktligt indgåede aktiviteter i Rusland til humanitære formål.

  Kommentar by Verner Jensen — 22. april 2022 @ 10:25

 17. Tak for info Verner Jensen 10:25. Jeg tror nu ikke Asger Aamund er ude efter FLSmidht. Tværtimod. Eksemplet viser bare, hvor totalt politikerne er uden kendskab til de faktiske forhold i dansk industri (det var bl.a derfor minkerhvevet døde:-)
  Jeg tror AA er ude efter klimatosserne, som gør så meget skade.
  Donald er 78 år når han bliver genvalgt og jeg tror ikke AA’s alder er nogen forhindring for at han kunne være statsminister i DK, men enig det er jo helt usandsynligt. En vinder af ‘Vild med Dans’ har større chancer!:-)

  Kommentar by Amad — 22. april 2022 @ 12:20

 18. #2 Michael Unna, det skal du ikke grine for meget af.

  Al menneskelig aktivitet skaber et Co2 udslip. Herunder blot det at rejse sig fra sofaen. Ergo er det for en socialistisk regering den perfekte og ultimative skat. Alt uden undtagelse kan blive beskattet.

  Det skal såmænd nok blive en realitet, før vi aner det.

  Kommentar by Henrik Wegmann — 22. april 2022 @ 12:21

 19. Vi burde slet ikke diskutere hvem og hvor meget der skal betales i Co2-bøde men hvorfor Vi overhovedet skal betale endnu en afgift på Vores eksistens.

  Hvis Vi virkelig skal gå til stålet hvem skal så betale for de vilde dyrs udledning set på landebasis?

  Hvor meget skal Polen betale for deres champignon produktion?

  Hvor meget skal afrika betale for de gigantiske flokke af gnuer der løber rundt derned?

  Hvor meget skal kina betale for deres 500 nye kulkraftværker?

  Hele fordelingen er fuldstændig tilfældig og giver INGEN mening i et logisk sammenhæng. Det er ren tyveri blot fordi de kan.

  Kommentar by Santor — 22. april 2022 @ 12:59

 20. Santor — @ 12:59.
  Vi burde slet ikke diskutere hvem og hvor meget der skal betales i Co2-bøde.
  Nej, det er der ingen grund til at diskutere, for mange levende betaler jo i forvejen skat, som jo må omfatte “CO²-bøden”, eller?

  Kommentar by Henning Jensen — 22. april 2022 @ 13:29

 21. Amad 12:20

  Nej det er han næppe bevidst, men har altså heller ikke sat sig ind i tingene og er i bedste fald uvidende om deres strategi og ambitioner. For FLSmidht går jo netop længere end politikerne i deres ambitioner og ikke mindst investeringer i grøn omstilling og klimaneutrale produktionsformer.

  Og hvorfor gør de så det? Ja det har intet med “tidens følelser” at gøre, men derimod alt med cool business at gøre. Der er hverken et dansk politisk pres eller krav til, at FLSmidht har valgt, at sætte en zero-emission målsætning for samtlige deres anlæg i 2030. Endnu mindre er der et politisk pres eller krav til den målsætning i hovedparten af de lande hvor de udvider deres marked og investerer mest. Tværtimod er det åbenlyst, at når FLSmidht og LarfargeHolcim mfl kontraktligt indgår bindende aftaler med målsætninger der langt overgår politiske ambitioner nationalt som internationalt, så er det politikerne og folk som Aamund og ligesindede i klimadebatten der bliver pressede.

  I forhold til Aalborg Portland er hele debatten endnu mere fordrejet, for Aalborg Portland er ikke truet af en politisk agenda i Danmark der er tværtimod et bredt politisk flertal henover blokkene for, at bevare national cement produktion på trods af, at staten har en nettoudgift ved denne produktion afgifter eller ej. Om det så lykkedes er slet ikke afhængig af afgifter eller politiske målsætninger, men om hvorvidt Cementir gruppen formår, at konkurrere med langt mere klimaambitiøse aktører som LarfargeHolcim og Heidelberg og det er der faktisk intet der tyder på de kan.

  Kommentar by Verner Jensen — 22. april 2022 @ 13:36

 22. 18

  “Gigantiske flokke af gnuer”

  Samtlige bestande af gnuer(ca 1.2 millioner) på det afrikanske kontinent overstiger ikke den samlede bestand af tamkvæg i Danmark på trods af, at gnuernes udbredelsesområde udgør et areal der er godt 300 gange større(Sahara mm trukket fra) end DKs.

  Men ok bestanden af tamkvæg i hele Afrika er godt 350 millioner.. :)

  Kommentar by Verner Jensen — 22. april 2022 @ 14:04

 23. En del af cementproduktionens CO2-udledning sker af rent kemiske årsager: man er nødt til at fjerne CO2 fra en del af inputmolekylerne for at lave cement. Når cementen størkner (hærder) igen sker det ved at de samme molekyler optager CO2 fra atmosfæren. Det er direkte idiotisk at regne den del af CO2-udledningen med — så en vis rabat til cementfabrikken er faktisk ret fornuftigt.

  Kommentar by Peter Lund — 22. april 2022 @ 14:06

 24. Aalborg Portlands samlede udgifter til afgifter incl den nye CO2 afgift og frem til 2030, løber ifølge virksomheden selv op i 1,5 milliarder.

  I regeringens udspil ‘Grøn skattereform-Et stærkere og grønnere Danmark i 2030’ kan Aalborg Portland se frem til et samlet statstilskud på 1,875 milliarder frem til 2030.

  Det er immervæk en netto rabat eller tilskud på 375 millioner, uanset hvordan man end vender og drejer det.

  Kommentar by Verner Jensen — 22. april 2022 @ 17:05

 25. Hvis man endeligt tror på at Co2 er årsagen til klimaforandringer, så vil en udflagning af cementproduktionen med sikkerhed betyde en forøget udledning.
  At hører Mai Villadsen gør næsten ondt, for hun siger at det ville være torskedumt at beskatte Portland ud af landet, men i samme åndedrag siger hun så, at der skal være alt Co2 udledning skal beskattes ens, hvilket vil betyde at Portland lukker og slukker, og vi holder nok ikke op med at bruge cement!

  Kommentar by Den Nervøse — 22. april 2022 @ 19:27

 26. Som jeg ser det, er regeringens udspil ‘Grøn skattereform-Et stærkere og grønnere Danmark i 2030’ en fejltagelse baseret på pop politik og fup videnskab. Som citeret fra Asger Aamunds blog i klip bragt her:

  ->Samtlige af IPCC’s forudsigelser siden år 2000 har ramt helt uden for skiven

  ->Der udledes stadig mere CO2 i atmosfæren, hvilket ifølge IPCC skulle resultere i stigende temperaturer. I sin 2013-rapport måtte IPCC dog indrømme, at det faktisk ikke er blevet varmere på det sidste.

  ->Som professor Johannes Krüger ofte siger, er CO2 ikke en giftgas, men selve livets gas, forudsætningen for, at planter kan gro og vokse og
  Jordens grønne areal er øget

  ->På de store klimakonferencer kappes politikerne om at love CO2 revolutioner, der indfrier de vidtløftige klimamål, som er udtænkt af IPCC

  Man kan stadig – som undertegnede – fuldt lovligt være enig i ovenstående?!:-)

  Kommentar by Amad — 23. april 2022 @ 06:45

 27. Selvfølgelig kan man det Amad, men det er stadigvæk ikke politikerne og dine såkaldte klimatosser der for alvor, er din og Aamunds sten i skoen her, men derimod fremadstormende giganter som LarfargeHolcim, Heidelberg, FLSmidht mfl der er pænt ligeglade med hvad en middelmådig afdanket 82 årig finansmand eller en 81 årig afdanket professor mener eller skriver, eller for den sags skyld populistiske politikeres målsætninger. Det tog er kørt for længst og massive investeringer og ambitioner langt udover politikeres og klimatossers i den retning du ikke abonnere på allerede foretaget.

  Sagen er den, at måden fossile brændstoffer bruges på er håbløst ineffektiv og omkostningsdyrt, du får simpelthen for lidt ud af de kilojoule du putter ind i en “maskine” ud som produkt. CO2 er desuden i sig selv en kilde til energi og der investeres mere idag i, at omdanne CO2 til metanol til brændselsceller og lagring af strøm end noget andet hos verdens største aktører på energi markedet. Desuden er nuclear energisektoren er også under udvikling og genovervejekse Så muligvis verden bliver mindre grøn… du kan ihvertfald ikke citere dig væk fra den udvikling der bare tordner derudaf, det vil du blive jævnt træt af de kommende 20 år :-)

  Kommentar by Verner Jensen — 23. april 2022 @ 10:15

 28. > CO2 er desuden i sig selv en kilde til energi og der investeres mere idag i, at omdanne CO2 til metanol

  What?

  Kommentar by Peter Lund — 23. april 2022 @ 14:59

 29. Verner Jensen = Notarius Umulius

  Kommentar by Revisoren — 24. april 2022 @ 10:42

 30. Hvad vil spelt- og klimatosserne leve af, når den sidste private virksomhed er tvangslukket eller jaget ud af landet?

  Kommentar by Revisoren — 24. april 2022 @ 11:28

 31. Verner Jensen 10:15. Måske har du fundet de vises sten. Visdom er måske i dag et ungdomsfænomen? Derfor ungdomsoprøret. Nu har vi seniloprøret. Som du skriver “hvad en middelmådig afdanket 82 årig finansmand eller en 81 årig afdanket professor mener eller skriver, eller for den sags skyld populistiske politikeres målsætninger”. Trump?

  Kommentar by Amad — 24. april 2022 @ 13:33

 32. Kommentar by Peter Lund — 23. april 2022 @ 14:59

  Yes!

  https://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/ny-teknik-laver-co2-om-til-klimavenligt-braendstof

  Kommentar by Verner Jensen — 24. april 2022 @ 18:42

 33. Rasmus Jarlov forsøger sig som stand-up komiker på Twitter:

  Hvad kalder man socialdemokrater, der vil beskytte en cementfabrik?

  Betonsocialister!

  Kommentar by Revisoren — 25. april 2022 @ 08:02

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper