15. april 2010

Mogens B. Bjerregaard, Dansk Journalistforbund: Jeg oplever ikke at pressefriheden er truet

Når journalister en sjælden gang erkender ytringsfriheden er under pres, så plejer de at dele fokus mellem terrorister (uden religion), kommercialisering af forskningsfriheden og den slags. Fra dagens Jyllandsposten – Ytringsfrihedens vogtere er bekymrede (ikke online).

“I en ny undersøgelse siger 41,6 pct. af de landsdækkende journalister ja til, at ytringsfriheden i større eller mindre grad er under pres, mens 56,8 pct. svarer nej…

Mogens Blicher Bjerregaard, der er formand for Dansk Journalistforbund, afviser, at der er væsentlige problemer med ytringsfriheden.
»Når man ser på de historier, der bliver bragt, oplever jeg ikke, at pressefriheden er blevet truet de senere år,« siger han.

Konkret i forhold til problematiske emner. Fra Det journalister ikke må fortælle (ikke online).

“Journalisterne mener, at redaktørerne især udøver selvcensur, fordi de frygter at miste adgang til kilder, få kritik fra læsere og seere, skade den nationale sikkerhed eller blive overfaldet af islamiske fundamentalister…

Flere giver eksempler på ledelsens selvcensur: »I 2009 blev artikler stoppet, fordi de ikke passede ind i avisens dækning af asylproblematik. Artiklerne gav et noget mere nuanceret billede af situationen end den linje, der var lagt op til fra bladets side,« skriver en journalist, mens en anden mener, at historier om indvandrerkriminalitet er politisk ukorrekte.

Andre eksempler er: »Artikler om magtkamp i børsnoteret selskab er blevet bremset grundet trusler om søgsmål« og »Vi tilbageholdt en meningsmåling, fordi den ikke passede ind i den redaktionelle linje«. Nogle mener, at Israel-kritiske historier ikke er velsete.

[…]

16,8 pct. af journalisterne har selv udført selvcensur inden for det seneste år. De frygter primært at miste kilder eller at få kritik fra ledelse, mediets målgruppe eller kollegaer.

[…]

Peter Bro leder journalistuddannelsen på Syddansk Universitet og forsker i journalistik… Selvcensuren begrundes også kommercielt med frygt for mediets målgruppe – kunderne… siger Peter Bro og understreger, at det for pressen er vigtigt også at viderebringe de relevante oplysninger, som målgruppen måske ikke bryder sig om: »Det er et sundt princip at tage hensyn til sine læsere. Men det er problematisk, hvis de journalistiske værdier må vige for marketingstankegangen. Medierne skal også give folk det, som de ikke vidste, at de ville have.«.”

Den tungeste kritik, der leveres i artiklerne kommer pudsigt nok fra formanden for Foreningen for Undersøgende Journalistik (FUJ), DRs Lytter- og Seerredaktør Jacob Mollerup. Tidligere medlem af Danmarks Kommunistiske Parti, og underviser på SED-partiskolen i Rostock, ‘Deutsche Demokratische Republik’. Hans med-underviser på højskolen var Bjørn Erichsen, tidligere programmedarbejder og TV-direktør for Danmarks Radio.

Oploadet Kl. 12:17 af Kim Møller — Direkte link3 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/13745/trackback

3 Comments »

 1. Mogens Blicher bjerregaard, er han fra Albanien?

  Kommentar by pk — 15. april 2010 @ 13:07

 2. selvcencuren er udbredt, ligesom fornaegtelsen….

  Anti-sharia

  Kommentar by anti-sharia — 15. april 2010 @ 17:08

 3. Nå, så dansk journalistforbund mener ikke at pressefriheden er truet?

  Grumme journalistforbund, der tilsyneladende ikke har øje for Westergaards situation (der arbejder for en avis) eller for bloggeres situation og ej heller øje for situationen for de pressefolk der har oplevet at blive chikaneret bl.a. i dele af København og som har fået ødelagt deres grej og biler.

  En JP journalist har oplevet pression udført af en radikal politiker.

  h t t p://jp.dk/indland/aar/politik/article1580449.ece

  Efter overfald sender DR journalister til Nørrebro med sikkerhedsvagter.

  h t t p://avisen.dk/dr-hyrer-vagter-noerrebro-110208.aspx

  Hærværk mod Stiftstidende.

  h t t p://www.fyens.dk/article/942943:Odense–Haervaerk-mod-Stiftstidende

  JP fotograf overfaldet på Nørrebro.

  h t t p://jp.dk/indland/kbh/article1077652.ece

  Journalister trues i retssal.

  h t t p://jp.dk/indland/krimi/article1512511.ece

  Hærværk mod bil ejet af journalist i Slagelse.

  h t t p://www.bt.dk/krimi/kritisk-journalist-fik-braendt-sin-bil-af

  TV2 vogn smadret i Tingbjerg.

  h t t p://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-25760267.html?forside

  Journalist fra Berlingske Tidende truet med pistol på Nørrebro.

  h t t p://www.berlingske.dk/article/20090228/bander/90228016/

  Og så har der som bekendt været terrorplaner mod JP.

  h t t p://www.bt.dk/krimi/terrorister-ville-bombe-jyllands-posten

  Og her nævnes endda ‘kun’ danske forhold.

  Og så er der for resten også Berlingeren – med en kvinde i chefstolen – der har meldt ud at avisen ikke vil genoptrykke muhammedtegninger… af hensyn til..

  Kommentar by Liva — 15. april 2010 @ 20:11

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper