28. september 2004

DR: Fjendebilleder og fællesskaber – Irak-krigen misbrugt af EUforikere

DR sendte i søndags et lille program fra DR Undervisning med titlen Fjendebilleder og fællesskaber, omhandlende Danmarks rolle i forhold til EU, Nato og FN efter 11. september 2001. Ikke overraskende blev Irak-krigen inddraget, og vinklingen fulgte det gængse mønstre.

Flere ting ved udsendelsen fortjener en kommentar. Først og fremmest er det ikke rimeligt at basere udsendelsen på begrebet ‘fjendebillede’, hvad minder om Rune Engelbreths brug af ‘terrormyte’. Fjenden er desværre reel nok. I slutningen af programmet fokuseres på Irak-krigen, der bliver betegnet som en præventiv krig med terrorbekæmpelse som formål, hvad langtfra er sandt. Irak-krigen var den naturlige konsekvens af 12 års FN-resolutioner kulminerende med Resolution 1441, der talte om alvorlige konsekvenser såfremt Saddam Hussein ikke redegjorde for destruktionen af sine masseødelæggelsesvåben. Et flertal i FNs sikkerhedsråd havde som bekendt besluttet at der skulle være omvendt bevisbyrde – et faktum som de danske medier, såvel som denne udsendelse vælger at ignorere.

Programmet var opbygget således at politikere fra fire partiers ungdomsorganisationer blev spurgt om deres holdning til emnet, kun afbrudt af historiske klip samt ekspertanalyser leveret af sociologen Henrik Dahl, og den udenrigspolitiske forsker Anja Dahlgaard-Nielsen. Dahl pointerede rigtigt nok at “terrorismen er ikke bare det nye fjendebillede, men også fjenden”, hvorimod sidstnævnte dumpede bravt. Forsker-etiketter mister efterhånden sin betydning…:

“Det nye fjendebillet blev udnyttet af visse grupperinger i den amerikanske regering, som et led i forsøget på at legitimere krigen i Irak… “

Endnu længere fra virkeligheden var hendes påstand om at Danmark blandt andet gik med i krigen for at få ‘lukrative’ kontrakter efter krigen. Det kan hun næppe selv tro på. Host!.

Lattervækkende var det også at høre DSU’eren Anna Haaland Hansen “Jeg er bange for den udvikling, hvor at enkelte lande bryder de spilleregler, vi har aftalt i fællesskab.”, og her tænkte hun ikke på Iraks manglende opfyldelse af FN-resolutionerne, men på USA der efter hendes mening var problemet. Faktisk var det svært at skelne den unge socialdemokrats holdninger fra en gennemsnitlig bz’er. Hvad er der så med den der terrorisme, jov – det var blot globaliseringskritik fra frustrede ofre…

“Jeg ser terrorisme som udtryk for en frustration over den måde verdens goder er fordelt på, og den uretfærdighed der er. Med globaliseringen har vi oplevet en enorm vækst, økonomisk i verden. Men den er utrolig ulige fordelt.”

Udover den småstupide DSU’er gav programmet taletid til Kenneth Kristensen (DFU), der lød meget koldkrigerisk og VU’eren Ellen Trane Nærby som reciterede EU-venlige floskler på en søvndyssende måde. Mest underholdende var uden tvivl Enhedslistens Charlotte Walkutsch, der gav sin rødrabiate studentikose virkelighed fuld skrue. Her nogle caps, der er selvforklarende.

Slutteligt lød det at hele 79 pct. af den danske befolkning var imod dansk deltagelse i krigen. Et tal jeg godt vil så tvivl om, og har derfor idag skrevet til DR Undervisning for dokumentation. For nogle måneder siden lød det at 48 pct. nu var imod, og at der således var svigtende støtte til krigen. Hvordan kan der så have været 79 pct. modstandere før krigen – det kræver dokumentation.

Udsendelsen var delvist finansieret af EU, og det skinnede klart igennem, ikke mindst i de historiske sekvenser og tolkningen heraf. EU blev præsenteret som det nødvendige alternativ til USA, og det er næppe tilfældigt at Enhedslistens Walkutsch som den eneste ikke udtaler sig om EU. Bemærkelsesværdigt, i den forstand at hun jo netop var kandidat til Europarlamentet for Junibevægelsen – og således må have mere at byde på end blot banal anti-amerikanisme.

Oploadet Kl. 23:49 af Kim Møller — Direkte linkSkriv!

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper