11. januar 2005

Arthur Christensen: Abû-L-Maâlî: Fremstilling af Religionerne (1916) – nogle notater

Det var ikke bare gejstelige i Vesten som i middelalderen beskrev Orienten og dens religioner, det gik også den anden vej. I 1916 oversatte Arthur Christensen en af de mere kendte af disse til dansk, udgivet under titlen Abû-L-Maâlî: Fremstilling af Religionerne. En for at sige det mildt, ikke særlig interessant udgivelse. Forfatteren som skrev værket i 1000-tallet havde ringe forudsætninger, skrev på et svært tilgængeligt sprog med mange bibetydninger en bog som formentligt ikke foreligger i sin helhed, som først århundreder senere blev oversat til fransk – og endelig fra fransk til dansk via Christensen i 1916.

Her må jeg give Edward Said ret i sin kritik, idet det ender med uvidenskabelig reproduktion når klassiske skrifter blot reproduceres i en uendelighed på basis af første oversættelse, selvom den ligesom alt andet er en fortolkning. Herunder blot et enkelt citat:

“Abû-L-Maâlî har desuden behandlet sine Kilder med en hos orientalske Forfattere desværre ikke helt ualmindelig Nonchalance. En nærmere Undersøgelse af hans Citater fra Al-Bîrûnî giver saaledes ikke noget helt opmuntrende Resultat.”

Flere citater fra Arthur Christensen: Abû-L-Maâlî: Fremstilling af Religionerne (1916).

Oploadet Kl. 14:36 af Kim Møller — Direkte linkSkriv!

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper