15. september 2010

P1-vært, ’73: I en “overgangsperiode mod socialisme” skal alle ikke “have lov” til at ytre sig

Det kunne være skønt, hvis DR udgav den på DVD. Mere om Jagten på de røde lejesvende på Jalvings JP blog – Røde lejesvende fanget.

“… hold da hest, hvor er det godt tv, ikke mindst fordi det blotlægger en række psykologiske mekanismer og arketyper, som er aktuelle til enhver tid. Efter de to første afsnit vil de gode græde og de onde le, og jeg overrasker nok ingen ved at sige, at jeg havde en forrygende aften i selskab med Jagten på de røde lejesvende…

Koplev har altid ret. Selv når han beviseligt ikke har det. Kendsgerninger, eller hvad vi engang kaldte kendsgerninger, har ingen indflydelse på dette stykke håndsæbe, og han reagerer derfor også med vrede, da han bliver konfronteret med den propaganda, han bedrev i sin tid.

Der er flere interessante psykologiske detaljer ved Koplev, som må kunne bruges på psykologistudiet, det er decideret selvudleverende. Da han på et tidspunkt bliver bedt om at forholde sig til en tekst om ytringsfrihed, han skrev i det stærkt venstreorienterede tidsskrift Politisk Revy i 1973, mere end mærker man hans stadig manglede fornemmelse for, hvad ytringsfrihed egentlig er, nemlig at alle, særligt ens modstandere har krav på den. Koplev skrev:

Jeg mener ikke, at alle i en overgangsperiode mod socialisme skal have lov til at komme til orde.

Først beder Koplev om at se citatets sammenhæng. Da den viser sig kun at gøre citatet værre – idet den underforstår, at især loyale kommunister har krav på at komme til orde på vej mod socialismen – argumenterer han for, at det modsatte skulle være tilfældet, og insinuerer til sidst, at nogen udefra har plantet netop det citat i programmet.

Bjørn Erichsen er i en liga for sig selv. Jeg véd ikke, om den forhenværende TV-direktør Bjørn Erichsen stammer til daglig. Men det gør han i andet afsnit af tv-serien, da Jacob Rosenkrands beder ham forklare detaljer vedrørende hans kontakter i den tidligere politistat DDR. Her møder vi den store Benægter, arketypisk og lige efter bogen…

Tilbage står et par af de mere ærlige af slagsen – Ruth von Sperling og Per Schultz – især sidstnævnte, der er i stand til at reflektere over, hvorfor det kunne gå så galt, og hvad konsekvenserne var. Ruth von Sperling er tilmed så flink at oplyse seerne om, at hun altid har været ræverød, for som hun retorisk spørger: Kan man være andet?

Ja, det kan man heldigvis, og jeg kan ikke undlade at mene, at hendes mangel på fantasi er lige så slående i dag, som den var dengang.”

Mere.

 • 15/9-10 Jarl Cordua – De røde lejesvende – en tilståelsessag.
 • Oploadet Kl. 22:51 af Kim Møller — Direkte link7 kommentarer

  The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/17872/trackback

  7 Comments »

  1. Jeg glæder mig til at dokumentaren – og det er længe siden jeg sidst har haft det sådan med noget produceret af DR.

   Men både Jalving og Jarl Cordua har været til premiere og skriver nærmest enslydende indlæg på deres blogs, altovervejende positivt om dokumentaren.

   Kommentar by Superman — 15. september 2010 @ 23:14

  2. Koplevs køkken på P1 bliver en smule svært at komme igennem de næste par gange. Madopskrifter serveret af en vaskeægte fascist – så har man prøvet det med!

   Kommentar by Thomas Rimmer — 16. september 2010 @ 00:17

  3. Jmen , koplev er vel så klog og besidder en nærmest ufattelig indsigt, så behover for at andre kunne komme med deres synspunkter er
   ikke nødvendigt?
   Ak ja, gode mennesker bliver ofte misforstået.
   Bare se Marianne Jelved.

   Kommentar by pk — 16. september 2010 @ 07:39

  4. Jeg stoler ikke en dyt på den dokumentar. Det er for billigt og lige til at påvise hvor ræverøde de var engang – som alibi for, at det er de ikke mere. Mon ikke mere dét er hensigten med udsendelsen?

   Der er stadig masser af problemer med venstreorienteret bias i DR, men det tør en DR-journalist vel næppe gå i kødet på. I hvert fald gik Adam Holm i Deadline forleden da de diskuterede emnet helt uden om det. Det skal køres i stilling til at det er noget der hører fortiden til, bare vent…

   Men det skal da nok blive underholdende. Stof til nye YouTube-film.

   Kommentar by Frihed — 16. september 2010 @ 08:42

  5. Enig med 4. Jeg er trods alt nødt til at se programmet og Jalving anbefaler det trods alt. Men jeg synes marxistpamperne i DR har fået for meget air time og stadig får det. Hvorfor egentlig? Hvorfor er de stadig ansat?

   Kommentar by anti-marx anno dazumal — 16. september 2010 @ 11:09

  6. Ja underligt, man først tager fat i emnet, når de fleste af de gamle er nået pensionsalderen, og har udført deres arbejde med at hjernevaske folk.

   Man skulle derimod, trække hele pakket i retten.

   Kommentar by Hans L — 16. september 2010 @ 12:05

  7. @5 – hvorfor er de stadig ansat?
   Fordi de er dygtige, – i modsætning til indlæggene på denne side, der tilsyneladende ikke engang kan skrive en tekst med komma!!

   Kommentar by Ulla Hansen — 27. september 2010 @ 00:12

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper