25. maj 2005

Deadlines 2. Sektion i salgstale for Richard Floridas yderst diskutable teser

I søndags havde Deadlines 2. Sektion inviteret lektor Mark Lorenzen, og Steffen Gulmann fra Dansk Design Center i studiet til en debat om Richard Floridas bog. Eller rettere, det var det man burde have kunne forventet, men værten Jes Stein Pedersen havde af ukendte årsager valgt at programmet ikke skulle omhandle holdbarheden af Richard Floridas teser – men mere om hvordan de kunne integreres i en dansk kontekst. Forskellen er stor, og det endte i noget nær en salgstale for en bog som nedenviste lektor netop har oversat til dansk.

NB: Udsendelsen kan ses her (indtil d. 29/5).

Oploadet Kl. 19:12 af Kim Møller — Direkte link2 kommentarer

2 Comments »

 1. Jeg synes det var meget godt at Jes Stein Pedersen prøvede at trække frem, hvem der hørte til den kreative klasse i Danmark og hvor de bor ect. Det er vel det der er interessant for os at vide.

  Kommentar by Suresini — 29. maj 2005 @ 19:26

 2. Til Suresini

  “Jeg synes det var meget godt at Jes Stein Pedersen prøvede at trække frem, hvem der hørte til den kreative klasse i Danmark og hvor de bor ect. Det er vel det der er interessant for os at vide.”

  Det afgørende må vel være hvorvidt Florida-tankerne holder vand eller ikke. Gør de ikke det, så bliver Stein Pedersens fokus irrelevant.

  Læs evt. http://www.city-journal.org/html/14_1_the_curse.html som kunne suppleres af følgende henvisning i dette indklip:

  Her må det være på sin plads at henvise til seneste nummer af det nationalkonservative tidskrift Nomos, hvor Jesper M. Rosenløv og Jens C. Cini i en længere artikel gendriver kulturfornægtende globaliseringsteorier. Titlen er meget sigende: Når kultur betyder noget. Kulturens betydning for civilsamfund og social kapital – herfra et citat omhandlende Richard Floridas tese:

  “Som [R.D.] Putnam allerede tidligt indvendte, siger Floridas undersøgelser intet om de kausale forhold i korrelationen mellem en hurtig økonomisk vækst og lav social kapital over en tidsmæssigt begrænset periode. Det kausale forhold kunne ligeså godt forholde sig omvendt af det. Florida påstår – nemlig, at den hurtige økonomiske vækst har tiltrukket mange tilflyttere og dermed forårsaget sociale omvæltninger og ustabilitet – og således lav social kapital. At Florida anvender en begrænset periode (1997-2000), hvor dot-com-industrien oplevede en kraftig vækst, til at underbygge sit paradigme, er ligeledes blevet kritiseret af andre, særligt S. Malanga (Manhattan Institute for Policy Research) og J. Kotkin. Floridas kreative topscorere har nemlig siden vist sig at være døgnfluer, der i dag økonomisk stagnerer, efter IT-boblen brast. Floridas Creativity Index har altså ikke kunnet forklare økonomisk dynamik over længere tid. M.h.t. skabelse af nye arbejdspladser har Floridas progressive topbyer fra 1983 til 2004 ikke klare sig bedre end andre mere ‘ukreative’ byer – faktisk tværtimod. Heller ikke når det gælder foretagsomhed og vækst imponerer Floridas byer. Her er det andre byer, der løber med de firmaer, der har høj vækst over en længere periode. Og disse findes i dag langt fra inden for IT eller den højteknologiske branche. Udover det forhold, at 90′ernes unge software-designere ikke længere er i så høj kurs på arbejdsmarkedet, sker der ifølge Kotkin også noget interessant med folk i den kreative klasse, når de runder 30 og stifter familie. Ser man på de demografiske rapporter, forlader de nemlig de mondæne og ‘farverige’ kystbyer, som Florida beskrev, for i stedet at slå sig ned i forstæderne i det nye ‘Inland Empire’. Det der tiltrækker folk synes ikke at være antallet af natklubber og et mangfoldigt etnisk miljø – men derimod faktorer som leveomkostninger, kontorleje, lave skatter og familievenlige omgivelser med gode skoler, lav kriminalitet og stærke middelklassekvarterer.“ (Nomos: 2:2, 2004, s. 55f – mine fremhævelser)

  Kommentar by Kim Møller — 29. maj 2005 @ 19:49

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper