2. november 2003

Dagbladet Informations USA-korrespondent Martin Burcharth

Dagbladet Informations USA-korrespondent Martin Burchardt skrev i foråret 2002 artiklen The Rise of the Right in Denmark til tidsskriftet Correspondence: An International Review of Culture & Society, som det tidsskriftet Council of Foreign Relations godtog i fuld længde. En smagsprøve:

“It would not be unreasonable to suggest that this controversy in turn helped bring about a seismic shift in Danish politics with the strong showing of the xenophobic anti-immigrant party Dansk Folkeparti in the November 20 elections and the return to power of the right—after ten years of wandering in the desert.”

“The election results were greeted with a mixture of bemusement, shock, and glee around Europe. In Italy, the Berlusconi administration took comfort that a nation like Denmark had fostered a quasi-fascist party representing 13 percent of the voters—the third largest party in Parliament.”

“Under the leadership of Pia Kjaersgaard, a shrewd politician and populist, the Danish People’s Party garnered increasing popular support among working class and provincial voters in the 1990s as complaints about immigrants’ misuse of Denmark’s generous welfare system and opposition to a multiethnic society took hold among a sizeable minority of Danes.”

“But Danes’ sentiments also had a strong cultural component. Leaders of the People’s Party never hid their disdain for Islam and Muslim culture, and although they never could bring themselves to advocate the expulsion of fundamentalist Islamists, many of whom are born in Denmark, or ban certain religious and cultural practices, this was clearly the ultimate goal.

“Danish historian Hans Hertel saw a parallel in these statements to the ‘demonizing of the Jews.’ Although he was not yet ready to label the People’s Party “the Nazis in our backyard,” he warned, ‘these people are gliding along a path that could lead us to hell.’

Dansk Folkeparti er xenofobiske, dvs. lider af en fremmedangst – som pr definition er irrationel. (Kan man være imod indvandring uden at være xenofobisk i Information?)

Dansk Folkeparti er kvasi-fascistisk. Kvasi defineres på flere måder, men mon ikke Burchardt hentyder til “they wore similar coats”

Pia Kjærsgaard er ’shrewed’, som betyder noget i stil med ond, hård, uretfærdig

Dansk Folkeparti går ind for tvungen rehabilitering, men vil ikke indrømme det offentligt. Svært at argumentere imod tankespind – men argumentationen burde vel egentligt også være Burcharths opgave.

Hans Hertels had til Dansk Folkeparti er vidt kendt, og fordi de famøse sætninger oversættes til engelsk bliver de ikke mere sande: “Jeg er ked af at måtte sige det, men den syndebuksteknik, der bruges her, gør det oplagt at drage paralleller til dæmoniseringen af jøderne, og hvad det endte med” og “Jeg mener ikke, at Dansk Folkeparti er nazister i vores baghave, men de er inde på en dødsensfarlig glidebane, der kan ende i Helvede.” Det er det man kalder associationstricket, en genre, som Information gør en del i – og det var da heller ikke overraskende denne avis som lagde spalter til Hans Hertels analytiske mangler.

Martin Burchardt startede lørdag Informations nye artikelserie om ‘Amerikas nykonservative i defensiven’. Artiklen starter “Det er barske tider for Amerikas nykonservative. Fjernelsen af Saddam Husseins forhadte regime skulle have været det første sejrrige skridt i deres nyimperialistiske projekt.”, og således var ordene, Amen.

Oploadet Kl. 20:49 af Anonym Københavner — Direkte linkSkriv!
Arkiveret under:

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper