12. juni 2005

Socialdemokraten Lars Olsen om bagsiden af den af Richard Florida ønskede virkelighed

Fra lørdagens Politiken, et god kronik af socialdemokraten Lars Olsen om den medfølgende konsekvens af Richard Floridas tanker som Det Radikale Venstre pt. dyrker. Her et brudstykke fra Det kreative klassesamfund:

“Florida og hans danske disciple glemmer imidlertid, at analyserne af USA ikke uden videre kan overføres til europæiske velfærdssamfund. Det amerikanske samfund er langt mere ulige og polariseret. Floridas budskab om mangfoldighed viderebringes med stor energi i dansk debat, men der tales ikke meget om det bredere samfundssyn i ‘Den kreative klasse’. Det er ellers tiltrængt, før recepten overføres til vore breddegrader.

En af Floridas præmisser er »den store klasseadskillelse« – at USA bliver endnu mere socialt polariseret. For ham er det afgørende, at den kreative klasse er »en mangfoldighed af eliter«. De nye kreative centre inkluderer højtuddannede immigranter, men netop ikke de mange millioner fattige sorte født i USA. Floridas mangfoldighed er etnisk, men ikke spor social.

I bogen fører han en længere polemik mod samfundsforskeren Richard Putnam, der har et helt andet syn på et samfunds styrkepositioner. Putnam lægger vægt på »social kapital« – civilsamfund, lokale fællesskaber, deltagelse og tillid mellem borgerne – men efter Floridas mening passer sammenhængskraft og tæt fællesskab slet ikke til den kreative klasse:

»Traditionelle forestillinger om, hvad det betyder at være et tæt, sammenhængende fællesskab og samfund, synes at hæmme økonomisk vækst og innovation. Mens stærke bånd mellem mennesker engang var vigtige, er svage bånd nu mere effektive. De kvarterer og det samfund, der er i støbeskeen, er kendetegnet af en større mangfoldighed af venskaber, mere individualistiske udfoldelser og svagere bånd i lokalmiljøet«, skriver Florida.

Her er han på frontal kollision med værdierne bag velfærdssamfund som det danske. Vi har netop været kendetegnet ved den sociale sammenhængskraft, som Florida afskriver. Danmark har ikke bare mindre ulighed end USA, men også børnehaver, skoler og andre offentlige institutioner, der kan bygge bro mellem klasserne. Vi har haft et samfund med en høj grad af kontakt og tillid mellem de sociale lag og dermed en høj grad af tryghed på gader og stræder.”

Richard Putnams kritik som Lars Olsen her henviser til, burde have været fokuspunktet da Deadline for nogle uger siden fortalte om den danske oversættelse af The Rise of the Creative Class. Af velkendte årsager er det lykkedes Det Radikale Venstre at præsentere Floridas ret så kontroversielle tanker, som et spørgsmål om at have tolerance eller ikke. Se evt. henvisningen til en artikel af Jesper M. Rosenløv og Jens C. Cini i Nomos – som udførligt behandler Floridas tanker med udgangspunkt i blandt andet Putnam.

Oploadet Kl. 21:01 af Kim Møller — Direkte linkSkriv!

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper