6. februar 2011

“Egyptens demokratiske fremtid ‘bliver’ lige så lys som tilstanden i revolutionsgardens Iran.”

Den egyptiske opstand kan ende med at bringe et ‘pro-vestligt, stabilt eller demokratisk’ styre til magten, men kun én af delene, for nu at parafrasere en sjældent god Uffe Ellemann. Den slags realisme, er næsten fraværende i de danske medier, hvor fokus er på demokrater på ‘Friheds-pladsen’ i Cairo, og ikke på begreberne – jf. det i Egypten forbudte Frihedsparti (Hizb ut-Tahrir).

Læserbrev fra historiker Torben Hansen i lørdagens Jyllandsposten.

En demokratisk revolution i Egypten?
Per Nyholm og Mads A. Westberg kommenterer (3/ 2) det politiske opbrud i Egypten, men sætter kikkerten for det blinde øje, når det gælder islamisk fanatisme. Nyholm skriver endda, at demonstranterne ikke forlanger jihad.

Men det er der faktisk mange, der gør – i form af et krav om krig mod Israel. Problemet er årtiers grundig islamisering. En meningsmåling fra researchcentret Pew viser, at 59 pct. ønsker islamisterne – Det Muslimske Broderskab – til magten, mens kun 27 pct. peger på sekulære politikere. Desuden ytrede 20 pct. sympati for Al Qaida, mens tallene var 30 pct. for Hizbollah og 49 pct. for Hamas (en aflægger af broderskabet).

Med hensyn til strafferet – en central del af shariaen – ønsker 84 pct. dødsstraf for at forlade islam, 82 pct. ønsker stening for utroskab, mens 77 pct. går ind for pisk og håndsafhugning for tyveri. Egyptens demokratiske fremtid tegner til at blive lige så lys som tilstanden i revolutionsgardens Iran.

(BT og Berlingske Tidende, 5. februar 2011: Broderskabet som al-Qaeda hader)

Læs også Lars Hedegaard i samme avis – Frihedens korte forår.

“Også den iranske revolution i 1979 blev båret frem af unge kvinder med flagrende hår og unge mænd med hovederne fulde af ædle ideer. Få uger senere var kvinderne pakket ind fra top til tå, og frihedskæmperne sad i det islamiske regimes torturcentre.”

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/22804/trackback

19 Comments »

 1. Jeg ser mørke skyer over Israel,og en Obama man ikke kan stole på.

  Kommentar by Spinner — 6. februar 2011 @ 19:38

 2. Der er nu mere i det end som så. Kan I huske Sandmonkey, den ægyptiske blogger, der elskede Muhammed-karikaturerne, var en af blogverdenens mest trofaste støtter af Danmark under hele den krise i 2005 og sågar startede en “Buy Danish”-kampagne?

  Som beskriver sig selv som provestlig, pro-amerikansk og ekstremt kynisk, og som hader mullaherne og “de skæggede” (Muslim Brotherhood) og de gamle fanatikere på al-Azhar mere end nogen af de faste kommentatorer på Uriasposten blot drømmer om. Hvor tror I,denne Sandmonkey er i dag?

  Rigtigt gættet, på Tahrir-pladsen i færd med at skaffe frihed og demokrati til sit land (hvis det lykkes):

  http://www.sandmonkey.org/2011/02/03/egypt-right-now/

  Det er muligt, håbet om mere frihed til Ægypten er naivt, og vi ved stadig ikke, hvordan det ender … men jeg vil tro, at man med rimelighed kan sige, at Sandmonkey er mere kvalificeret til at udtale sig om, hvad der foregår, end det danske kommentariats forsamlede lænestolskrigere.

  Sandmonkey blev i øvrigt anholdt og gennembanket umiddelbart efter, at han skrev ovennævnte indlæg, som jeg selv skrev om her:

  http://www.modspil.dk/wordpress/?p=1099

  But don’t just take my word for it. Check hans blog eller @sandmonkey på Twitter …

  Kommentar by Carsten Agger — 6. februar 2011 @ 19:42

 3. Hvor ubegavet nogle journalister end kan ytre sig så tog Steffen Jensen TVToo til af prisen. Efter at have besunget Det Muslimske Broderskabs sociale arbejde sammenlignede han DMB med de kristelige demokrater i Europa.

  Velbekomme.

  Kommentar by Limewoody — 6. februar 2011 @ 19:45

 4. Lad muslimerne bare vise deres reelle hensigter.
  Så bliver Verden lettere for de frihedselskende kræfter.
  Vi kan undvære deres olie, bare vi selv vil.
  Lad dem derefter sejle deres egen sø.

  falkeøje

  Kommentar by falkeøje — 6. februar 2011 @ 19:55

 5. Det er i øvrigt tankevækkende, at de lande, hvor demonstrationer særlig har fundet sted, alle er blandt de arabiske lande, der nærer gode bånd til vesten. Tunesien, Ægypten, Jordan og Yemen.

  Kommentar by abm — 6. februar 2011 @ 20:14

 6. De fattige vil have del i olie pengene. De pro vestlige diktatorer vil blive væltet for endnu mere islam. De vil sætte sig på olien og styre salg af denne til vesten. Det vil brede sig til hele den arabiske halvø. Vil de bede USA om hjælp ligesom da Kuwait blev indvaderet? Om hjælp til at styre interne anliggender/oprør? Det gælder ikke bare korrupte regimer og diktatorer. Det kommer også til og gå ud over olie sheiker, kongelige m.m.. af de arabiske lande.
  Eller er dette bare en tanke, der strejfede mig?!

  Kommentar by Goofy — 6. februar 2011 @ 20:15

 7. “En mand, en stemme, en gang.”…

  Kommentar by Henrik Ræder Clausen — 6. februar 2011 @ 20:53

 8. Jeg har gang i en samtale/kommentar række med en Ægypter på YT, og først nu efter 4-5 dage indrømmer han at det muslimske broderskab KAN blive et problem :)

  Desværre tror demonstranterne selv, ligesom vores hjemlig fjolser, at de får noget at skulle have sagt, men det er MB der er inviteret til at diskutere Ægyptens fremtid.

  Kommentar by Santor — 6. februar 2011 @ 21:34

 9. Santor, Det Muslimske Broderskab er splittet i fraktioner og kan ikke betragtes som en samlet politisk kraft. Nogle af dem vil gerne have gang i noget helt ekstrem fundamentalisme, men de er ikke dominerende.

  Andre (altså fra MB) vil gerne trække samfundet i retning af Tyrkiet, dvs. økonomisk udvikling med en religiøs regering i et overvejende sekulært samfund.

  Se denne TV-udsendelse, der er meget oplysende i så henseende:

  http://www.modspil.dk/wordpress/?p=1104

  Kommentar by Carsten Agger — 6. februar 2011 @ 22:00

 10. LOL, jeg så også nyhederne :)

  ….. mere LOL, du refererer til Tariq Ramadan.

  Inden du begynder at lære andre om islam skulle du selv lukke koranen op og bare prøve at forstå indholdet.

  Glem alt om et Ægypten hvor islam og demokratiet virker i fællesskab.

  Kommentar by Santor — 6. februar 2011 @ 22:21

 11. Broderskabet er og bliver det helt store problem her. De har en egen version af islamisk filosofi, der er meget fundamentalistisk, og har været direkte inspirationskilde til Al-Qaeda og andre terrorgrupper, specielt de stærkt anti-semitiske.

  Den inspiration har de selv fået fra et velkendt sted, nemlig Tyskland. I håb om at bryde den britiske dominans i Mellemøsten (og få adgang til olien i Irak) støttede Tyskland nemlig Broderskabet i deres store opstand fra 1936-1939, hvor de gik fra at være en marginal gruppe på måske 200 mennesker til en bevægelse på 200.000 med et bredt netværk af skoler og andre aktiviteter.

  Efter at briterne havde slået opstanden ned i 1939 gik National-socialisterne over til at sende anti-semitisk propaganda til Mellemøsten via radio og på papir, organiserede oversættelser af Mein Kampf og Zions Vises Protokoller, og arbejdede i fem år på at vække den islamiske anti-semitisme til live. Det er blandt andet udtrykt ved at Hamas, der er udspringet af Broderskabet, i sit Charter citerer Zions Vises Protokoller som var de fakta.

  Det er en dybt racistisk bevægelse, der nu inviteres til forhandlingsbordet.

  Kommentar by Henrik Ræder Clausen — 6. februar 2011 @ 22:24

 12. Enig. Det er ganske usandsynligt at det er et sekulært styre de fleste ægyptere har i tankerne. Uden det er en demokratisk udvikling umulig.
  Det som overrasker én lidt, er at Det muslimske Broderskabs forsikring om at de skam hverken ønsker Jihad eller “Iransk” styre købes af en del journalister og “eksperter”. Nej, det var bare en joke. Selvfølgelig køber de tossehoveder da den. Det ser ikke så godt ud for mellemøsten og dermed hele verden.

  Kommentar by EH — 6. februar 2011 @ 23:45

 13. Det er sådan set ikke en nyhed, Snaphanen var inde over oversøgelsen 2/2, før den blev bragt i danske medier.

  Det er dog med en vis irritation man bemærker at det er samme Pew (men end anden gren af den kæmpe), som for nylig var fremme med spådommen om stærkt faldende muslimsk invandring.
  Grundet de mange svagheder og fordrejninger i lige netop den sag, så man må sige det svækker troværdigheden, selv om man sagtens kan forestille sig at resultat af deres meningsmåling giver et et sandt billede af den brede befolkning.

  Det ville ikke overraske hvis de er blevet så korantro som den giver udtryk for. Reelt handlet det dog om (en politisk ordre om) at tegne et billede der gør at der bakkes op om Mubarak, fordi de meget vel at fanden er løs hvis der kommer nogle til der på sigt vil holde Suez kanel med videre som gidsel og fremprovokere krig.

  Man mindes oliekrisen, de havde fået stryg af israel(jøderne) i 67 og 73 og fandt så på at lade det gå ud over nogle andre, ved at skrue på olieprisen, så man kunne føle sig stor igen.
  Man mindes de historiske årsager til at man ville sejle vest om til fjernøsten og dunkede ind i amerika.
  Nord om var/er farligt polarfarvand, syd om afrika var for langt (og delvist for risikabelt) og øst (bl.a. silkevejen) gik gennem en række lande der var kommet under muslimsk herskab… ved sværdet.
  Der bliver ALDRIG fred med muhammedanerne, de vil det ikke, de kan det ikke, de falder i igen og igen overfor deres tekster. De må reformere sig til fredelig sameksistens eller dø ud af denne verden.

  Man må lade muhammed at han var fremsynet i at holde de fortabte på måtten.
  I krig bliver(/blev) desertører henrettet som forræddere.
  I Islam er der dødsstraf for at “desertere” fra religionen – det der med blæreord hedder apostasi.
  Fred er krig, krig er fred. Islam is peace, arabisk newspeak, mon Orwell blev inspireret derfra.

  Kommentar by Anonym — 7. februar 2011 @ 03:01

 14. Et demokrati byggende på sharia love?

  Kommentar by sutmin@ — 7. februar 2011 @ 15:47

 15. Der er flere der støtter sharia end DMB. Det betyder med andre ord, at der er et betydeligt tal, op imod 20% der er mere ekstremistiske end DMB

  Kommentar by kbh — 7. februar 2011 @ 17:42

 16. Blege, bange, gamle mænd
  sidder frygtsomt foran skærmen
  og ser det sne i Ægypten.

  You’re in denial, my friends!

  Læs jeres kampfælle Sandmonkeys indlæg en gang til:

  http://www.sandmonkey.org/2011/02/03/egypt-right-now/

  Kommentar by Carsten Agger — 7. februar 2011 @ 19:09

 17. agger din gamle socialiste romantikker, du kan da ikke basere hele din tro på én enkelt blogger og hans få tilhængere, når hele den Egyptiske befolkning er dybt hjernevaskede analfabetiske muhammed tilhængere.
  Ja, de få Sandmonkeys folk er da gode nok, men hvad kan de stille op imod et flertallet af idiot muhammed tilhængere.

  For øvrigt agger svigter du så ikke din opdelings stuerene internationale socialistiske ven poul Nytårshat rasmussen, der har sin ven den socialistiske diktator murabræk på den internatiolale socialisters medlemsliste, altså før bloggeren Sandmonkeys og Egyptens befolkning lagde diktator socialisten beton murabræk for had?

  Kommentar by li — 8. februar 2011 @ 13:00

 18. Oprøret i Egypten hænger iøvrigt sammen med stigende fødevarepriser relativt til lønningerne. Hvilket igen skyldes de mange penge som globalt er pumpet ud ifm. finanskrisen. Oprøret i Egypten er skabt af Bernanke.

  Læsetip:

  http://www.amazon.com/Great-Wave-Revolutions-Rhythm-History/dp/019512121X

  Kommentar by Sigwar — 9. februar 2011 @ 12:02

 19. Man bør altid håbe det bedste. Vi har en ny situation i kraft af internettets påvirkning, som ingen kan forudsige den reelle effekt af. Den mulighed havde de unge ikke under revolutionen i Iran eller i østlandene i Sovjettiden. Jeg mener muligheden for at se og læse en masse om, hvordan andre lever og tænker udenfor de politiske og/eller religiøse diktaturer, og mulighede for at kommunikere indbyrdes på helt andre vilkår.

  Vi har dermed en mentalt unik situation. Det er klart, at der er farer for dit og dat, og at det kan gå skidt. Men det kan også gå overraskende godt.

  Glem desuden ikke, at Ægypten engang har været en af verdens højkulturer, hvis åndelige gods og overleverede viden var en vigtig inspirationskilde for Platon, da han grundlagde den vestlige filosofi.

  Ægypterne i dag har i kraft af deres historie noget konkret og nærværende at lade sig inspirere af, hvis de ønsker at opbygge et anderledes og mere harmonisk og rummeligt samfund. I oldtidens verden var de f. eks. kendt for at give plads for begge køn på høje poster (tronen og templerne) og i det hele taget lade kvinderne være en aktiv del af samfundslivet i højere grad end de omkringliggende kulturer. Dengang som nu førte denne inklusive indstilling til velstand og en intellektuel og kunstnerisk blomstring gennem århundreder.

  Jeg ønsker alle de almindelige mennesker dernede, som bare ønsker et almindeligt liv (i helt jordnær forstand – et liv med frihed til at følge eget hjerte, udtale egne tanker og leve uden angst for sult eller vold eller sygdom) al mulig held og lykke.

  Det er klart, at magtsyge grupperinger som altid vil forsøge at udnytte situationen, men jeg tror godt, der vil kunne opstå en ‘mæthedssituation’ i forhold til undertrykkelse, der gør, at disse grupper på et tidspunkt simpelthen ikke længere vil kunne slå rod. Det tidspunkt kunne godt være nu.

  En gang må altid være den første.

  Kommentar by M — 5. marts 2011 @ 21:23

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper