7. juni 2011

Medieredaktør: Medierne favoriserer borgerlige – Medieforsker: ‘Specielt betalingsaviserne’

Jakob Elkjær var indtil sidste år redaktør for journalisternes fagblad, og må således kende alt til Ritzaus dominerende position, hvad præger samtlige medier, ikke mindst de let tilgængelige, gratisaviserne, DR og TV2. Kommentar af Politikens medieredaktør – Meningsmåling: Medierne holder mest med de blå.

“Medierne favoriserer først og fremmest de borgerlige partier. Det mener 31 procent af danskerne, mens 15 procent mener, at medierne favoriserer oppositionen. Det viser en meningsmåling, som Megafon har lavet for Politiken og TV 2. …

Professor Erik Albæk fra Syddansk Universitet kan godt forstå, at næsten en tredjedel mener, at medierne samlet set favoriserer de borgerlige partier.

»De fleste aviser er borgerlig-liberale, og det lægger de ikke skjul på. Kigger man isoleret på deres opinionsstof, er det rimeligt at sige, at det favoriserer borgerlige synspunkter. Det gælder ikke blot lederne, men også hvis man ser på sammensætningen af debattører og kommentatorer. Det er ikke tilfældigt, at Jyllands-Posten har en kommentator som Ralf Pittelkow, eller at Berlingske har et borgerligt panel som ’Groft sagt’«, siger professor Erik Albæk. …

Samtidig siger han, at modsat holdningsstoffet er journalistikken tilstræbt objektiv. Han har tidligere i en videnskabelig undersøgelse afkræftet påstandene om, at journalisternes holdninger farver indslagene i DR og TV 2. …

Professor Stig Hjarvard fra Københavns Universitet forsker også i medier. Og han er uenig med Erik Albæk. …

»Specielt betalingsaviserne viser deres holdninger via det redaktionelle miks…«, siger Stig Hjarvard.”

(forsidehistorier, Metroxpress 2010-11)

Oploadet Kl. 16:32 af Kim Møller — Direkte link14 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/25960/trackback

14 Comments »

 1. Kommentarerne kommer ifm. en undersøgelse lavet af Megafon for Politiken og TV2, som også er ret tynd. Jeg har skrevet et par bemærkninger til den her.

  Kommentar by Erik — 7. juni 2011 @ 16:52

 2. Og hvis det er “borgerligt” at skrive om indvandrerproblemer – og at vi hellere ser deres hæl end tå – ja så er størstedelen af danskerne “borgerlige”!
  Og – så må det vel afspejle sig i aviserne “borgerlighed”?

  Kommentar by L. johs — 7. juni 2011 @ 18:28

 3. Jeg må give Erik ret. En måling af den slags er ikke blot tynd, men dynest set værdiløs. For at nogen overhovedet kan have en kvalificeret mening journalistikken i de borgerlige aviser, er de som minimum mødt til jævnligt at de læse de to store landsdækkende aviser, Jyllands-Posten og Berlingske samt de tre store regionalaviser, Fyens Stiftstidende, Jyske Vestkysten og Nordjyske Tidende. Og jeg tvivler meget stærkt på, at Megafon bygger sin måling på et panel, der er sammensat efter disse kriterier.

  Ligeledes tyder noget på, at professor Erik Albæk heller ikke er helt inde i, hvad det han udtaler sig om, når han hævder, at udvælgelsen af debatstoffet i borgerlige aviser tilgodeser borgerlige synspunkter. Den gælder især ikke hverken Fyens Stiftstidendes eller Jyllands-Postens debatspalter, hvor venstreorienterede synspunkter er rigt repræsenterede, og til en vis grad heller ikke Berlingske Tidende. Men det skyldes måske, som Lisbeth Knudsen sagde til Sass Larsen: “Vi kan jo ikke trykke dine læserbreve, når vi aldrig får nogen fra dig!”

  Kommentar by Poul Erik Andersen — 7. juni 2011 @ 19:25

 4. Det er så grinagtigt at man næsten ikke forstår hvordan de kan få sig selv til at sige det.

  Dels Albæks krampagtige ide om de totalt neutrale journalister.

  Dels Stig Hjarvards ide om at det særligt gælder for betalingsaviserne. Jeg kan ikke finde en mere tendentiøs og ensidig avis end MetroExpres. Jeg tvivler på at de har en eneste borgerligt sindet journalist ansat, og vinklingen og valget af historier er derefter.

  Dels ideen om at et betydeligt flertal af medierne er borgerlige. Politiken, Information, MetroExpres overfor JP, Berlingske, Børsen. Weekendavisen er principel borgerlig, men har jo et hav af journalister og kommentatorer der betrager VKO som fascistik.
  Dertil kommer så Ritzau og DR som to dagsordensættende medier.

  Kommentar by Superman — 7. juni 2011 @ 19:25

 5. Ro på nu, Superman! Med dine bemærkninger i slutafsnittet er du lige så langt ude i hampen som Megafonmålingen og til en vis grad også Erik Albæøk er det.

  Kommentar by Poul Erik Andersen — 7. juni 2011 @ 19:56

 6. Offtopic
  MANAMA: So-called rights activist Maryam Al Khawajah was listed among the speakers at an annual conference in the UK honouring the founder of Iran as an Islamic republic.

  Topics under discussion at Sunday’s event included “roots of revolution”; “strategies and methods of the imam”; “dictatorship, leadership, guardianship”; and “wilayatul faqih”, which is a concept of religious rule practised in Iran that has been criticised for allegedly allowing religious leaders overseas to influence followers in Bahrain.

  http://www.gulf-daily-news.com/NewsDetails.aspx?storyid=307386

  http://www.uriasposten.net/archives/25609

  Kommentar by BE — 7. juni 2011 @ 21:05

 7. Det er da positivt at de fleste danskere forholder sig til virkeligheden, og ikke til en virkelighed sammensat af en masse udvalgte eksempler ;-)

  Kommentar by Polyb — 7. juni 2011 @ 21:28

 8. Offtopic
  Tilføjelse til #6:
  http://www.abna.ir/data.asp?lang=3&id=243743

  Kommentar by BE — 7. juni 2011 @ 22:22

 9. Mistede iPhone på polterabend: Dukkede op i Sandholmlejren

  Læs mere: http://lokalavisen.dk/mistede-iphone-paa-polterabend-dukkede-op-i-sandholmlejren-/20110606/artikler/110609610/1265#ixzz1Ocxqtzj6

  Jeg brækker mig over dette socialistiske lorteland, skabssocialisterne fra Venstre de konservastive og resten af venstrefløjen er en skændsel mod vores forfædre og ikke nok med det, de har smadret vores land de skide landsforrædere.

  Kommentar by Fritz — 7. juni 2011 @ 22:36

 10. Jamen det er jo genialt set af de røde, det hér! Skab en myte omkring en “borgerlig presse”. Hermed har man også sagt, at alt det medierne måtte skrive negativt om de rødes politik, skal tages med et gran salt. Så er det sådan set lige meget, om det er korrekt eller ej, det der skrives…!

  Jo, angreb er tit det bedste forsvar, når man har en forfejlet politik!

  Det ser efterhånden mere end sort ud i forhold til et kommende valg… :-(

  Kommentar by Martin Eggert — 7. juni 2011 @ 23:23

 11. “Medierne” er et misvisende ord for aviser.
  Aviserne er idag en forsvindende del af “medierne”.
  I det samlede meningstryk danskerne udsættes for, står de statsejede medier, DR og TV2, for 75-85%, så det er dem, der påvirker befolkningen i retning af Rød Blok.
  De privatejede dagblade er næsten uden betydning i meningsdannelsen idag.
  Meningsmålingen er et Spin-doctor trick til ære for Henrik Sass Larsens kampagne.

  Kommentar by anti-marx anno dazumal — 8. juni 2011 @ 06:48

 12. Mystisk overskrift i Politiken i dag
  “Cameron spiller samvittigheds-kort før FN-afstemning om Syrien”
  (
  http://politiken.dk/udland/ECE1302836/cameron-spiller-samvittigheds-kort-foer-fn-afstemning-om-syrien/)

  Jeg har hørt om `racisme-kortet´ men samvittigheds-kortet? Den var ny. Er det mon når man opfordrer folk til at gøre det rigtige? Det kan moral-relativisterne på Politiken selvfølgeligt ikke lide, for så antyder man jo, at der også er noget der er forkert.

  Kommentar by Hertz — 8. juni 2011 @ 14:32

 13. Ja, det er et nyt kort på hånden.
  Dets styrker og svagheder i forhold til andre kort skal jo defineres?
  Jeg har det selv svært med stening af (utro)kvinder og homoer, der bliver hængt i kraner.
  Arpartheid i Sydafrika i sin tid var vi også mange, der havde det svært med.
  Og Kinas fængsling og tortur af dissidenter idag og tidliger og Gulag og torturlejrene i Cuba og Nordkorea og mange andre steder.
  Vi kan jo ikke altid få USA til at være vores dårlige samvittighed og de vil heller ikke længere gribe ind.
  Vi må leve med de 3-4 mia mennesker i verden, der er undertrykt og håbe på, at de kan klare det selv ellers er vi imperialister, der undertrykker deres ‘kultur’, som jo er meget bedre end vores :)

  Kommentar by anti-marx anno dazumal — 8. juni 2011 @ 14:54

 14. Jeg indser det lige nu:
  Vi må leve med de 3-4 mia mennesker i verden, der er undertrykt og håbe på, at de kan klare det selv.
  Det er jo det, der er ‘multikultur’?

  Kommentar by anti-marx anno dazumal — 8. juni 2011 @ 15:04

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper