15. juni 2011

“Jeg vil have den gamle grænsekontrol tilbage, som vi havde den for nogle år siden.”

Søndag den 7. juni 2009 var der valg til Europaparlamentet, og valgets topscorer blev socialdemokraternes spidskandidat, Auken-protegen Dan Jørgensen. Han markerede sig kraftigt i debatten om grænseoverskridende kriminalitet, og ni dage før valget lancerede han et forslag der umiddelbart fik opbakning fra flere partier i folketinget – Venstre og Konservative undtaget. Ritzaus Bureau opsummerede…

“- Mange mennesker er bekymrede over, at kriminelle tilsyneladende uden problemer kan komme ind i Danmark. Det er ikke EU’s fejl, men skyldes, at regeringen har udsultet Skat og forsømt politiet, siger Dan Jørgensen.

Socialdemokraterne foreslår, at grænsekontrollen ved den dansk-tyske grænse bliver genindført i en periode. Imens skal politiet og Skat udarbejde en plan for, hvordan en permanent øget kontrol kan foregå inden for Schengen-samarbejdet. (BT, 29. maj 2009: S vil genindføre grænsekontrol)

Torsdagen i ugen der fulgte, fremlagde Dan Jørgensen sit forslag i en klumme i Berlingske Tidende. Her blev han mere konkret, og pointerede, at vi skulle “genindføre grænsekontrollen”, der blandt andet inkluderede ’stikprøver’ ved grænsen. Det lød som et brud med Schengen-aftalen, men nej, argumenterede Dan Jørgensen – vi bestemmer selv!

“EU-modstandere forsøger at score billige point ved at skyde skylden på EU og Schengensamarbejdet. Det er imidlertid helt forfejlet. Den øgede indsmugling til Danmark skyldes først og fremmest, at den danske regering på det groveste har forsømt overvågningen af den dansk-tyske grænse… indtil regeringen får styr på sagerne, bør vi genindføre grænsekontrollen og lade politiet og SKAT tage stikprøver ved den dansk-tyske grænse.

Modsat af hvad mange EU-modstandere prøver at bilde befolkningen ind, er det den danske regering, og ikke EU, der bestemmer, hvorvidt der skal være kontrol ved den dansk-tyske grænse. Medlemslandene kan nemlig indføre grænsekontrollen, »når den offentlige orden eller den nationale sikkerhed kræver det«. Og med de nuværende retstilstande i Danmark må det i høj grad siges at være tilfældet.” (Berlingske Tidende, 4. juni 2009: Genindfør midlertidig grænsekontrol

(Berlingske Tidende, 4. juni 2011: Genindfør midlertidig grænsekontrol)

Det var ikke noget der vakte synderlig debat, men det blev alligevel et af emnerne, da Dan Jørgensen og Helle Thorning-Schmidt fredag aften deltog i et program om EP-kandidaterne på DR. Her understregede de, at Socialdemokraterne ikke var splittede i spørgsmålet, og først da DR-værten tvang Dan Jørgensen til at konkretisere sit forslag, kom debatten ud over ‘ansætte flere toldere’.

Kim Bildsøe Lassen, DR: Lad os lige få det slået fast. Er det noget med en bom, hvor vi, sådan som vi i gamle dage, skal holde i kø med bilerne og vise vores pas eller sådan noget lignende. Eller er det lidt flere folk som vi kan se gå rundt?

Dan Jørgensen, S: I nogle tilfælde, men det der er vigtigt… det er ikke så meget at man står der – det skal man gøre en gang i mellem, stikprøver – i dag gør man det slet ikke, og så fanger man jo slet ingen… Så er der ikke noget at sige til, at der kommer folk over grænsen, som har ureelle hensigter…

(Kandidaterne, DR1; 5. juni 2009)

Selvom begge gjorde sig umage for at understrege det midlertidige aspekt, så var det tydeligt, at Dan Jørgensens tanke var det, Niels Krause-Kjær på daværende tidspunkt betegnede som “grænsebomme ved Kruså”. Det fremgik også klart af medierne. Fra Jyllandsposten – Thorning: Den gamle grænsekontrol tilbage.

“Socialdemokraternes partiformand Helle Thorning-Schmidt afviser, at der skulle være uenighed mellem hende og EU-spidskandidat Dan Jørgensen om grænsekontrollen.

– Jeg vil have den gamle grænsekontrol tilbage, som vi havde den for nogle år siden. Det er vi helt enige om, siger hun til DR Nyheder.

… Hun siger, at hun er fuldstændig enig med spidskandidat Dan Jørgensen i, at Danmark i en periode må forlade det system, der idag gælder ved grænsen, og vende tilbage til den gamle kontrol.”

Det blev søndag, og Dan Jørgensen fik et fantastisk valg med mere end 50.000 personlige stemmer. Siden har ingen hørt ham tale om grænsekontrol, og hans blogpost med overskriften ‘Grænsekontrol’ mangler i dag et foto: Kruså-grænsen.jpg

(Grænsekontrol, Dan Jørgensen, 2009)

Socialdemokraternes spidskandidat Dan Jørgensen ville have permanent grænsekontrol, og illustrerede med et foto af Kruså grænseovergang. Partiformand Helle Thorning-Schmidt var enig, og erklærede, at Socialdemokraterne ville have den gamle grænsekontrol tilbage. Medierne fremlagde det neddæmpet, og efter valget var det glemt.

To år er gået, og nu er tonen en anden. I sidste uge kunne man på TV2 News opleve Morten Bødskov debattere grænsekontrol. Som næstformand for Socialdemokraterne forklarede han, at regeringen og Dansk Folkepartis forslag var udtryk for nationalistisk symbolpolitik. Da han blev spurgt om, hvad han mente der var vigtigst, effektiv grænsekontrol eller Schengen-aftalen, svarede han undvigende flere gange i træk – “vi skal overholde vores internationale forpligtigelser”.

Mere.

 • 8/6-11 Jyllandsposten – Ralf Pittelkow: Bag nyheden: Grænsekontrol og EU-krise.
 • 12/6-11 Jyllandsposten – Ralf Pittelkow: Det grænseløse hykleri.
 • The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/26153/trackback

  17 Comments »

  1. ToldSkat kræver grænsekontrollen genindført 2003 http://politiken.dk/indland/ECE71155/toldskat-kraever-graensekontrol-tilbage/

   Kommentar by tavsen — 15. juni 2011 @ 12:39

  2. Åh Gud, socialdemokraternes fynske pseudo-Elvis slår til igen…

   Kommentar by Anders Peter Johnsen — 15. juni 2011 @ 13:33

  3. Billedteksten omkring http://www.uriasposten.net/pics/Berl-040609.jpg skulle lyde “(Berlingske Tidende, 4. juni 2009: Genindfør midlertidig grænsekontrol)”, ikke?

   Kommentar by Vagn Henning — 15. juni 2011 @ 13:57

  4. Socialdemokraternes aktuelle afstandtagen fra genindførelse af grænsekontrollen tror jeg til dels har valgtaktiske årsager: Regeringen og DF er i defensiven, og Socialdemokraterne ser det som værende i deres interesse at lade regeringen riste…

   Men noget andet er at jeg tror kejser Barroso har mest ret: Danmark kan ikke bare genindføre grænsekontrollen på trods af Dan Jørgensen og Helle Thornings forsinkringer om det modsatte. Man skulle ellers tro Helle havde forstand på EU…

   Det er ikke første og heller næppe sidste gang vores politikere forsikrer os om EU er en god ting og at vi skam ikke har afgivet suverænitet.

   “Unionen er stendød!”

   Kommentar by Vagn Henning — 15. juni 2011 @ 14:05

  5. Så er de nået til Sønderborg:

   http://www.alive.dk/Nyheder/Samfund/2011-24-Svoemmehal-stoevsuges-for-maend.aspx?referer=jp&aid=2462443&sid=2189

   Kommentar by Baron Sylte — 15. juni 2011 @ 14:05

  6. Jep så er der flere muslimske særkrav:
   Svømmehal støvsuges for mænd
   http://www.alive.dk/Nyheder/Samfund/2011-24-Svoemmehal-stoevsuges-for-maend.aspx

   De må fandme lære at sådan skal det ikke være i dette land

   Kommentar by Tim — 15. juni 2011 @ 14:31

  7. Godt gravearbejde af Kim Møller.
   Man kan så undre sig over, at ingen på DR har gjort det.

   Kommentar by Hr. Snusk — 15. juni 2011 @ 14:53

  8. Den 8 juni var der ved afstemning i EU parlamentet flertal for at indlemme Bulgarien og Rumænien i Schengen. Er der nogen der ved, hvad Dan Jørgensens parti stemte ? Nogle var imod, men tilsyneldadende ikke Danmark:

   “De to landes optagelse i den visumfrie zone er blevet blokeret af en gruppe af seks EU-lande med Holland og Frankrig i spidsen. Disse lande, der også tæller Belgien, Tyskland, Finland og Sverige, erklærede at de ikke kunne støtte optagelsen af Rumænien og Bulgarien i Schengen pga. for høj korruption og manglende bekæmpelse af organiseret kriminalitet.
   Bulgarien og Rumænien nægtet adgang til Schengen”

   http://www.magasinetroest.dk/index.php?id=4&no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=652

   Kommentar by wied — 15. juni 2011 @ 15:44

  9. Netop en afsløring som denne beviser at Halv-Wind ikke er ude med en ekspert vurdering men med et person-angreb.

   Som ekspert KAN hun ikke være uvidende om socialdemokraternes holdning alligevel vælger hun at angribe Pia Kjærsgaard og DF i stedet for at fremlægge den faktuelle information.

   Kommentar by Anonym — 15. juni 2011 @ 16:20

  10. Netop en afsløring som denne beviser at Halv-Wind ikke er ude med en ekspert vurdering men med et person-angreb.

   Som ekspert KAN hun ikke være uvidende om socialdemokraternes holdning alligevel vælger hun at angribe Pia Kjærsgaard og DF i stedet for at fremlægge den faktuelle information.

   Kommentar by Santor — 15. juni 2011 @ 16:21

  11. Det er fantastisk grave-arbejde, Kim!

   Kommentar by Absalon — 15. juni 2011 @ 16:53

  12. Det er sgú for nice Kim.
   Åhhhhh hvor jeg glæder mig til imorgen, når jeg smider det i hovedet på mine “socialist/kommunist” kolleger.
   ……..Det bliver en god torsdag…….

   Mvh. Vigilius Hafniensis

   Kommentar by Vigilius Hafniensis — 15. juni 2011 @ 19:14

  13. Flæskefjæs Dan Jørgensen, blot endnu en latterlig suicidaldemokrat, og blot endnu et eksempel på hvor landsskadelige medierne er i Mohammedanmark, og blot endnu en gang tak til Kim for det kæmpe arbejde som du laver.

   Kommentar by Fritz — 15. juni 2011 @ 20:05

  14. Sagde Wind-inden den gang noget om “valgflæsk og indre svinehunde”? Nå ikke!

   Kommentar by Andreas Br. — 15. juni 2011 @ 23:25

  15. Man har et standpunkt, til man tager et nyt.

   I dag hedder det: Man har et standpunkt, til valgtaktiske årsager tvinger en til at tage et nyt!

   Kommentar by Grisling — 16. juni 2011 @ 16:40

  16. Godt gået, Kim Møller !

   Herlig læsning – ikke sandt professor Wind ?

   Hahaha….

   Kommentar by Vivi Andersen — 16. juni 2011 @ 16:42

  17. Dan Jørgensen , prototypen på en løgnagtig vendekåbe af en Dansk politiker ……Kvalmende personage hvem stemmer dog på en sådan løgnagtig idiot ???

   Kommentar by Whodares — 19. juni 2011 @ 19:21

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper