22. februar 2006

Ingeborg Brügger om offerrolle-tænkningens konsekvens

Fra mandagens Information, lidt fra Ingeborg Brüggers kommentar om Den evige krænkethed. Den falder på en tørt sted.

“Mehmet Necef blev ansat på Odense universitet i 1991, især på grund af en artikel, hvori han kritiserede vestlige intellektuelles manglende stillingtagen i debatten om Salman Rushdies De sataniske vers. De var for tilbageholdende med at støtte Rushdie og ytringsfriheden, fordi de var fascinerede af muslimers iver efter at forsvare deres religion, mente Necef.

“Det havde sammenhæng med en opfattelse af forholdet mellem Vesten og Østen, som dominerede den danske akademiske verden og vestlige intellektuelle i det hele taget op gennem 80’erne og helt hen til slutningen af 90’erne. Fortællingen om dikotomi og hierarki.”

“Den gik ud på, at der er et hierarkisk forhold mellem Vesten og specielt den islamiske verden. Og at Vesten udnytter, udbytter og marginaliserer den islamiske verden.”

“I den danske kontekst mente danske intellektuelle, at danskerne undertrykte og marginaliserede muslimske indvandrere. Og hvis vi kommer til dikotomien, så betyder det i dette tilfælde, at Vesten har præsenteret Østen ikke som den er, men som vores egen modsætning. Vi er demokratiske. De er despotiske. Vi er rationelle. De er sensuelle og irrationelle. Vi respekterer kvinder, de undertrykker dem. Det samme gjaldt danskernes opfattelse af især muslimske indvandrere, mente man.”

“En følge af denne dikotomisk-hierarkiske tænkning var den såkaldte anti-racisme. Mange danske akademikere og intellektuelle mente, at Danmark i bund og grund var et racistisk samfund. Og på det sidste begyndte man at bruge et nyt udtryk – islamofobisk.”

“Følgelig var muslimske indvandreres største problem med at blive integreret i Danmark og få social mobilitet, danskernes racisme og islamofobi. Og denne fortælling, denne måde at præsentere dramaet mellem Øst og Vest og dramaet mellem indvandrere og danskere, har været meget dominerende,” siger Necef.

“Altså muslimerne er kæmpende ofre for danskernes arrogance, racisme og diskrimination.” […]

“Hvad går disse imamers propaganda ud på? Hvad rejser de Mellemøsten rundt og siger? At Danmark er racistisk. At Danmark hader muslimer. At Jyllands-Postens tegninger kun er et enkelt eksempel på danskernes islamofobi.”

“De har overtaget hele retorikken, og de bruger den mod os.”
“Hvorfor de har gjort det? Offerrollen er jo bekvem. Hvis jeg i en debat kan præsentere mig selv som offer, har jeg vundet. Så har jeg en moralsk overhånd. Og du vil meget hurtigt fremstå som en stupid person, der træder på dem, der ligger ned.” […]

“Hvis man ser på Danmark, så er det jo et faktum, at meget store grupper af indvandrere og flygtninge lever af danskernes skattepenge. Men mange af dem benægter det. Der trives myter om, at pengene kommer fra FN eller fra de rige sheiker i Golfen. De vil ikke indse, at de får noget som gave.”

“En stolt muslim, der ikke gengælder en gave, er krænket. Han mister sin mandighed. Og derfor er mange af disse folk evigt fornærmede og råber op, fordi de helt overordnet er klar over, at de i Danmark repræsenterer en gruppe, som for en kæmpestor dels vedkommende modtager, men ikke yder noget.

Oploadet Kl. 08:43 af Kim Møller — Direkte link2 kommentarer

2 Comments »

 1. Ja forskellen på de såkaldte anti-racisters retorik og islamisternes, er til at overse. Simpelt hen fordi at islamisterne gennem årtier har hentet meget af deres ideologiske skyts fra netop den yderste europæiske venstrefløj. Af samme grund er det også nærmest umuligt for i hvert fald dele af venstrefløjen at tage afstand fra den islamiske fascisme, fordi at de så også ville være nødt til at opgive deres eget ideologiske fundament!
  Jeg har skrevet lidt om det på min egen blog også.
  Forøvrigt en interessant artikel du der har fundet Kim.
  Hvad angår Necef, så kan jeg af egen erfaring skrive under på, at han er ganske spids og at han ikke er bange for at give sig selv og sine landsmænd en skideballe når de trænger til det. Ja jeg regner ham egentligt for at være en ægte dansker, men de andre kunne også have godt af at lytte lidt til ham!

  Kommentar by Mackety — 22. februar 2006 @ 10:48

 2. Jeg vil lige tilføje følgende Mehmed Necef citat:

  “Racisme”

  “…Bekæmpelse af racisme er efterhånden blevet arbejdsløse venstrefløjspolitikeres beskæftigelsesterapi.

  De bruger begrebet terroristisk til at tyrannisere politiske modstandere med.

  Den rendyrkede racisme findes så godt som ikke i Danmark.

  Men jagten efter den er blevet en hel besættelse. Hvis der dukker nogle få eksemplarer op på uforfalsket racisme, opleves det nærmest som en lettelse.

  Så er der igen noget at bekæmpe og beskylde andre for, samtidig med at ens eget selvværd kan vokse. …”

  Kultursociolog Mehmet Ümit Necef,
  Weekendavisen 13-3-1992

  ————————————————————-

  Og så den glædelige nyhed, og der er ingen ironi her fra min side:

  Endelig har jeg fundet en muhamedaner der tilsutter sig ytringsfriheden uden efterfølgende at pege fingre af Jyllands Posten og snak om ytringsfrihed under ansvar osv..

  Jalil Hariri, overlæge, Patologisk Institut, Sønderborg Sygehus:

  Tipskupon for imamer
  Af Jalil Hariri, overlæge, Patologisk Institut, Sønderborg Sygehus, Sydvang 1, Sønderborg

  JEG ER FØDT og opvokset i et muslimsk hjem i en hellig, muslimsk by. Jeg er også én af sikkert mange af min herkomst, der nyder den danske åbenhed og de danske værdier og derfor vil værne om dem.

  Netop derfor og på grund af en udsendelse i DR1 15/2 kl. 19 om en tipskupon fra en imam til danskerne (ja, jeg følte mig truffet!), sender jeg denne kupon til imamerne selv.

  Den kan besvares med ja, hvis du er enig, nej hvis du ikke er enig, og Akkari, hvis du vil gå uden om sandheden:

  Må en troende muslim og ikke mindst en imam lyve?

  Er det, ifølge den islamiske religion tilladt at begå selvmord?

  Hvad er, ifølge den islamiske religion værst: En tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen, eller en selvmordsbombemand, der dræber mange muslimer lige uden for en moské efter fredagsbønnen?

  Har du nogen sinde og på eget initiativ protesteret imod de selvmordsbomber, der dræbte mange uskyldige… læs resten i Jyllands Posten

  Hvad skal der blive af os ‘fremmedfjendske højreekstremister’ hvis et flertal af muhamedanerne begynder at tilslutte sig Jalil Hariris opfattelser?

  Vi ville simpelthen blive arbejdsløse, og Danmark ville blive en snes weblogs fattigere..

  Balder

  Kommentar by balder — 22. februar 2006 @ 12:38

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper