4. marts 2006

David Gress (& Victor Davis Hanson) om filologiens skæbne

Fra fredagens Jyllandsposten. Et citat fra David Gress’ bogessay om Grækernes store krig.

“I 1998 udgav Hanson endnu et bidende angreb på kulturelt forfald i Hvem dræbte Homer? I den forklarer han, hvordan hans fagfæller, de klassiske filologer, er skyld i, at faget har mistet status og er næsten forsvundet fra den centrale plads i almendannelsen, det indtog indtil for en generation siden. I Danmark var der således i 1970 endnu 21 gymnasier, der tilbød den klassisk-sproglige gren. Nu er den helt væk.

Fagets fald skyldes ifølge Hanson, at filologerne begyndte at opføre sig som andre humanister såsom litteraturforskere og historikere, der lod sig lede af ideologier såsom marxisme, feminisme, multikulturalisme og postmodernisme. De troede, de derved viste sig dristige og originale. I stedet førte det til ulæselige artikler og tomme foredragssale.

Filologerne havde glemt, at de sad på den største ikke-religiøse kilde til inspiration og berigelse, vor kultur kender, nemlig den antikke verden. De havde blot at øse af den kilde, fortælle historierne og vise, hvor meget de har at give mennesker i dag, for at gøre sig relevante. Det ville de ikke, for det ville i deres øjne være at forherlige en kultur, der var mandschauvinistisk, fascistisk og alt andet end politisk korrekt. Den antikke såvel som den moderne europæiske kultur bestod af døde, hvide mænd, og dem gjaldt det om at nedvurdere og fortrænge.

Den politisk korrekte antikforskning havde overtaget på universiteterne, men prisen var høj. Den havde nemlig gjort faget betydningsløst i den bredere kultur og berøvet det moderne publikum en kilde til glæde og styrke. Det har ikke været det mindste af Hansons anliggender at bruge den kilde, således også i bogen om den store græske krig.”

Oploadet Kl. 21:25 af Kim Møller — Direkte linkSkriv!
Arkiveret under:

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper