5. marts 2006

Deadline om Rushdies manifest – Magaard & Boserup skitserer islamforskningens poler

Den sene Deadline handlede lørdag blandt andet om Rushdies manifest, og det blev en seværdig affære. Efter en kort præsentation af manifestet, var der et interview med kommunisten Maryam Namazie, der var en af underskriverne. Hun sagde mange rigtige ting om islamisme, men det er en surrealistisk oplevelse at høre en kommunist tale om menneskerettighedskrænkelser, og… om så meget andet.

Dagens vært, Martin Breum må også nævnes – når han i introduktionen til ovennævnte insinuerer et paradoks kun Politikens kernelæsere kan se.

“Welcome Maryam Namazie. We are in the middle of a cartoon crisis, and then your manifesto calls for hard resistance against islamism. Why is that?”

Så var det tid til debat, og emnet var som en naturlig konsekvens af manifestets karakter, spørgsmålet om hvorvidt islamisme som fænomen er sammenlignelig med andre totalitære ideologier såsom fascisme og stalinisme. Gæsterne var ph.d. Tina Magaard [AU] og ph.d. Rasmus A. Boserup fra Carsten Niebuhr-instituttet [KU], og de gav basalt set en gennemgang af polerne i dansk islamforskning anno 2006. Begge har studeret islamisme, og begge har et dybere kendskab til samme i den magrebinske variant. Men, tro mig – de var ikke enige i noget som helst.

Magaard i det højre ringhjørne repræsenterede den filologiskbaserede analyse, og har sit fokus i det statsvidenskabelige. Tolkning: Islamisme er en totalitær ideologi, fordi den arbejder udfra en endegyldigt defineret sandhed, hvad umuliggør demokrati og menneskerettigheder.

Boserup i det venstre ringhjørne repræsenterede den postkoloniale analyse, hvor fokus mere er på den kulturelle selvkritik og kommende multikultur, og han arbejder pt. på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier. Tolkning: Islamisme kan da nok være totalitær, men er ikke nødvendigvis udemokratisk.

Vil man vide hvorfor Boserup forsøger at snakke demokrati frem af islamistiske Korantolkninger, så må man læse lidt indad. Her hans afsluttende kommentar:

“Jeg vil gerne skære meget klart igennem, at det er utroligt vigtigt at vi tager vores rolle på os i Vesten, og hjælper de demokratiske kræfter der findes rundt omkring i Mellemøsten, men det er sådan at hvis vi gerne vil demokratisere Mellemøsten, så kan det ikke gøres uden islamisterne. Det er et fuldstændigt naivt projekt, at vi siger, at nu finder vi alle de gode sekulære kræfter frem, og beder dem om at indføre demokrati, for det vil være et meget stækket demokrati…”

Boserup har selvfølgelig ret i at islam i Mellemøsten er ekstremistisk, og derfor samarbejder Vesten jo også med den ikke-sekulære irakiske regering – velvidende at en inddæmmet islamisme er bedre end mere Korantro varianter. Såvidt Mellemøsten, men hele diskussionen handler jo om Muhammedtegninger i et land med et rodfæstet demokrati. I Danmark burde det vel være demokratiets præmisser der råder, og det er vel også en væsentlig pointe, at står vi ikke ved demokratiets forrang fremfor religiøse dogmer, så bliver det alt andet lige ikke nemmere at af-islamisere mellemøstlig politik.

6 Comments »

 1. Rasmus Boserup er værre end Mona Sheikh og Sherin Khankan. Efter ehans logik er det godt at en opposition i de arabiske er islamistiske – fordi den er ‘folkelig’ eller lægger pres på ‘regimer’ ‘vi’ ikke kan li’.

  Kommentar by Christian — 5. marts 2006 @ 12:59

 2. Det er interessant at Århus Universitet har så fremragende forskere, mens København brillerer i middelmådige islamapologeter, som kender deres fag meget dårligt.

  Kommentar by Tim Pallis — 5. marts 2006 @ 23:11

 3. Lidt højere oppe i bloggen siger forfatterne, at kun højreorienterede må kritisere højreorienterede og omvendt. Her siger PC’eren at man ikke kan indføre demokrati uden at samarbejde med islamisterne.
  Hvad mener de egentlig?

  Kommentar by Hodja — 6. marts 2006 @ 01:03

 4. “Det er interessant at Århus Universitet har så fremragende forskere, mens København brillerer i middelmådige islamapologeter, som kender deres fag meget dårligt.”

  Det handler ligeså meget om politisk grundholdning som om islam. Er man rød/lyserød så søger man imod Edward Said, dyrker multikulturen som ideologi baseret på en individorienteret forståelse af islam/integration/indvandring.

  Er man konservativ eller spidsborgerlig iøvrigt, så anskuer man islam mere som en samlet fænomen, dvs. man betoner konsekvenserne for egen kultur.

  Begge retninger har relevans, men i forhold til islamisme som fænomen, så er det indlysende at den postkoloniale tænkning har spillet fallit.

  AU har dog også sine apologeter – tag f.eks. Karen-Lise Johansen…

  Kommentar by Kim Møller — 6. marts 2006 @ 09:36

 5. Det er ioevrigt morsomt at venstrefloejen dyrker saa vaerdipluralistiske faenomener saasom moderne naturret og kulturrelativisme.

  Begge faenomener er uforenelige med demokrati, men at venstrefloejen ser demokratiet som en overfloedig teknikalitet er vist ikke noget nyt. Sjovere er det i den grad at begge faenomener ogsaa er stik imod den egalitaristiske marxisme, og i den grad danner basis for uligheder i samfundet baseret paa den enkelte borgers subjektive og fuldstaendigt vilkaarlige valg af personlige vaerdier, som eksempelvis religion, politisk overbevisning og almindelige moral.

  Kommentar by DaLi — 6. marts 2006 @ 14:42

 6. –> Dali

  Efter Murens fald har venstrefløjen skruet ned for det ideologiske, og de kæmper nu blot for ‘det gode’ på individplanet. Nationalstaten afskærer fattige fra at få del i de danske velfærdsgoder = grænserne er racistiske. Tolerance i forhold til den dogmatiserede intolerance er vejen frem… men mod hvad.

  Kommentar by Kim Møller — 6. marts 2006 @ 14:58

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper