22. april 2006

Maskinmester Bertel Johansen: Romaerne har muligheden, men ønsker ikke integration

Fra Weekendavisen, et godt læserbrev af Bertel Johansen om en artikel af Enhedslistens hofhistorikere. Her det meste fra Tag på studietur til Helsingør.

“I Weekendavisen i sidste uge har Carsten Fenger-Grøn og Malene Grøndahl været en tur hos romaerne i Tjekkiet og andre steder i Østeuropa og på Balkan og spundet en ende over deres sociale elendighed. De gør det hele til et spørgsmål om manglende menneskerettigheder og diskrimination i de respektive lande.

Vi fik hele den kendte remse med manglende muligheder for uddannelse, for arbejde og for bolig, og det kan da være en del af forklaringen nogle steder, men før vi kommer for langt ud ad den tangent, er det værd at tage de danske erfaringer med.

Forfatterne kunne såmænd have taget kystbanen til Helsingør, hvor problemet er lokaliseret til rundt 1,5 procent af indbyggerne. Men her er ingen elendige sigøjnerghettoer til pittoreske billeder, men bosætning efter almindelige danske normer med boligsikring og det hele. Der er arbejdsanvisning og aktiveringsprojekter til arbejdsmarkedet, og der er almindelig skolepligt uanset etnisk identitet. Og der er kommunale forsamlingslokaler til etniske foreningsformål, og kommunal sagsbehandler tilknyttet ethvert personnummer. Så ifølge Carsten Fenger-Grøn og Malene Grøndahl skulle alt være i skønneste orden.

Men alligevel er roma-samfundet et egentligt parallelsamfund i den fattige ende, og alle solemærker peger på, at det bliver det ved med at være, uanset hvad kommunen og samfundet gør eller ikke gør. Så forklaringsmodellen i artiklen holder ikke.

Børn kommer ikke i skole. Forældrene ønsker det åbenbart ikke, og kommunale forsøg på at skubbe på med mild pression i form af at gøre det til et aktiveringsprojekt for forældrene at sørge for, at børnene møder op i skolen, stoppes af en uhellig alliance af romarepræsentanter, menneskerettighedsaktivister og naive kulturradikale politikere.

Aktiveringsprojekterne negligeres så vidt gørligt, og kan den aktiverede ikke komme uden om denne pligt på anden måde, kan man da altid få »knækket spaden«, så dagen kan gå lidt mere behageligt. Og det hjælper jo ikke på CV-et til andre og måske mere spændende job, men opretholder overførselsindkomsten til roma-samfundet, der overslagsmæssigt rundt regnet betyder én procent af byens kommuneskat. […]

Så forklaringen må ligge et andet sted. Da vi kan se samme funktionsmønster hos andre end romaerne, men uden nogen etnicitet hæftet på, er sagen vel, at det industrielle velfærdssamfund mangler en generel accept af, at ikke alle ønsker at deltage i det samme sociale uddannelses- og arbejdsfællesskab fra vugge til grav.

Og at vi mangler at tage den logiske konsekvens heraf: At acceptere et samfund med store materielle velfærdsforskelle som normalen, i erkendelse af at den kommunistiske kollektivdrøm er afprøvet og fejlede, og at det socialdemokratiske enhedsprojekt har sejret sig ihjel.”

Oploadet Kl. 19:38 af Kim Møller — Direkte link2 kommentarer

2 Comments »

 1. “Og at vi mangler at tage den logiske konsekvens heraf: At acceptere et samfund med store materielle velfærdsforskelle som normalen, i erkendelse af at den kommunistiske kollektivdrøm er afprøvet og fejlede, og at det socialdemokratiske enhedsprojekt har sejret sig ihjel.”

  Samt meget højere straffe for kriminalitet. Store forskelle i velfærd skaber kriminalitet.

  Romaere har her et lidet rygte for ikke at respektere ejendomsret. Det
  er ikke kun et rygte, der er skam lidt sandhed over det.

  Kommentar by Thomas — 23. april 2006 @ 09:26

 2. Gad vist om vi skal se Tue Bjørn Thomsens morder(e) beskrevet som offer for den danske racisme, eller om man snart vil begynde at sige det samme om araberne som om sigøjnerne: De HAR haft alle muligheder for at integrere sig.

  Kommentar by Proud 2B kafir — 23. april 2006 @ 18:50

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper