1. juni 2006

Svend Auken om fætter Castro der går ind for “sociale menneskerettigheder”

Svend Auken er netop hjemkommet fra et ophold i Cuba, hvor han blandt andet var i audiens hos sit store idol – Fidel Castro. Idag redegjorde han i et længere indslag på P1 Eftermiddag for besøget, og som ventet blev det til en solid gang kommunisme-apologi, og de sædvanlige absurditeter Her lidt fra Auken møder Castro:

Svend Auken“Vi mødte ham lige efter klokken seks om aftenen, manden er høj, en flot mand…”

[…]

Svend Auken: “Han er meget meget konkret som menneske, meget optaget af historie, meget optaget af konkrete samfundsforhold og meget lidt optaget af langvarige ideologiske ræsonnementer. Dem er der ingen af, det er lige på og hårdt, og synes jeg – meget charmerende.”

Svend Auken: “Det var faktisk en meget god samtale, og han var meget optaget af de danske erfaringer. Han sagde, han havde hørt jeg blev kaldt vindkraftens fader, må jeg ikke være din fætter, så sagde jeg, at det måtet han selvfølgeligt gerne. Tænk at have sådan en fornem fætter i Havanna.

[…]

Katja Gry Svensson, P1: Jeg ville jo godt have spurgt dig om de gode ting ved Cuba, men nu har du jo selv lovprist og fremhævet alt det gode, hvad er det – hvis du skal være kort, der er det mest negative du kan sige om Cuba…

Svend Auken: Ja det mest negative, det er selvfølgelig fattigdommen. Det er et fattigt samfund, og det andet der er negativt, det er at der er en ret voldsom dirigering af pressen for eksempelvis… Til gengæld virkede det som man kan lave meget kritiske film om Cuba, man kan skrive kritisk om Cuba, der hvor ensretningen sætter meget kraftigt ind, det er på krafter som ønsker et andet samfundssystem i Cuba, og som man mistænker for at samarbejde med amerikanerne. Amerikanerne har sat 400 mio. kroner af på deres budget til at vælte Fidel Castro og det kommunistiske system, og give jorden tilbage til de gamle godsejere og så videre. Og det er klart, at det er svært, tror jeg, at være oppositionel i Cuba.

Katja Gry Svensson, P1: De har ikke så meget lov til at mødes og diskutere frit, og der er også nogle begrænsninger i bevægelsesfriheden, blandt andet bevægelsesfriheden ud over landets grænser.

Svend Auken: Ja, jeg tror nu den største begrænsning på bevægelsesfriheden er nu at man ikke har råd til at rejse, det virker altså som et meget åbent og frit land. Jeg har været i mange kommunistiske lande i mit liv, eksempelvis kommer jeg meget i Kina. Det her virker meget mere pluralistisk, åbent, spændende, medmenneskeligt end andre kommunistiske lande. Men det er et kommunistisk land, og vores bedste chance for – syntes jeg, at tilskynde til politiske reformer som jeg tror ville være godt for landet, det ville være at sige til omverdenen – hold nu op med det pres. Tag nu det alibi væk fra de kommunistiske magthavere, så vi kan se et demokratisk socialistisk Cuba udvikle sig med flere partier, flere meninger og så videre.

Katja Gry Svensson, P1: I hvilken grad kan man acceptere de forhold der eksisterer på Cuba nu?

Svend Auken: Jeg syntes man kan acceptere meget når man ved der virkeligt bliver gjort noget i forhold til de fattige. Der bliver gjort noget i forhold til de sociale problemer, at alle mennesker får en uddannelse og har en ordentlig sundhedstilstand og så videre, så syntes jeg at det basale er på plads.

Katja Gry Svensson, P1: Havde du på forhånd gjort dig nogle tanker på konkret at nævne nogle af Cubas problematiske forhold til menneskerettighederne overfor Fidel Castro?

Svend Auken: Jeg, nævnte dem overfor alle, og havde det selvfølgelig også forberedt overfor Fidel Castro, men nu kom vi til at snakke om Grønland, klima og energi og så videre, og det var en utrolig spændende samtale og jeg havde nævnt det så mange andre steder. Et svar vil jeg gerne referere, da jeg siger til parlamentsformanden som var min vært, Rivardo Alaconte, som også er en af heltene i Cuba, så siger jeg til Alaconte – hvad med de politiske fanger på Cuba, så siger han – det er rigtigt, de er mange hundrede politiske fanger, de sidder fængslet uden lov og dom, som bliver undergivet tortur, som ikke får lov til noget som helst, som bliver pint og plaget på en måde som giver anledning til kritik over hele verden. Jeg tænkte, det var alligevel voldsomt – ja, siger han – de sidder på Guantanamo. Det gør det jo også svært for os andre når vi kommer, der er måske 100 politiske fanger, hvad ved jer – 120 politiske fanger i Cuba, at vi så kommer med vores kritik, samtidig med at vi er allierede med nogle som har 600 mennesker siddende uden lov og dom på en flådebase i det sydøstlige Cuba selv.

P1-vært: Men hvorfor prioriterede du ikke, nu havde du en rigtigt mange gerne vil møde, men her havde du chancen – hvorfor prioriterede du ikke at nævne det her med menneskerettighederne for ham.

Svend Auken: Der tror jeg, der tror jeg ik’ du er klar over hvordan – hvad min hovedinteresse var at jeg skulle sidde og om jeg så må sige – køre på ham, eller var det for at vi kunne få en ordentlig samtale om noget der virkeligt optager os begge to. Nemlig spørgsmålet om energi, miljø, klodens overlevelse, det var nok så vigtige emner… jeg ville heller ikke, hvis jeg sad sammen med Bush bruge al min tid på at tale om Guantanamo, fanger, eller forholdene i fængsler i Amerika eller sådan noget, jeg ville tale om andre spørgsmål. Hvis jeg mødte Bush så ville jeg tale også om klima også om energieffektivitet og sådan noget.

[…]

Katja Gry Svensson, P1: Hvis nu du havde afleveret et par velvalgte ord om menneskerettighederne til Fidel Castro, manden selv, den store revolutionshelt, hvordan tror du så han ville have reageret på det?

Svend Auken: Det er jo det jeg hører fra alle hele tiden, det tror jeg såmen nok, så havde vi fået en lang snak om Amerika, hvor meget pres de er udsat for,  om hvor få det drejer sig om, hvor mange de lige havde sluppet løs, og at langt de fleste politiske fanger på Cuba de sad i amerikansk varetægt på Guantanamo-basen og sådan noget. Og alle de svar kunne jeg skrive ned på forhånd. Det andet her var langt mere spændende.

Katja Gry Svensson, P1: Altså fordi han ville alligevel ikke have givet sig?

Svend Auken: Der vil standard-svarene på, det er  – hvis man spørger Anders Fogh Rasmussen om Muhammedkrisen så kan jeg skrive svarene ned på forhånd inden jeg…

[…]

Katja Gry Svensson, P1: Gælder det så også når Anders Fogh sidder og taler med George Bush, at der er vigtigere ting end menneskerettigheder og Guantanamo?

Svend Auken: Det er ikke vigtigere ting end menneskerettigheder. Jeg mener noget af det vigtigste ved menneskerettigheder overhovedet, det er retten til sundhed og det retten til uddannelse og så videre, og de menneskerettigheder, blandt andet de sociale menneskerettigheder er godt sikret i Cuba.

[…]

Svend Auken: Der er jo nogle der har så fastlåste meninger, at de kun kan se verden i sort og hvidt. Jeg kan se masser af gode ting, og så er jeg fascineret af en mand der har overlevet 25 attentater på sit eget liv. 25 attentater, prøv at forestille dig – 25 attentater af et andet lands efterretningstjenester, et andet lands gangstere, og alligevel i sit firsindstyve år ikke optaget af luksus, af store biler og kan stå i timevis at diskutere hvilke er de bedste køleskabe, kummefrysere og riskogere og så videre for det cubanske folk – det var fantastisk.  

2 Comments »

 1. Fin fyr, ham SA – og hvis det er godt med moral er det jo åbenbart dobbelt så godt med dobbeltmoral. SA plejer jo ellers ikke at spare på krudtet, når det gælder om at fortælle andre, hvorledes de skal agere overfor statsledere. Men det er jo selvfølgelig noget helt andet, hvis det ikke er nogen af SA’s venner.
  Som det gamle ord siger: Fortæl mig, hvem du omgås, og jeg skal sige dig, hvem du er

  Kommentar by freshair — 4. juni 2006 @ 07:52

 2. Citat:

  Svend Auken: Det er ikke vigtigere ting end menneskerettigheder. Jeg mener noget af det vigtigste ved menneskerettigheder overhovedet, det er retten til sundhed og det retten til uddannelse og så videre, og de menneskerettigheder, blandt andet de sociale menneskerettigheder er godt sikret i Cuba.

  Hayek ville få en blodprop over den slags udsagn anno 2006 :-).

  Utroligt at man kan være så gammel, være så længe i politik og fatte så lidt af noget som helst som Auken gør her..

  Kommentar by Baronen — 20. juni 2007 @ 10:04

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper