15. juni 2006

Salim Mansur, canadisk muslim: “We have inherited a culture of denial…”

Fra Toronto Sun, en kommentar med en sjælden pointe fra en Salim Mansur – We muslims have work to do.

“But whose fault is this? Let us, Muslims, be brutally honest.

We have inherited a culture of denial, of too often refusing to acknowledge our own responsibility for the widespread malaise that has left most of the Arab-Muslim countries in economic, political and social disrepair.

Statistics and intergovernmental reports over the past several decades have documented a gap, perhaps now unbridgeable, between Muslim countries and the advanced industrial democracies in the West.

In a recent “failed states index” published in the journal Foreign Policy (May/June 2006), Pakistan, for instance, is ranked among the top 10 failed states in the world — ahead of Afghanistan. Pakistan is a Muslim country, a nuclear military power, but it can barely feed, clothe, educate and shelter its population.

The reports on the Arab countries are a dismal catalogue of entrenched tyrannies, failing economies, squandered wealth, gender oppression, persecution of minorities and endemic violence. The cleric-led regime in Iran seeks nuclear weapons and threatens to obliterate Israel, repress domestic opposition, and seek confrontation with the West.

Instead of acknowledging the reality of the Arab-Muslim world as a broken civilization, we Muslims tend to indulge instead in blaming others for our ills; deflecting our responsibilities for failures that have become breeding grounds of violence and terrorism.”

Ordene er foranlediget af en større terrorsag i Canada, hvor 17 “velintegrerede” muslimer er sigtet for blandt andet at have planlagt at bombe parlamentet i Ottawa.

Eramus på Minut har en god pointe, som falder fint i tråd med Salim Mansurs kommentar.

På forsiden af Berlingske Tidende den 7. juni kan man læse at næsten halvdelen af alle danskere ikke har kontakt med muslimer iflg. en Gallup undersøgelse. Ville det ikke have været mere relevant at undersøge hvor mange muslimer der har kontakt med danskere? Det er vel ikke os der skal integreres?

Oploadet Kl. 19:01 af Kim Møller — Direkte linkEn kommentar

1 kommentar »

  1. “Pakistan is a Muslim country, a nuclear military power, but it can barely feed, clothe, educate and shelter its population.”

    Ikke helt ulig an anden totalitær ideologi der led døden i 1991. Kommunismen i Sovjet kunne bygge et stort militær, var først hver gang i rumkapløbet, men kunne ikke frembringe en asfalteret vej fra den ene ende af landet til den anden. Det ser ud som om at når ‘Bogen om Sandheden’ der er udgivet under flere forskellige titler, får for meget magt, så går det system der baserer sig på den bagud. Hvornår har man sidst set noget hvorpå der står ‘Made in Saudi Arabia’, bortset fra olie. Hele olieindustrien blev udviklet af den vestlige kultur, primært England og USA. Det er bemærkelsesværdig at da den vestlige verden ved reformation forkastede vores version af ‘Bogen om Sandheden’ – Bibelen som eneste kilde til viden, blomstrede den vestlige kultur og udviklede det demokrati en del tager som en selvfølge. Vores demokrati og frihed er ikke en selvfølge – ‘Freedom is not for free’, frihed er ikke gratis.

    Kommentar by Peter — 16. juni 2006 @ 07:49

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper