30. juli 2006

Tilman Nagel: Islam Light er vanskeligt, fordi mange ikke vil anse det for den rette lære

Fra fredagens Berlingske Tidende. Det meste fra et interview med islamforskeren Tilman Nagel – Problemet med profeten.

“Professoren har et uromantisk billede af sit objekt. »Muhammed,« siger han, »var en mand, som var sig sin mission bevidst, og som med politisk snilde og brutalitet gennemførte sit forehavende.« Missionen var at udbrede den islamiske religion, men, siger han, der er gået to ting skævt siden da. For det første er den Muhammed, som de fleste muslimer henholder sig til i dag, ikke den rigtige Muhammed, men »et kunstprodukt, opstået efter hans død«. Og det er, mener han, »et kerneproblem, at de fleste muslimer betragter en kunstfigur, der er det stik modsatte af originalen, som den historiske sandhed

For det andet er udviklingen de seneste årtier gået anderledes, end man havde ventet. »Da jeg kom på universitetet i 1962, troede man, at de islamiske stater ville blive europæiserede, med rigtige parlamenter og partier, og at islam ville forsvinde, sådan som middelalderkulturen gjorde det i Tyskland eller Norden.«

»Det var,« siger Nagel, »en overraskelse, at det ikke skete. Tilbageslaget, om man vil, begyndte omkring 1960, da forventningerne til Nasser og hans vestliggørelse af Egypten ikke blev til noget.« I juni 1967 kom Seksdageskrigen mod Israel, som førte til et ydmygende, militært nederlag for egypterne. Siden er det gået ned ad bakke med det vestlige projekt i Arabien, og islam er gået frem, påpeger han. »I radioen høres koranvers døgnet rundt, og islam tilbyder et fællesskab, som unge uden fremtidsperspektiver bliver tiltrukket af. Det er ikke uforståeligt.«

Muhammed, forklarer Nagel, »er for muslimer et konstant midtpunkt, som det gælder om at følge, hvis man vil i himlen. Det er umuligt for andre at forestille sig den dermed forbundne kraft. Bolsjevikkerne ville have været henrykte, om de havde kunnet udløse den energi.«

Men indoktrinering forudsætter, at der er mennesker, som vil indoktrineres?

»Vi har jo også nogle erfaringer i Europa. Vi har set, at selv naturvidenskab ikke er et bolværk mod hjernevask. Mange videnskabsfolk tumler med store spørgsmål, og så kan de falde for en totalitær ideologi, fordi den har sådan et dejligt nemt menneskesyn og svar på alt.«

[…]

Islam i dag bygger i vid udstrækning på »et storhedsvanvid«, siger professor Nagel. »I de islamiske lande tror folk, at Europa vil åbne sig for islam, og at de sidste bastioner snart falder. Hele historiebilledet i skolen er, at islam vil triumfere. Det vestlige undervisningssystem er ikke rustet til opgaven. Min søn blev student for fem år siden, jeg ved, hvad eleverne lærer i historie og religion. De fleste europæere aner ikke, at verdsliggørelse og menneskerettigheder, som langsomt har vundet indpas på dette kontinent, har rødder, der går tilbage til antikken og kristendommen. Det bør såvel indvandrere som indfødte europæere vide. I stedet tror muslimer, at verdsliggørelse er, at homoseksualitet og promiskuitet er tilladt.« 

Har krisen omkring de danske Muhammed-karikaturer gjort det hele værre?

»Næh, det har den ikke. Den slags protester er jo ikke nye, karikaturer omkring islam er et gammelt tema. Men det blev tilsyneladende brugt i en kampagne, og den egyptiske ambassade i København gik ind i sagen for at tage spidsen af sine egne islamiske bevægelser derhjemme.«

[…]

Der er islamiske gejstlige, som tager afstand fra den rabiate udlægning af Koranen. En af dem, Adnan Ibrahim i Wien, har for nylig fastslået i Berlingske Tidende, at der intet er de islamiske skrifter, som tilsiger tvangsægteskaber, omskæring af kvinder eller modstand mod et verdsligt retssamfund. Han hævdede sågar, at der er fuldstændig frihed i islam til at skifte tro?

»Jamen, det er én mand, der siger det. Det kræver stor ihærdighed at komme igennem med sådan et synspunkt. Det må diskuteres bredt og åbent i islamiske kredse, og det sker ikke. Hvis man vil vide, hvordan toneangivende cirkler tænker, kan man tænde for TV-stationen Al Jazeera. Her er der en gammel, gejstlig professor, Qadari, som hver uge tolker islam i sin egen udsendelse. Han siger, at konvertitter skal dræbes. Det er der millioner, som lytter til.

[…]

Er islam forenelig med demokrati i vestlig forstand? Er der plads til et Islam Light?

»Umiddelbart er det ikke muligt. En muslim diskuterer ikke med andre i øjenhøjde. Han har jo altid ret. Og et Islam Light vil altid have den vanskelighed, at mange ikke vil anse det for den rette islamiske lære. Forestillingen om, at Koranen skulle indeholde evigtgyldige sandheder, er et enormt problem. Spørgsmålet er, hvordan vi kommer til at se Koranen som en tekst fra Arabien i det 7. århundrede, der ikke kan betyde det samme for os i dag. Det er mit indtryk, at muslimske foreninger ikke er parate til at gå dette skridt, for så tillader man jo integration, og det vil man ikke.«

»Man skal begynde med børnene i 1. klasse. De skal have at vide, at vi alle er lige, uanset om vi hedder Ahmed eller George. Kun på den måde kan vi afmontere storhedsvanviddet. At overlade religionsundervisning til islam duer heller ikke. Det er et skråplan. Man behøver bare at læse, hvad ledende muslimer mener. Ayatollah Khomeini – den iranske revolutionsfører – skrev i sin lille grønne bog, at mullaherne skal overtage samfundet. Det er ligesom med Hitlers »Mein Kampf«. Det hele står der, sort på hvidt. Vi hælder til at sige, at det ikke kommer til at ske på den måde. Men der er desværre erfaringer, som tilsiger, at det kan man ikke være sikker på.

 

4 Comments »

 1. En flue på væggen
  Tænk at være en flue på vægen i CO-EXISTENCE OF CIVILISATI0NS når (kunne jeg forestille mig) biskop Norman Svendsen læser Tilman Nagels og Tina Maagaards synspunkter højt for komitemedlemmerne.
  Tænk at kunne se imam (jeg går ind for stening) Petersen og Shirin (jeg støtter Hizb-ut-Tahrir) Khankan, samt ikke mindst Jørgen Bæk (jeg er så tværkulturel) Simonsens grimasser.
  Eller hvad med at kunne se Uffe Ellemann- (jeg går ind for ytringsfrihed – men) Jensen når biskop Svendsen fortsætter sin højtlæsning med at gennemgå filosof Kai Sørlanders JP-kronik fra den 27/7-06, Religionsfrihed og krænkelsen af det hellige. Konklusionen er kort: Vi bør alle respektere de demokratiske spilleregler; men vi bør ikke afkræves respekt for hinandens religioner.
  http://www.jp.dk/arkiv:aid=3860204
  DR og TV2 burde sende det en lørdag aften, i den bedste sendetid, hvor familien Danmark er samlet om skærmen. Det ville være en udsendelse der “rykker”.

  Kommentar by Knud — 30. juli 2006 @ 14:10

 2. Og hvorfor er det så lige man aldrig vil opleve en Jørgen Bæk Simonsen forsøge at tilbagevise de synspunkter, som en Tilman Nagel her giver udtryk for ?? ( Det retoriske svar er: Fordi han ikke kan !! I stedet vil han tage et andet udgangspunkt i sit forsvar for Islam)

  Kommentar by Luffe — 31. juli 2006 @ 11:38

 3. -> 2

  Fordi går han ind i debatten, så erkender han samtidig at der ikke er konsensus i islamforskningen, at man kan argumentere for og imod begge teser. Dvs. selve diskussionen undergraver det overordnede forsøg på at stigmatisere islamkritikken, og bringer fokus på noget, hvis omtale af, JBS mener i sig selv hæmmer integration/ multikulture.

  Kommentar by Kim Møller — 31. juli 2006 @ 11:58

 4. Kim har helt sikkert ret i, at JBS har et anstrengt forhold til sandheden om islam. Han er ikke interesseret i at lade en fri debat afdække den, fordi sandheden har nogle forkerte samfundsmæssige virkninger.

  Et gigantisk problem for JBS er det, at den lille dreng allerede længe har råbt, at kejseren ikke har noget på. Den celebre islamapologet forsøger nu ihærdigt at overdøve den del af folkemængden, som foranlediget af den uskyldige drengs råben, er begyndt at stole på egne øjne og sige højt, hvad de ser.
  Det er dog lykkedes ham at få de fine folk, der står ham nærmest, til at holde sig for ørene, så de undgår at høre, hvad “de plumpe og grove” siger. Men, men, men mange af de fine lukker kun ørene på skrømt og lytter intenst til de plumpes samtaler. Det kunne jo være, at det snart blev opportunt at skifte hest….

  Kommentar by NAN — 31. juli 2006 @ 22:01

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper