7. september 2006

DR Udefra (29/8-06): Chavez – USA’s mareridt

DR Udefra havde sidste tirsdag titlen Chavez- USA’s mareridt, og der blev vist en fransk dokumentar (Doc-en-compagni) om Venezuelas præsident Hugo Chavez.  

Allerede i introduktionen gik det galt. Orienterings Niels Lindvig blev præsenteret som ekspert.

Det stod således hurtigt klart at Chavez skulle markedsføres som en latinamerikansk helt på linie med bolivianske Evo Morales, og venstrefløjens yndlingsdiktator – cubanske Fidel Castro. Skurkerollen var uddelt på forhånd – primært USA, sekundært den fæle kapitalisme.

Hugo Chavez havde skabt alliancer med den iranske præsident, “frihedshelten” Castro og andre ikke-demokratiske ledere, men i stedet for at rette fokus på det demokratiske problem, så blev han rost for at skabe et land uafhængigt af amerikanske interesser. Venezuela var et olierigt land forlød det, og så gav resten sig selv. 

Chavez (eller var det Castro), var folkets mand…

Tyge, speak: “Ved at tage fat om den brede befolknings behov, har han bundet sine vælgere sammen.”

I Oliver Stones skønmaleri af Castro (Comandante), kunne man høre Castro erklære han var “en slave af folket”. Chavez var ligeledes en ydmyg mand… 

Hvor USA og IMF tidligere udsugede Venezuelas olieforekomster, så har Chavez med disse midler skabt bedre boligvilkår, sundhedshjælp og uddannelse. En klassiske Castro-behandling: Hård fokus på de gode sider, intet om de dårlige – og så ellers en masse grimt om USA.

Tyge, speak: “Skolebørnene får tre måltider om dagen…”

Lykken ville ingen ende tage. Det venezuelska prolateriat havde nu fået ejerbolig, havde nu lært at læse, havde fået øjenoperationer så de bedre kunne se…  En stor del af lægerne var uddannet i Cuba, og som det blev sagt: “cubanere er fine mennesker”

Manden her havde gråd i stemmen da han talte om Chavez. Tidligere fik man intet – Chavez kan vi takke for alt.

Hende her delte æren.

Jov, det gik godt i Venezuela, efter at Chevez havde taget profitten fra olieselskaberne… eller som der så rørende blev sagt – lavet “en revolutionær omfordeling af olieindtægterne”.

Mit netbårne kopi gik kold efter 33 minutter, men det skulle undre mig meget hvis resten af udsendelsen var mere ligevægtig.

Jeg ved ikke meget om Chavez og Venezuela, men selv BBC giver et mere nuanceret billede af Hugo Chavez. Som modgift kan Simon Romero’s portræt også anbefales…   

Tjek også webloggen Daniel-Venezuela [tip: Hvidberg].

8 Comments »

 1. Endnu en absurd udsendelse om Sydamerika fra DR2. Søger man mere nuanceret information, kan man læse: http://daniel-venezuela.blogspot.com/

  Den slags ‘jamen, jeg har fået en øjenoperation’ minder mig lidt om en tysker i 1935, der er jublende glad for, at togene kører til tiden.

  Kommentar by Lars Hvidberg — 8. september 2006 @ 08:15

 2. ‘Udefra’ igen igen !! Burde programmet ikke ændre titel til eksempelvis ‘Bekæmp vesten’.

  Men det jo ikke bare ‘Udefra’ der er totalt ensidigt venstreorienteret. Det gennemsyrerer jo efterhånden alle DR’s politiske programmer, både på TV siden og radion siden.

  Forleden i en anden tråd herinde kom det frem, at DR gudskelov mister seere, og ovenikøbet mange af dem. Dette er en glædelig nyhed synes jeg. Jeg har helt opgivet at få ‘reformeret’ DR således stationen lever op til sine public service forpligtelser om alsidighed, og derfor betragter jeg en hvilken som helst dårlig nyhed for DR’s virksomhed som vætrende godt nyt.

  Eksempelvis viser det sig nu, at DR’s nye byggeri igen overskrider budgettet -temmelig meget endda- og selv om jeg som licensbetaler (påtvunget) sandsynligvis kommer til at betale ‘min’ del af regningen, så kan jeg alligevel ikke lade være med at fryde mig over endnu en dundrende fiasko for statsradifonien.

  Forhåbentlig kan Jens Rohde og hans station pille en masse lyttere fra specielt P1.

  Men det ser ud til at de venstreorienterede/kulturradikale nu også er blevet lidt nervøse over den negative udvikling for deres medie-flagskib. Således vil de Radikale nu overvåge TV2 for ‘borgerlig propaganda’, og jage ‘blå lejesvende’:

  http://politiken.dk/indland/article170575.ece

  Hvis TV2 virkelig var borgerlig -hvad jeg ikke anser den for at være-så ville det da kun være en rimlig modvægt til DR’s venstreorienterede ensidighed. Nu er TV2 bare ikke borgerlig, men blot mere neutral end DR. Men det er måske det der galt for De Radiale, (“Eneten er de med os 100 % eller også er de per definintion imod os).

  Kommentar by JensH — 8. september 2006 @ 08:39

 3. ->2

  Jeg kan, endnu engang, kun opfordre folk til at boycotte DR og undlade at betale licens

  Kommentar by Nosferatu — 8. september 2006 @ 11:52

 4. DR følger fint op på tidligere udsendelser, som forherliger regimer som DDR, Sovjetunionen, Albanien og Cuba.

  Egentlig kan man undre sig over, at der ikke til disse paradislande foregår massiv indvandring…..Man kunne måske starte med en pæn del af de ansatte i (D)DR.

  Bemærkede iøvrigt i forbindelse med de efterhånden obligate budgetoverskridelser, at det for politikerne tilsyneladende er magtpåliggende “at det ikke går ud over seerne”. En lidt imponerende formulering, for uanset om det er licensmidler eller skattekroner, så er det i store træk de samme, som kommer til at betale gildet, når ledelsen ikke er sin opgave voksen.

  Jeg ville have mere respekt for ledelsen, hvis de var lidt mindre planøkonomiske og lidt mere markedsøkonomiske i stedet for at køre videre i samme rille. De kunne jo starte med at skære i omkostningerne, dvs. blandt andet lønudgifterne. Så kunne vi måske slippe for de “smalle programmer” og de største tåber – Tyge Pedersen f.eks.

  Kommentar by freshair — 8. september 2006 @ 16:13

 5. DR Udefra har fået sparket og lukker til nytår: http://www.journalisten.dk/sw7140.asp og Tyge, der snart fylder 62 år, forstår naturligvis ikke et vink med en vognstang.

  Kommentar by S. — 8. september 2006 @ 19:31

 6. Jeg er cand.mag i Latinamerikastudier og husker episoden af “Udefra” om Venezuela som rimeligt afbalanceret.

  Hugo Chávez er en kontroversiel skikkelse, elsket af nogle og hadet af andre. Troværdige akademiske undersøgelser har dokumenteret, at internationale mainstream-medier har en klar tendens til gennem vinkler og kildevalg at reproducere den meget kritiske opfattelse, der er fremherskende i Washington og blandt Venezuelas traditionelle elite. Derfor fortjener fortjener “Udefra” ros for at have ladet Venezuelas traditionelt overhørte fattige komme til orde med deres oplevelse af den “revolutionære” proces i Venezuela.

  At programmet så i nogen grad manglede tyngde og skarphed er en anden sag. Men dette er kendetegnende for udlandsstoffet i danske medier generelt og giver ikke anledning til at nære (patetiske) konspirationsteorier om de “røde lejesvende” i DR.

  Kommentar by Ronnie Nielsen — 15. april 2007 @ 21:09

 7. -> 6 Ronnie

  Om du er skraldemand eller cand.mag. i Latinamerikastudier gør ikke den store forskel for mit vedkommende. Faktisk har jeg nok mere tiltro til førstnævnte, der ikke er skolet ’straight’ i traditionel antiamerikansk offerrolle-tænkning på den 3. verdens vegne.

  At Udefra havde en stærk venstreorienteret tendens er ikke noget jeg gider argumentere for. Ingen der ikke er ideologisk hæmmet kan være i tvivl.

  Kommentar by Kim Møller — 15. april 2007 @ 23:27

 8. -> 7

  Syv skarpe til nummer syv:

  1) Hvor er det helt præcist, at du får øje på min skoling i ”traditionel antiamerikansk offer-rolletænkning på den tredje verdens vegne”?

  2) Kan du eventuelt komme nærmere, hvori en sådan tænkning består og hvad der er galt med den?

  3) Hvorfor tror du ikke, at skraldemænd kan skoles i eller repræsentere en sådan offerrolletænkning?

  4) Hvorfor er uddannelse diskvalificerende i forhold til at deltage i debatten her på siden?

  5) Hvad er det, der hæver netop dig over at argumentere for dine synspunkter?

  6) Hvorfor oplever du argumenter som ideologisk hæmmende?

  7) Overvejer du nogensinde om det er dig, der er ideologisk hæmmet?

  Kommentar by Ronnie Nielsen — 6. april 2008 @ 17:43

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper