13. november 2006

Udefra (31/10-06): Talibanerne kommer

Udefra havde for et par uger siden overskriften Talibanerne kommer, og der blev vist PBS Frontline dokumentaren Return of the Taliban (Martin Smith, 2006), som viste hvordan talibanerne stille og roligt genskabte kontrol over grænseområdet mellem Pakistan og Afghanistan. Store dele af stammeområderne i Waziristan var således udenfor Pakistans rækkevidde, og Al-Qaeda havde her en sikker base, ofte støttet af efterretningstjenesten ISI.

Så vidt jeg kan vurdere af de første 20-25 minutter, så var det en forholdsvis sober dokumentar, men som det fremgår af sitet, så afsluttedes dokumentaren i den uforkortede originalversion af 11-12 minutter under overskriften A New U.S. Policy on Pakistan?. Jeg vil nu ikke gøre mere ud af den, udover at henvise til den omfattende hjemmeside som følger PBS Frontline dokumentarerne.

Return of the Taliban / fuld transkript og så er det også muligt at se filmen online.

I 1897 var området en del af Indien, og den 23-årige Winston Churchill beskrev som krigskorrespondent for The Daily Telegraph sine oplevelser, hvad året efter blev udgivet i bogen The Story of the Malakand Field Force: An Episode of Frontier War. Her et citat fra bogens første kapitel – også sakset fra dokumentarens hjemmeside.

“The inhabitants of these wild but wealthy valleys are of many tribes, but of similar character and condition. The abundant crops which a warm sun and copious rains raise from a fertile soil, support a numerous population in a state of warlike leisure. Except at the times of sowing and of harvest, a continual state of feud and strife prevails throughout the land. Tribe wars with tribe. The people of one valley fight with those of the next. To the quarrels of communities are added the combats of individuals. Khan assails khan, each supported by his retainers. Every tribesman has a blood feud with his neighbor. Every man’s hand is against the other, and all against the stranger.

Nor are these struggles conducted with the weapons which usually belong to the races of such development. To the ferocity of the Zulu are added the craft of the Redskin and the marksmanship of the Boer. The world is presented with that grim spectacle, “the strength of civilisation without its mercy.” At a thousand yards the traveller falls wounded by the well-aimed bullet of a breech-loading rifle. His assailant, approaching, hacks him to death with the ferocity of a South-Sea Islander. The weapons of the nineteenth century are in the hands of the savages of the Stone Age.”

Dagens ekspert var RUCs Stig Toft Madsen, der i den indledende debat slet ikke lød så håbløs.

Oploadet Kl. 15:12 af Kim Møller — Direkte linkEn kommentar

1 kommentar »

  1. Mange tak – men jeg er nu ikke på RUC længere – selvom jeg stadig har en RUC email.
    Stig Toft Madsen

    Kommentar by Stig Toft Madsen — 12. december 2006 @ 21:49

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper