7. januar 2007

Seks eksempler på politiserende skolebøger

Fra lørdagens Jyllandsposten [via Biasedblog]. En vred undervisningsminister – Haarder kritiserer skolebøger. Eksemplerne er fra papirudgaven.

“Carl Pedersen og Helle Porsdam, ”USA i det 21. århundrede”:

»Bush-regeringens politik er en besynderlig kombination af påvirkninger fra det religiøse højre (især hvad angår sociale og kulturelle spørgsmål), som primært er baseret i sydstaterne, den neokonservative vision om USA’s indskrænkede magt og en kapitalisme baseret på vennetjenester (crony capitalism).«

Gregers Friisberg, ”Politik – dansk politik i en EU-ramme”:

»Dansk Folkeparti har i sin korte historie især fundet en platform i dansk politik på indvandrerspørgsmålet og en nationalistisk profil, der kan appellere til de danskere, der søger tilflugt i drømmen om det nationale fællesskab omkring den svalende Tuborg i kolonihavehuset.«

Gregers Friisberg, ”Dansk økonomi og politik”:

»Glistrups arvtagere i Fremskridtspartiet og Dansk Folkeparti fik i 1998 knap 10 pct. af stemmerne. Den nyfascistiske højrefløjs succes synes altså at være et fælles europæisk fænomen.« Forlaget oplyser, at ordet “nyfascistiske” er ændret til “fremmedfjendske” i en senere udgave.

Bülent Dikens og Carsten Bagge, ”I terrorens skygge”:

»Bushs krig minder om en jihad. Det er en krig, der legitimeres med henvisning til absolutte værdier. Og som hos Bin Laden skubber denne diskurs den kritiske refleksion ud i marginen. Liberalisme og særlig liberal frihed er Bushs doxa, hans tawhid« (forlaget oplyser, at bogen skal betragtes som en debatbog, red.).

Claus Buttenschøns og Olaf Rie, ”Ind i historien – Danmark og verden, 8. klasse”:

»Den 1. oktober 1949 udråbte Mao Zedung den Kinesiske Folkerepublik som en kommunistisk stat. Mange års borgerkrig var forbi, og resterne af Maos modstandere var flygtet til øen Taiwan. Verdens folkerigeste stat var kommunistisk!«

Derudover kritiseres det, at der i Paul Thomas’ bog ”Revolutionære”, hvor forskellige revolutionære skikkelser, herunder Lenin, gennemgås, ikke nævnes Lenins og kommunismens forbrydelser imod menneskeheden.”

13 Comments »

 1. Tænk hvis der var en lærebog der skrev følgende om Enhedslisten:

  “Enhedslisten bygger på en idelogi, der hører det nu hedgangne industrisamfund til. Partiet bygger i høj grad på medlemmer og vælgere, som gennem tiderne har støttet blodtørstige kommunistiske diktatorer som eks. Stalin, Mao, Pol Pot, Kim Il Jung og Fidel Castro.”

  Kommentar by JensH — 7. januar 2007 @ 22:37

 2. .
  .
  Jeg synes det er pinligt og uprofessionelt at forfatteren reducerer DF’s politik til et sæt ‘arketyper’. Der er ikke nogen der f.eks skriver: “Socialdemokratiet har haft succes med en politik der uhæmmet udvider den offentlige sektor, og som kan appellere til de danskere, der søger tilflugt i drømmen om jobsikkerhed i det offentlige og en tidlig efterløn”.
  .
  .

  Kommentar by hasselbaink — 7. januar 2007 @ 22:39

 3. Nu er vi altså også nogle stykker, som foretrækker Leffe Blonde eller Chimay frem for Carlsbergs sprøjt… :-)

  Kommentar by Anna Lyttiger — 7. januar 2007 @ 23:30

 4. Og glem ikke: http://www.melddinlaerer.dk/

  Kommentar by Hodja — 7. januar 2007 @ 23:30

 5. Skræmmende, virkelig skræmmende.

  Men jeg kan også godt huske at mine bøger i samfundsfag virkelig 9 ud af 10 gange beskrev konservatismen som en ideologi der tenderer til facisme ! Jeg så endda i en lærebog at konservatismen stadigvæk går ind for et patriarkalsk familiemønster.

  Min tid i gymnasiet var en tid med virkelig røde lærere og røde bøger.

  Kommentar by Jesper Skov — 7. januar 2007 @ 23:55

 6. Jeg har givet mine unger det råd, at de skal holde øje med skolernes undervisningsmaterialer .

  Og samtidig det råd at de overfor egne børn skal udøve, hvad de selv blev udsatte for nemlig, en hjemlig form for parallelundervisning i de forskellige fag, som f.eks. samfundsfaget .

  Jeg ved,det med tiden .

  Men den finder man altså, hvis man virkelig vil, gennem prioritering .

  Kommentar by vivi andersen — 8. januar 2007 @ 11:35

 7. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg selv synes det er en lidt tam omgang, hvis det er de seks værste. Manipulerende, ja. Men alligevel.

  Omvendt synes jeg ikke-reaktionen fra venstrefløj og forlagsverden er hyklerisk til det kvalmende, men dog på en måde der åbner spændende perspektiver:

  Hvad med et højreorienteret skolebogsforlag, der producerer lignende tendentiøse pamfletter? Da opposition og lærere åbenbart ikke kan se noget problem i hældning til den ene side bør det jo heller ikke være et problem til den anden side?

  Tilsvarende for den sags skyld med journalister der for 80%s vedkommende er venstredrejede. Hvis det iflg medier og opposition ikke er noget problem kan man vel uden de store protester derfra godt udrense alle venstrefløjsere i DR, og så erstatte dem med højrefløjsere – når nu danske journalister journalister er så objektive uanset ideologi burde dette jo ikke føre til nogen ændring/skævhed i dækningen.

  Oppositionen har jo gerne en forkærlighed for statslige beskæftigelsesprojekter for minoriteter, og højredrejdede journalister er jo nu engang en minoritet.

  Eller?

  Henrik

  Kommentar by Henrik Krog — 8. januar 2007 @ 13:18

 8. DF har jo selv haft reklamer i biografen med et kolonihavehus…de skyder vist sig selv i foden..

  Kommentar by allan — 8. januar 2007 @ 15:00

 9. -> #8 Allan

  Kunne det tænkes at være et udtryk for, at DF’erne har humor, selvironi og sans for sarkasme, (noget venstrefløjen mangler i katastrofal grad).

  Kommentar by JensH — 8. januar 2007 @ 15:11

 10. Kolonihaver i Danmark, kan spores meget langt tilbage i historien.
  Så tidligt som i middelalderen, ved vi, der lå haver på fæstningsværkerne udenfor byerne. Her dyrkede byens borgere grønsager og andre fornødenheder.
  Men vi skal helt frem til 1884, før der var en fremsynet mand ved navn Jørgen Berthelsen, der var den første, der organiserede og udlejede havelodder på selvstændige kontrakter med det enkelte medlem i en haveforening i Aalborg.
  Jørgen Berthelsen regnes for den danske kolonihavebevægelses grundlægger.
  Det var Jørgens Berthelsens ide, at udstykke kommunernes jord til småhaver for arbejderne. Denne ide mødte dog stor modstand i byrådet, men Jørgen Berthelsen tog sagen i egen hånd og lejede et jordstykke af kommunen, som han udstykkede til haver og udlejede dem til medlemmerne af “Arbejderforeningen af 1865”. De 85 haver blev udlejet til den enkelte haveejer for 14 kr. om året, et beløb der svarede til en arbejders ugeløn.
  Så kære Allahnstalinlangballe d. 1
  Hvem skød sig selv i foden , da ikke de borgerlige , idet de oprindeligt var imod arbejderbevægelsen , som du vel formodentlig er en lille del af ?

  Kommentar by father — 8. januar 2007 @ 15:35

 11. – Hende skrige-ballonen Annisette (eller hvad hun nu kalder sig) bor da i et kolonihavehus i Sydhavnen…

  Ang. Mao:Jeg læste med stor fornøjelse “Vilde svaner”, der via en selvbiografisk beretning også fortæller Kinas tragiske historie i det 20 årh. Næste bog bliver denne (889 sider – det er ca. 80.000 af Maos ofre pr. side):

  “Mao : den ukendte historie
  Chang, Jung
  Emne: Mao, Tse-tung ; Kina ; historie ; politiske forhold ; statsledere ; kommunisme ; 1900-1999
  Om Kinas første kommunistiske leder Mao (1892-1976). Biografien, der er baseret på interviews med mennesker som kendte Mao, beskriver ham som diktator og giver ham skylden for historiens største hungersnød, som kostede 38 millioner mennesker livet. I alt omkom 70 millioner kinesere under Mao – i fredstid”

  Kommentar by Gurli Gris — 8. januar 2007 @ 16:44

 12. Jeg havde engang en af forfatterne, Carsten Bagge Laustsen, til en forelæsning, hvilket var under al kritik. For det første var hans forelæsning komplet talentløs og fuldkommen rodet. Desuden var den i høj grad præget af hans egne subjektive meninger uden han præsenterede fagligt belæg for sine påstande.

  Det er spild af samfundets ressourcer at sådan en nar, som ham skal forelæse samt publicere undervisnignsmateriale, der er så underlødigt og dårligt.

  Kommentar by Mester Jakel — 9. januar 2007 @ 15:21

 13. ->11

  For slet ikke at nævne landeplagen ‘Mormors Kolonihavehus’, skrevet af den kendte højrefløjsaktivist Erik Clausen, og sunget af Eva Madsen akkompagneret af Sylvester og svalerne, alle kendte for deres højreradikale synspunkter.
  Politiske plakater er i øvrigt nogle sjove nogen. Jeg husker tydeligt en fra VS, hvor motivet var en slangebøsse og bogstavet Y. Det er da et politisk budkab der er til at forstå. De har forstået det til fulde på Jagtvej 69, og der gik de så intellektuelt i stå. Det gjorde deres forældre også, det er dem med rygmærket ‘forældre mod politivold’.

  Kommentar by PeterK — 9. januar 2007 @ 16:17

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper