25. maj 2007

Den Danske Encyklopædi: Fundamentalt for velfærdsstaten at man kan sige nej til at arbejde

Henrik Gade Jensen har set nærmere på Den Store Danske Encyklopædi, og studser på CEPOS blog lidt over definitionen af velfærdsstat (skrevet af Tim Knudsen) – Leksikalsk velfærd.

“Hvis man slår op under velfærdsstat i Den Store Danske Encyklopædi, som for en kort tid er gratis online, kan man læse, at Claus Hjorts udmelding er med til at underminere velfærdsstatsbegrebet.

”Udviklingen af velfærdsstaten er formentlig svær at spole tilbage pga. de mange interesser, der er knyttet til den; det er måske lettere at ændre den gradvis. Siden sidste halvdel af 1990′erne er tendensen gået i retning af, at især sociale ydelser orienteres mere mod arbejdsmarkedet, og at socialpolitikken underordnes arbejdsmarkedspolitikken. I sin yderste konsekvens kan det føre til, at man kan nægtes sociale ydelser, hvis man ikke vil stille sig til rådighed for arbejdsmarkedet på det offentliges betingelser; dermed berøres selve kernen i velfærdsstatsbegrebet, det sociale borgerskab.

Tiden går nogle gange hurtigt, og Encyklopædiens opfattelse af en velfærdsstat som inkluderende en ret til at være arbejdssky synes allerede i dag ved at være passé.”

 • 25/5-07 180 grader – Gyldendals store leksikon: Ingen velfærdsstat uden penge til de arbejdssky.
 • 25/5-07 180 grader – Interview med Cliff Hansen fra Gyldendal.
 • Oploadet Kl. 16:56 af Kim Møller — Direkte link3 kommentarer

  3 Comments »

  1. En kritisk revision af Encyklopædiens syn på kommunismen kunne også være på sin plads.

   Kommentar by K. Kristensen — 25. maj 2007 @ 18:00

  2. Anita Bay Bondegaards mand, Chr Bondegaard var i mange år direktør for netop Gyldendal. Nu er hun lederskribent for Politiken. Sikke et sammentræf.

   Eliten er ganske snæver, men kommer godt nok ofte til orde, må det siges !

   Kommentar by DaLi — 25. maj 2007 @ 18:03

  3. Der findes en bog, jeg har glemt navnet, hvor man kortlægger store danske koncerner – hvem ejer hvem og hvordan.
   Det kunne være interessant at kortlægge sammenspistheden i medierne og den politiske verden. Jeg kan huske Nyrups ‘fætter/kusine” regering midt i 90’erne, også de par ministre der blev fyret, pudsigt nok en uges tid efter pensionen var hjemme.

   Kommentar by PeterK — 28. maj 2007 @ 12:20

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

  

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper