6. marts 2013

DR’s nyhedschef vil fjerne politisk ladede begreber: ‘Skattelettelser’ insinuerer at skat er en byrde

Journalister kender sprogets betydning, og det må således være bevidst at papskilte mod Islam er udtryk for højreekstremisme og stenkast for mangfoldighed blot en form for aktivisme. Fra Politiken – Sprogrøgt: DR dropper ‘fjumreår’ og ‘cafépenge’.

“Journalister på Danmarks Radio må ikke længere anvende de politisk ladede udtryk ’cafépenge’ og ’fjumreår’ i radio- og tv-indslag. De to ord har i årevis optrådt i debatten, men er i de seneste uger blevet så centrale, at ledelsen af nyhedsafdelingen vil forsøge helt at undgå, at DR’s journalister bruger dem.

»Som neutral og tilstræbt objektiv nyhedsformidler må vi være meget varsomme med, hvad for ord vi bruger. Vi vil selvfølgelig fortsat citere folk for det, de siger. Og der skal nok også komme nogle smuttere hist og pist. Men i udgangspunktet vil vi ikke selv kalde det ’cafépenge’ eller ’fjumreår’«, siger DR’s nyhedschef, Ulrik Haagerup. …

Når man siger ’fjumreår’, ligger der en antydning af, at året bliver brugt til at fjumre i. Og netop anvendelsen af tiden er helt centralt i diskussionen om, hvorvidt man skal skære antallet af år med støtte ned, mener han.

På samme vis med ’cafépenge’, som signalerer, at de bruges på luksus, forklarer han.

»Politiske partier og interesseorganisationer prøver at få medierne til at bruge bestemte begreber, hvori der ligger en stillingtagen. Men vores opgave er at gøre folk klogere med henblik på, at de selv kan tage stilling. Og så kan vi ikke overtage en smart sprogbrug, som er let at forstå, men vækker associationer om en stillingtagen«.”

Retorikuddannede Morten Flindt kommenterer på Damefrokosten.com.

“I sommer besluttede de venstreorienterede debattører fra CEVEA sig for, at ordet skattelettelser skulle fjernes fra det danske sprog. En misforstået oversættelse af en amerikansk bog om metaforers magt inspirerede CEVEA til en kampagne, hvor de påstod, at den offentlige debat herhjemme var domineret af konservative værdier, og at ordet skattelettelser var udtryk for et konservativt verdenssyn. Damefrokosten spurgte Haagerup, om DR delte CEVEA’s udlægning, og han forklarede – ganske som CEVEA ville have gjort – at ordet skattelettelser er en metafor, hvor skat bliver betragtet som en byrde, og at ordet derfor ikke er neutralt.

Er det for eksempel udtryk for politisk stillingtagen, når DR vælger at problematisere antallet af sociale klausuler (ups, det var vist et plantet ord, der gik igennem både mit og DR’s filter) i kommunale byggekontrakter? Eller når DR påstår, at Københavns Universitets rektor får bonus for at fortsætte i sit job? Eller når DR fokuserer på antallet af offentligt ansatte, der mister deres arbejde i forbindelse med regeringens vækstpakke (endnu et plantet ord?), som efter planen skulle skabe endnu flere job i det private? Eller når DR associerer en dansk antiislamist med Anders Breivik i en af DR’s egne dokumentarer?

Ovenstående eksempler er alle bragt i DR’s nyheder efter Haagerups udtalelser om nye standarder for objektivitet.”

Oploadet Kl. 12:04 af Kim Møller — Direkte link15 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/45768/trackback

15 Comments »

 1. Umulige tanker i hr. Haagerups hoved. At fravælge bestemte ord er bare et nyt lag newspeak over de mange gamle lag.

  Løsningen er, at DR bekender kulør som multikulturel, kulturradikal og socialistisk propagandasender, og at tvangslicensen afskaffes. Så kan DR’s venner af egne lommer betale for at få deres daglige dosis, og vi andre kan vælge noget andet, uden tvangsmæssigt at skulle betale for hr. Haagerup & Co.s optræden.

  Mens vi venter på denne ideelle løsning, kan licensen i øvrigt afmeldes her: https://www.dr.dk/DR/Licens/DR.Licens.Forms/HusstandUnsubscribe.aspx

  Kommentar by Crass Børsting — 6. marts 2013 @ 13:58

 2. Det er jo fint i tråd med, at DDR i årevis har talt om:
  “Bander” når man mener Indvandrerbander
  “Utilpassede unge” når man mener muslimske voldsmænd
  “Aktivister” når man mener AFA = Afstumpet Facistisk Affald.
  Og masser af andre udtryk, der smukt tager hensyn til vennerne.

  Kommentar by Binee — 6. marts 2013 @ 14:00

 3. Nu er der vist aldrig nogen der har sagt at journalisterne var dumme. Næ næ, anklagen går på at de er fulde af løgn, snyd og fordrejninger.

  Kommentar by Santor — 6. marts 2013 @ 14:14

 4. @Crass Børsting. Vel talt. Kunne ikke være mere enig: Væk med tvangslicensen – jo hurtigere desto bedre!

  Kommentar by Torben — 6. marts 2013 @ 14:50

 5. Hvordan kan V&K sidde i 8 år uden at gøre en fløjtende fis ved DDR – den elektroniske brækspand, samt de tusindvis af røde parasitter der er ansat der. V&K er ikke en skid bedre end den syge venstrefløj. I de sidste ca. 40 år har der har kun været 2 danske partier, det første lykkedes det de Mohammedanske medier og deres arbejdsgivere på venstrefløjen bakket op af tosserne i V&K, at lukke. Men de har heldigvis fået meget mere modstand i deres forsøg på at lukke det andet danske parti – nemlig DF.

  Kommentar by Fritz — 6. marts 2013 @ 15:19

 6. http://da.wikipedia.org/wiki/Nysprog

  Kommentar by NulTolerance — 6. marts 2013 @ 16:07

 7. Så vidt jeg ved, har DanMarx Radio aldrig taget afstand fra følgende:

  I Odense kom DR-generaldirektøren med følgende udsagn, som illustrerer hans udgangspunkt: “Hvis Danmarks Radio skal tage sit idegrundlag alvorligt, så bør vi bevidst i den samlede sendeflade forsøge at dæmme op over for den højrebølge i indvandrerspørgsmålet, der strømmer igennem landet.”

  JP 15/11 1997.

  I øvrigt kan man godt slutte sætningen efter ‘højrebølge’ og sætte punktum der.

  Kommentar by Hodja — 6. marts 2013 @ 16:32

 8. Den DR nyhedschef skal hurtigst muligt afløses af en privatiseret nyhedschef.
  Hans opgave er at formidle nyheder, men at fylde befolkningen med politisk propaganda, det skal han holde sig langt fra.
  Vi havde censur og propaganda i DR i 1944, men det var fordi, landet var besat af en fremmed magt.
  Han må lide af galopperende storhedsvanvid, den stodder!!!

  falkeøje

  Kommentar by falkeøje — 6. marts 2013 @ 17:29

 9. George Orwell’s “1984” og “newspeak” er saa aktuel som nogensinde.
  Det maa nok forblive et fromt oenske,at “1984” eller for den sags
  skyld “Atlas shrugged” skulle bliver obligatorisk laesning paa
  nogen af kongerigets uddannelsesinstitutioner.Men dag efter dag bliver
  det demonstreret paanyt,hvor langt begge forfatterne var forud for
  deres tid…..

  Kommentar by kim rasmussen — 6. marts 2013 @ 18:46

 10. objektiv nyhedsformidler???

  Derfor må vi være meget varsomme med, hvad for ord vi bruger.

  Journalistik er tendentiøs

  Kommentar by tavsen — 6. marts 2013 @ 19:13

 11. @ 5 Fritz
  Du har ret Fritz. V+K er svagpissere hvad angår kritik af DDR.

  En af de værste af slagsen var Per Stig Møller, der i 2010 offentligt forsvarede DDR. Ikke engang i de skrækkelige år efter 1968 havde DDR været domineret af venstreorienterede holdninger, nej DDR var skam afbalanceret iflg PSM.

  En DDR-medarbejder gjorde i 2010 i udsendelsen “De Røde Lejesvende” et spagt forsøg på kritik af DDR. Denne udsendelse blev selvfølgelig stærkt kritiseret af hele journaliststanden og af kulturminister PSM.

  Kommentar by Binee — 6. marts 2013 @ 19:27

 12. Indoktrineringen begynder allerede i Folkeskolen og fortsætter hele vejen op i uddannelsessystemet. De unge er let bytte for lærere og TV-værter.

  Kommentar by Hodja — 6. marts 2013 @ 19:58

 13. “Eller når DR associerer en dansk antiislamist med Anders Breivik i en af DR’s egne dokumentarer?”

  Kim: Når du kører den faste danske nationale linie, så er vi nok en 2-3.000 mennesker, der står bag dig.
  Flere behøver vi faktisk ikke at være!

  Kommentar by "skyggen" — 6. marts 2013 @ 20:25

 14. “Den DR nyhedschef skal hurtigst muligt afløses af en privatiseret nyhedschef.”

  Ja, og det er ikke kun falkeøje som har foreslået sådan noget.

  Men det er jo at putte blår i øjnene på folk. Er TV2 spor bedre, og hvem er ansvarlig for at DR stadigvæk har fingrene ned i vores lommer?

  Det er simpelthen forkert at tro at noget ville ændre sig, blot fordi man skulle lade “private” om det. Ikke fordi jeg plæderer for en fortsættelse af DR. Absolut ikke. Det er en propagandafdeling som er DDR værdig.

  Men alle ønsker det sådan, også de såkaldte “borgerlige”. De vil jo heller ikke afskaffe racismeparagraffen eller begrænse muslimernes hærgen eller asylsøgeres adgang til danskernes lommer vel?

  Det er EU-politik, og medierne får direkte instruktioner fra EU hvad de må skrive, og hvordan de skal vinkle i enhver henseende. Indvandring, kønspolitisk, multikultur, raceblanding, klima, tilpasning, socialisering, identitet, al den hjernevask vi modtager er godkendt af 95% af politikerne. Og på alle de kommercielle kanaler er der den samme reklame for disse strømninger. DR, BBC, TV2, TV3, 4, 5, Lokalstationerne, Discovery, History Channel, National Geographic enhver af de 50+ kanaler man kommer igennem viser det samme. og selv om de fleste af disse kanaler henvender sig til et overvejende hvidt publikum, er der sorte fjaser i en eller anledning på hver anden af dem. Der er umuligt at undslippe budskaberne, nysproget og historiehjernevasken og slet ikke i reklamerne. Nej, det er kommercialismen som først og fremmest er skyld i situationen. Det begyndte med slaveriet, og fortsatte med frugtplantageejeres og Mærsks behov for billig arbejdskraft.

  Så løsningen må ligge andetsteds.

  Kommentar by Balder — 7. marts 2013 @ 00:32

 15. ““Journalister på Danmarks Radio må ikke længere anvende de politisk ladede udtryk ’cafépenge’ og ’fjumreår’ i radio- og tv-indslag. De to ord har i årevis optrådt i debatten, men er i de seneste uger blevet så centrale, at ledelsen af nyhedsafdelingen vil forsøge helt at undgå, at DR’s journalister bruger dem.”

  Samtidig så må DR åbenbart godt omtale religionskritikere som ekstremister..

  Vedr. “cafépenge”, så bruger nogle studerende su’en på cafeer. Nogle endda en hel del.

  Vedr. “fjumreår”, så er der studerende, der fjumrer i et år. Nogle studerende ‘fjumrer’ sågar i mere end 5 år. Forleden dag læste jeg, at den nuværende centrum-venstre regering nu vil kræve at studerende højst kan starte på 5 uddannelser… ja, du læste rigtigt: 5 uddannelser.

  Kommentar by Liva — 7. marts 2013 @ 06:43

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper