2. juni 2007

Bjerre-Poulsen: Medierne gør et hæderligt forsøg på at tegne et facetteret billede af USA

Fra 180 grader. Lidt fra Kritik af danske mediers venstresnoede USA-dækning.

“Når danske medier dækker begivenhederne “over there” er Demokraterne de gode og Republikanerne de onde. Det mener tre USA-eksperter, der i Berlingske Tidende kritiserer danske medier for at være unuancerede og venstresnoede i deres USA-dækning. Kritikken kommer fra en uventet kant: Carl Pedersen, adjungeret professor ved Copenhagen Business School og kritiker af irakkrigen, DR-redaktør Kim Bildsøe Christensen og professor Peter Kurrild-Klitgaard, der blogger på punditokraterne.dk.

Ifølge Peter Kurrild-Klitgaard bruger danske medier primært venstreorienterede aviser som New York Times og Washington Post som kilder. Dermed får danske læsere kun adgang til den amerikanske oppositions synspunkter, og det giver et unuanceret billede.

“Det ville svare til, at Danmark blev dækket i udlandet med artikler fra Politiken og give indtryk af et skandaleramt samfund,” siger Peter Kurrild-Klitgaard…

Carl Pedersen, hvis seneste bog hedder “Den forkerte Krig: USA og den nye verdensorden”, er ikke just nogen fan af Bush, men han bekræfter kritikken af det danske mediebillede.

“Jeg synes, at stereotyper om det primitive amerikanske samfund går igen gang på gang. Derfor ser vi atter og atter artikler om de skydegale amerikanere eller religiøse fanatikere. Der er en journalistisk mangel på forståelsen af pluralismen i det amerikanske samfund.”…

Kritikken bliver afvist af lektor og centerleder for Center for Amerikanske Studier på Copenhagen Business School, Niels Bjerre-Poulsen. Skævheden er helt naturlig, da vi har et større værdifællesskab med Demokraterne, siger han.

“Det må altid være en vigtig rolle at nuancere billedet, men i nyhedsstrømmen er det jo altid de exceptionelle ting, der fremhæves. Når vi ser på den generelle politiske dækning, er jeg ikke utilfreds. Jeg synes, at der i stadig højere grad bliver gjort et hæderligt forsøg på at tegne et facetteret billede. Problemet er ikke så stort.””

Oploadet Kl. 14:23 af Kim Møller — Direkte link10 kommentarer

10 Comments »

 1. Jeg synes at artiklen i Berlingske idag forklarer ganske godt hvad det er som sker, når man får en Bush-basher som Carl Pedersen til at deltage og han tilmed siger “journalisterne skal være åbne og mere vidende og uden fordomme om det amerikanske samfund” kan jeg ikke tolke det som andet end at hele venstrefløjen så småt er begyndt at erkende at de farver medierne i en voldsom grad.

  Bjerre-Poulsen har altid stået for mig som et, ja, velnærmest fjols tildels på baggrund af hans uhyre unuanceret indlæg i debatten omkring USA.

  Kommentar by Thomas — 2. juni 2007 @ 15:12

 2. Der er intet nyt fra Vestfronten.
  Det er jo blot en fortsættelse af den tradition som de røde banditter Lasse Budtz og Christian Winther overleverede. De benyttede i 70´erne hver given lejlighed som DR journalister til at lufte deres egen anti-amerikanisme og anti republikanisme i særdeleshed.

  Derfor luk DR.
  fhv grisehandler

  Kommentar by Den Fjerde identitet — 2. juni 2007 @ 15:19

 3. Facetteret ?

  Ja hvis bunden af et ølglas er facetteret med 1 facet, så er dansk presse så sandelig facetteret.

  Mage til snævert smalsyn skal man lede længe efter.
  Det er jo lige før de giver Bush skylden for dårligt vejr!
  Og sandheden om Irak (Saddams 12 års løgn og bedrag og trusler om WMD) holder man tibomstille med!

  Hvad med en tilsvarende kritik af Nordkoreas atomtrusler, raketprøver, og befolkning i yderste fattigdom og sult mens mulitæret skaffer isenkram for milliarder?
  Hvad med et kritisk syn på Kinas invasion og okkupation i Tibet?
  Hvad med de rodede forhold i de gamle Sovjetstater, hvor stalinistisk diktatur stadig stortrives?

  Uhanejda. Den slags holder man tibomstille med, for det er jo “vennerne”!

  Kommentar by Dansk Realist — 2. juni 2007 @ 15:32

 4. Jeg kan godt følge Bjerre-Poulsen et stykke af vejen, har selv tænkt på, at det er blevet bedre. Han var engang min lærer, og jeg satte pris på ham. Hyggelig fyr.

  Men jeg brød mig bestemt ikke om, dengang Torsten Jansen refererede fra USA.

  Kommentar by Mette (islamofob) — 2. juni 2007 @ 15:37

 5. Forleden opsummerede man årets gang i DR2-debatten. Om Irakkrigen konkluderede man hurtigt at den var en stor fejl. Der var 4 deltagere, Tøgerdyret (selvfølgelig), Lisbeth Knudsen, Hans Engel og Michael Ehrenreich. Sidstnævnte pæne saglige spage mand kunne selvfølgelig intet stille op på dette emne, hvor Engell var i det anti-vestlige hjørne med de 2 automattosser. Lisbeth var ikke så slem som forventet (gælder hele programmet). Men der var INGEN regulær opposition til anti-Bush-stemningen.

  Næee, USA-dækningen er fortsat i skoven.

  Kommentar by Kimporator — 2. juni 2007 @ 16:34

 6. Carl Pedersen siger i artiklen i Berlingske meget ptæcist: “Generelt er der en tendens til, at Republikanerne bliver fuldkommen dæmoniseret. Du ved jeg ikke ligefrem er nogen tilhænger af det republikanske parti, men jeg synes der er en skævhed, som også ytrer sig i en ukritisk beskrivelse af demokratiske kandidater. Bill Clinton er et udmærket eks. Han skildres jo nærmest som en rockstjerne i danske medier, men han gik jo ind for dødsstraf og havde store skandaler i sin præsidenttid. Det er ikke et nuanceret billede vi får.”
  Altid, bliver i danske medier, demokratiske præsidenter nærmest ‘helgengjort’ f.eks. Roosevelt, Kennedy, Carter m. fl. hvor den historiske kendsgerning viser, at netop demokratiske præsidenter i alvorlig grad fejlede overfor pres udefra. Hvem husker ikke latterliggørelsen af republikaner ‘cowboyen’ Reagan, hans betydning i positiv forstand er vist indiskutabelt. Venstrefløjen i DK undlader aldrig at tilsvine, præsidenter som har hyldet den personlige frihed og virkelyst, fordi den jo går på tværs af deres egen fastlåste idegrundlag. Men det kan jo ikke undre med tanke på den beviste ‘venstredrejning’ hos danske journalister.

  Kommentar by Jørgen O. — 2. juni 2007 @ 18:25

 7. Det er yderst interessant at se, hvordan kulturkampen går ret ned gennem Pilestræde og kløver Berlingske i to i disse år (også selv om de midlertidigt er flyttet ud i Titangade). Artiklen i Berlingske (Blüdnikow/Jalving) er et frontalangreb på ikke mindst Berlingskes egne USA-korrespondenter, Karl Erik Stougaard og Poul Høi, hvis USA-dækning ganske rigtigt må betegnes som skandaløst ringe.

  Det er som om, der er et større internt opgør under opsejling på avisen, og jeg tror, det snart ender med et kæmpe brag. Ole Birk Olesens voldsomme exit var kun begyndelsen.

  Kommentar by S — 2. juni 2007 @ 20:13

 8. Angående Bill Clinton er det slående, hvor kort danskernes hukommelse er, når han kan blive modtaget, som han gør i Danmark. Manden må jo tro, at vi er komplet idioter.
  Jeg hentyder naturligvis til, at Bill Clinton skovlede millionstore honorarer ind mens han under tegningekrisen skarpt kritiserede JP på foredragsturne i Melllemøsten. Da tabte jeg AL respekt for Clinton. På den måde at snigløbe en allieret, han under besøget i Danmark kaldte for USAs bedste, viser hvor lidt karakter han har.

  Endnu en ting der indikerer, at nyhederne i Danmark har en klar slagside, er dækningen af Clinton og Bush.
  Under Monica Lewinsky sagen tonede dansk presse den kraftigt ned, og gav nærmest det indtryk at republikanerne vist var lidt hysteriske.
  Under George Bushs tid som præsident er der imidlertid kommet helt andre og mere kritiske boller på suppen, når det gælder dækningen. Her er der evig og altid “alvorlige” kriser. Ofte har de dog ikke rigtig noget at gøre med Bush, men med helt andre politikere i det republikanske parti eller regeringen. Men så er termer som “Bush-regeringen” eller “en af Bushs mænd” jo altid nyttige, når man gerne vil sværte George Bush til.

  I øvrigt er det trættende at dokumentarudsendelser om USA typisk handler om krig, terror eller skudepisoder på skoler. Det kunne være befriende at se udsendelser om f.eks. kulturlivet, erhvervslivet eller amerikansk historie.
  Men det får vi nok ikke lov til, da det kunne give et mere nuanceret billede af USA som land og amerikanerne som folk.

  Kommentar by Henrik — 2. juni 2007 @ 22:34

 9. Jeg er fuldstændig lamslået over Carl Pedersen. Meget havde jeg troet, jeg skulle høre, men det her slår alligevel alt. Jeg har også lige tjekket kalenderen: Det er ikke den 1. april. I hvert fald kan man konstatere, at hvis han siger, de danske mediers omtale af amerikanske forhold er for unuanceret og venstreorienteret, kan man roligt gå ud fra, det er tilfældet.

  Kommentar by JanChris — 3. juni 2007 @ 00:17

 10. Jeg kan varmt anbefale Henrik Fogh Rasmussens kronik i Berlingske d.d. “Send dine fordomme om USA på pension.” Et lille uddrag: “Samtidig viser en spørgeundersøgelse fra FN, at en større del af danskerne har været udsat for vold, trusler og røveri end amerikanerne. Det skyldes formentlig, at den hårde kriminalitet i USA er begrænset til nogle få områder i de indre byer og dermed berører en relativt lille andel af befolkningen. Som den amerikanske samfundsforsker John Dilulio har udtrykt det: “Amerika har ikke noget kriminalitetsproblem; de indre byer i Amerika har et kriminalitetsproblem.” På den baggrund er det tankevækkende, at filmmageren Michael Moore fik 13 minutters stående bifald ved filmfestivalen i Cannes for at fremstille USA som et skydegalt samfund i filmen “Bowling for Columbine.” Man kan spørge sig selv, om det ikke siger mere om Moores publikum end om filmen.”
  Danske mediers ‘falden på halen’ for samme Moores konstante tilsvining af sin egen rede falder godt i tråd med den generelle holdning til USA som et ondskabens og dumhedens ophav, hvor man ikke ønsker at omtale alle de ofre for frihedens skyld USA har ydet med sine unge soldaters liv på.
  An 8. Henrik har fuldstændig ret. Lad os se noget mere om kulturlivet, erhvervslivet og om den amerikanske historie, på den måde vil respekten og samhørigheden optimeres. DR2 sendte fornylig en programserie om “The Civil War.” Fremragende og lærerig, men der er alt for langt imellem sådanne tiltag.

  Kommentar by Jørgen O. — 3. juni 2007 @ 12:14

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper