4. juni 2007

Muren er faldet… sådan da

Bibliotekarforbundets pendant til Cavlingprisen kaldes Døssingprisen, opkaldt efter Thomas Døssing, der var biblioteksdirektør fra 1920 til 1943. Blandt modtagerne de senere år har været Georg Metz, Preben Wilhjelm, Erik Clausen, Morten Kjærum og Jørgen Poulsen.

På baggrund af en 2004-udgivelse af Jørgen Laustsen, omtalte Bent Blüdnikow historien om Thomas Døssing i Berlingske Tidende i marts 2004 – Er gesandt Døssing stueren?

“Som dansk gesandt i Moskva optrådte den tidligere biblioteksdirektør Thomas Døssing illoyalt over for Danmark og gik Stalins ærinde. Det er konklusionen i historikeren Jørgen Laustsen forskning i bogen »Den illoyale gensandt«, der udkommer i april. Over for Berlingske Tidende har Jørgen Laustsen tidligere udtrykt sin forundring over, at Bibliotekarforbundet giver en pris hvert år i folkeoplysningens og demokratiets navn, der anvender Døssings navn uagtet, at Døssing lovpiste Stalin og den totalitære Sovjetstat til skyerne og var illoyal over for den danske stat.

Til det siger medlem af hovedbestyrelsen i Bibliotekarforbundet Pernille Drost: »Jeg mener, at det er ny-McCarthyisme af værste skuffe, hvis vi begynder at ændre navnet på prisen, bare fordi en historiker som Jørgen Laustsen, der er elev af professor Bent Jensen, mener, at Thomas Døssing begik nogle fejl.«

[…]

I sin bog dokumenterer Jørgen Laustsen, at Døssing udviste grov illoyalitet over for både Frihedsrådet under krigen, befrielsesregeringen efter krigen og endelig regeringen Knud Kristensen fra 1945 til 1947. Således sendte Døssing indberetninger hjem, der var direkte falske. Formålet var bl.a. at tjene kommunismens interesser. Det var Døssing håb, at der ved krigens afslutning kunne dannes en kommunistisk domineret regering i Danmark og da ikke skete, forsøgte han at få Sojvetunionens regering til at føre en hård linie over for den danske regering.

Pernille Drost er siden blevet formand for Bibliotekarforbundet, og hun står ikke alene med sin kritik af kritikken. i Samme artikel citeres medlem af pris-komiteen Ågot Berger for følgende ‘argument’ imod en eventuel navneændring.

“»Jeg ville opleve det som et knæfald for den borgerlige kulturkamp, som finder sted i øjeblikket«.”

Politiseringen af Bibliotekarforbundet kunne næppe være tydeligere. Ågot Berger er så sandelig også rødere end de fleste. Her titlerne på en række kommentarer hun gennem tiderne har skrevet i Socialistisk Arbejderavis: Venstre stormer frem i meningsmålingerne: Grådighedens og egoismens politik, Bush’s sande ansigt, Marxisme i hverdagen…, Socialisme sådan!: Verdensrevolutionen, Bekæmp racismen – bliv aktiv socialist, Kapitalismen skaber racisme og meget meget mere i samme stil.

Såvidt Agot Berger, På Bibliotekarforbundets hjemmeside kan man finde en hel del materiale om Thomas Døssing, herunder reklame for 1983-antologien Det kompromisløse frisind – Et skrift om Thomas Døssing, med forord af professor Mogens Fog med den skønne titel: “En kamp i frihedens og anstændighedens navn”.

Apropos. Den nyudnævnte rektor for Danmarks Biblioteksskole hedder iøvrigt Lars Qvortrup. En mand der tidligt i sin akademiske karriere skrev værker om mediernes dækning af det han kaldte “den danske lønarbejderes kamp mod den kapitalistiske krises virkninger” (Danmarks Radio og Arbejderkampen, 1976, s. 1).

Oploadet Kl. 09:58 af Kim Møller — Direkte link7 kommentarer

7 Comments »

 1. Jeg er uddannet på stedet ( DKs biblioteks-skole)og det er da rigtig, at der blev doseret klassekampsanalyse dagen lang !!!.

  Bortset fra det
  Thomas Døssing uheldige rolle som gesandt i Moska er velkendt, noget som f.eks Ole Sohn også er inde på i sine bøger.

  Men Døssing har en hel afgørende betydning for opbygningen af de danske folkebiblioteker. Det var ham, der som leder af biblioteks-tilsynet, der lavet al det lovforberende arbejde. Og tit i kraftig politisk modvind.
  Han var som biblioteksmand visionær og klartsynet.
  De danske folkebiblioteker er i dag den mest populære offentlige service og har været det i mange år og Døssing betydning for dette er ikke lille.

  Der har været flere velkendte kommunister i faget som f.eks Erik Allerslev Jensen, som havde en afgørende betydning for proffesnalisering af f.eks katalogisering og klassifikations arbejdet og den afgørende lov bibliotekslov fra 1964, som betød proffesionelle biblioteker i alle kommuner og en åbning for musikbiblioteker.

  At der var en del kommunister i et fag mistænkliggøre vel ikke fag af alene. Det afgørende må vel være deres indsast.

  Jeg synes at folkebibliotekerne er en god sag og jeg havde synes både Døssing og Allerslev indsast i faget havde været al ære værd og burde husket også selvom de havde været nationalkonservative.

  Altså frem i lyset med al det snavs det kan findes om Døssing øvrige virke selvfølgelig. Men det laver ikke om på hans betydning for det Danske biblioteksvæsen. Og dens kloge opbygning og høje og vidt forgrenet serviceniveau, tør jeg godt står helt indefor. Og ja det har haft en positiv rolle for udviklingen af det danske demokrati.

  Kommentar by Henrik Hansen — 4. juni 2007 @ 18:40

 2. De er overalt, de sidste dages hellige, gennesyrer vores samfund som em flok skingrer tosser, der ingen anelse har om det at være arbejder, kun gør deres yderste for at udnytte dem, endda med en snert af snobberi.
  Ingen af de frelste på venstrefløjen har nogensinde set en fabrik indvendig, endsige opholdt sig der en hel dag.
  De hader fysisk arbejde.
  Drømmere og renegater er de, nyttige idioter for en fascistisk tankegang – som George Orwell sagde: “Ingen arbejder med normal dømmekraft tror på den slag nonsens, det er man nødt til at være såkaldt intellektuel for at gøre”.

  Kommentar by Bodil. — 5. juni 2007 @ 07:42

 3. De racistiske jødehadende voldsfascister fra Blekingegade bliver jo også kaldt for “bibliotekar-banden”.

  Ekstremisten Berger er jo også kendt som en fanatisk Israel-hader.

  De danske biblioteker er ikke noget at råbe hurra for. Nærmest mest af arkæologisk interesse hvad bestanden angår. Elendig service. Undersøgelser viser jo også faldende brugertilfredshed og generelt faldende besøg/udlån. Dette gælder i øvrigt også for forskningsbiblioteker. – Til sammenligning havde biblioteket f.eks. døgnåbent i eksamensperioderne, da jeg læste i USA.

  Mange hjernevaskede velfærds-ofre har det som i Voltaires Candide : Uanset hvor elendigt det står til i Danmark (et andet eks. er sundhedsvæsnet), så er det alligevel “den bedste af alle verdener”.

  Kommentar by Nicolai — 5. juni 2007 @ 07:58

 4. faldende udlån har jo nok en anden oversag end servicen. F.eks den glimmerende opfindelse af internettet.

  De Danske folkebibliotek system er oprindelig i høj grad skabt efter amerikansk forbilled ( speciel Boston) dette var i høj grad Døssing fortjeneste. Det er en masse mægtige gode elementer i det system som f.eks lånesamarbejde mellem forskning og folkebiblioteker. Noget der har været ret unikt i biblioteksverden.

  Kommentar by Henrik Hansen — 5. juni 2007 @ 08:11

 5. Jeg er nu også ganske tilfreds med mit lokale bibliotek. (Et af de få steder, jeg får lidt udbytte af den blodige skatteafpresning.)

  Bibliotekarerne burde omdøbe hædersprisen. Der er ikke nogen hæder forbundet med kommunister og landsforrædere.

  Men hvad fanden, journalisternes hæderspris er opkaldt efter den gamle rabalder-reporter Henrik Cavling, hvis motto lød: “Kendsgerninger distraherer”.

  Kommentar by Lama Q — 5. juni 2007 @ 09:17

 6. Jeg låner givetvis langt flere bøger efter internettets fremkomst (bibliotek.dk og internetbestilling er en udmærket opfindelse). Jeg låner da også masser af bøger mv., så jeg får lidt for skattepengene.

  Kommentar by Nicolai — 5. juni 2007 @ 10:27

 7. Døssing-ånden.

  Den russiske revolution:
  Oprør eller kup?
  Førte Lenin til Stalin?
  af Freddie Nielsen og Ågot Berger

  International Socialisme – Nr. 1 – Februar 1992 – Side 2

  http://www.socialister.dk/arkivet/visartikel.asp?arkivnr=910102

  Kommentar by Jens Lauesen — 5. juni 2007 @ 11:50

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 



 

Vælg selv beløb



Blogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP






MediaCreeper