6. juli 2007

Sven Burmester om kulturens betydning for udvikling (det islamiske problem)

Weekendavisen bringer idag et interview med Sven Burmester, tidligere præsident for Verdensbanken. Herfra en lille smagsprøve – En dansk kosmopolit (kræver login).

“»Hvorfor går det ikke lige så godt i Egypten som i Kina? Hvert år, når jeg flytter rundt, forbløffes jeg over, hvor godt det går i Kina, og hvor dårligt det går i Egypten.«

– Men hvad gør de succesfulde lande rigtigt?

»Verdensbanken har en form for ideologi for, hvad der skal til, for at et land udvikler sig økonomisk og socialt. Der skal for det første være makroøkonomisk stabilitet, altså rimelig lav inflation, rimelig rente og rimelig valutakurs. Der skal for det andet være en rimelig regering, som ikke er korrupt, og som laver rimelige love og forordninger, som folk faktisk har til hensigt at overholde. Og for det tredje skal man investere i menneskelige ressourcer, altså i sundhed og uddannelse. Det er nødvendige betingelser.«

»Men vi var en fire stykker i Verdenbanken helt tilbage i 1970″erne, som begyndte at stille spørgsmål ved, om disse nødvendige betingelser også var tilstrækkelige betingelser for udvikling. Vi kunne for eksempel konstatere, at selv om to udviklingslande brugte samme andel af bruttonationalproduktet på uddannelse, var der stor forskel på, hvad de fik ud af det. Vi begyndte derfor at interessere os, for hvad kultur og andre værdier betyder. De fleste økonomer var dengang tvivlende overfor, hvordan man kunne måle »værdier«, men der er kommet en accept af, at for eksempel tillid til myndigheder og til andre mennesker spiller en vigtig rolle i udviklingsprocessen. Ismail Serageldin er en af de moderate muslimer, som er et af de lyspunkter, som jeg ser. Han er en modig mand, der siger tingene meget direkte: For det første: Vi er alle lige for loven uanset køn og religion – og det er jo ikke det, der står i koranen. For det andet: Love i moderne samfund bliver givet os af vores parlamentariske forsamlinger og ikke af Gud. Det er heller ikke Sharia.«

Oploadet Kl. 13:40 af Kim Møller — Direkte linkEn kommentar
Arkiveret under:

1 kommentar »

  1. “Burnmester er sgu da bare en sølle kapitalist, tidligere chef for en ond organisation som udbytter arbejderklassen verden over til fordel for amerikanske multinationale selskaber …”

    [OBS: Jeg er ferie-afløser for Allan og Peter i denne uge]

    Kommentar by DaLi — 8. juli 2007 @ 07:58

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper