16. august 2007

Journalister frikender kollega – mere om Den Hemmelige Krig

Når jeg hører ordet ‘uvildig’ tænder jeg computeren, men jeg dog skrevet rigeligt om Guldbrandsens pseudo-dokumentariske Afghanistan-film, og skal jeg finde anvendelse af den netop offentliggjorte rapport, så skal den tilsættes fint sand og placeres i bunden af fugleburet.

Frifindelsen af Christoffer Guldbrandsen (og hermed DR) krævede i journalistisk henseende store ofre. Væsentlige dele af filmens pointer, der efterfølgende er overlegent gendrevet af bl.a. Nyhedsavisen måtte slet og ret ignoreres, ligesom filmens politiske potentiale kun kunne genstartes, ved at lade store dele af rapporten omhandle “Spinnet omkring ‘Den Hemmelige Krig'”. Bedre kunne Mogens Lykketoft og Frank Aaen ikke have håbet på, og Guldbrandsen er naturligvis tilfreds.

Nyhedsavisens David Trads opsummerer fint problemet til 180 Grader.

“Det, som der er dybt problematisk med denne undersøgelse er, at den ikke kan se skoven for bare træer. Filmen rejser en anklage mod de danske soldater og den danske regering, som går på, at de danske soldater rutinemæssigt udleverede fanger og rutinemæssigt udsatte dem for tortur. Disse to ting dokumenteres ikke i den her film…

Det hele afhænger selvfølgelig af hvilke kilder man vælger at tro på, og en rapport som denne kan derfor ikke være apolitisk, hvad gør det nødvendigt at se nærmere på ‘uvildighedens forvaltere’.

Mette Bock, formand for udvalget – medlem af Det Radikale Venstre
Erik Albæk, som mener medierne er borgerlige og DR neutrale
Mark Ørsten, som tidligere med stor kreativitet har frikendt DR i rapport
Søren Steen Jespersen, Bastard film, der filmede rydningen af Jagtvej 67 indefra
Michael Kristiansen, Foghs tidligere spindoktor

Tre-fire som formentligt er blandt Foghs politiske modstandere gennemgår kritikken – Michael Kristiansen kan så rode med den integrerede motivanalyse af hans tidligere arbejdsgiver.

Den 32 sider lange rapport kan downloades her (doc).

Opdate 17/8-07. Rapporten blev diskuteret i P1 debat igår, hvor Venstres Jens Hald Madsen gjorde en god figur mod SF’s tågehorn Villy Søvndal. Hald Madsen påtalte blandt andet rapportens mærkelige disposition. Man hævder at en dokumentarfilm godt må være ‘kunstnerisk’ mere end journalistisk, og laver så en analyse af det journalistiske, uden at se nærmere på hvorvidt dokumentarens oplysninger var korrekte eller ikke (se citat). Ud fra det præmis analyseres så samtidig regeringens kritik af filmen – absurd. Villy Søvndal drog på baggrund af rapporten vidtgående konklusioner omkring filmens sandhedsværdi, men det var at forvente – rapportens præmisser er tydeligvis skræddersyet til politisk brug.

“Det er i den forbindelse vigtigt at være opmærksom på, at de oplysninger og de indicier, en dokumentarfilm bringer, først og fremmest har til formål at bringe et sagsforløb til offentlighedens kendskab. Det må derefter vurderes i offentligheden, politisk og/eller juridisk, om dokumentationen har en sådan karakter, at den kan føre til kritik, og om den eventuelt skal have konsekvenser for de implicerede.

Af samme grund er formålet her alene at vurdere, om den dokumentation, som leveres i DHK, lever op til de standarder vedrørende korrekte oplysninger, der kan forventes i en dokumentarfilm af denne type – ikke om filmen har ret i sine påstande eller ej. (s.8)

Yderligere info.

 • 15/8-07 DR Online – “Den Hemmelige Krig” var redelig nok..
 • 15/8-07 TV2 Online – “Den Hemmelige Krig” blåstemples.
 • 14/8-07 Nyhedsavisen – Den Hemmelige Krig renset for kritik.
 • 15/8-07 Nyhedsavisen – Simon Andersen: Overfladisk Guldbrandsen-analyse (grundig debunking).
 • Uriasposten, kategori: Den Hemmelige Krig (adskillige posteringer).
 • Oploadet Kl. 10:58 af Kim Møller — Direkte link29 kommentarer

  29 Comments »

  1. Hej Kim,

   Selv om vi på 180Grader.dk altid sætter pris på dine links til os, vil jeg lige indskyde, at David Trads ikke udtaler sig *til* os. Der er tale om et citat fra Nyhedsavisen, som også kan læses her:

   http://avisen.dk/hemmelige-krig-renset-kritik-140807.aspx

   Kommentar by Mikkel Kruse — 16. august 2007 @ 11:30

  2. Som journalist kan jeg selvfølgelig ikke tages denne selvbestaltede undersøgelses-“komite” og dens rapport alvorlig.
   Fagbladet “Journalisten” er ikke i journalistkredse kendt for nogen større objektivitet eller faglig dygtighed – det er de sædvanlige venstreorienterede vinkler på journalistikken, der anvendes her; eksempelvis var bladets dækning af Muhammedkrisen – den største udfordring siden besættelsen for dansk presse – skandaløst ringe dækket og siden præget af en forbløffende mangel på solidaritet med de truede kolleger på J-P.
   Center for Journalistik og dens virke har jeg mindre kendskab til. Hvis centret har produceret relevante undersøgelser, er det undsluppet min opmærksomhed. Men jeg har også noteret mig, at når det gælder “uvildighedens forvaltere”, har jeg det også svært med at få øje på uvildigheden. Med undtagelse af “lejesvenden” Michael Kristensen, hvis reelle politiske synspunkter ingen vist kender, er det næppe Foghs og regeringens venner, der optræder i undersøgelseskomiteen.
   Med andre ord har jeg svært ved at opfatte “undersøgelsen” som andet end et forsøg på at hvidvaske et produkt, journalistforbundets suverænt største arbejdsplads, DR, har smidt på markedet under anvendelse af metoder, man vist aldrig før har set en public service station bruge.
   Tilbage står, at man jo kan bruge sine egne øjne til at se “Den hemmelige krig”, og mine viste mig et “produkt”, der med djævelens vold og magt skar faktuelle forhold til, så de passede i en forud fremstillet form.
   Som du så rigtigt skriver, Kim, kan man til en vis grad afgøre med sig selv, hvilke kilder man vælger at tro på.
   Men det ændrer ikke ved, at ser man på produktet som helhed, blev der manipuleret groft med lyd- og billedside for at illudere en “rygende pistol”, der aldrig optrådte. Faktisk vil jeg hævde, at filmen lige så lidt er en “dokumentarfilm”, som Michael Moores propaganda-sætstykker.
   De problemer, der optræder i “Den hemmelige krig”, er desværre gængse inden for de elektroniske medier – mulighederne for manipulation er endeløse. Nogle gange bliver udøverne fanget, som Jeppe Nybroe i Irak, andre gange slipper de af sted med forvrængningerne og forvridningerne.
   Af samme grund er jeg også stort set holdt op med at se nyheder på TV. De ganske enkelt ikke pålidelige nok.

   Kommentar by polinos — 16. august 2007 @ 11:43

  3. Som dyrven vil jeg ikke bruge denne rapport, i min datters fuglebur.
   Det vil være på kant med dyrmishandling, dyr har også FØLELSER…
   Kan man efterhånden forvente andet end FØLELSES politik, dokumentar,redegørelser,rapporter,resolutioner osv…
   Hvornår bliver det mode igen, at være realist,objektiv,fornuftig,FØLELSESmæssig stabil osv..
   Gider ikke indordne mig “grædekonernes” FØLELSESterror !
   Det krænker mig!

   Kommentar by li — 16. august 2007 @ 11:59

  4. At denne “uvildige rapport” frifinder Guldbrandsen og DR kan være slemt nok, men at rapporten yderligere behandler “spinnet” fra regeringens, forsvarsdepartementets og ministrenes side uden at beskæftige sig med spin fra modparterne anskueliggøre på bedste vis Bock, Albæk, Ørsten, Jespersen og den fyret kreditkortsvindler Michael Kristiansens politiske sympatier.

   Kommentar by DMX — 16. august 2007 @ 12:17

  5. Vi lever, på flere områder, i det Orwellske 1984- univers .

   Løgn, bedrag og manipulation er nogle af de ingredienser som styrer pøblen, bl.a. ved hjælp af det forskruede Nysprog – og med passende straffe i udsigt om der ikke rettes ind .

   Endnu er vi ikke nået til, at det er legalt at “hente” os ind til strafforfølgelse for det vi skriver på Internettet – og p.g.a. de oplysninger vi søger der – men overvåges bliver vi.

   Endnu er det ikke blevet således, at vi ikke bare kan se TV, men samtidig bliver overvåget via dette.

   Snailposten bliver endnu ikke brækket op og læst .

   Men, der er god fod på hvem vi er og hvad vi laver .

   Om det så er hvilke bøger vi låner på biblioteket bliver dette registreret, da vores lånenr. er vores CPR.nr..

   De nævnte, såkaldte uvildige undersøgere af Guldbrandsens film passer meget fint ind i billedet af det Orwellske univers vi befinder os i.

   Med bedrag og forstillelse skal pøblen styres.

   Kommentar by vivi andersen (Islamofob) — 16. august 2007 @ 12:24

  6. Jagtvej 67 eller Jagtvej 69?

   Kommentar by Kims — 16. august 2007 @ 12:33

  7. Det er selve genren – blandingen af dokumentation og fiktion – (faktion?) som udhuler DRs troværdighed. Genren er pricipielt immum
   overfor kildekritik. Injurier i kunsterisk indpakning …
   Jeppe Nybro-syndromet i stort format !

   Kommentar by Jens Lauesen — 16. august 2007 @ 12:35

  8. Så vennerne har undersøgt vennerne, og vennerne har fundet ud af at vennerne havde helt ret. Hvor patetisk. Men det var vel allerede et forudsigligt resultat, da denne selvbestaltede ‘kommision’ meddelte de ville undersøge sagen.

   Og jeg synes faktisk ordet “selvbestaltet” er det centrale her. Før valget i 2001 kunne de venstresnoede kulturradikale altid regne med et Folketingsflertal ville nedsætte en ‘undersøgelseskommision’, når medier som DR, Politiken eller Information havde ‘rejst en sag’, der selvfølgelig passede ind i deres politiske dagsorden. Hvor ‘undersøgelser’ var det var af Politiet efter optøjerne den 18. maj 1993 ? Var det 3 eller 4 undersøgelseskommisioner der blev nedsat ? Da der omsider blev nedsat en undersøgelseskommision vedrørende den kolde krig var det ikke for at afdække mulige landsforrædere, men derimod om PET havde krænket venstrefløjens ‘retsgarantier’, (og idag er venstrefløjen selvfølgelig oprørt over bevillingen på sølle 10 mio kr. til Bent Jensens koldkrigs-center). Og sådan kunne jeg blive ved.

   Ved folketingsvalget i 2001 forsvandt denne ‘automatik’ i nedsættelsen af undersøgelseskommisioner, og mon ikke det bl.a. er på den baggrund, at man se al lykketoft’s tuderi over medierne i gårdsdagens kronik i Politiken. Frustration over Magtesløsheden til at styre debatten v.h.a. DR/Politken, og de deraf følgende nedsættelser af undersøgelseskommisioner.

   Tilsyneladende er centrum-venstre nu blevet så desperate over de ikke kan diktere statslige undersøgelser når det passer dem, at de nu tyr til deres to sidste bastioner -journalisterne og de højere læreanstalter- og får dem til at nedsætte private ‘kommisioner’. Det er dybt patetisk.

   Kommentar by JensH — 16. august 2007 @ 12:53

  9. det sædvanlige berufsverbot bævl fra kim,..

   Kommentar by Allan — 16. august 2007 @ 12:54

  10. #7 allan

   Hvad har jeg sagt til dig om, at skrive herinde????
   Du bliver altså nødt til, at lade hashtågerne forsvinde foran skærmen før du vralter hen til tasturet og lader dine klamme griflerier ramme internettet…husk nu bette allan… mindre hash – mere klarhed!

   Mike

   Kommentar by Onion — 16. august 2007 @ 14:19

  11. Ikke overraskende tager oraklet Tøger dog prisen for de mest rablende kommentarer i forlængelse af offentliggørelsen af rapporten.

   (med – ATS – stavefjel)
   ”Regeringen og Nyhedavisen fik samlet set hvirvlet så meget mudder op, at diskussionen kom til at handle om journalistik mere end om krisgsførelse og fangeudleveringer. Og det var naturligvis, hvad rapporten også fremhæver, en spin-sejr for regeringen.
   Nu er denne ’spin-sejr’ vendt tilbage som en boomerang: Der var ingen substans i kritikernes mudder, og hverken instruktøren eller DR har noget at skamme sig over.”

   ”Det sørgelige er, at regeringens og Nyhedsavisens mudderstorm var effektiv.
   Når kritikerne bruger så grove midler, bliver debatten hurtigt til ‘påstand-mod-påstand’ og forskellen på udsagn, der er factsbaserede, og grove postulater, glider ud af synsfelt og mediebillede.”

   ” Nyhedsavisens chefredaktion har desværre forlængst sat nye lavpunkter for buldrende udenomssnak. Det er uden lødighed – men også en form for skamløshed, som kun lader sig gøre i et debatklima, hvor ‘hvis-du-kritiserer mig-for-noget-konkret’, ja så ’svarer-jeg-for-en-sikkerheds-skyld-med-at svine-dig-til-i-al-almindelighed’.”

   Oven på en sådan analyse konkluderer ”oraklet” naturligvis, at ”Amerikanske tilstande” har bredt sig til debatklimaet herhjemme.

   I bedste fald kan det konstateres, at ”oraklet” er en doven hund. Der umuligt kan have læst den ”uvildige” rapport, og sammenholdt denne med Simon Andersens indlæg på Nyhedsavisen. Man græmmes…

   http://politiken.dk/indland/fakta_indland/article358989.ece

   Kommentar by Allez — 16. august 2007 @ 14:56

  12. Nu vi er alligevel er ved “venner der hjælper venner” ….. så prøv og gæt hvilken dansk tv kanal der er med til at lave en serie og “dokumentarfilm” om Blekingegadebanden!

   Mike

   Kommentar by Onion — 16. august 2007 @ 15:12

  13. “Slør og høje hæle” hedder en serie som vel skal lære folk at muslimsk kultur er en integreret del af vesten. *suk*

   DR er en næsten 100% ren propagandasender.

   Kommentar by Kimpo — 16. august 2007 @ 15:50

  14. Hver gang Møller kritiserer en autoritet er det “berufsverbot”

   Hver gang Allan gør det samme er det “befrielses kampen imod magthaverne/-systemet/den onde regering”.

   Sådan er tingene jo så befriende lette, når man lever i Allans totalitære, motivsystematiserede tankeunivers. “Sig mig din farve, og jeg skal sige dig din ret”. Ren intellektuel RACISME.

   Kommentar by DaLi — 16. august 2007 @ 18:58

  15. Ikke fordi jeg egentlig gider allan, men har du set at din ven Chavez nu vil være præsident på livstid?

   Kommentar by PeterK — 16. august 2007 @ 20:34

  16. Alså.. Allan elsker at kommentere på denne blog, så får han lidt opmærksomhed.Hans eget pladder på mavepusteren er der kun få der gider at kommentere. Hvem taler om ” berufsverbot” lille Allan ? Dine kommentarer har sjædent noget med det aktuelle emne at gøre.

   Kommentar by Luffe — 16. august 2007 @ 21:35

  17. “Uvildig” undersøgelseskomité – nedast af Journalisten og Center for Journalistik på Syddansk Universitet – frikender “Den Hemmelige Krig”… “Uvildig”! Tror man at vi er idioter? Den manipulatoriske film blev af DR lanceret for fulde sejl med det ene formål at svine Fogh og regeringen til, sikkert i samarbejde med venstrefløjen, Politiken og andre af den frie verdens fjender. DR kan altså ikke længere bruges til at diktere for den gemene hob hvad der er sandt og falskt i denne verden.

   Dette er min uvildige analyse af sagen.

   Kommentar by Fuck'em — 16. august 2007 @ 22:01

  18. Aviser har ofte travlt med, når der i forbindelse med politiaktioner er sket et eller andet, som bagefter kræver undersøgelse, at skrive ‘politiet undersøger politiet’, for at sætte spørgsmålstegn ved undersøgelsernes objektivitet.Det samme sker, når de skriver om hændelser i sundhedsvæsenet, ‘læger undersøger læger’.

   Nu vil Fagbladet Journalisten og 5 ‘eksperter’ fra Center for Journalistik på Syddansk Universitet gennemgå filmen ‘Den hemmelige Krig’ og dens efterspil for at få klarlagt, om der er hold i de voldsomme anklager, der er rejst mod udsendelsen.

   “Vi vil gerne rense luften med en objektiv rapport,” siger Jakob Elkjær, chefredaktør på Journalisten.

   Programchef på DR2, Gitte Rabøl siger, at hun er sikker på, at ekspertpanelet vil nå til samme konklusion som DR selv. Nemlig at der ikke er noget at komme efter.

   Med uddrag fra metroXpress 15. februar 2007

   Kommentar by Hodja — 16. august 2007 @ 23:11

  19. God pointe Hodja, måske man skulle gøre medieverdenen opmærksomme på deres dobbeltmoral for tilsyneladende ser de ikke den kævle der stikker ud af deres ene øje :-D

   Kommentar by whodares "islam skaber tabersamfund" — 16. august 2007 @ 23:33

  20. Der er også en mægtig fin leder i Berlingske Tidende om det. Citat:

   Faktisk støtter rapportens delkonklusioner den kritik, der også blev rejst på denne plads i forbindelse med filmens offentliggørelse: At »Den Hemmelige Krig« har konspirationsteoriens karakter, hvor indicierne bygges oven på hinanden og tilsammen skaber billedet af en frygtelig forbrydelse, som man imidlertid aldrig dokumenterer. Hvordan det kan blive til en frifindelse og blåstempling, må man undre sig over.

   Link: http://www.berlingske.dk/leder:aid=929192

   Kommentar by Universalgeni — 17. august 2007 @ 00:01

  21. Shit. Det var et andet citat, jeg ville have brugt:

   Men faktisk er rapportens delkonklusioner alvorlige for filmen. Der står, at der ikke i filmen føres dokumentation for, at danske styrker systematisk overdrog fanger til amerikanerne. At det ikke dokumenteres, at de blev udsat for tortur. Og at filmens dokumentation generelt består af indicier. Ja, det konkluderes endog, at den bærende præmis om tortur og grundlaget for en rigsretssag mod statsministeren ikke har noget belæg filmen igennem.

   :mrgreen:

   Kommentar by Universalgeni — 17. august 2007 @ 00:05

  22. Jeg forstår heller ikke sammensætningen af den gruppe. Søren Steen Jespersen er gammel DKP-er og har en lang tradition for at være anti-amerikansk og anti-bogerlig, og så har han jo en økonomisk interesse i at “rense” genren dokumentatfilm.

   Kommentar by Hans Egede — 17. august 2007 @ 06:38

  23. Kim Møller skriver:

   “Søren Steen Jespersen, Bastard film, der filmede rydningen af Jagtvej 67 indefra”

   Set i lyset af manipulationerne og løgnene i “Den hemmelige krig” og Søren Steen Jespersens efterfølgende blåstempling af dette, er det iøvrigt direkte komisk at læse Bastard films såkaldte etik:

   “2.Troværdighed

   TV-journalistik og dokumentarfilm er ikke objektive størrelser. De er udsat for tilrettelæggerens bevidste vinkling. Netop derfor er Bastard Films medarbejderes troværdighed ukrænkelig. Vi er ikke i lommen på nogen. Bastard Films medarbejdere er uafhængige og deres integritet må ikke kunne angribes. Bastard Film forholder sig kritisk til alle kilder. Optagelser manipuleres ALDRIG ind i en anden sammenhæng, end den der oprindeligt er tiltænkt, medmindre der er tale om generelle genrebilleder. Væsentlige påstande bliver altid dokumenteret og står ikke uimodsagte. Ingen medvirkende eller parter i en sag har redigeringsret. Ingen kilder modtager betaling for at deltage i et program.” (http://bastardfilm.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=42)

   Kommentar by Nosferatu — 17. august 2007 @ 09:31

  24. 13. Kimpo

   Qatar – et lille land med en indfødt befolkning på 200.000 mennesker der beskæftiger 700.000 Asiater !

   En befolkning, som vælter sig i Petrodollars, og hvis opfattelser af det at arbejde er, at få andre bl.a. de angiveligt 700.000 Asiatere, til at udføre dette .

   Selv studerer man i stedet for – det er nemlig Halal og en passende beskæftigelse for en araber.

   Hvis dette program skal overbevise Vestens folk om, at islamisk kultur er integrerbar med Vestens – så fejler tilrettelæggerne målet.

   Programmet præsenterer i stedet for nogle mennesker, som intet kender til selv at præsterer for at få til dagen og vejen.

   I stedet møder vi nogle møgforkælede overklassemennesker, som finder det nødvendigt at have tjenestefolk til det grove .

   Nul respekt herfra.

   Kommentar by vivi andersen (Islamofob) — 17. august 2007 @ 11:28

  25. -> 24 Jeg så en udsendelse fra Qatar med en højhælet, smuk ung dame, som studerer på livet løs og stiler mod at blive ambassadør. Ind imellem kom hun til at sige ting, hvis rækkevidde hun måske/måske ikke helt var klar over.

   Hun nævnede, at de mange flittige kvindelige studerende så en mulighed for at blive mere frie, hvis de tog en højere uddannelse, og at det var derfor, at der var langt flere kvindelige studerende end mandlige. Og så tilføjede hun skælmsk: Mænd er jo dovne?

   JO, når det gælder husarbejde er de fleste mænd lidet energiske, men ikke generelt, faktisk arbejder danske mænd jo flere timer på deres job end kvinder, og det er netop et af de springende punkter, der markerer væsentlige kulturforskelle mellem arabisk og fx protestantisk skandinavisk kultur. De fleste af os er rimeligt energiske og pållidelige, og så at sige alle under de svageste samfundsgrupper at få det bedre og ønsker et homogent samfund.

   Jeg håber virkelig, at mange har læst/får læst Kasper Støvrings kronik om forbindelsen mellem ærlighed, tillid, motivation, sammenhængskraft og velfærd, og om hvordan vi er opdraget til at “tjene vort brød i vor ansigts sved”.

   Det sidste synes der ikke at være meget forståesle for hos DR’s fidusterapeuter.

   I øvrigt foretrækker jeg nøgterne referater og bryder mig ikke om journalism.

   http//jp.dk/arkiv/?id=1044475

   Kommentar by Mette (islamofob) — 17. august 2007 @ 14:27

  26. Undskyld. Her er det rigtige link.

   http://jp.dk/arkiv/?id=1044475

   Kommentar by Mette (islamofob) — 17. august 2007 @ 14:31

  27. 13. Kimpo

   i forlængelse af det jeg skrev : det længe undret mig, at det er nødvendigt at de Vestlige lande økonomisk medvirker til at holder rumpen op på Petrolandenes fattige, arabiske brødrer, bl.a. i Mellemøsten

   I stedet for at vælte rundt i overdådige luksusliv burde Petrolandenes arabere skrue lidt ned for eget forbrug og sende midler til forsørgelse af den fattige del af Ummaen .

   Kommentar by vivi andersen (Islamofob) — 17. august 2007 @ 19:22

  28. @Vivi

   Jeg er ikke helt uenig, men det indebærer et problem, nemlig at det så f.eks. vil være Saudi-Arabiske penge, som samtidig ville blive brugt på at udbrede wahabisme og lignende rædsomme ideologier.

   Kommentar by Jakob — 19. august 2007 @ 09:53

  29. Jamen Vivi, vesten er idioter som foretrækker at gå under. Se bare den borgerlige regering som ikke kan tage sig sammen til at aflive sin egen dødsfjende, DR. Jeg har mistet respekten for regeringen.

   Kommentar by Kimpo — 19. august 2007 @ 12:51

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper