14. september 2007

“Mangel på kritisk tænkning, ikke at søge det komplette billede, det er vildledning…”

Skøn kommentar af Niels Lillelund i gårsdagens Jyllandsposten. Fra Manipulationer.

“Stakkels Jeppe Nybroe. Han er en tv-tragedie, et offer for fjernsynet. Han blev stjerne for en aften og mere end det, han blev stjerne aften efter aften i tætsiddende Boss-jakkesæt, mikrofoner og rigtige manchetknapper, han fik langt mere end de 15 minutter, der er tilmålt enhver dødelig. Men mer’ vil ha’ mer’, det steg ham til hovedet, han ville understrege ambiancen med en ekstra bombe – og han faldt.

Det er hans tragedie. Den er blevet modtaget med en sær tilfredshed.

Der sad de, tre alvorlige mænd og en kvinde, i programmet Mennesker og Medier og talte om troværdighed, om det journalistiske fags klassiske dyder, om tilstræbt objektivitet og den bedst opnåelige version af sandheden, om farlige tekniske muligheder og tilbage til naturen og den gamle hedenold.

Grundtonen var selvvelbehagelig.

Man talte om fagets nødvendige selvransagelse, og glædede sig ved det.

Hvorfor det, mon?

Fordi den nødvendige ofring af Jeppe Nybroe samtidig er mediernes bekræftelse af deres eget billede. Se, vi smider de brodne kar på porten. Et brag for meget, en kampvogn i den forkerte retning, så er det ud, du. For man må sandelig ikke manipulere i Danmarks Radio, det har vi hermed demonstreret, på billedet, man ser hvordan. Sådan gør man ikke i DR.

Græder ikke, børnlille, det turde være løgn alt sammen.

For hvis den nyansatte nyhedschef virkelig vil gribe ind over for manipulation og vildledning af lyttere og seere, så skal han sende kniven til slibning og bestille siddepladser til strikkende koner. Der bliver noget at gøre.

Vildledning er ikke at stille spørgsmål. Vildledning er at vinkle skævt, at tage visse ting alt for givne, vildledning er vanetænkning, at stille modsætninger op, som ikke eksisterer, at acceptere falske problemstillinger (velfærd frem for skattelettelser), at fortie, fravælge, forvrænge og fordreje. At tænke med systemet snarere end imod det. Bevidst eller af bar uformåen eller dovenskab.

Mangel på kritisk tænkning, ikke at søge det komplette billede, det er vildledning, og skjold og sværd, der bliver travlt på kontoret nu, det bliver et blodbad, hinsides koncertsale og budgetoverskridelser.

Tag nu bare forleden morgen, hvor en lytter ringede ind til Poul Friis, der sad og hyggede sig med Ole Espersen og snakkede om den nye terrorsag. Hvad politiet havde fundet hos de terrorsigtede, det tydede egentlig kun på en interesse for håndarbejde, var lytterens originale synspunkt, og han mente vist i almindelighed, at PET var for meget efter folk med skæg. Og Ole Espersen, dr.jur., nøjedes med at sige, at lytteren skulle være glad for sit gode dansk navn, han ville ikke blive anholdt.

Poul Friis protesterede ikke, og ikke at spørge til den slags, det er også en slags manipulation. At være gnækkende, overbetalt bisidder til fordrejningen er at medvirke til den, og det bliver værre endnu.

Oploadet Kl. 19:04 af Kim Møller — Direkte link3 kommentarer

3 Comments »

 1. Niels Lillelund har fattet pointen. Nybroe og Blauenfeldt er ligegyldige nulliteter. Man kan beskylde dem for meget (og med rette), men deres største forbrydelse er sandsynligvis den ulykkelige kombination af narcissistisk selvoptagethed og ungdommelig uformåen.

  De virkelige forbrydere i DR er det utal af journalister og programmedarbejdere, der er kloge nok til at pakke løgnen og fordrejningerne ind, så næsten ingen opdager det, og hvis manipulation derfor er langt mere raffineret. Det er dem, vi skal have fat i og udstillet.

  Kommentar by S — 15. september 2007 @ 02:06

 2. Kommentaren fra “S” er ramt lige på kornet. Lytter man til P1 om formiddagen, skal man være døv/blind for ikke at opfatte den amatøragtigt skjulte på virkning, der finder sted. På TV opfanger man
  tydeligt de små betoninger, mimik og vinklinger, der afslører journa-
  listens EGET politiske ståsted.
  Det burde standses.

  Kommentar by Ramses 2 — 16. september 2007 @ 13:10

 3. Her er en ikke-nyhed om den europæiske solidaritet med hensyn til sanktioner mod Iran:

  Nyheden om Tysklands brud på solidariteten kom på en enkelt avis webside for en uge siden – og så døde nyheden fuldstændig. Nu gentager JP så nyheden, men inddirekte og sikkert kun ved en fejltagelse.

  Her er et citatet fra dagens Jyllands Posten

  Tyskland er under mistanke for at skele til sin samhandel med Iran, når landet optræder forholdsvis mildt over for Iran, for hvis handelssamkvemmet bliver indefrosset, vil Tyskland få tab i milliardklassen.

  Tyskland vendte sig således i sidste uge mod en hurtig skærpelse af sanktioner mod Iran.

  »Hellere vente mindst så længe, at vi kan inddrage IAEA’s november-rapport i overvejelserne,« har en diplomat udtalt til Reuters og henviser dermed til den IAEA-rapport, der skal komme med status på den nuværende situation.

  Kommentar by Knud Elverskov — 21. september 2007 @ 10:16

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper