31. oktober 2007

George Gooding: “Norsk presse er gjennomsyret av Bush-hatere og Clinton-elskere”

Fra norske Dagbladet. En kommentar af George Gooding om mediernes USA-dækning – Elsker Clinton, hater Bush.

“Journalister og redaktører i norske mediehus liker å hevde at de er objektive og upartiske, til og med når det gjelder amerikansk politikk. Et par uker tilbake ble de alle tatt med buksene nede når de ukritisk gjengav en feilaktig artikkel fra Reuters via NTB som mente Bush hadde erklært at Nelson Mandela var død. Aftenposten trakk tilbake sin artikkel, og det ble debatt på NRK P2 Kulturnytt om norske medier er upartiske når det gjelder Bush. En ting er å mislike Bush og være for kritisk mot den amerikanske presidenten, men en helt annen er å være ukritisk til en kvinne som muligens kan ta hans plass.

Amerikanske medier har nå i mange uker dekket en sak som tyder på at Clinton-familien ikke har lært leksen sin når det gjelder valgkamppenger. Tilbake i 1996 ble det rabalder når Kina prøvde å innblande seg i amerikansk politikk ved å lure penger inn i valgkampen til Clinton og andre demokrater. Siden august har det blitt avdekket et av historiens største valgkampdonasjonsjuks – en mann ved navn Hsu samlet inn 850.000 dollar for Clintons valgkampanje på ulovlig vis. Herr Hsu hadde vært på rømmen fra myndighetene siden 1992 for svindel, men klarte å bli en av Hillary Clintons største pengeinnsamlere de siste årene.

I midten av september ble det skrevet tre artikler om denne saken i Norge, på bakgrunn av en pressemelding fra NTB. Selv om New York Times, Los Angeles Times, og Washington Post fortsetter å følge saken, er det ingen norske aviser som har vist noe mer interesse for Hsu. Hillarys manglende ledelseserfaring, kaldt blikk, ja-stemme for Irak, og bagasjen hun har med seg ved navn Bill blir omtalt i Norge, men ikke hennes svindler til pengeinnsamler. Dette er i sterk kontrast til hvordan norske medier dekket en annen sak som involverte en svindler som gav penger til en presidentkandidat.

I 2006 ble det avdekket at «gangsterlobbyisten» Jack Abramoff hadde fått 100.000 dollar i lommene til Bush-kampanjen under valgkampen i 2004, i tillegg til å ha smurt en rekke republikanske kongressmedlemmer. Amerikanske journalister knivet seg i mellom for å finne bilder av Bush og Abramoff sammen, og lyktes til slutt med å finne et bilde hvor Bush poserer med storinnsamleren Abramoff. Ikke lyktes de med å bevise noe slags vesentlig forbindelse mellom Abramoff og Bush, men bildet hadde de å kose seg med.

Norske medier skrev over hundre artikler om Bush og Abramoff, blant annet artikler om det spennende bildet. De har ikke skrevet om bildet av Hillary og Hsu på en av mange valgkampbegivenheter. Når Hillarys innsamlingsdirektør ble tiltalt for pengefusk var det ingen norske aviser som skrev om det. Bare når han ble frifunnet nevnte Dagbladet det i en bisetning. Norske journalister skrev over femti artikler når Dick Cheneys stabsjef ble tiltalt og dømt for løgn. Bill Clintons tidligere sikkerhetsrådgiver Sandy Berger ble dømt for å ha stjålet og ødelagt konfidensielle dokumenter ved Det amerikanske nasjonalarkivet, men det var ingen norske journalister som skrev om det heller.

Det kan virke som det er en viss ubalanse i hva norsk presse velger å dekke når det gjelder amerikansk politikk. NRK, TV2, VG, Dagbladet og Aftenposten har sagt mer om at Bush var tissetrengt på et FN-møte enn de har om at Hillary Clintons stab lot en mann etterlyst i 15 år for svindel samle inn 850.000 for valgkampanjen hennes. Når Bush spøket om hans beste øyeblikk så langt som president, hans fangst av en abbor i innsjøen sin, var dette også dekket av norske medier – som om han mente det seriøst. Men mannen fra Hong Kong som ble roset av Hillarys stab for hans enorme innsats for å skaffe penger har det blitt skrevet relativt lite om…

Norsk presse er gjennomsyret av Bush-hatere og Clinton-elskere. Det i seg selv er ikke et problem, problemet oppstår når følelser og meninger styrer hva nordmenn flest får vite om verden.”

Oploadet Kl. 05:06 af Kim Møller — Direkte link3 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/5130/trackback

3 Comments »

 1. OT – og dog..

  Nu vi snakker om presse…Ritzau får ny direktør og gæt hvorfra han kommer! – ja du har gættet rigtigt, DR – “hele Danmarks Radio” – det ser ud til at chancen for at rydde op i de røde gemakker lader vente på sig og Ritzau´s røde linje fortsætter uhæmmet. Programdirektør Lars Vesterløkke er ansat som ny rød front ved årsskiftet.
  S U K

  Mike

  Kommentar by Onion — 31. oktober 2007 @ 10:31

 2. George Gooding kunne have brugt de samme ord om de Danske medier.

  Kommentar by JensH — 31. oktober 2007 @ 12:46

 3. Hvorfor skulle nordmændene være bedre stillede end os danskere ??
  Vi bliver konsekvent misinformeret, ligesom mange nyheder ikke bliver bragt, dersom de ikke passer i de rødes kram.
  Helt galt ser det allerede ud i valgkampen, hvor journalisternes EGNE
  sympatier skinner klart igennem. Selv ubetydelige ting kan de puste op,
  ved hjælp af mimik og betoninger. Det er SKANDALØST !
  Hvis oppositionen vinder valget, skyldes det 100% sikkert pressen, især
  tv-journalisterne.
  Forresten: hvad med lige at puste til Villy Søvndals LØGN om sine plejehjemsbesøg?? Havde det været en borgerlig politiker, var han allerede henrettet.

  Kommentar by ramses-2 — 31. oktober 2007 @ 14:56

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper