26. februar 2004

– og sådan blev racisme et skældsord – Pia Kjærsgaard mod Karen Sunds (Højesteret, 2003)

Sidste år blev Karen Sunds frikendt for at have kaldt Pia Kjærsgaards holdninger for racistiske. Dagbladet Information og andre venstrefløjs-medier har siden benyttet lejligheden til grænse-injurier. Kernen i sagen er at Højesteret har valgt at acceptere en tredje definition af racisme, hvad klart fremgår af dommens præmisser. Her fra Ugeskrift for Retsvæsen, som sidste år bragte en længere redegørelse om sagen. De tre definitioner af racisme som Dansk Sprognævn erkender eksistensen af, ligger til grund for domsafgørelsen – på trods af medfølgende forbehold:

1) »en betydning der relaterer sig til nazismens racelære og dens følger for jøderne«, mens andre forstår racisme i betydning

2) »en betydning som går ud på en races overlegenhed over andre, dog især
med henblik på forholdet mellem sorte og hvide«
, samtidig med at atter andre forstår racisme i betydning

3): »en betydning hvor ordet betoner forskelsbehandling og undertrykkelse eller blot afstandtagen fra grupper af mennesker som godt kan være af samme race som en selv«.

Forbeholdet:

“At Sprognævnet har beskrevet den nyere brug af ordene racisme, racist og racistisk, er ikke ensbetydende med at nævnet anbefaler en sådan brug. Hvis nævnet blev rådspurgt om brugen af disse ord, ville nævnet i saglige sammenhænge fraråde en brug der ikke refererer til selve racebegrebet.«

Hele artiklen fra Ugeskrift for Retsvæsen 2003/44.

Efter at karen Sunds blev frikendt, kritiserede Dansk Folkeparti efterfølgende Højesteret for at have afsagt en politisk dom, hvad blandt andet medførte hårde angreb fra Venstres Birthe Rønn Hornbech, som mente det var uhørt at folkevalgte politikere kritiserede dommerstanden. Jura-professor Peter Blume affærdigede i et senere nummer af Ugeskrift for Retsvæsen Rønn Hornbechs kritik.

Personligt vil jeg mene at samtlige journalister på Dagbladet Information dagligt ytrer racistiske holdninger. Racisme forstået som “afstandtagen fra grupper af mennesker som godt kan være af samme race som en selv”– og sådan blev racisme et skældsord.

Oploadet Kl. 12:15 af — Direkte linkSkriv!
Arkiveret under:

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper