7. december 2007

Det lykkedes Bush-administrationen at true Iran til fornuft (NIE-rapporten)

Mandag offentliggjorde amerikanske efterretningstjenester en fælles rapport, der bekendtgjorde at Iran med stor sandsynlighed stoppede sit atomvåbenprogram i efteråret 2003. For Bush og andre frihedselskende demokrater i Vesten er det selvfølgelig en god nyhed, men som så mange gange før, lykkedes det alligevel at dreje historien mod Bush. Tre vinkler…

Bush tog fejl med hensyn til Iran (Iran tog Bushs krigstrussel seriøst og ændrede kurs).

Bush er heldig, Politiken 4/12-07 (nu slipper han for at bekrige Iran; en blød variant af Robert Baer-motivanalyse: Was Bush behind the Iran report?, Time 4/12-07).

Bush løj om sin viden, Politiken 6/12-07 (Bush skulle have troet på indicier om Ahmedinejads fredsommelighed på et tidligere tidspunkt; Seymour Hersh-motivanalyse – manden der i 2002 talte om Iran-krig inden seks måneder).

Lad os se lidt på kronologien.

2002, januar 29 – Bush presser Iran i den berømte Axis of Evil-tale: “Iran aggressively pursues these weapons… I will not wait on events, while dangers gather. I will not stand by, as peril draws closer and closer.”.

2005 – Rapport fastslår at Iran er ved at udvikle atomvåben.

2005, oktober – Iran afholder konferencen World without zionism.

2007, november 7 – Irans præsident Ahmedinejad: Iran har 3000 fungerende uran-centrifuger.

2007, november 15 – FN fastslår at Iran har 3000 fungerende uran-centrifuger.

2007, december – Rapport (NIE) fastslår at Iran formentligt stoppede sit atomvåbenprogram i efteråret 2003.

At man kan læse rapportens konklusioner forskeligt, er ganske vist.

 • 4/12-07 Berlingske Tidende – Eksperter uenige om Iran-rapport.
 • Det er det bedste argument i verden for at fortsætte sanktionerne. For ifølge rapporten fortsætter Iran jo med at berige uran, og sanktionerne hjælper åbenbart. Så på den måde støtter rapporten ret håndfast den førte politik.” (Mikkel Vedby Rasmussen, seniorforsker DIIS)

  “Rapporten går jo stik imod den amerikanske regerings retorik. Det bliver nu umådelig vanskeligt at argumentere for yderligere sanktioner mod Iran og helt umulig at argumentere for en krig mod Iran.” (Bjørn Møller, seniorforsker DIIS)

  Bush kommenterede rapporten i en tale onsdag – en tale som TV2news sendte direkte – kommenteret af Jørgen Dragsdahl, der ligesom Bjørn Møller, rent analytisk, ikke gør andet end at binde enderne sammen på diverse venstreloonistiske motivanalyser fra det amerikanske overdrev.

  De danske medier får deres vinkel fra de Bush-kritiske demokratiske aviser, ofte via Reuters, der leverer til Ritzaus Bureau og hermed til samtlige landets nyhedsmedier, og her fastlægges linien – ikke mindst på grund af DR og de mange gratisaviser. Reuters…

 • 3/12-07 Reuters – Report contradicts Bush on Iran nuclear program.
 • The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/5276/trackback

  13 Comments »

  1. Det er enormt trættende, at dansk journalistik kun har én vinkling, når det kommer til Bush. Der er absolut INGEN alsidighed.

   Kommentar by www.borgerlige.dk — 7. december 2007 @ 22:52

  2. Interessant Mennesker og medier i dag.
   Godt program, og Ralf Pittelkow var sørme med, og politisk obersevans for journalister var emnet.

   Kommentar by Anders J. — 7. december 2007 @ 23:15

  3. Der er flere der undrer sig. Her er et par link, som jeg ikke selv får tid til at gøre noget ved. Måske andre er interesseret.

   God jul til Kim Møller og alle andre, der færdes her på Uriasposten. :lol:

   http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/12/05/AR2007120502234.html
   http://newsmax.com/timmerman/iran_nukes/2007/12/04/54359.html

   Kommentar by Universalgeni — 7. december 2007 @ 23:21

  4. Iran skal nok få udviklet atomvåben,- det er simpelthen en alt for stor slikkepind at vifte foran snuden på dem, så det skal nok komme.

   Min bekymring er nu ikke Iran og det har ikke været det længe,- min bekymring går på Pakistan, især efter at taliban og al kvajda har flyttet teltpælene til det nordvestlige Pakistan, hvor de ganske frit opererer i mere og mere styrket form. Ekstreme koranskoler popper op i tusindvis og indfiltreringen i politi og sikkerhedsstyrker er – såvidt jeg er orienteret – massiv. Hvornår indfiltreringen fører til, at atommateriale bliver båret ud i indkøbstasker og solgt til al kvajda er nok ikke langt væk.
   USA tør selvfølgelig ikke gå ind og rydde op i Pakistan og forståeligt nok, fordi det ville fjerne den illusion af samarbejde som vesten får fra den pakistanske regering, det vil føre til flere ekstremister og vigtigst af alt – det vil føre til alvorlig konflikt med både Rusland og Kina, der har så store interesser i området.

   Jeg bliver meget overrasket hvis der ikke sprænger en beskidt bombe inden udgangen af 2011 i et vestligt land og jeg bliver endnu mere overrasket hvis det viser sig, at atommaterialet ikke kom fra Pakistan.

   Jeg hader at skulle skrive sådan om 3 år herinde: I TOLD YOU SO..men bare vent.

   Nå, det må være nok dommedagsprofeti for i dag. :-/

   Kommentar by Onion — 7. december 2007 @ 23:22

  5. Ligemeget hvad der sker vil Bush altid ende som prügelknape. Sådan er reglerne i international journalistik. Derfor er det også så meget ekstra forfriskende og livgivende når der en gang imellem kommer et frisk pust i form af journalistiske analyser, der faktisk kan se tingene fra mere end éen (rød) side. Hvis man har hang til sådanne nye vinde anbefales det dog at man holder sig til blogs, blandt andet som denne, der ikke skal lefle for de store bureauers og nyhedsorganisationers udstukkede ideologisk snærende bånd.

   Kommentar by Onkel A — 7. december 2007 @ 23:23

  6. ps: erstat indkøbstasker med udhulet koranbøger i mit forrige indlæg :-)

   Kommentar by Onion — 7. december 2007 @ 23:25

  7. Tror desværre at situationen er betydeligt mere speget end som så. Iran har ikke på noget tidspunkt vist svaghedstegn mht beslutsomheden imod beherskelse af berigningscyklusen, ej heller mht udslettelsen af Israel. De seneste års forsøg på isolation af Iran, og besværliggørelsen af anskaffelsen af udstyr til de forskellige nukleare forsøgsinstallationer, har ikke hindret noget nær færdiggørelsen af op til 3000 centrifuger. Amadjinejad har jo ikke forsømt nogen lejlighed til at prale heraf. Selve projektet og de underjordiske installationer har været ekstremt kostbare. Det siger alt sammen en del om, at A-magtønsket ikke bare er en fix ide, som kan tages frem og lægges væk som man nu ønsker. Jeg tror bestemt, at Iran vil fortsætte med udbygningen af sine berigningsanlæg under dække af et civilt program. Når processen først beherskes, er det en smal sag at producere uran brugbart i et A-våben. Men hvorfor så denne kovending i de amerikanske analyser: Tja, måske det ventede angreb på Iran var så nært forestående, at “duer” valgte at offentliggøre rapporten – et angreb nu ville være fuldstændigt ødelæggende for USA i forhold til resten af verden herunder særligt sine europæiske allierede. Det bliver spændende at se, hvorledes Israel vil geberde sig. EEn ting er helt sikkert: Israel vil ikke sidde med hænderne i skødet imens USA og EU er åhh så lettede….

   Kommentar by Karsten, Objektivist. — 8. december 2007 @ 00:06

  8. #4 Onion,

   Paki vs Iran (hvem er den stoerste trussel)

   Godt at rejse dette punkt, men jeg tror at man maa sige, at om noget, saa har USA fat i den lange ende igennnem det pakistanske militaer (ligesom i Indien og Tyrkiet). Det giver en hvis sikkerhed.

   Islam kan jo som vi ved, ikke tillade reelt demokrati. Derfor, vi maa acceptere at Tyrkiet, Paki etc. ikke bliver demokratier saa laenge Islam er paa Jord.

   Iran, derimod, der har USA ikke fat i de oeverste echaloner af militaeret, og derfor anser jeg personligt A-Iran som det vaerste.

   Jeg udelukker ikke Al Quida i partnerskab med Paki, det er de allerede, men jeg tror at vi er bedst tjent med at Paki har et militaer paa vores side.

   anti-sharia

   Kommentar by anti-sharia — 8. december 2007 @ 02:27

  9. Havde man reelt gidet læse de dele af NIE der er offentliggjort ville man vide, at de 16 efterretningstrejenester er ret sikre på at det militære iranske atomvåbenprogram blev sat på pause i 2003 (Succes for Bush), men at de er endog meget mindre sikre på, at det i sommers stadig var sat på hold.

   Blandt andet den israelske forsvarsminister Ehud Barak bekræfter, at Iranerne slappede lidt af en overgang, men at de efter et par år satte programmet op i fulde omdrejninger igen.

   Henrik

   Kommentar by Henrik — 8. december 2007 @ 06:52

  10. @Anders J

   Har du et link til den udsendelse? Jeg kan ikke finde den. Har også selv fået den anbefalet!

   Kommentar by Sebas — 8. december 2007 @ 11:15

  11. => 9
   Her er linket til udsendelsen.
   http://www.dr.dk/P1/menneskerogmedier/Udsendelser/2007/12/07173412.htm

   V. Hafniensis

   Kommentar by V. Hafniensis — 8. december 2007 @ 11:21

  12. http://podcast.dr.dk/P1/MENNESKEROGMEDIER/2007/MEDIER_071207.mp3

   her er linket, man skal lidt ind i programmet for at høre Ralf P.

   Kommentar by Sebas — 8. december 2007 @ 11:21

  13. Martin Krasnik skriver om Iran i WA bl.a. at hvad var det nu der skete i 2003, hvor Iran tilsyneladende ændrede politik? Bl.a. blev Irak invaderet! Mon ikke de har følt sig presset?

   Læs selv hele kommentaren i WA.

   Kommentar by Ole — 8. december 2007 @ 11:23

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

  

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper