17. januar 2014

Professor Thomas Hoffmann: “Fundamentalisme er vitterlig… majoritetssynspunktet blandt muslimer.”

Selvom Thomas Hoffmann er ‘Professor i Koranstudier’, så holder han sig langt væk fra Islams religiøse kildegrundlag, men lidt har også ret. Sjælden kritisk indlæg i Weekendavisen – Ubehagelige svar.

“I det følelsesladende kølvand på fænomenet Yahya Hassan og debatten om et Danmark, der ikke bare er et gammeldansk under-Danmark, men tillige et etnisk og religiøst nydansk under-Danmark, kunne man godt trænge til lidt kølig information om… muslimer.

… Bevæbnet med de rette spørgsmål og et statistisk signifikant antal interviewofre finder man naturligvis ikke sandheden, men man kan måske få et fingerpeg med lidt mere tyngde og retvisning end ren og skær intuition og anekdotisme. Sådanne studier kan faktisk udpege herskende tendenser og attituder i befolkningsgrupper og således relativere den refleksagtige besværgelse om, at vi skam alle er meget forskellige, herunder muslimer.

ET sådant sociologisk-statistisk studie er just blevet publiceret i Tyskland af Ruud Koopmann, professor i sociologi og migration ved Humboldt Universitetet i Berlin. Emnet er fundamentalisme og dens status blandt muslimer og kristne i Vesteuropa.

I overskriftsform viser Koopmanns studie, at religiøs fundamentalisme og såkaldt outgroup-fjendtlighed er særdeles udbredt blandt muslimer i Vesteuropa. Outgroup, eller udegruppe, er en sociologisk term for en social gruppering, der ikke tilhører ens egen gruppe og som sådan er dømt ‘ude’ med mistillid og fjendtlighed.

Men udbredt i forhold til hvad må man naturligvis spørge? Det er her kontrolgruppen og sammenligningsgrundlaget kommer ind i billedet, dvs. Vesteuropas kristne og deres eventuelle fundamentalisme og fjendtlighed. Ofrene for denne fjendtlighed er i begge tilfælde defineret som jøderne og de homoseksuelle og henholdsvis muslimerne for de kristne og Vesten for muslimerne.

Hvis man hidtil har troet, at religiøs fundamentalisme er nogenlunde lige udbredt blandt kristne og muslimer, bør man ifølge Koopmann tro om. Fundamentalisme er vitterlig et minoritetssynspunkt blandt kristne, men derimod majoritetssynspunktet blandt muslimer. Og, fortsætter Koopman, hvis man hører til dem, der tror, at muslimerne måske nok er mere fundamentalistiske end de kristne, men at dette alene skyldes deres migrationssituation og sociale udsathed, bør man også være parat til at revurdering.

Her er der ikke plads til gennemgå alle tallene og søjlediagrammerne, men på spørgsmålene, der måler fundamentalisme, svarede 75 procent af muslimerne, at der kun fandtes én rigtig udlægning af Koranen, og 65 procent angav, at de religiøse love var vigtigere end de sekulære. … Med hensyn til udegruppefjendtlighed svarede 56 procent af muslimerne, at de ikke ønskede en homoseksuel som ven, mens 45 procent svarede, at man ikke kunne stole på jøder. De kristnes svar var nede på henholdsvis 11 og ni procent.

Men muslimerne og de kristne har også en tendens til at forstå hinanden som såkaldte udegrupper. Således er 23 procent af de kristne overbeviste om, at muslimerne er ude på at ødelægge Vesten… Muslimerne overtrumfer imidlertid med en fordobling af fjendtlighed, nemlig hele 53 procent, der har det synspunkt, at Vesten er ude på at ødelægge islam. Endelig observerer Koopmann med bekymring, at såvel unge som gamle muslimer scorer højt på fundamentalismeindekset – i modsætning til de kristne, hvor de unge scorer markant lavere end deres kristne seniorer.

Koopmann giver ikke noget svar på, hvorfor fundamentalismen er så udbredt blandt muslimerne, men afviser flere af de gængse forklaringsmodeller. Den forklaring, at muslimerne qua deres migrationssituation og kulturelle fremmedgjorthed skulle være særligt modtagelig for fundamentalisme, passer nemlig ikke godt med, at muslimer i muslimske majoritetsnationer ligeledes scorer højt på fundamentalisme og outgroupfjendtlighed i andre målinger foretaget af det store analysebureau Pew.

… tallenes hovedtrend er vanskelig at affeje, og som sådan må mane til eftertanke mht. fortællingen om, at de muslimske fundamentalister blot er et lille mindretal, der ødelægger det hele for flertallet. Måske er det snarere omvendt – flertallet ødelægger det for de få. Noget kunne tyde på, at tallene simpelthen afspejler det forhold, at islamismen (i al sin variation og interne splittelse) har været den herskende politiskreligiøse fortælling i de sidste 30 år i den islamiske verden.”

Oploadet Kl. 16:29 af Kim Møller — Direkte link9 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/54452/trackback

9 Comments »

 1. Det er korrekt at Thomas Hoffmann også ofte holder sig langt væk fra islam kildegrundlag og ofte forfalder til politisk korrekthed og alm. feelgood floskler eller sammenligninger.

  Men man må tænke på at han gør karriere indenfor et felt hvor hans type ikke er populære. Ikke bare skriver han ofte i et borgerligt organ som Weekendavisen, han har sågar skrevet et kapitel til en borgerlig antologi (Den Borgerlige Orden – så vidt jeg husker), så man må antage at han har visse borgerlige sympatier.

  Jeg tror han er så kritisk som det er muligt, medmindre han vil sidde alene ved kantinebordet til frokost.

  Kommentar by Superman — 17. januar 2014 @ 16:48

 2. jeg havde hele rapporten her:

  Muslimsk fundamentalisme er udbredt i Europa, 11 december

  http://snaphanen.dk/2013/12/11/muslimsk-fundamentalisme-er-udbredt-i-europa/

  Kommentar by Snaphanen — 17. januar 2014 @ 17:55

 3. Hvad var det en klog dansker sagde?
  En muhammedaner i Danmark er som en dråbe gift i vandet.
  Deri havde han så meget ret, at vi står tilbage og må indse vores lidenhed.

  Kommentar by Nielsen — 17. januar 2014 @ 19:34

 4. Allah er problemet – Mo er blot hans ( eller hendes?) budbringer.

  Kommentar by bastardo — 17. januar 2014 @ 19:54

 5. “Således er 23 procent af de kristne overbeviste om, at muslimerne er ude på at ødelægge Vesten… Muslimerne overtrumfer imidlertid med en fordobling af fjendtlighed, nemlig hele 53 procent, der har det synspunkt, at Vesten er ude på at ødelægge islam.”

  Når undersøgelsen bruger en sådan sammenligning, så holder den sig ikke på et faktuelt sammenligningsgrundlag, da der objektivt vurderet kan være mere eller mindre hold i de to forskellige fjendebilleder. Hovedproblemet med undersøgelsen er dog at de udspurgte svarer taktisk uærligt eller behagesygt. Mange tyskere vil nok i virkeligheden stole mindre på jøder end undersøgelsen viser.

  Derfor stoler jeg mere på principielle betragtninger som følgende oprigtige citater:

  “Koranen er Guds ord: der er ikke et bogstav eller komma, der er sat forkert i Koranen. Det mener alle muslimer, og derfor er alle muslimer også fundamentalister.”
  Mazhar Hussein, tidl. formand for OPSA og hovedbestyrelsesmedlem i Det Radikale Venstre, Jyllands-Posten 15/6 1999.

  Nedlagt hjemmeside http://www.omar.subnet.dk:
  “Således er det entydigt og absolut opklaret at jihad udelukkende udøves for islams dominans og udbredelse til hele menneskeheden. Alle muslimske retslærde er enige om ovenstående, ikke så meget som en enkel retslærd er uenig i dette. Sendebuddet siger også “Jihad vil vare ved til Dommedagen”.
  Misfortolninger og løgne om jihad
  Der er utallige af vers og hadeeths, som viser at jihad er en offensiv forpligtelse og et invaderende og erobrende angreb.
  Jihad er et entydigt aqeeda emne, der er entydige vers der klargører jihads betydning og indhold i Islam. Derfor er benægtelse af jihad eller i det mindste tvivl om det som obligatorisk eller offensiv, kufr, og gør den pågældende, som benægter dette, til kafir.”

  Kommentar by perhag — 18. januar 2014 @ 14:27

 6. “Med hensyn til udegruppefjendtlighed svarede 56 procent af muslimerne, at de ikke ønskede en homoseksuel som ven, mens 45 procent svarede, at man ikke kunne stole på jøder. De kristnes svar var nede på henholdsvis 11 og ni procent.”

  Jeg har homoseksuelle venner og stoler – Danmark er principielt et tillidssamfund (ok, var, indtil den muslimske invasion) – på jøder, men specifikt bryder jeg mig ikke om Melchiorerne, der om nogen har gjort en hel del for at fremme islam i Danmark.

  “Således er 23 procent af de kristne overbeviste om, at muslimerne er ude på at ødelægge Vesten… Muslimerne overtrumfer imidlertid med en fordobling af fjendtlighed, nemlig hele 53 procent, der har det synspunkt, at Vesten er ude på at ødelægge islam.”.

  Det er sørgeligt: Muslimer søger i stort tal mod vesten, som de derefter hader af ondt hjerte og ønsker at destruere med afsæt i deres koranvrøvl.
  Personligt er jeg ikke ude på at ødelægge islam. Det klarer muslimerne så ganske glimrende selv. Dog ser jeg jeg gerne islam ødelagt i Danmark, dvs. muslimer ud af vesten og ned til deres egne lande, og det kan kun gå for langsomt.

  Dér kan de dyrke deres lavintelligente og analfabetiske vrøvl og slagte hinanden, når der ikke er flere jøder og kristne at udrydde i deres lande. Held og lykke med dét projekt. Blot skal vesten ikke blande sig.

  Kommentar by Henrik Petersen — 18. januar 2014 @ 15:50

 7. @6 Henrik Petersen — 18. januar 2014 @ 15:50:

  “Personligt er jeg ikke ude på at ødelægge islam. Det klarer muslimerne så ganske glimrende selv. Dog ser jeg jeg gerne islam ødelagt i Danmark, dvs. muslimer ud af vesten og ned til deres egne lande, og det kan kun gå for langsomt.

  Dér kan de dyrke deres lavintelligente og analfabetiske vrøvl og slagte hinanden, når der ikke er flere jøder og kristne at udrydde i deres lande. Held og lykke med dét projekt. Blot skal vesten ikke blande sig”

  Helt enig

  Kommentar by Lys — 18. januar 2014 @ 17:03

 8. @ Lys

  Tak, og må jeg have lov at minde om, at hvor vesten har blandet sig og forsøgt at indføre demokrati, hvilket er en umulighed i et muslimsk land, har det blot medført blodige stamme-, klan- og islamtossers indbyrdes myrderier.

  Jeg nævner i flæng: Irak (det står ikke godt til), Afghanistan (atter en failed state, som vil gå i total opløsning, hov vent, vil blive gentalebaniseret, når de sidste vestlige styrker trækker sig ud, talebaniseringen er allerede godt i sving dernede) og Libyen, hvor vesten naivt troede, at man kunne bombe sig igennem til demokrati, og hvor virkeligheden er, at de mange tåbegrupperinger slagter hinanden.

  For ikke at nævne Egypten og Tunesien, hvor ‘det arabiske forår’ kører på højtryk for nu at udtrykke det pænt. Igen en flok grupperinger, der myrder hinanden.

  Så har vi i Danmark gudhjælpemig en Naser Khader, der har PET-beskyttelse af to mand 24/7, og konstant i BT anmoder om vestens indsats i Syrien. Manden er notorisk idiot, nå, lad mig være pæn og skrive ekstremt naiv, meget dyr i drift på grund af PET-vagterne, og nu – fordi han vist har ophav i Syrien – mener, at vi skal blande os.

  Nix, det skal vesten ikke. Lad dem slå hinanden ihjel alt hvad de ønsker. Og jeg græder tørre tårer over de ‘danske’ statsborgere, der bliver muslimske ‘krigere’ i Syrien og dør.

  Ok, Kim Møller, dette er ondskabsfuldt, men faktisk er jeg efterhånden kommet dertil, hvor en god muslim er en død muslim.

  Så jeg jubler naturligvis ikke, men ønsker alle døde mandlige muslimer god fornøjelse med de – tror jeg godt man kan sige – godt udslidte jomfruer i deres indbildte paradis.
  Personligt tror jeg nu mere, at de bliver ædt op af orme nedefra. Og hov, hvad så med de kvindelige terrorister? Er der så 72 jomfruelige mænd til dem? I think not.

  Hvilket altsammen vidner om, at der vitterligen er tale om svært retarderede muslimer, som hurtigst muligt skal repratieres (nå nej, det må man ikke pga. forældede konventioner). Men så kan vel i Danmark gøre livet så surt for dem aka sænke kontanthjælpen til en daglig madpakke. Så skal det nok vise sig, at de pludselig ikke længere er statsløse, men kan finde hjem til Gaza, Libanon, Syrien, Jordan, Somalien og hvor de ellers rent faktisk hører hjemme. God tur, tosser.

  Kommentar by Henrik Petersen — 18. januar 2014 @ 22:49

 9. Stop for masseindvandringen fra ikke-vestlige lande. Og stop for integration/inklusion af de såkaldte flygtninge. De bør hjemsendes, når situationen i deres hjemland er blevet bedre.

  Kommentar by Filip — 19. januar 2014 @ 20:13

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper