26. januar 2014

Mikkel Bolt under debat om revolution: For Marx var det ‘afskaffelse af nationalstat og pengeøkonomi’

Mandag afholdt Enhedslisten i København et debatarrangement om revolution. Mikkel Bolts pointe virke lidt søgt, for de logiske konsekvenser af Enhedslistens politik vil på sigt smadre enhver form for nationalstat indefra. Referat i Information – ’Jo flere der melder sig ud af Enhedslisten, desto bedre’.

“I Enhedslistens mødelokale i Studiestræde havde debattens initiativtagere inviteret tidligere folketingsmedlem for Venstresocialisterne, Preben Wilhjelm, Francesco Castellani, medlem af Enhedslisten, samt kunsthistoriker Mikkel Bolt til at diskutere revolutionsforestillinger anno 2014. …

Grundtonen var pessimistisk. Hverken Castellani eller Bolt anser det som sandsynligt, at den vestlige arbejderklasse begynder at opføre sig revolutionært. … ‘Vores pejlemærke er stadig revolutionen og afskaffelsen af udbytningen,’fastslår Castellani…

Bolt henviser til Marx og Engels’ oprindelige karakterisering af revolution som afskaffelsen af nationalstat og pengeøkonomi. I sine ti medbragte teser polemiserer han mod venstrefløjen, der har gjort modstand mod velfærdsafvikling til sit altoverskyggende mål.

‘Velfærdsydelser blev jo introduceret for at opretholde en industriel reservearmé og undgå social uro,’ påminder Bolt og beskriver den danske venstrefløjs forhold til velfærdsprivilegier som nærmest religiøst. …

‘Velfærdsstaten er ikke en del af løsningen, men en del af problemet. Vi identificerer os med staten, og det er en stopklods for international solidaritet,’ siger Bolt og foreslår at etablere en strategisk støttebevægelse, der skal kæmpe for åbne grænser og modstand mod intervention.

‘Vi skal stå fast på at bruge de begreber, som den revolutionære bevægelse har udviklet over flere hundrede år. Det kan ikke være rigtigt, at venstreorienterede skal begynde at tale et borgerligt sprog. Så kan vi ikke længere beskrive de historiske situationer, vi befinder os i,’ siger Castellani…

Herefter følger en forvirret debat præget af personlige kæpheste, irrelevante indlæg, konspiratoriske teorier om 9/11 og indlæg fra Kunstnere for fred. Det bidragede ikke med andet end at understrege aftenens indledende pointe om venstrefløjens desorientering.

… ‘Det kan godt være, at nogle gerne vil videre, men jeg ved ikke hvorhen. Som jeg ser det, har vi snarere et destruktivt arbejde foran os. Den hvide privilegerede arbejderklasse bør nedlægge sig selv.‘”

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/54636/trackback

19 Comments »

 1. Kom nu afsted, Bolt. Du skal konvertere til voldsidelogien, så er du tilbage på krigsstien.

  Kommentar by Iznogut — 26. januar 2014 @ 21:09

 2. Hvem har mon kreeret den sort-røde fane med kommunisme plus anarki?

  Det kan i hvert fald ikke være folk med kendskab til det 20. århundredes historie.

  Hvem var Emma Goldmann? Hvad var Makhno-opstanden i det sydlige Rusland? Hvilken målsætning og praksis havde FAI og CNT, og hvad skete i Barcelona og på fronten i Aragonien i maj-juni 1937?

  Er der efterhånden andet end luft i venstrefløjsernes hoveder?

  Kommentar by Torben Snarup Hansen — 26. januar 2014 @ 21:13

 3. Endnu et Einheizliste barn er gået amok – “Asylansøger amok: Tre tilfældige mænd banket ned med jernrør”.

  Kommentar by Fritz — 26. januar 2014 @ 21:19

 4. Pengeøkonomi er et interessant ord. Hvad betyder det?

  Kommentar by Nielsen — 26. januar 2014 @ 21:24

 5. Har du prøvet google, Nielsen?

  Kommentar by Iznogut — 26. januar 2014 @ 21:26

 6. Næh Iznogood, min tiltro til internettet er ikke så stor som til mine medmennesker; og den er for nadadgående.. Jeg foretrækker skrevne tekster. Når nu jeg ikke sidder med dem foran mig, sprang jeg til hvad jeg i forvejn vidste om penge og om økonomi. Pengeøkonomi er vel en sammenstilling af de to ord, går jeg ud fra. Jeg mener de kloge kalder det en kontermination. Men hæng mig ikke op på det.
  Så. Nej jeg har ikke “googlet” ejheller “youtubet”

  Kommentar by Nielsen — 26. januar 2014 @ 21:43

 7. Artiklen, incl. kommentarer, er simpelthen fremragende underholdning; venstreorienteret = desorienteret er det nye sort blandt de røde! Lad os håbe, at EL vil levere meget mere af samme kvalitet.

  Kommentar by Svend Andersen — 26. januar 2014 @ 21:45

 8. Jeps lyt til dem.

  De er dybt skuffede over arbejderklassen, de vil sgu ikke revolutionen, det er derfor de importerer mennesker der vil… Så kommer spændingerne, opbruddet og revolutionen, efter kaosset regner enhedlisten jo selvfølgelig med at komme ud på toppen og hvis ikke de gør så har de i det mindste smadret det nuværende samfund.

  For de revolutionære er revolutionen det primære, ikke nødvendigvis hvad der kommer efter. Opbruddet, forandring, kaos og revolution er målet og midlet, en permanet tilstand af opbrud og revolution.

  Kommentar by thatcherite — 26. januar 2014 @ 22:47

 9. Kim har netop fremhævet det vigtigste og som forklarer det meste af hvad der sker i Danmark og Vesteuropa.

  “Som jeg ser det, har vi snarere et destruktivt arbejde foran os. Den hvide privilegerede arbejderklasse …”

  Kommentar by thatcherite — 26. januar 2014 @ 22:54

 10. >9
  Hvad er et destruktivt arbejde?

  Kommentar by Nielsen — 26. januar 2014 @ 23:22

 11. Eller, enhver ved hvad destruktivitet er. Men hvordan kan du mene vi har et destruktivt arbejde foran os? Og hvordan kan ødelæggelse og arbejde forenes?

  Kommentar by Nielsen — 26. januar 2014 @ 23:25

 12. Marxismen døde i 1989, men hvem skal begrave liget?
  Fra Henrik Ibsens teaterstykke ‘Vildanden’: »Tager man livsløgnen fra et gennemsnitsmenneske, så tager man lykken fra ham«.

  Kommentar by A-mad — 26. januar 2014 @ 23:50

 13. @11 – Det er kunsthistoriker Mikkel Bolts ord. Læs originalartiklen, eller i det mindste Kims blog omkring artiklen.

  Kommentar by thatcherite — 27. januar 2014 @ 00:01

 14. -> #8,

  “De er dybt skuffede over arbejderklassen, de vil sgu ikke revolutionen, det er derfor de importerer mennesker der vil…”

  Der ramte du hovedet paa sømmet.

  Langt de fleste danskere vil fred og fordragelighed og ønsker ingen revolution.
  Det fandt venstrefløjen allerede ud af i tresserne og de har lige siden skubbet paa med at faa importeret volds parate folk fra især mellemøsten til Danmark.
  Altsammen til stor skade for den “arbejderklasse” som de stadigvæk paastaar, at de ville hjælpe.

  Selvmodsigelserne og idiotien er total blandt folk paa venstrefløjen.
  Selv banneret i artiklen skriger til himlen. Anarkisme og kommunisme er to helt uforenelige størrelser.

  I kommunistiske eller islamiske diktatur-stater er der ikke plads til anarki, afvigere eller anderledes tænkende af nogen art.
  Under disse regimer eksisterer kun kæft, trit og retning.

  Kommentar by grove city, ohio — 27. januar 2014 @ 00:22

 15. -> Torben

  “Hvem har mon kreeret den sort-røde fane med kommunisme plus anarki?”

  Kombinationen sort/rød (anarki/kommunisme) ses til de fleste venstreradikale demonstrationer. Libertære Socialisters logo er eksempelvis en sort/rød stjerne, og den to-farvede banner går igen i flere varianter. Se evt. http://www.uriasposten.net/archives/21399

  Kommentar by Kim Møller — 27. januar 2014 @ 00:24

 16. Sædvane bliver norm. Livsløgn bliver til identitet. Unge bliver ældre. Menneskehjernen er færdigbygget ved 24-årsalderen.

  “Kritik” betyder efterprøvelse (ved hjælp af logik og empirisk undersøgelse), men de fleste tror, at det betyder “fordømmelse”. Hvis et ungt menneske ikke lærer at tænke kritisk og dermed at praktisere Poppers anbefaling af kun at fremsætte udsagn, som er åbne for falsificering, er der risiko for intellektuel blokering og sammensmeltning af identitet og ideologisk målsætning. Dette er sket med venstrefløjen.

  Kristen syndsbevidsthed og selektiv offerkult blev gennem fanatisk sækularisme forvandlet til kollektivt selvhad i Vesten – “ned med den hvide mand, vi har syndet!” I Sveriges offentlige diskurs er det store flertal ofre – over 90 % (unge, muslimer, bøsser, kvinder m.fl.). Den sidste rest er ældre, hvide mænd, som er onde.

  De ekstreme venstrefløjsere – som Boldt – siger farvel til den berømte arbejderklassee og sluger i stedet Frantz Fanons og Edward Saids evangelier. Gør plads, ban vej for “Hannibal ad portam”. Bøj knæ for ritualmordet og de barbariske horder! Socialismen degererer til masochisme.

  Kommentar by Torben Snarup Hansen — 27. januar 2014 @ 00:56

 17. Danskerne vil for blændes og narres af folkeførere som Frank Aaen fra Enhedslisten, han der er erklæret kommunist er en af Danmarks største kapitalister og deltager ivrigt i aktionærfester, det undrer at en folketingsmedlem der inddriver skatter i Danmark aldrig hænges ud af pressen for det ville sikkert vække harme hos de hardcore kommunister i Danmark.

  Kommentar by emmagad — 27. januar 2014 @ 02:06

 18. 16 (15)

  Clausewitz har et helt, men kort, kapitel om netop “kritik”. Lidt efter kommer der et om anvendelse af “historien” som bevismiddel.

  “Som jeg ser det, har vi snarere et destruktivt arbejde foran os. Den hvide privilegerede arbejderklasse bør nedlægge sig selv.‘””

  Kommer det fra en tosse, der sammen med de øvrige tilstedeværende samt Enhedslisten/SF medlemmer i øvrigt, der efter god marxistisk analyse må placeres i snylter-klassen.

  Kommentar by Hans Und — 27. januar 2014 @ 04:37

 19. 16.Torben Snarup Hansen. Klart, rigtigt og enkelt. Tak.

  En anden af “de smukke drømmere”, Francesco Castellani, siger: ‘Vores pejlemærke er stadig revolutionen og afskaffelsen af udbytningen”.

  Forbrydermafiaerne, der skabte de kommunistiske diktaturer, satte rekord i udbytning herunder ved at lade millioner af medborgere arbejde ihjel i kz-lejre, hvis de ikke med det samme fik et nakkeskud!
  (Som Jehovas Vidner siger): “Vågn op!” :)

  Kommentar by A-mad — 27. januar 2014 @ 08:16

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper