3. februar 2014

Arne Ullum brød tabu i Presselogen: Journalister er væsentligt mere venstreorienterede end befolkningen

Arne Ullum ledede BT, da Morten Messerschmidt tilbage i 2007 blev hængt ud som nazist. Dagen efter den herunder citerede dialog blev optaget, associeredes Dansk Folkeparti med nazisme i Ekstra Bladets leder. Lige under artiklen kunne man se en afstemning blandt avisens læsere om Dansk Folkepartis ‘betænkning’ om begrænsning af muslimers ret til dansk statsborgerskab: 77 procent mente ikke DF gik over grænsen.

Fra forrige udgave af Presselogen på TV2 News (kræver TV2 Play), hvor Søndagavisens Arne Ullum og Ekstra Bladets Poul Madsen var meget uenige.

Arne UllumDer er i hvert fald et tabu omkring det her bord, det er det internationale og det danske faktum at journalister ligger til venstre for befolkningen generelt. Det er i hvert fald et af de tabuer man ikke må forholde sig til…

Poul Madsen, Ekstra Bladet: Jeg ved det ikke jeg spørger ikke om mine journalister om de stemmer på det ene eller det andet.

Arne Ullum: Prøv dog lige at åbne øjnene.

Poul Madsen: Ved du hvad de er Arne, de er nemlig journalister! Hvis man er rigtig journalist så er det fuldstændig ligegyldigt hvem man stemmer på, det er klart hvis man begynder at blande det ind i sin journalistik, så har man et problem. Men det der er en diskussion man gerne vil føre fordi man siger journalister er sådan nogle venstreorienterede nogen. Hvis journalister glemmer at være journalister, så har vi et problem…

Vært: – det tyder på du syntes du ser det i journalistikken.

Arne Ullum: Come-on det gør man da, fordi hvis der var ligeså meget kritik af spild på grund ineffektivitet i den offentlige sektor, som der var på offentlig nedskæringer for eksempel, du ser det da hele vejen igennem. Og selvfølgelig journalistik starter med at man undrer sig over noget, eller syntes noget er forargeligt. Det ved vi da alle der har siddet ved et redaktionsmøde, og hvad man syntes er forargeligt, afhænger da af værdier og alt muligt, så selvfølgelig har det da en betydning at journalister ligger til venstre for midten.

Arne Ullum: Journalister ligger et stykke til venstre i hele verden, jeg har aldrig set nogle undersøgelser der siger noget andet.

Vært: Det emne skriver jeg i notesbogen, Arne når du så på et tidspunkt kommer med nogle konkrete eksempler, så tager vi emnet op igen, det lover jeg…

(Arne Ullum uddyber i Presselogen på Facebook, 26. januar 2014)

Q: Arne Ullum, du kom undervejs i Presselogen i dag med en udtalelse om at journalister ofte, de fleste journalister ligger til venstre for befolkningen. Gælder det også redaktører?

Arne Ullum: Ja, det gælder alle i pressen, og det viser alle internationale undersøgelser. Og jeg tror også man bare kan kigge ud og sige: er der 16 procent af de danske journalister og redaktører der stemmer på Dansk Folkeparti, er der næsten en tredjedel der stemmer på Venstre? Nej, det er der ikke. Jeg synes i stedet for at gøre det til et tabu, synes jeg vi som redaktører skal forholde os til at vores fag tiltrækker mere, nogle der ligger lidt til venstre, og så skal vi forsøge at arbejde med det for at skabe noget der er fair og upartisk.

Oploadet Kl. 15:12 af Kim Møller — Direkte link24 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/54810/trackback

24 Comments »

 1. Faget tiltrækker dygtige piger og drenge, og dygtige piger og drenge er venstreorienterede i dag, for det er tidens trygge, reaktionære bevægelse.

  Førhen var de borgerlige. Nu er de venstreorienterede. At journalister og akademikere til enhver tid vælger at tilhøre eliten er en problematik, man ikke kan løse. Men selvfølgelig blive bevidst om og forholde sig til.

  – – –

  Kommentar by Morten - - - — 3. februar 2014 @ 15:35

 2. Hvis presselogens vært gerne vil have eksempler, så var det måske noget for os her på siden at fodre ham. Lad mig starte: Et eksempel på venstredrejning er ekstra bladets samarbejde med Redox om en historie om højreorienterede der dyrkede kampsportstrænin. Bragt for få uger siden. Eb glemte at nævne i artiklen at historien var lavet med Redox som kilde, men indrømmede det overfor de udhængte.

  Kommentar by Earth — 3. februar 2014 @ 15:36

 3. Hvis man aldrig havde hørt om Sverrige , var det muligt at overbevise sig selv om , at journalisternes ensrettede hylekor bare var et af livets uundgåelige pestilenser ligesom myg og reklamer .
  Men sådan er det altså IKKE , fordi Sverriges eksempel belærerer os om at journalist problemet ikke er begrænset i sin natur , tværtimod . Der lader ikke til at være nogen grænser for hvor megen skade , hvor mange voldtægter og hvor stor en sandsynlighed for fremtidige blodsudgydelser den svenske jounaliststand kan være med til at forårsage.
  Journalist-Situationen i forhold til Danmark minder lidt om en af de måder man normalt undersøger en matematisk funktion : hvis man lader en af de variable gå mod uendelig , så bliver det klart hvor funktionen snerper hen af …. den logiske konklution er , at den danske journaliststand fuldt ud er istand til lave UENDELIGT store problemer ,som i Sverrige, hvis bare vi bevæger os lidt længere ud af grafen…

  Kommentar by Ole Burde — 3. februar 2014 @ 16:30

 4. Hvis man er i tvivl om Arne Ullum eller Poul Madsen har ret, så behøver man bare at lytte til P1 og Deadline et par gange.
  Eller hvad med Henrik Qvotrups eddike sure kommentarer, da det kom frem at DF var gået markant frem efter Goldmann Sachs/Dong sagen.
  Det venstreorienterede gennemsyrer artikler og indslag, det drejer sig om emnevalg, det drejer sig hvem der interviewes, det drejes sig om vinklingen og det drejer sig om hvem der får bløde spørgsmål og hvem der får hårde spørgsmål. Det er så gennemsyret at de ikke engang selv kan se det. Eller kan de?
  Hvad med Anna Lea Landsteds timelange temaudsendelse om Iraqkrigen og Per Stig Møller, for et par år siden, den var gennemsyret af had til Per Stig og til de Konservative og det i en sådan grad, at jeg virkelig blev forbløffet.
  Selv Jyllandspostens artikelserie om kontantshjælpsreformens, for et par dage siden, var gennemsyret af venstreorienterede synspunkter og man kunne blive ved og ved.
  Det nævnte er det jeg lige kan komme i tanke om. Men det er stort set hele MSM.

  Kommentar by Robert R — 3. februar 2014 @ 16:58

 5. De, dvs. medierne vil blive ved at benægte det, for ellers skulle de jo gøre noget ved problematikken. Det er da godt at nogle bliver klogere, lad os se om BT ændrer sig.

  Kommentar by Britta Due Andersen — 3. februar 2014 @ 17:13

 6. “Journalister ligger et stykke til venstre i hele verden, jeg har aldrig set nogle undersøgelser der siger noget andet.”

  Sverige, Tyskland, Frankrig, England, hvordan kan Poul Madsen lige have udngået at observere de gentagne undersøgelser?

  Kommentar by Snaphanen — 3. februar 2014 @ 17:14

 7. De kan jo bare lave et simpelt prøvevalg på enhver større avis. Er det SÅ svært at lave? Eller man tør/vil måske ikke belyse dette store problem, det meget skæve politiske tilhørsforhold?
  Selvfølgelig handler det om at man har skubbet og gemt dette åbenlyse problem væk i så lang tid at det er blevet et tabu.

  Svjh er forholdet 80-20% eller 85-15% Rød Blå observans i den samlede journaliststand.

  Enhver benægtelse eller fortielse af dette faktum handler i mine øjne om at man ikke tør konfrontere og stå ved det.

  Det kan være noget nær umuligt for en normal bruger at afkode og gennemskue afsenderens politiske observans og personlige holdning og mål med budskabet. Og det gælder faktisk i alle større medier, på nettet eller på tv eller irl.

  Der foregår en masse manipulation og fordrejning og løgn, UDEN at modtageren er klar over det.
  Her på denne blog ved man udemærket hvilken observans afsenderen har, hvad formålet med bloggen er. Der er ikke noget fup eller fidus eller snyd.

  Tabuer er som udgangspunkt noget værre skidt, og tjener ikke noget positivt formål.
  Jeg kan godt forstå at nogle ting bør forblive private, men politisk observans for en journalist? Aldrig i livet.
  Se bare hvor galt det er gået på DR. Har de ikke lavet journalistiske katastrofer de sidste 30 år? For guderne må vide hvor mange milliarder kroner.
  Har de nogensinde stået til ansvar for deres propaganda? Nej fordi politikerne er afhængige af ikke at stå i bad standing på DR. De har for meget at miste.

  Kommentar by Endnu en vantro — 3. februar 2014 @ 18:37

 8. lille smagsprøve, og så er det endda værre i dag:
  http://www.smedjan.com/etta.asp?sida=display&nr=562

  En av historiens mest statstrogna journalistkårer
  av Kurt Wickman, fil dr och författare

  Nästan 70 procent av den svenska journalistkåren sympatiserar med vänsterpartierna. Det är en from förhoppning att det inte skulle påverka deras uppfattning om problemställningar och nyhetsvärde. Tvärtom liknar de en sekt med förutsägbara och från allmänheten avvikande uppfattningar. Resultatet är en uttråkande politisk korrekthet, där minsta problem i privat välfärdsproduktion får en uppmärksamhet som normalt reserveras för rockstjärnor. De ska inte bli förvånade över att allt fler stänger av och lägger ifrån sig tidningen

  Kommentar by Snaphanen — 3. februar 2014 @ 18:52

 9. De har bragt sig selv i en situation hvor journalister, sammen med politikere og spindoktorer suverænt er de mest utroværdige erhverv i Danmark.

  Oplagene er i frit fald: http://mediawatch.dk/Statistik/Oplagstal_aviser/article5898957.ece og sider som Uriasposten, Den korte avis og 180grader mfl. vinder frem.

  Det må da være en dårlig forretning at være så farvet og vinklet i sin nyhedsformidling? Kammeraterne i DR føler sig sikre i deres lukkede værksted, men de kan heldigvis afmeldes risikofrit.

  Kommentar by Geert — 3. februar 2014 @ 20:10

 10. Der er mange måder at indputte politik i journalistik.

  Fornylig havde EB nationen en kæmpe afsløring af Morten Messerschmidt.
  Han havde lavet afskrift af en kollega

  Sikke en skandale, i betragtning af de masseproducerede læserbreve, der strømmer ud fra SD hovedkvarteret.

  Men EB’s artikel var ledsaget af et modbydeligt billede. Så ækelt, at en masse læsere kommenterede det. Billedet blev fjernet, kommentarerne ligeså.

  Jo, der er mange måder, at snige socialistisk propaganda ind i medierne.
  http://jp.dk/indland/indland_politik/article2719173.ece
  DR brugte EL-politiker bevidst 10.03.12
  DR var informeret om kildes politiske baggrund, men brugte ham alligevel som ‘almindelig dansker’ i TV Avisen

  Retoriker: Pia K skabte fortællingen om dem og os
  09. aug. 2012 15.17 Politik Opdat.: 08. aug. 2012 14.17
  http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2012/08/08/08115658.htm
  Efter denne artikel blev publiceret, har Anissi Thorndal Ghazaleh oplyst til DR Nyheder, at hun er medlem af Enhedslisten…..

  Kommentar by tavsen — 3. februar 2014 @ 20:39

 11. Kommunisten Stieg Larsson skrev på nogle få måneder nogle løgnehistorier, såkaldt fiction, krimier. Få år senere matchede familiens pengetank Mærsk McKinney Møllers, fordi han havde så mange kammerater til at promovere sig i medierne. Hvis bankbogen bliver tykkere hvis man lefler for socialismen, ja så lefler ryggesløse journalister for socialismen. Mainstream journalist anno 2014 er en stor selvfed godsejer. Seerne, lytterne, læserne er fæstebønder, stavnsbundne, tvangsindlagte til løgn og latin.
  Almindelige-Anstændige-Politisk-Korrekte-Mennesker-Hvisker-Til-Hinanden; Jo mere rød, des ondere og grimmere, og jo tættere på de værste despoter og massemordere i nyere tid. Privatiser DR.

  Kommentar by mister jones — 3. februar 2014 @ 22:29

 12. Man skal ikke glemme hvem, der egentligt var bagmand for Tvoli episoden.

  Det var det homofile “ægtepar” Torben Lund og Claus Lautrup.

  Torben Lund sørgede som sundhedsminister for, at homomiljøet fik tilført omkring kr. 100 mil til at føre HIV/AIDS kampange for.

  Selvfølglig gik pengene, nogen af dem, også til propaganda for homofil livsførelse. De gamle homoer ville vidst gerne have udvidet reviret med noget ungt stramt kød. Det sørgede Lund så for kunne ske med skattepenge.

  Kommentar by Hans Und — 4. februar 2014 @ 06:17

 13. Journalistik er ikke et erhverv, men en religiøs sekt, hvor Marcuse (ham med repressiv tolerance) er en profet!

  Kommentar by Sigwar — 4. februar 2014 @ 07:32

 14. Tivoli “sagen” og mange andre viser tydeligt, hvordan der vinkles til socialismens fordel. Og til uønskede politikeres ugunst. Journalisterne skal nok prioritere, hvilke “nyheder”, der er væsentlig for den almindelige dansker.

  Da Nyhedsavisen startede, var det med en gigantisk “afsløring” af et DFU møde, hvor der var skriblet nogle ubehjælpsomme tegninger forestillende Muhammed.

  Jamen du godeste, mon ikke David Trads i dag er flov over den start??

  Journalisternes dømmekraft overskygges af deres politiske ståsted.

  Kommentar by tavsen — 4. februar 2014 @ 09:27

 15. @ tavsen

  Det er nemt at finde modeksempler. Vi kan f.eks. lige tage JPs leder idag (4 feb 2014). Jeg citerer:

  “Når historien en dag skal skrives, er det overvejende sandsynligt, at det, der vil stå tilbage, er, at Helle Thorning-Schmidts regeringsperiode er den mest tumultariske og kaotiske, Danmark nogensinde har set. Opstigningen fra det hængedynd, som Socialdemokraterne ikke mindst på grund af Helle Thorning-Schmidts ledelsesproblemer er endt i, bliver lang og besværlig.”

  -Vi sammenligner altså her med tabet af Skåne, statsbankerot og slaget ved Dybel i 1864, men JPs lederskribent er da helt sikker på at dette er det værste der *nogensinde* er sket.

  Man kan sige meget om udførelsen, men HTS’s regering har haft meget lidt midler at flytte rundt med, men har dog formået at få DK nogenlunde helskindet gennem krisen. De borgelige skal have ros for at betale af på gælden gennem 00’erne, men udover dette var deres finanspolitik katastrofal(!), og den røde regering er blevet straffet af dette fra dag 1. Et af verdens bedste realkredit systemer ligger i ruiner efter Anders Fogh Rasmussen og JP får behændig placeret aben hos en rød regering. Hvis det er en rød lejesvend vil jeg gerne være foruden, tak!

  Kommentar by Nærsynet Hippie — 4. februar 2014 @ 10:26

 16. *dybel = Dybøl (self.)

  Kommentar by Nærsynet Hippie — 4. februar 2014 @ 10:26

 17. Apropos

  “74 procent af journalisterne svarer i undersøgelsen, at de “ofte” selv bestemmer, hvad de skal skrive om. 10 procent svarer, at de “altid” selv bestemmer. Tallene kommer fra ph.d.-afhandlingen “En nyhed er en nyhed”, som er skrevet af Gitte Gravengaard fra Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab ved Københavns Universitet.

  Undersøgelsen bidrager dermed også til debatten om, hvorvidt avisernes dækning af politiske spørgsmål skævvrides af det forhold, at langt flere journalister er venstreorienterede end borgerlige.” (2008)

  180grader.dk/nyheder/Journalister_bestemmer_selv_hvad_de_vil_skrive.php

  Kommentar by Liva — 4. februar 2014 @ 11:01

 18. Du har helt ret 1.Morten. Journalisterne afspejler tidens progressive meninger.

  Engang for knap 100 år siden var nationalsocialisterne i Tyskland tidens progressive og de tiltrak journalister, filmfolk, akademikere og studenter.
  De var forudsætningen for at den tyske revolution lykkedes i 1933.

  Jeg tror, det er ved at vende igen og om 15-25 år kan det være, at de fleste journalister er højreorienterede og anti-islam?

  Kommunismens og Murens fald i 1989 og kapitalismens udbredelse af velstand i den 3. verden vil efterhånden gøre indtryk på de kommende generationer.

  De gamle, der har stået i flok og hejlet af Lenin/Stalin/Castro/Mao, er nok i det store og hele fortabt i deres religiøse aha-oplevelse fra dengang.

  »Tager man livsløgnen fra et gennemsnitsmenneske, så tager man lykken fra ham«.

  Kommentar by A-mad — 4. februar 2014 @ 11:34

 19. @ Nærsynet Hippie

  Du lærer sikkert mere om det når du kommer til 9.klasse, men en LEDER er netop IKKE journalistik, men derimod rendyrket debat.

  Det er derfor ikke noget nævneværdigt godt eksempel du kommer med.

  Den primære kritik går på journalistikken, som naturligvis er dybt præget af de værdier, fordomme, ideer osv. som præger journalisterne. Hvordan nogen overhovedet kan mene noget andet er mig en gåde?

  Men opinionsstoffet er naturligvis også et problem. De private medier har selvfølgeligt alle deres profil, og det er som det er. Fair nok.
  Men der er der selvfølgeligt også et problem hos DR, omend næppe så dramatisk som det historisk har været. Men valget af opinionsdannere f.eks. på P1 eller i Deadline er næppe specielt repræsentativt.

  Ps. Det hedder Dybbøl

  Kommentar by Superman — 4. februar 2014 @ 19:32

 20. Der er masser af eksempler på journalisternes ønskedrømme. Hvorfor er Redox så troværdige for dem?

  Svømmer Danmark over af ekstreme højreorienterede?? Der kører rundt i BMW og skyder løs? For kriminalitet bunder jo i socio-økonomiske forhold. Det ved vi alt om, ifølge journalisterne.

  (Og hvorfor mener journalisterne, at Pussy Riot skulle have så stor interesse for danskerne?)

  For en del år siden “afslørede” EB med flere endnu en gang en højreekstrem gruppe, der overvågede de forfulgte socialister. Daværende formand for SF Holger K. udtalte, at han skam havde undret sig over nogle mærkelige klik i telefonen.

  Og så blev det afsløret som en practical joke. Som journalisterne faldt for. Netop fordi det passede ind i deres socialistiske vinkel. Så er de så meget nemmere at narre.

  Eller journalister, der bruger en prostituerets anklager om en betjent, der skulle have begået overgreb på hende. De løgnehistorier passede ind i deres opfattelse af politiet. Derved smadrede de en uskyldig familie.

  Læs historien, den er et sørgeligt manifest over ukritiske journalister.
  Når bare den er i vinkel for journalisterne, så pyt med det kritiske og objektiviteten
  http://journalisten.dk/forst-anklagen-sa-fortvivlelsen
  28/04/2004

  Men der mange måde at snige sine aversioner ind. Uskyldige spørgsmål i et godt program Danmarksmesteren i P4 kan sagtens bruges til at bashe DF.

  Og ugens gæst på søndag i Cafe Hack er såmænd Johanne Schmidt-Nielsen
  http://www.dr.dk/p4kbh/cafe-hack

  Jo, der er mange måder, hvorpå de kan promovere socialismen

  Kommentar by tavsen — 4. februar 2014 @ 22:18

 21. Sjovt.
  Jeg har altid syntes Arne Ullum var en nar efter den måde han kørte BT på og ikke mindst pga Messerschmidtsagen, men den kommentar i presselogen gav ham da en masse kredit og plusser i bogen

  Kommentar by Jesper Jakobsen — 5. februar 2014 @ 09:05

 22. […] og journalister er langt til venstre for resten af befolkningen. At det ikke skulle præge deres undervisning og […]

  Pingback by Skolelærere er røde « Snaphanen — 5. februar 2014 @ 16:14

 23. @ Superman

  Indrømmet, ledere er naturligvis farvede af avisens ståsted og det er selfølgelig iorden.

  Man kunne dog stadig ønske sig et minimum af objektivitet, hvilket JPs lederskribent endnu ikke har evnet at leve op til. Man kan nærmest gætte sig til lederen før man ser den ved at kombinere de sidste 2-3 dages sager, som regeringen typisk får skylden for. Man ser *yderst sjældent* ledere der rent faktisk dykker ned i de bagvedliggende årsager til de såkaldte “møgsager”. Lige med undtagen af da Lars Løkke rejste på første klasse, hvor man hurtigt fik tørret ansvaret af på den daværende minuster, Friis Bach.

  Da lederskribenterne er hovedansvarlig for avisens linje kan jeg altså ikke konkludere at JP (en af landet største aviser) er særligt rød….

  Ps. Tak for rettelsen. Jeg flover mig stadig over at jeg ikke i 2 forsøg kan stave Dybbøl rigtigt…

  Kommentar by Nærsynet Hippie — 6. februar 2014 @ 09:11

 24. Har Poul Madsen, en af Danmarks på alle måder grimmeste mænd, nu igen åbnet for flaben og lukket sit stinkende møg ud… Den stakkels røde tosse, aldrig voksen nok til at indrømme noget som helst af vigtig karakter.

  Kommentar by LarsB — 7. februar 2014 @ 23:03

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper