28. juli 2014

Kronik: “.. den konstante påkaldelse af det nationale.. er håbløst gammeldags? Og i øvrigt usympatisk”

Udansk kronik af DPA-korrespondent Thomas Borchert i Jyllands-Posten – Danskerne – hvem er det?

“Kære danskere.

‘Danskerne bliver ældre og klogere’ og ‘Danskerne ramt af snusfornuft’ læste jeg kort efter hinanden som overskrifter i avisen. … I er åbenbart en enhed med en klar vilje: ‘Danskerne’ – sådan hører jeg, ligesom jer, utallige gange hver dag fra politikerne eller fra journalister – er en fast sammensvejset enhed. I vil og gør alt i største enighed. Og på vidunderlig vis altid det rigtige.

I mit eget land har ‘tyskerne’ som bekendt ikke altid fundet de rigtige løsninger. Men det skal ikke være temaet nu.

[…]

I Danmark har jeg mødt en beundringsværdig intelligent, pragmatisk, rolig, ikkeaggressiv fornuft og modernitet, når det gælder om at løse problemer… Netop derfor kan jeg ikke få ind i hovedet, hvorfor I finder jer i alle de skinhellige udgydelser om ‘danskerne’ fra jeres populistisk inficerede politikere. For slet ikke at tale om journalisterne i deres følge, som mindst ligeså ofte fremhæver jeres ‘nationale enhed og enighed’ med d-ordet. … Ustandselig hører vi om kategorien ‘danskerne.‘ ‘Det gjorde man ikke i samme grad for et par årtier siden’ sukkede den kloge sproglærde Jørn Lund i 2011 i ‘Politiken’. Journalist Lasse Jensen beklagede for nylig i ‘Information’ Danmarks Radios ekstremt hyppige brug af ‘danskerne’ i programmer og deres planlægning: ‘Jeg ved ikke, hvor mange gange ordet danskerne optræder i DR’s retorik.’

… mere problematisk er det, når nationalitet mere og mere bliver synonym for alt, hvad der er godt og rigtigt. Jeres politikere har det i den grad i blodet, at de mindre intelligente blandt dem finder det helt normalt også at drage omvendte negative slutninger om andre nationaliteter.

Socialdemokraten Trine Bramsen sagde til temaet ‘Hvad stiller vi op med de indbrudslystne rumænere?’ i en P1-radioprogram: ‘Der skal ikke herske et eneste sekunds tvivl om, at vi rigtig gerne så samtlige rumænere sendt hjem. Og allerhelst, at de overhovedet ikke kom hertil. Og det arbejder vi også benhårdt på i regeringen.’ Trine Bramsen, folketingsmedlem (og retspolitisk ordfører!) er født i 1981. Hun kender vel intet andet end det Danmark, der er præget af Dansk Folkeparti. Jeg er ældre og kender også andre lande. Overalt – lige bort set fra Danmark – ville Bramsens socialdemokratiske karriere efter sådan en udtalelse være slut.

… den konstante påkaldelse af det nationale som målestok er håbløst gammeldags? Og i øvrigt usympatisk.

Måske kunne man i en periode forsøgsvis simpelthen stryge ordet ‘danskerne’ fra udkast til alle tekster, taler, tv- og radioprogrammer? At det kan lade sig gøre, har kulturminister Marianne Jelved vist. I radioprogrammet ‘Mennesker og medier’ forklarede hun, hvorfor den endelige udgave af det nye medieforlig ikke indeholder begrebet ‘danskerne’, selv om det var med i de første udkast: ‘Det er en dårlig sprogvane, som har sneget sig ind over os.’

Nu står der ‘borgerne’, for som Jelved siger: ‘Der er så mange andre i det danske samfund, som ikke er danskere, som kommer fra andre baggrunde. De skal også have del i det her.’

Tak, Marianne Jelved…”

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/58577/trackback

27 Comments »

 1. Han er blevet freelance journalist, så det skal vel mest læses som en slags reklameannonce – jeg ved dog ikke hvorfor JP gider trykke det.

  Det er den sædvanlige hysteriske angst for alt der har bare det mindste med “national” at gøre. Det er urkomisk grænsende til det pinagtige.

  At det hele skyldes hans manglende evne til at læse og forstå almindeligt dansk, gør jo bare kronikken ligegyldig. Faktum er at folk som ham pr. automatik er inkluderet i langt de fleste af de situationer hvor der siges “danskere” – det er kedsommeligt når han ihærdigt forsøger at misforstå selv banale udsagn.

  Kommentar by Superman — 28. juli 2014 @ 20:35

 2. Det han skriver om HTS er absurd. Han pointerer at hun jo er international, men ignorerer rask væk, at hun som politiker jo vitterligt repræsenterer vælgere med foden solidt plantet i den danske muld. Som om det var politikernes opgave at afvikle Danmark som begreb.

  Kommentar by Kim Møller — 28. juli 2014 @ 20:37

 3. Jeg bebrejder ikke Thomas Borchert noget, var det ikke ham der havde skrevet klummen, havde journalisterne bare fundet en anden nyttig idiot, til at være stedfortræder for de meninger om danskerne de ikke selv tør stå ved.

  Røde og radikale journalister har alle dage været utroligt dygtige til at finde udlændinge, der var villige i at svine Danmark og danskerne til. Hvor ofte har man ikke set vox pops på DR1, med ledende spørgsmål til turister og lignende.

  DR K har ligefrem lavet en programrække:
  Sådan er danskerne: En sløv krop og en træt sjæl
  Sådan er danskerne: Uden skønhed og værdighed
  Sådan er danskerne: Denne forbandede nation

  Kommentar by Geert — 28. juli 2014 @ 20:51

 4. Dem der anser Danmark for denne forbandede nation skulle sparkes ad helvedes til, sammen med Jelved der har rygrad som en gople

  Kommentar by k.m. — 28. juli 2014 @ 21:32

 5. Kan vi ikke snart få nogle journalister der rapportere fra den virkelige verden, i sted for “politisk bevidste” journalister der forsøger at påvirke debatsproget?

  Tak!

  Kommentar by Santor — 28. juli 2014 @ 21:49

 6. Utroligt at de tør opføre sig sådan!!
  Hvis eller som jeg håber – når – regnskabets time kommer – vil de skulle stå til ansvar for deres landsforræderiske handlinger – forhåbentlig med alvorlige følger for dem personligt og i hvert fald for deres eftermæle….

  Jeg foragter dette afskum og ønsker dem ad helvede til – man fatter ikke dette had til den danske befolkning og alle de krumspring de gør for at håne mig og ligesindede og ødelægge landet på alle tænkelige planer – Det kan da ikke passe at man kan tillade sig dette uden at det får følger??
  Man føler sig ribbet og flået og ydmyget hver eneste dag – krænket – ja mon ikke!!
  Jeg ved at vi er mange der har det sådan – hvor er nok nok?

  Kommentar by Black Watch — 28. juli 2014 @ 21:59

 7. “Der er så mange andre i det danske samfund, som ikke er danskere, som kommer fra andre baggrunde. De skal også have del i det her.”

  Nej, de er ikke mit folk. I følge dig Jelved så er der ikke noget, at tage del i.

  Kommentar by intetnavntak — 28. juli 2014 @ 22:13

 8. Journalister er ligeså røde i Tyskland som her, hvis ikke endnu mere.

  Kommentar by Lars B — 28. juli 2014 @ 22:23

 9. THOMAS BORCHERT – er det ham musicalmanden her?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Borchert

  Kommentar by Josef K — 28. juli 2014 @ 22:40

 10. Josef K

  Næppe. Som der står under kronikken:
  Kronikøren har fra 1986-2013 arbejdet som Skandinavien-korrespondent for Deutsche Presse-Agentur (dpa) og er nu journalist/forfatter på egen hånd.

  Kommentar by Peter Buch — 28. juli 2014 @ 22:55

 11. Som journalist så kan Thomas Borchert selvfølgelig ikke fatte, at uden for DF bruges begrebet dansker kun som løftestang til at passivisere danskerne, så de tror, at de kan trække det at være dansk med ind i multikulturen.
  Processen er nu så fremskreden, at Marianne Helved føler, at danskeren kan kasseres og erstattes af borger.

  Kommentar by Menig 442 — 28. juli 2014 @ 23:51

 12. “National” bliver siden Nazitysklands fremfærd med Det tredje Rige/1000-års-riget, betragtet som = “national-socialist”=”nazist”, da især i Tyskland, selvom tyskerne heldigvis smed nogle af hæmningerne ved herrernes Fodbold-VM i Tyskland for nogle år siden. Men mange tyskere er imod at sende tyske soldater ud i verden for at skabe/opretholde fred. Det anses for “krigs-hetz” a la Nazityskland i 2. Verdenskrig. Absurd, som også avis-artiklen.

  Kommentar by barfbag — 29. juli 2014 @ 00:19

 13. En ligegyldig tysker kan sgu da mene, hvad han vil. Jeg har sikkert allerede generet ham ved, at kalde ham tysker.. ha ha.

  Apropos dansker: Hvis du ikke føler dig som dansker eller identificerer dig med danskerne, ja, så er du det nok heller ikke.

  Marianne J(H)elved er en klyklop-goble med håndtaske.

  Kommentar by Iznogut — 29. juli 2014 @ 00:58

 14. Marianne H(J)elved sad sikkert med fingrene i ørerne og råbte tra la la la la la la alt imens reklamen for rejsebureauet, der reklamerede med, at deres guider talte dansk, kørte over skærmen.
  Gad vide om hun sad i den tyske turistbus på hendes charterferie, hvor der var en bus til danskerne, nordmændene, svenskerne, tyskerne osv.

  Mage til idioti og ringeagt for folkeretten skal man til zinke gestampo for at finde… næh, sørme om det ikke er samme usle parti.

  Kommentar by Iznogut — 29. juli 2014 @ 01:04

 15. Menneskeret er af natur født til, at have tillid til og føle association til folk de er familiære med-nationen er dybest set en forlængelse familien. Dette er ikke en konstruktion som ventrefløjen vil hævde- men ser dette træk hos spædbørn ned til 3.måneders alderen. Her er et klip fra Yale Baby Lab og mennesket naturlige præferencer som vores politikere vil forbyde med menneskerettigheder mm. De vil skabe et nyt menneske som kommunismen også ville:http://www.cbsnews.com/news/babies-help-unlock-the-origins-of-morality/

  Kommentar by Thorsted — 29. juli 2014 @ 01:20

 16. Vi må have forståelse for, at man som tysker kan tænke på den måde, men nogen burde måske nævne over for hr. Borchert, at man sagtens kan føle glæde over sit fædreland og gå ind for dets bevarelse, uden at det medfører, at man vil overfalde sine nabolande og bygge sindrige slagterier, hvor andre folk aflives industrielt.

  Problemet med den tyske nationalisme under Hitler var ikke, at tyskerne holdt af Tyskland, men at de desuden kastede deres kærlighed på Frankrig, Holland, Belgien, Italien, Østrig, Ungarn, Rumænien, Bulgarien, Jugoslavien, Grækenland, Nordafrika, Tjekkoslovakiet, Polen, Estland, Letland, Litauen, Ukraine, Hviderusland, Rusland, Danmark, Norge…

  Europæisk ekspansionisme under tysk lederskab findes i dag atter fuldt udfoldet dog i nye klæder, og der kæmpes langt inde i det tidligere Sovjetunionen om landstumper og indflydelse. Europachauvinismen burde kritiseres og ikke folkenes kærlige opbakning til deres stater.

  Kommentar by Nils — 29. juli 2014 @ 10:02

 17. Er man rodløs indvandrer, er man selvfølgelig nødt til at spørge dumt. Og sådan lidt misundeligt.

  Danskerne – hvem er det?

  Kommentar by tavsen — 29. juli 2014 @ 10:15

 18. Fint, at det bliver slået fast, at ikke alle, som lever i Danmark, automatisk er danskere. Der hersker en skizofren holdning til det: “De” er da lige så danske som alle os andre, men alligevel føler “de” sig ekskluderet, når man taler om danskerne.

  Det er ikke et nyt fænomen at bruge ordet ‘danskerne’ om befolkningen, jeg husker det tilbage fra 70’erne. Det er bare blevet udnævnt til et problem nu, fordi et vist segment har formået at give det en klang af snæversyn og bagstræberiskhed.

  Kommentar by JensF — 29. juli 2014 @ 11:04

 19. Hvilket sprog er artiklen skrevet på?

  Borgersprog?

  Eller måske esperanto?

  Hvis ikke hvorfor så ikke?

  Fordi så ville ingen læse den, og ingen forstå den hvis de læste.

  Så tillykke til TB med forsøget på at hæve sig op over den jord han står på og påstå at han kan stå fint i luften.

  Kommentar by M — 29. juli 2014 @ 11:39

 20. “Jeg er ældre og kender også andre lande. Overalt – lige bort set fra Danmark – ville Bramsens socialdemokratiske karriere efter sådan en udtalelse være slut.”

  Du har aldrig rigtig været uden for Vesteuropa har du Thomas?

  Kommentar by M — 29. juli 2014 @ 11:42

 21. Hvis det ‘nationale som målestok er håbløst gammeldags’ – og iøvrigt usympatisk, så er det nationale demokrati også håbløst gammeldags og usympatisk. Det er inklusive de politikere, der repræsenterer de nationale demokratier.

  Er alternativerne til nationalstaten så mon bedre. F.eks.:
  – Imperiebyggeri: Udemokratisk, usympatisk, dårlige erfaringer mv.
  – Grænseløst anarki: Udemokratisk, usympatisk, fantasteri mv.

  Hvad vil egentlig denne Thomas Borchert?

  Kommentar by traveler — 29. juli 2014 @ 12:19

 22. Nr 9:

  Nej, åbenbart ham her:

  https://www.google.com/search?q=thomas+borchert&client=opera&hs=t48&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Kp_XU7iRMIbuoAT5loCABg&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1348&bih=982#q=thomas+borchert+dpa&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=lKsRiBJbTMXavM%253A%3BmBeOa7w4rt0FmM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.pipeline.de%252Fpipeline%252Fshowpics.php%253Fid%253D11259412_l%2526rid%253D1%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.pipeline.de%252Fwww%252Findex.php%253F%2526kat%253D210%3B800%3B600

  Ja, jeg kender tinyurl.com og de andre.

  Kommentar by Michael Laudahn — 29. juli 2014 @ 15:22

 23. (Suk) Noget er galt med linken. Her er altså tinyurl-linken:

  http://tinyurl.com/n26eygc

  Kommentar by Michael Laudahn — 29. juli 2014 @ 15:25

 24. PS

  Warum hältst du nicht einfach die klappe, Borchert?

  Kommentar by Michael Laudahn — 29. juli 2014 @ 15:29

 25. Tråden er numere åben til #DANSKERE igen. .)

  Kommentar by Michael Laudahn — 29. juli 2014 @ 17:56

 26. Nu er nationalisme jo først og fremmest kendetegnet ved at være national og dermed unik for hver enkelt nation. Men man skal naturligvis kende grænserne, for nationalisme uden grænser er, internationalisme, og det er ikke altid lige kønt.
  Dansk nationalisme hører til blandt de smukkeste i verden, hvilket blandt andet kom til udtryk den gang vi mistede en stor del af vores gamle land. Da så man indad, smøgede ærmerne op og gjorde det land, der var tilbage, bedre.

  Kommentar by Fidibus — 29. juli 2014 @ 18:10

 27. Tænk engang at man skulle opleve at være (næsten) enig med Trine Bramsen. Det ville jeg have forsvoret.

  Kommentar by Peter Lund — 29. juli 2014 @ 19:05

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper