4. august 2008

P1-vært om demokratisering: “Hvorfor skulle det lige være Irak… og Afghanistan”

Senste udgave af Agenda på P1 satte fokus på diplomaten Peter Erben, og hans arbejde for at fremme demokrati globalt. Der var lagt op til en typisk P1-samtale, hvor vært og gæst ideologisk set skulle mødes et sted mellem Enhedslisten og SF. Sådan gik det ikke, men man må sige Jacob Rosenkrands gjorde sit bedste.

Bemærk hvorledes Irak og Afghanistan, udelukkende anskues som demokratiseringsobjekter. Ikke et ord om baggrunden for krigene, men en masse snak, om “hvorfor det lige skulle være Irak… og Afghanistan” USA valgte at demokratisere. Hint: Kronologi – læren om tidsregning, hvor hændelser eller begivenheder sættes i forhold til hinanden.

 • 2/8-07 Agenda, P1 – Tidsånder: Peter Erben (56 min.).
 • Hør i denne udsendelse hvad Peter Erben synes om at blive slået i hartkorn med den amerikanske præsidents kamp mod verdens tyranner. Om ligheder og forskelle på hvordan de tænker demokrati i Nepal og Afghanistan. Og om hvordan han – der lever som en slags global nomade – har det med at være dansk her i 2008. (fra programomtalen)

  Fra dialogen.

  Jacob Rosenkrands, P1-vært: … Bush siger altså blandt andet, at USA står på de undertryktes side, vil støtte demokratiske reformer og bekæmpe tyranner verden over. Peter Erben – hvordan har du i dit arbejde med valgafvikling kunne mærke, at demokratifremme er kommet på toppen af dagsordenen i verdens supermagt, og også mange andre steder.

  Peter Erben, diplomat: Der er ikke nogen tvivl om, at der er mange lande som har fået større budgetter når det gælder ulandsstøtte, og der er helt anderledes fokus på at forsøge at få gennemtrumfet demokrati de steder hvor det er meget svært at få det accepteret. Så der er mere støtte omkring mit arbejde på nuværende tidspunkt, og jeg tror såmen den næste amerikanske administration, vil yderligere styrke det her område, uanset om det bliver Republikanerne eller Demokraterne der vinder.

  Jacob Rosenkrands: Ja! og en af dem der har bakket op omkring Bushs udenrigspolitik – det er jo den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen. Han sagde i sin åbningstale i Folketinget i efteråret, at vi i Danmark ikke bare kan se til, vi må insistere på at udemokratiske regimer indfører demokrati, og så sagde han også videre – og jeg citerer: Vi har en pligt til at hjælpe folk der kæmper for frihed og folkestyre. Mener du ligesom Fogh og Bush at vi har en pligt til at udbrede demokrati, og også parlamentarisk demokrati til undertrykte folk?

  Peter Erben: Ja, jeg mener helt afgjort at vi har en moralsk forpligtigelse… Så der er ikke nogen tvivl om at vi på et principielt niveau bør medvirke til de her indsatser, men vi bør nok være realistiske og praktiske når det gælder hvordan vi gør de her indsatser, og indse at vi ikke kan ændre alle de her nationer, der har betydelige problemer med demokrati på nuværende tidspunkt indenfor en kort årrække.

  Jacob Rosenkrands: Nu siger du at Bushs prioritering af demokratiudbredelse i hele verden, og han er jo i fuld gang både i Irak og Afghanistan overordnet set har givet noget medvind til dit arbejde. Hvad har ulemperne været…

  […]

  Jacob Rosenkrands: Føler du Peter Erben, at du nogle gange uretmæssigt bliver placeret på en fløj, en fløj hvor Bush – og måske også Fogh står, og det er sådan en fløj der bruger en demokratisk retorik, men i virkeligheden er det helt andre dagsordener det handler om. Føler du, at du ind i mellem er havnet på mellemhånd mellem debattørerne i denne her internationale konflikt.

  Peter Erben: Der er ikke nogen tvivl om at vi lander lige i midten engang imellem, og det har også været svært de sidste par år, at være dansker, fordi vi nu bliver identificeret med Muhammedtegningerne, så desværre – når vi forsøger at tale om gode principper, så er det ofte at vi som vesterlændinge bliver karakteriseret som de imperialister der har angrebet fattige muslimske lande, og det gør arbejdet endnu sværere, fordi vi konstant skal argumentere for, at det ikke nødvendigvis er imperialisme vi arbejder for, det er indførelse af menneskerettigheder og gode principper. Det er en af de udfordringer der er, som vi må leve med.

  Jacob Rosenkrands: Man kan vel også sige, at hvis man tager retorikken for pålydende, både den som Fogh og Bush har brugt, jamen, så er der jo mange dele af verden, hvor vi kunne rejse ud og gøre meget mere for demokrati end vi gør i dag. Der er nogle der siger – hvorfor skulle det lige være Irak og hvorfor skulle det lige være Afghanistan. Som du ser det, hvis vi skulle leve op til de her doktriner og idealer, hvilke egne af verden er det så vi skulle løfte et større ansvar?

  […]

  Jacob Rosenkrands: – men oplever du at der er den folkelige forståelse for, at det her koster altså penge og måske også soldaters liv, hvis vi skal leve op til ønsket – visionen om at fremme demokrati i andre egne af verden.

  Peter Erben: Ja… vi har som nation udviklet os til at have en ganske stærk vilje…

  […]

  Jacob Rosenkrands: Du lytter til Agenda, der hen over sommeren sætter spot på personer der er tæt på tidens vigtigste tendenser, dilemmaer og værdidebatter. Udsendelsen i dag handler om Peter Erben, som er en af verdens førende eksperter når det gælder valgafvikling i konflikthærgede lande og tidligere diktaturer. Om lidt bliver Erben konfrontereret med en anden person, som også har holdninger til konfliktlande som Irak og Afghanistan og hvordan man bedst udbreder demokrati ude i verden…

  Stig Dalager, forfatter: Jeg er dansk forfatter…

  The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/6042/trackback

  3 Comments »

  1. Interessant at høre hvordan Jacob Rosenkrands hele tiden prøver at lokke Peter Erben i fælden, dvs. at få ham til at bekræfte noget i retning af, at Bush og Anders Fogh er de virkelige onde, der kun er ude på at gennemtvinge deres onde viljer over for den stakkels civilbefolkning i Irak og Afghanistan, der naturligvis med vold og magt modsætter sig dette overgreb, da de jo blot vil have lov til stille og roligt at udvikle deres demokrati selv. (Som om det er den brede civilbefolkning, der render rundt og sprænger sig selv og andre i luften mm). Peter Erben er dreven nok til ikke at gå i fælden, sådan da. Han fastholder at årsagerne til de omtalte landes elendigheder skal findes i de fås grådighed og massernes fattigdom. Ikke et ord om religiøs indoktrinering af herrefolksmentalitet hos de samme få grådige og mange fattige. Det er meget betegnende, at det mest optimiske scenarie – ikke rosenrødt, men netop optimistisk – af de i programmet omtalte er Nepal, hvor befolkningen netop med Peter Erbens ord har en pragmatisk indstilling til tingene midt i deres objektive elendighed.
   Samtalen med forfatteren Stig Dalager bød (heller) ikke på noget nyt eller interessant. Han skulle vist bare lige lufte sine røde meninger nu han havde fået en mikrofon stillet til rådighed.

   Kommentar by monse — 6. august 2008 @ 01:00

  2. USA’s demokratiimperialisme har jo også været rigtig vellykket…

   Kommentar by Geo — 8. august 2008 @ 14:14

  3. Derfor!

   “Radhika Coomaraswamy, the U.N. special representative for children in armed conflict, plans to release a report in October on the state of Afghan children.

   Coomaraswamy went to Afghanistan this summer to establish a monitoring and reporting system on what is deemed as grave violations committed against children.

   “In many cases of violence against children, there is a sense of impunity. People continue to violate children’s rights without any sense of feeling that they will be held accountable,” Coomaraswamy said.

   She found that sexual violence against young boys is also a problem. In what is known as “bacha-bazi,” or “child’s play,” boys are forced to dress in female attire, dance and perform sexual acts.

   “I can’t think of any country in the world in which children suffer more than in Afghanistan,” Coomaraswamy says. “In all our meetings with children, it takes a lot of time to make them smile. That to me shows that there is not happiness in their hearts.”

   She hopes that the monitoring program will deter people from taking advantage of the vulnerability of children in the combat zone. Coomaraswamy does concede that the Afghan government alone cannot do much right now.”

   http://edition.cnn.com/2008/WORLD/asiapcf/08/07/afghan.family/?iref=hpmostpop

   DERFOR! Deres “kultur” er syg og forældet og så kan det jo foregå fordi der er Koranen til, at undskylde det hele… og kun nogen udefra kan stoppe deres galskab.

   Kommentar by Ab initio — 11. august 2008 @ 18:07

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper