4. november 2008

Medieforsker Mark Ørsten: Den danske valgkamp-dækning er fair

Mark Ørsten er RUC-forskeren der med jævne mellemrum frikender DR. Fra Journalisten – ”Demokratisk” valgdækning i Skandinavien.

“Undersøgelse har blåstemplet den svenske USA-valgdækning, og medieforsker Mark Ørsten betragter også den danske dækning som fair… Svenske medier er stort set lige positive over for henholdsvis John McCain og Barack Obama. Det viser en større analyse foretaget af analysebureauet United Minds. Det har nærlæst 424 web-artikler i Expressen, Aftonbladet, Dagens Nyheter og Svenska Dagbladet. Undersøgelsen viste, at 67 procent af artiklerne om McCain og 56 procent af artiklerne om Obama helt var blottede for vurderinger. Ud af de tekster, der indeholdt vurderinger, blev Obama omtalt positivt i 56 procent og McCain i 55 procent.

Den svenske medieforsker Kent Asp er dog overrasket og opfordrer til, at man tager undersøgelsens blåstempling med et gran salt. »Når det gælder dækning af amerikanske valg, er det næsten altid sådan, at den demokratiske kandidat får en mere skånsom behandling. For en medieforsker er det helt naturligt, for medier har det med at afspejle sit eget publikum, og læserne står ofte politisk nærmere den demokratiske kandidat,« siger Kent Asp til Svenska Dagbladet.

Medieforsker Mark Ørsten fra RUC er enig så langt, som at demokraterne får en langt mere massiv dækning. Men han mener ikke, det giver dækningen tendentiøs.

»Et tælletræ vil hurtigt vise, at demokraterne får mere dækning. Og det spiller også en rolle, at danskerne generelt ligger tættere på den demokratiske politik. Men den overvejende årsag er, at Obama er en bedre nyhedshistorie. Hans valgkamp er ny, hans brug af nettet er ny, han har fået gang i nogle nye vælgere og han har en anden hudfarve,« siger Mark Ørsten.

Han mener ikke, der er sammenhæng mellem, hvor stor dækningen er, og hvor tendentiøs, der er.

»McCain og Sarah Palin har fået en hård medfart, men de har også klokket i det. Der har simpelt hen været flere dårligere historier i den republikanske lejr. Men jeg mener også, der er blevet stillet kritiske spørgsmål til Obama – om det hele bare var oratorisk begavelse, eller om han havde noget at have det i,« siger Mark Ørsten.”

 • 3/11-08 180 Grader – Bent Blüdnikow: Østtyske tilstande.
 • Oploadet Kl. 18:05 af Kim Møller — Direkte link8 kommentarer

  The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/6281/trackback

  8 Comments »

  1. Citat fra indlægget: Svenske medier er stort set lige positive over for henholdsvis John McCain og Barack Obama.

   WJ: Svenske medier er i så fald sprunget med på hele den der kulturrelativistiske vogn, hvor enhver mening er ligeså god som enhver anden mening. Hvor alt er lige fint, lige godt og lige rigtigt. Og uanset hvad, så skal der skrives lige mange positive historier om hvert kandidat-par, sådan ingen føler sig udenfor eller tilsidesat.

   Længe leve tilsidesættelsen af kritisk tænkning!

   Længe leve tilsidsesættelsen af tilstræbt objektivitet i nyhedsdækningen!

   Længe leve forestillingen om at alt er lige meget værd, lige godt flot, lige rigtigt!

   Kommentar by WilliamJansen — 4. november 2008 @ 18:20

  2. Lad os se hvad de Europæiske medier mener om Obama om et års tid skulle han blive valgt. Så har hverdagen meldt sig, og USA’s grundliggende nationale interesser ændrer sig altså ikke bare fordi administrationen skifter farve. Præsident Obama kan have nået at foretage sig mange ‘grimme’ ting, som det aldrig villet have faldet en vest-Europæisk socialdemokrat ind at gøre.

   Kommentar by JensH — 4. november 2008 @ 18:25

  3. #William

   Du er helt ubeskrivelig – hvordan kan det nogensinde blive kulturrelativisme at kræve en fair og balanceret dækning af præsidentkandidaterne?

   Kommentar by FrederikSJ — 4. november 2008 @ 23:08

  4. Com on now…

   Mark Ørsten

   RUC

   Objektiv ???

   AAAAh, Ha, ha, ha, ha, ha, ha…..

   Kommentar by Prins Danmark — 4. november 2008 @ 23:45

  5. Hahahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaa, nu har jeg både sjatpisset i bukserne, fået mavekrampe samt røde lår af at klaske på dem, efter at have hylet af grin i 1½ time nu……..

   Den danske valgkamp-dækning er fair, hahahahahahahahaaaaahoooohohohohaaaaaahahahahahaaa.

   Kommentar by Cicero — 5. november 2008 @ 13:29

  6. Nu ikke så hård ved Mark Ørsten.

   Manden har jo tilsyneladende ikke haft tid til at se fjernsyn eller høre radio, han har jo haft travlt med at forfatte en frikendelse af DR forstås. Så har man jo ikke tid til at beskæftige sig med noget så banalt som den virkelige verden.

   Kommentar by Per — 5. november 2008 @ 14:35

  7. Men sjovt nok hælder vægten ALTID til samme side, når (D)DR skal balancere…………………….

   Kommentar by Cicero — 5. november 2008 @ 14:39

  8. Til Per og Cicero: I har så fuldkommen ret.
   En “forsker fra RUC”. Ak ja, så ved man ALTID, hvad der sker.
   Valgdækningen har fra start været unfair og enøjet. Det fatter normale mennesker hurtigt, mens en “forsker fra RUC” ikke ser noget problem.
   Gå ind på synopsis-olsen.blogspot.com

   og se ALLE de kedelige ting om Obama, som de danske medier IKKE mente, vi havde godt af at kende.
   Det er patetisk, at de “med de rigtige meninger” altid skævvrider nyhedsstrømmen.
   TV viste forleden en valgfest fra gymnasiet i Viborg. 99% var Obama-fans. EN ENKELT elev holdt på McCain. Forklaringen kom delvist, da vi så et interview med deres lærer. Først og fremmest var hans påklædning og fremtoning nærmest en parodi på hippie-tiden, dernæst var hans udtalelser ren indoktrinering. Egentlig uhyggeligt, at en generation af skoleelever bliver hjernevasket. Intet under, at venstrefløjen ønsker valgretsalderen ned på 16 år.

   Kommentar by ramses-2 — 6. november 2008 @ 14:26

  RSS feed for comments on this post.

  Leave a comment

  Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

   

  

   

  Vælg selv beløb  Blogs


  Meta
  RSS 2.0
  Comments RSS 2.0
  Valid XHTML
  WP


  MediaCreeper