18. marts 2015

Politiken om HUT-leder: “Frygten for at bryde med autoriteter og gå egne veje har aldrig tynget ham.”

Det er ikke umuligt at gøre karriere i en venstreorienteret medieverden, selvom man stikker lidt ud fra konsensus, hvis bare det overordnede er på plads. Et par eksempler. I søndagens kronik i Politiken nævner den ellers driftsikre Adam Holm, at han var venstreorienteret som ung, men siden har ændret holdning. Budskabet er dog ikke desto mindre, at der skal mere opmærksomhed på borgerlige anti-kommunister. Så vidt den indlejrede borgerlige meningsdanner.

Et par dage senere blev Søren K. Villemoes interviewet til det socialdemokratiske netmedie Piopio om Hizb-ut-tahrir. Selvom de imiterer ‘venstrefløjens sprogbrug’, så er det vigtigt at huske på, at HUT er ‘en organiseret højreekstrem politisk gruppering’. Anti-demokraterne er højreorienterede, fordi de er anti-demokrater.

Hvis journalister i ramme alvor betragtede Hizb-ut-tahrir som en art højreekstremister, så ville Politiken ikke lave et journalistisk portræt af organisationens talsmand, helt blottet for konfrontatorisk skarphed. Jakob Sheikh i Politiken om Islamisternes nye pæredanske stjerne.

“‘I dag er vi alle sammen jøder’. I et kort øjeblik breder uroen sig. Hvad har han dog gang i? Enkelte fniser indforstået; de lader til at have fanget sarkasmen. De fleste andre kigger spørgende på sidemanden. … ‘I dag er vi allesammen jøder’, gentager han og samler selv tråden op:

‘Det var sådan, vi så den politiske elite samlet foran synagogen i Krystalgade for to uger siden. Anledningen kender vi alle sammen. Begivenheder som resulterede i tre døde, og som i dag bliver betegnet som Danmarks allerstørste terrorhandling’.

Men politikernes logik er hyklerisk, forklarer Junes Kock. Talens indledning var polemisk ment. For det handler i virkeligheden om, at det danske samfund har en anden og mindre solidarisk holdning over for muslimer end over for jøder og andre mindretal…

To dage senere. Klokken har passeret 10, da Junes Kock kanter sin overkrop ud af dynejakken og sætter sig ved cafebordet et stenkast fra Nørrebrohallen, der dannede rammen om debatmødet i forgårs. … De fremmødte journalister ville blandt andet vide, hvad Hizb ut-Tahrir mener om Danmarks jøder, hvad Hizb ut-Tahrir mener om vold mod civile, og hvad Hizb ut-Tahrir mener om den 22-årige gerningsmand bag attentaterne i København.

Junes Kock trækker på smilebåndet, klør sig lidt i det veltrimmede røde skæg. … Til at styre Hizb ut-Tahrir gennem tumulten har partiet sat sin lid til sin 36-årige danske talsmand. Den ingeniøruddannede Kock beskrives blandt talrige kilder i det islamistiske miljø, som Politiken har talt med, som en rising star, der samler yderfløjene, taler til begge lejre og med sin danske baggrund har bragt Hizb ut-Tahrir fornyet popularitet.

At der er hold i påstanden, er nemt at konstatere: Moderate muslimer, der ikke nødvendigvis deler ideologi med Hizb ut-Tahrir, dukker i stigende grad op til partiets møder.

Junes Kock optræder høfligt, men afmålt. Således har han minutter forinden insisterende undskyldt for at få lov til selv at betale for sin hyldeblomstdrik. … Lige nu spiller cafeens anlæg Medina og Justin Timberlake. Lidt af et sceneskift fra debatmødet i forgårs, der blev åbnet med koranrecitation. Men selv om Junes Kock hverken hører musik eller går på café, begår han sig fint i begge verdener. Som konvertit har Kock altid haft tæt berøring med det samfund, han nu mener, hviler på forkerte demokratiske værdier.

»I min opvækst har jeg haft kontakt til masser af danskere, jeg fik det jo ind med modermælken. Så jeg kan begå mig alle steder’.

Måske er det også derfor, talsmanden ofte udtaler sig mere nuanceret end sine forgængere på posten om den muslimske krænkelsesfortælling, som Hizb ut-Tahrir ofte beskyldes for at trække nærmest per automatik ved enhver lejlighed. …

Selv er Junes Kock træt af at blive konfronteret med, at han er talsmand for et voldeligt parti. Han peger på, at Rigsadvokaten flere gange har konkluderet det modsatte og standset politiske forsøg på at få Hizb ut-Tahrir tvangsopløst ved lov. …

‘I Danmark arbejder vi for at bibeholde de bedst mulige betingelser for muslimerne. … for de muslimer, der opholder sig her permanent, vil vi påminde dem om, at de er en del af en global islamisk nation’.

[…]

Junes Kock voksede op som Mads Kock Johansen på firsernes Nørrebro, hvor subkulturer som bz-bevægelsen og de autonome omkring Ungdomshuset satte en ære i at tage stærk afstand fra omverdenen. Men kvarteret fostrede også en anden subkultur, der heller ikke kunne genkende sig selv i samfundet. … På Blågårds Plads voksede Mads op sammen med den store gruppe af efterkommere, der blev opdraget til at have hovedet i Danmark, men hjertet i fædrelandet.

Selv havde Mads bedre forudsætninger end mange af sine kammerater. Han kom fra en familie i ‘den øvre middelklasse’ med samfundsdiskussioner over middagsbordet, en morfar, der lærte ham at binde slips og butterfly, og en mormor, der fastholdt, at mænd gik i sorte sko efter klokken 18. Faren var forfatter, mosteren var forlagsredaktør, og Mads’ mor en del af 68’er-generation, ‘lidt kommunist, lidt hippie, men meget intellektuel – som så mange andre’, som Junes Kock i dag formulerer det.

Frygten for at bryde med autoriteter og gå egne veje har aldrig tynget ham.

‘Jeg er vokset op i et aktivistisk miljø. Som barn blev jeg slæbt med til demonstrationer imod Barsebäck og atomkraft’.

Mads blev indskrevet på Hellig Kors Skole i Skyttegade, hvor han kom i klasse med en gruppe muslimske efterkommere. …

‘I mange år før jeg blev muslim, var jeg meget eftertragtet. Jeg er vokset op i et indvandrermiljø og kender virkelig mange. Det betød, at jeg kunne tage til Ishøj eller Brøndby Strand, hvor døren stod åben for mig, hvor den stod lukket for alle andre. Jeg kom aldrig i problemer. Og fordi jeg samtidig er dansk, blev jeg respekteret af alle mulige andre’, siger han i dag.

Nørrebroeren har siden kunnet bruge respekten fra begge verdener, når han eksempelvis har givet flere bandemedlemmer karantæne fra at komme på de computercaféer, han op gennem de seneste år har været medejer af. Modsat mange andre butiksejere i København nyder han så meget ’street cred’ i miljøet, at de til tider egenrådige ballademagere lytter og smutter.”

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/64795/trackback

10 Comments »

 1. OT:
  Regeringens egne tal afslører Thornings integrationsplan som fup

  https://ksdha.wordpress.com/2015/03/18/regeringens-egne-tal-afslorer-thornings-integrationsplan-som-fup/

  Kommentar by KSD — 18. marts 2015 @ 14:25

 2. Som et vedvarende ungdomsoprør, der ikke kender sin ende-
  er han mon en fjende ?

  Kommentar by klaus j — 18. marts 2015 @ 15:01

 3. En dansk muslimsk superstar..?!
  Så se dog at få ham inviteret ind i alle tv-programmer og få ham hudflettet fuldstændig overfor hele befolkningen.

  Det er jo en ren gave mand..!

  Kommentar by Peter Andersen — 18. marts 2015 @ 17:10

 4. Tidligere leder af HUT mener at lortet skal forbydes:
  http://m.b.dk/?redirect=www.b.dk/kronikker/skal-vi-forbyde-hizb-ut-tahrir-eller-ej&

  “Vi burde ikke give dem den ilt, de har brug for, i forbindelse med deres aktiviteter. Vi burde ikke stille offentlige bygninger til rådighed for dem, på samme måde som racistiske grupper før er blevet nægtet adgang hertil i Danmark. “

  Kommentar by mb — 18. marts 2015 @ 17:31

 5. Føj, hvor er det kvalmende og sukkersødt læsning. Ingen tvivl om Politikens sympati.

  Junes Kock kanter sin overkrop ud af dynejakken…

  Junes Kock trækker på smilebåndet, klør sig lidt i det veltrimmede røde skæg…

  Junes Kock optræder høfligt, men afmålt…

  selv om Junes Kock hverken hører musik eller går på café, begår han sig fint i begge verdener….. :-D

  Lyder sørme logisk

  Kommentar by tavsen — 18. marts 2015 @ 17:31

 6. Det værste er næsten at Politiken kalder denne antidemokratiske terrorbevægelse, forbudt i mange lande, for “partiet”.

  Kommentar by M — 18. marts 2015 @ 19:52

 7. Hæ-Hæ.

  “..den store gruppe af efterkommere, der blev opdraget til at have hovedet i Danmark, men hjertet i fædrelandet.”

  Det er da lidt af en journalistisk forskrivelse. Efterkommerne har et fædreland, som ikke er Danmark. Den sætning skulle nok have været fremhævet med sort.

  REMIGRATION NU!

  Kommentar by Sigwar — 18. marts 2015 @ 20:44

 8. Heldige Kartøffel. Kan færdes overalt uden at blive røvet eller slået til plukfisk. Det er ikke alle forundt. Selv om man er vokset op blandt indvandrere står det vel ikke skrevet nogle steder at man skal ende som muslim og talsmand for en voldelig totalitær antivestlig og antisemitisk organisation. Det siger en del om hans usympatiske personlighed. Men det er naturligvis ikke altid uklogt at hyle som de ulve man er blandt. I mine øjne er han bare en ynkelig og infam fej konvertit.

  Kommentar by EH — 19. marts 2015 @ 00:02

 9. http://fredensborg.lokalavisen.dk/debat-beboerdemokrati-og-religionsfrihed-/Lokale-nyheder/20150318/laeserbreve/703249903/1042

  Kommentar by Peter Buch — 19. marts 2015 @ 12:18

 10. Det er ikke så vigtigt, hvordan Villemoes fortolker HUT på højre-venstre-skalaen, men at en til-venstre-for-midten-journalist har forstået noget om alvoren og truslen med islamisme.

  Kommentar by Dinesen — 19. april 2015 @ 20:08

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper