1. marts 2009

Lars Løkke Rasmussen, ikke en tøsedreng

Meget er skrevet om Lars Løkke Rasmussens rejse til Afghanistan i 1988. Debatten interesserer mig ikke videre, men faktuelle oplysninger inkluderes kun i venstrefløjens propaganda, i den udstrækning det er belejligt, og derfor er nedenciterede kronik vigtig.

Som realist mener jeg Løkke Rasmussens afghanske samarbejdspartnere kan være nok så ekstreme i en dansk integrationskontekst, men stadigvæk en god og nødvendig partner i bekæmpelse af kommunismen på afghansk jord i slut-80’erne. Fotograf Jørn Stjerneklar der selv deltog i rejsen, støtter Løkke Rasmussen i den her sag, men angriber egentligt ligeså meget Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti som venstrefløjen. Fra onsdagens Politiken – I Afghanistan med Lars Løkke Rasmussen.

“Her på 20-års dagen for den sovjetiske tilbagetrækning fra Afghanistan er tiden kommet til at få tingene sat på plads.

De sidste otte-ni år er Lars Løkke Rasmussen blevet hængt ud som islamisk ekstremist, talebaner og en politiker, der aktivt støttede terroristerne, der stod bag terroren 11. september.

Den samlede venstrefløj fra stalinisterne i Enhedslisten til salonsocialisterne i Socialdemokratiet har krævet Lars Løkke stillet til ansvar for den støtte. Senest her i februar 2009…

Tilbage til ’88: Vi holder et par møder i Dansk-Afghansk Venskabsforenings lokaler på Vesterbro før afrejsen til Afghanistan. Med til møderne er også Abdul Wahid Pedersen og Fremskridtspartiets Ungdoms formand, som ikke skal med på turen…

Turen bliver til, fordi Operation Dagsværk styres af DKU’ere. Hvis der er nogen, der ikke kan huske, hvad de bogstaver står for, så lad mig genopfriske. Danmarks Kommunistiske Ungdom.

VU, KU og FPU (læs Pia Kjærsgaard) var trætte af, at Stalins børn bestemte alt i Operation Dagsværk. De syntes, danske gymnasieelever skulle have et alternativ. Selv om vi står vidt forskellige steder i det politiske spektrum, kan jeg kun bakke op om ideen om en alternativ indsamling til skoler i Afghanistan.

Den danske venstrefløj var meget stille omkring Sovjetimperiets besættelse af Afghanistan. Hverken den dengang venstreorienterede Karen Jespersen, Ole Sohn (formand for Centralkomiteen i DKP, som støttede op om besættelsen af Afghanistan) eller Frank Aaen (han havde ellers muligheden som redaktør på Land og Folk) var særlig langt fremme med kritik af myrderierne.

Faktisk kom der ikke en protest over besættelsen ud af munden på dem. På trods af, at landet flød med sommerfugleminer og kuglepenne, der sprang i luften, når børn samlede dem op, så de mistede en hånd eller en arm.

På trods af, at de russiske spetsnas-styrker voldtog kvinder, lagde landsbyer i grus fra stor højde med bomber afsendt af Su-27 fly og mænd blev henrettet for bare at være til stede.

På trods af, at krigen i ’88 har kostet to millioner menneskeliv og fem millioner er drevet på flugt, så er tavsheden på den etablerede venstrefløj larmende høj.

Derfor vil vi til Afghanistan i 1988.

Vi møder Asmat Mojadeddi i Peshawar i Pakistan. Asmat kom i 1974 til Danmark som politisk flygtning… Her i 1988 er Asmat blevet formand for Venskabsforeningen Danmark-Afghanistan… Som søn af den fremtrædende og moderate Sibghatullah Mojaddedi, lederen af Den Afghanske Nationale Befrielses Front, er han formand i venskabsforeningen med vægt, intellekt og den fornødne tyngde hjemme i Afghanistan.

[…]

Turen er ikke for tøsedrenge. Vi går i et stræk på 20 timer igennem minefelter og med fly, der brager over os. Vi rider på hesteryg. Vi ser jagerbombere slippe deres dødbringende last ud over landskabet… Og hvad er det så, vi skal? Hvad er det, vi sætter livet på spil for?

Vi skal se på skoler. Skoler, som huser både drenge og piger, men som mangler de helt basale værktøjer som ordentlige bygninger, lærebøger, tavler og kridt.

Vi skal dokumentere disse mangler. Vi følger undervisningen og prøver at overleve kommunismens rædsler, der falder som spredte regndråber i form af 80 mm morterer i de støvede gader.

Behovet for et nyt og mere konstruktivt undervisningsmateriale er tydeligt. De små poder i klassen har en matematikbog, hvori tallet 3 er illustreret med tre AK 47’ere. Fem mortergranater står for tallet 5.”

(foto: Anna Lyttiger, 20/1-09)

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/6605/trackback

28 Comments »

 1. Kender ikke historien, men jeg følger aldrig med hvad aviser og div. dr kanaler bringer, jeg får 95 % af min viden fra nettet, anden tilgang for mig vil resultere i 2 ting, et total sammenbrud af hjernen med indlæggelse på den lukkede afd. eller en meget voldelig adfærd, (måske jeg ikke skulle sige det)
  Men jeg husker tydeligt at vi` var helt på Afghanistand`s side i den konflikt.
  At der er et eller andet om Lars L. for 21 år siden, er total uvigtig for mig, Ole S. derimod og Frank Å. har derimod nogle alvorlige forklarelses problemer fra samme tid.

  Kommentar by Per N — 1. marts 2009 @ 17:31

 2. Hvad sker der med wordpress themes?

  Kommentar by Nicolai K. — 1. marts 2009 @ 18:51

 3. Hold da op! Det ser lidt anderleder ud herinde…

  Kommentar by Thomas — 1. marts 2009 @ 18:55

 4. ????????????????????????????

  Kommentar by M16 — 1. marts 2009 @ 19:44

 5. Det

  Kommentar by M16 — 1. marts 2009 @ 19:45

 6. Uriasposten er muligvis stolt af at benytte dette WordPress format.
  Det er dog ikke et praktisk valg, hvis man som jeg benyttede de tidligere højt oppe til højre stående links til andre steder- Snaphanen for eksempel, benytter man nu de langt nede til højre placerede links for at gå derud, derpå tilbage til Uriasposten igen, havner man i toppen hvorpå man skal ned igen for at komme videre.
  Hvorfor ikke lave ganske få links øverst til højre, der åbner nye sider- en side med danske netsteder, udenlandske, andre og og en eller flere med alle de betegnelser og personer der er brugt under indlæg?

  Kommentar by Peter Buch — 1. marts 2009 @ 19:52

 7. Hvis det er din beslutning Kim Møller, så er det jo din blok, jeg har bare ikke set at du harfortalt det, min reaktion er at du er blevet hakket eller server laver knas??

  Kommentar by Per N — 1. marts 2009 @ 20:18

 8. Fremragende kronik af Stjerneklar. Med humor og sarkasme. Han nævner at Abdul Wahid Pedersens bror, Kimmo, var med på turen og at Abdul håbede at besøget hos sande muslimer i Afghanistan ville kunne få bugt med hans alkoholisme. Regn selv ud om det virkede. Ganske modigt af LLR at være med og viser noget om mandens målrettethed og mod selv i farefulde situationer.

  Kommentar by synopsis-olsen — 1. marts 2009 @ 20:19

 9. Tænk, lige som jeg haved skrevet det, var det normalt :-)

  Kommentar by Per N — 1. marts 2009 @ 20:19

 10. Det var nødbloggen ! Beregnet til krisesituationer, sidst brugt under Muhammed krisen, såvidtjeg husker.

  Kommentar by steen — 1. marts 2009 @ 20:37

 11. Nogen bliver klogere, andre holder fast, selv om tiderne skifter til deres ugunst. De sidste er som Damaskus i Hans Scherfigs Idealister.

  Kommentar by Menig 442 — 1. marts 2009 @ 20:39

 12. Fuck hvor er det vildt at manden tager ned midt i en afghansk krigszone. Stor respekt.

  Kommentar by a-ha — 1. marts 2009 @ 21:25

 13. Tak for det Steen!

  Kommentar by Peter Buch — 1. marts 2009 @ 21:28

 14. Desværre viste det sig jo at man i tilfældet taliban ikke kunne sige din fjendes fjendes er din ven, men heldigvis er man da klogere idag. Det er dog til at grine af, at de røde har lavet den viste plakat, når man tænker på deres internationale symbol er Ché, verdens største terrorist.

  Kommentar by Broholm (ordblind) — 1. marts 2009 @ 22:28

 15. Hvor er det dejligt, at designet er kommet igen. Jeg har tidligere brugt http://www.uriasposten.net’s links til andre websites som afsæt. Det var jo helt håbløst med det nye design.

  Kommentar by boppo — 1. marts 2009 @ 22:48

 16. @ Broholm

  Snart træt at at gentage det, men Taliban eksisterede ikke da Lars Løkke var i området. Organisationen blev grundlagt 1994-95, 2-4 år efter al vestlig støtte til Mujahedinerne var lukket fordi de gik i gang med at slås mod hinanden.

  Stort set samtlige mujahedin-ledere fra dengang gik sammen i Den Nordlige Alliance, der BEKÆMPEDE Taliban. Den eneste mujahedin-leder der idag kæmper sammen med Taliban (dog uden at slå sin organisation sammen med Taliban) er Gulbuddin Hekmatyar. Han er blandt andet “berømt” for at have lagt Kabul i ruiner med raketter i 1990erne, efter byen havde overstået den sovjetiske besættelse stort set uden skrammer.

  Det sjove er så, at Hekmatyar startede som militant aktivist i det afghanske kommunistparti – hans første mord var på en student i en rivaliserende maoistisk fraktion i 1972.

  Henrik

  Kommentar by Henrik — 1. marts 2009 @ 23:01

 17. Ja, skal vi ikke bare bære over med folk, der i ungdommen gik over stregen, set i bagkundskabens lys? Jeg synes det.

  Kommentar by boppo — 1. marts 2009 @ 23:22

 18. @#12:
  “Fuck hvor er det vildt at manden tager ned midt i en afghansk krigszone. Stor respekt” – æres de(n), som æres bør!:

  I en artikel om Søren Krarup, nedenfor omtalt som ‘han’, findes følgende oplysning:

  “Det gør han ikke, skriver han, fordi han er imod, at man hjælper flygtninge i nød – tværtimod opfordrer han folk til i stedet at sende penge til Den Danske Afghanistan Komité, der er Konservativ Ungdoms alternativ til Operation Dagsværk. Brian Mikkelsen rejste personligt til Afghanistan for at overrække pengene til de fundamentalistiske Taliban-krigere”
  Kilde:
  http://aktivist.nu/spip.php?article146
  (Hvor troværdig denne kilde er, ved jeg ikke – men det ser da nogenlunde rimeligt ud!)

  Kommentar by Hans Henrik Hansen — 1. marts 2009 @ 23:46

 19. @ Hans Henrik Hansen

  Har du i det hele taget gidet se på kilden? Det er et venstreradikalt site, du har skidtet fra. Endda en del af den mentalt mindrebemidlede del af den radikale venstrefløj – de kan ikke se forskel på Lars Løkke Rasmussen der faktisk var i Afghanistan, og så Brian Mikkelsen, der næppe bevægede sig uden for Københavns Universitet i den periode.

  Den Danske Afghanistan Komité var IKKE “Konservativ Ungdoms alternativ til Operation Dagsværk”. DAK var og er upolitisk, med medlemmer fra alle dele af det politiske spektrum. Mogens Camre var feks bestyrelsesmedlem i 1986. Nogle vil så sige “AHA! Bevis for at det er noget højredrejet skidt”, men så glemmer man at Camre var venstrefløjs-socialdemokrat på tidspunktet. Længere tilbage var han en hyppig gæst i Folkerepublikken Nordvietnams repræsentation i København i start-70erne. Nogle aktive i DAK var faktisk venstreradikale, der var misundelige på DKP og ville irritere dem ved at genere DKPs alfonser i Moskva. DAK beskæftigede og beskæftiger sig udelukkende med syge- og sundhedspleje i Afghanistan.

  Det var så Den Danske Afghanistan Komité, der INTET havde med den alternative landsindsamling i 1988 at gøre. Dén blev blandt andet drevet af KU og VU som fodfolk, mens GLO (Gymnasieelevernes Lands-Organisation) støttede og en komité med blandt andet tidl statsminister Poul Hartling (v) og kunstner/komiker Jacob Haugaard i bestyrelsen styrede det hele (Haugaard havde siden 1979 stillet op til Folketinget for den pop-marxistisk/anarkistiske bevægelse SABAE – Sammenslutningen Af Bevidst Arbejdssky Alementer). Indsamlingen gik til en skole i Afghanistan.

  Henrik

  Kommentar by Henrik — 2. marts 2009 @ 00:53

 20. Jeg synes Lars løkke er en narrøv. Alene hans kolbøttelogik, da han var sundhedsminister taler for sig selv. Og siden har manden formået at spænde ben for sig selv og kvaje sig, helt uden at de politiske modstandere har trynet ham. Jeg tror de har medlidenhed med den lille fede mand med skal-vi-nu-ikk-samarbejde?-blikket.

  Elendig kronprins.

  Jeg synes Fogh skulle kovende og kronprinse Eyvind Vesselbo. Hø hø..

  Kommentar by Solipsisyfos — 2. marts 2009 @ 00:53

 21. OT

  Søndag, 1.marts 2009:
  “Politiets indsats mod bandekriminaliteten er ikke uden effekt. Banderne er under pres både fra politiet og fra hinanden, og den seneste tids skyderier i gaderne i København er udtryk for, at de er desperate, siger justitsminister Brian Mikkelsen (K).”
  [http://www.berlingske.dk/article/20090301/bander/903010323/]

  – lad os ikke håbe politiets indsats for alvor får en effekt, så de skydegale udviser endnu mere desperation, for så kan skyderierne hurtigt udvikle sig til massemord på uskyldige.
  – hvordan er den mand blevet Justitsminister?

  Kommentar by Fogh og Kaos — 2. marts 2009 @ 00:58

 22. @21

  Hvordan blev hans forgænger justitsminister? Større blålys skal man lede længe efter. Hun kunne ikke engang finde ud af om hun boede hos forældrene i Hirtshals, hvilket medførte et lækkert skattefrit tillæg, eller hos mand og børn i København hvor hun også arbejdede, hvilket ikke udløste noget tillæg.

  Kommentar by PeterK — 2. marts 2009 @ 08:37

 23. Hr. stjerneklar skriver i sin underholdende kronik:
  “Jeg får dengang Abdul Wahids historie om, hvordan han blev muslim. En historie om hashsmugling, koranlæsning i et indisk fængsel og senere en dom i Danmark.”

  Hash-smugler-dommen har jeg læst om.
  Nyt for mig er det, at han også har set et indisk fængsel inde fra. Nogen der kender mere til den historie?

  Kommentar by Als — 2. marts 2009 @ 12:23

 24. OT

  Mine bange anelser blev indfriet mindre end et par timer efter min post.

  Hvem har tiltro til de politisk udfordrede på Christiansborg?

  Kommentar by Fogh og Kaos — 2. marts 2009 @ 13:18

 25. AWP har siddet i indisk fængsel for hash-rygning. Han har selv berettet om dette i en radioudsendelse.

  Kommentar by elefanten — 2. marts 2009 @ 17:00

 26. Jeg var dengang medlem af FPU (Fremskridtspartiets Ungdom), og de støttede også de afghanske frihedskæmpere. FPU bestod dengang af bl.a. Peter Skaarup, som jeg husker var næstformand og Tom Behnke.
  I øvrigt støttede U.S.A. jo også den afghanske modstandsbevægelse, og herunder bl.a Bin Laden.
  Russerne benyttede bl.a. de berygtede “sommerfuglebomber”. Små bomber eller miner, som lignede legetøj, som det var meningen at de afghanske børn skulle samle op, hvorefter de skulle få bortsprængt en hånd eller andre lemmer.
  “Fidusen” var, at det skulle være en større belastning for forældrene at slæbe rundt på og tage sig af et invalideret barn, end hvis barnet var død af eksplosionen.
  Min salige Fader foreslog, at man skulle lave en “happening” til Land og Folk-festivalen i Fælledparken og smide noget legetøj eller teddy-bamser ned over festivalen fra et fly for at gøre opmærksom på disse legetøjs-bomber.

  Kommentar by Hanzi — 2. marts 2009 @ 17:15

 27. @Henrik

  Lægen og tidligere frihedskæmper under 2. verdenskrig Jørgen Røjel, der bl.a. har skrevet om Holger Danske under Besættelsen med Flammen og Citronen var også med i Den Danske Afghanistan-komité, husker jeg.

  Kommentar by Hanzi — 2. marts 2009 @ 17:23

 28. Næsten synd, at det par af de sidste afsnit af kronikken er redigeret ud:

  “Til Pia Kjærsgaard og dine disciple: Asmat Mojadeddi, hans far og hans familie er pæne, anstændige mennesker. Asmat gør et enormt arbejde for at skabe dialog mellem muslimer i Danmark og gyde olie på vandene. Han prøver den slagne vej i Danmark, dialogens. Han er en fuldblodsdemokrat, der udøver sin ret til selv at vælge sin religion. Ingen af os er tjent med ekstremer og deres uforsonlige retorik.

  Til Karen Jespersen: Abdul Wahid Pedersen er en glad mand. Som jeg husker ham, besidder han et mildt væsen og en oprigtig tro. Også på demokratiet. Hvis han skal males op i et hjørne som ekstremist, er vejen for et anstændigt samfund ikke bare lang, men ikke eksisterende.

  Man skal ikke kaste med sten …”

  Det var vel nok værd at have med.

  Kommentar by Frere Grey — 2. marts 2009 @ 20:47

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper