25. april 2009

Verden ifølge DR-chefen Olav Skaaning Andersen

Olav Skaaning Andersen er chef for Deadline, Orientering og DR2 udland. Fra hans kronik i onsdagens Berlingske Tidende – Journalistikkens store udfordring.

“Undersøgelser af den seneste amerikanske valgkamp viser, at langt størsteparten af informationen om kandidaterne kom fra dem selv og deres velpolstrede kampagnehold – og ikke fra mediernes undersøgelse, research eller granskning.

Det giver selvfølgelig muligheden for at fremstille sig selv i et positivt lys, men godt for borgerne og den journalistisk uafhængige og rimelig faktaprægede fremstilling af sagerne, kan det næppe kaldes. Ved valgkampen i 1992 – da Bill Clinton blev valgt – lavede Washington Post 13 såkaldt investigerende reportager om kandidaterne. I 2008 har læsernes redaktør på bladet fundet ud af, at der blev produceret sølle tre. På Los Angeles Times – der er i slem økonomisk krise – faldt den slags med to tredjedele.

Så grelt er det ikke i Danmark. Endnu. Der er mange gode eksempler på journalistiske projekter, der går ind og tager fat, hvor det gør ondt. Afdækningen af CIAs ulovlige transport af fanger, Berlingskes tværmedielle og Cavlingprisvindende serie om politisvigt, Dorte Tofts sunde og vedholdende skepsis over for IT Factory og Stein Bagger samt P1 Orienterings afsløring af dels kritisable forhold i Beskæftigelsesministeriet, dels knægtelsen af patienternes rettigheder i EU, er bare nogle af dem.

Men den del af journalistikken er presset, og der tænkes allerede nu i alternative løsninger. DR har licensmidler og flere faglige miljøer, der stimulerer den afdækkende journalistik. Men bekymrede udsagn fra mediechefer i branchen viser truslen mod den granskende og undersøgende journalistik.

Informations direktør taler om, at pressen nu svigter sin rolle som »borgernes vagthund«, mens Politikens Tøger Seidenfaden citeres for, at morgenaviserne ikke »har ressourcer til at lave tilstrækkeligt meget undersøgende journalistik i forhold til behovet«, og der skal tænkes på alternativ finansiering.”

Oploadet Kl. 11:00 af Kim Møller — Direkte link11 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/6768/trackback

11 Comments »

 1. Ja,jow… og med alternativ financiering menes vel sagtens statslige financiering = skatteydernes penge.

  Rende og hoppe, kan de få lov til !

  For hvilken avislæser vil først betale til avisen via skatten og dernæst gå ned og betale een gang til for den i kiosken, når man kan dappe ud på nettet ?

  Iøvrigt koster den enestes avis jeg orker, WA, omkring kr. 40,-.

  Og det er nok !

  Kommentar by Vivi Andersen — 25. april 2009 @ 11:29

 2. Det har betydet en forbedring af folks information, at de nu søger deres egen information via flere kanaler på internettet.

  Statsstøtte til pressen er et krampagtigt førsøg på at fastholde forlængst udrangerede journalisters monopol på nyheds- og informationsformidling.
  Det havde de ikke karakter til, derfor er det godt, at markedet er givet frit.

  falkeøje

  Kommentar by falkeøje — 25. april 2009 @ 11:47

 3. Markedet for nyhedsformidling er ikke frit når der findes “licens” der kun kommer nogle til gode, hvilket alt andet lige er andre ord på en skat flertallet i folketinget er enige om skal gå til få udvalgte.

  Nyhedssøgningen er grundet den moderne teknik blevet mere fri.

  Kommentar by Peter Buch — 25. april 2009 @ 12:56

 4. “Undersøgende journalistik” som DR, Information og Politiken med garanti ikke vil lave:

  – Undersøgelsen af Hitz-Ut-Tahrirs samarbejde med Københavnske kommunale gade-projekter
  – Undersøgelsen af hvad der egentlig bliver prædiket “moderate” danske moskeer
  – Undersøgelsen af hvor mange umyndige der giftes væk af imamer i Danmark og hvorvidt de reelt er ofre for hvid slavehandel i.o.m princippet om medgift
  – Undersøgelsen af, hvorfor statens arkiver hellere vil destruere materialet om stikkerne under den kolde krig fremfor at lade forskere såsom Bent Jensen få aktindsigt
  – Undersøgelsen af pengestrømmene gennem det gamle ungdomshus og deres forbindelse til Knud Foldschack og hans kommunistiske fond Solvognen.
  – Undersøgelsen af AFA’s organisation, virke og formål i Danmark, eks. som dokumentarer om Chelseas Hooligans fra BBC et par år tilbage
  – Undersøgelsen af Euromed’s organisation, virke og formål

  Kommentar by DaLi — 25. april 2009 @ 16:59

 5. Mon ham Olav Skaaning Andersen er fra besindelsen ? Eller bare uvidende ?

  Han sammenligner en amerikanske valgkamp med dagligdags journalistik i Danmark. Den berømteste af den slags i USA er nok Watergate. Og der er masser af andre amerikanske journalister, der borer i miljøsager, spild af skatteborgernes penge, dømte, der muligvis er uskyldige osv.

  Og journalister i USA har faktisk bedre indsigt i offentlige forhold med FOIA (Freedom of Informations Act) end den danske lov om aktindsigt.

  Kommentar by Janutte — 25. april 2009 @ 19:10

 6. Informations direktør taler om, at pressen nu svigter sin rolle som »borgernes vagthund«

  Han er ynkelig. Han har sin del af ansvaret for det. Hvis han mener der skal rettes op, så er han da en af dem der rent faktisk kan gøre en forskel. Problemet er nok at han ikke forstår hvordan pressen svigter.

  Tøger Seidenfaden […] der skal tænkes på alternativ finansiering

  Han skulle tage et kig på blogosfæren, der samlet set leverer meget mere kritisk journalistik end Politiken, uden at modtage statsstøtte, sådan som Politiken gør det.

  Tiderne har skiftet. Aviserne har ikke samme status længere. Det er blogosfæren der er demokratiets vagthund nu.

  Kommentar by Mallebrok — 25. april 2009 @ 19:32

 7. 6. Mallebrok

  Præcist.

  Men den position kan skabe fjender blandt papiravisernes journalister og redaktører.

  Rigtig klemte er det ikke godt at vide hvad de kan finde på at rende til EU med.

  Der har jo været tale om i hvert fald registreringer, som kan gøre livet som blogger skide besværligt.

  Kommentar by Vivi Andersen — 25. april 2009 @ 23:40

 8. Så I deadline i fredags?
  Annegrethe Rasmussen, vores erklærede venstreorienterede ven fik som “ekspert” frit lejde til at svine republikanske parti til, og det på mest mulig primitive måde.

  Kommentar by Jesper Jakobsen — 26. april 2009 @ 17:23

 9. Olav Skaaning Andersen “glemmer” at ytringsfrihed er et spørgsmål om, at alle frit kan ytre sig (uden at blive straffet), så meninger frit kan brydes og ikke et spørgsmål om at ytre sig politisk korrekt i monopolistiske medier. Staten har lagt sin klamme hånd på en god del af medierne (Tv og radio)og det må bekymre i et demokrati. Ytringsfriheden er så smuttet ud i blogosfæren. Olav Skaaning Andersen citerer Informations direktør, der taler om, at pressen nu svigter sin rolle som »borgernes vagthund«, Er det ikke i virkeligheden »statens politihund«, han mener?

  Kommentar by anti-marx anno dazumahl — 27. april 2009 @ 12:52

 10. anti-marx anno dazumahl

  At staten har lagt sin klamme hånd på en god del af medierne (Tv og radio)er jo en gammeldaws ting. Nu om stunder har vi internettet og HURRAH for Kim Møller for Uriasposten.

  Det er bare synd, at den del af vælgerne, der ikke kender til internettet, ikke får information nok. Staklerne kan bare betale licens for at blive indoktrinerede gennem socialistisk propaganda gennem radio og TV.

  Kommentar by Janutte — 29. april 2009 @ 03:03

 11. @Janutte. Enig. Men problemet er, at staten via de elektroniske medier leverer 60-70% af den information, der når 60-70% af danskerne. Jeg har selv oplevet i Rusland, hvor invaliderede folk er af statsmedier. Det er nok derfor de idag elsker Putin? Hvor åndeligt invaliderede er danskerne af statens medier gennem 75 år? Kan de stå på egne ben i en globaliseret verden?

  Kommentar by anti-marx anno dazumahl — 29. april 2009 @ 10:30

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper