8. august 2015

Domprovst Poul Henning Bartholin: “At kalde Danmark et kristent land er en misforståelse…”

Han har sikkert en dybere filosofisk pointe, men den passer som fod i hose med den relativistiske tidsånd. Kronik af domprovst Poul Henning Bartholin i Jyllands-Posten – Åndsfrihed og dannelse er i forfald.

“Pia Kjærsgaard afslutter med at sige, at hun lægger vægt på at leve som et ‘ordenligt’ menneske og på, at man kan stå ved, hvad man har gjort. Mange deler Kjærsgaards holdninger og opfattelser. Kristendom og moral/etik og en ordentlig opdragelse og opførsel (borgerlig?) forbindes med hinanden. Hvad, der ligger i ordet ordentlig, udfoldes ikke. Underforstået er sandsynligvis ordene næstekærlig og uselvisk.

Den typiske opfattelse af at leve som et ordentligt menneske, som Pia Kjærsgaard i interviewet giver udtryk for, ligner – måske overraskende – en muslimsk opfattelse af menneskelivet og den dom, der følger af ikke at have levet som et ordentlig menneske.

[…]

Som jeg gerne har villet vise med disse eksempler, kan vi gå fejl af, hvad der er dansk, hvad der er tro, hvad der er videnskab.

Derfor er klarhed helt afgørende i denne debat. For vi har dels en fælles, dels en individuel historie, hvor billeder, forklaringer, myter og erfaringer bæres med. De kommer fra generationer før os, de præger os, vi føjer noget til og giver det hele videre til de næste generationer. Således kan vi bære på opfattelser, der til forveksling ligner dem, vi tager afstand fra hos andre. …

At kalde Danmark et kristent land er en misforståelse og et udtryk for, at indsigt og dannelse er i forfald. Landets historie og vores dannelse er præget af kristendommen; men kristendommen er en tro og en fortolkningshorisont.

Den må ikke gøres til en ideologi for et land eller en stat. Det ville være at forråde både den og åndsfriheden.”

Oploadet Kl. 00:08 af Kim Møller — Direkte link11 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/68090/trackback

11 Comments »

 1. Domprovsten fatter åbenlyst ikke en krone. Han burde overveje om han er i den rigtige branche for ikke at sige i det rigtige land.

  Det er noget sludder at sige at kristendommen ikke må eller kan være ideologi for en stat eller et land. Vatikanet ville være meningsløst uden kristendommen og det samme gælder for langt hovedparten af de europæiske lande. Manden burde ikke være biskop når han ikke ved det. Han er ligeså dum som Mogherini, der plæderer for at politisk islam hører hjemme i Europa.

  Kommentar by Olé — 8. august 2015 @ 08:24

 2. Det er sgu ufatteligt, at mennesker ansat af den danske folkekirke kan give udtryk for, at vi ikke er en kristen nation. Minder mig om Flemming Pless’ postulat om at islam ikke er dårligere end kristendommen. Og biskoppen som ikke ser det som et problem at Flemming render rundt og undsiger den religion han er sat til at formidle, og som gør ham til så skattet en person, at han har mindst 2 jobs ved siden af stillingen som ikke-kristen sognepræst, så vidt jeg har kunne finde frem til.

  Kommentar by Winston Churchill — 8. august 2015 @ 08:29

 3. Der er åbenbart nogle klerkelige der er ansat i den forkerte tro i den Danske folkekirke i Danmark, men deres aflønning vejer åbenbart tungere end deres reelle tro kristendommen formoder jeg, Danmark er åndeligt forsumpet efter indvandringen af islams korandyrkere, forbyd islam i Danmark.

  Kommentar by emmagad — 8. august 2015 @ 08:45

 4. En ægte Århus-historie.

  Kommentar by AN — 8. august 2015 @ 09:28

 5. Manden har jo ret!

  Danmark er et sekulært samfund, men en overvejende kristent orienteret befolkning. (endnu)

  Hvis ikke det var tilfældet, ville kristendommens dogmer jo blive taget i betragtning ved enhver lovgivning og domsafsigelse.

  Netop herinde skulle denne konstatering ikke kunne vække det store ramaskrig

  Kommentar by Jochop — 8. august 2015 @ 10:40

 6. 5 – Vrøvl. Giv kejserens hvad kejserens er, og Gud hvad guds er.

  Kommentar by britta Due Andersen — 8. august 2015 @ 12:46

 7. Den dybere filosofiske pointe er formentlig, at kristendommen i sin kerne, dvs. erkendelse af arvesynden, Guds-tro og bøn om tilgivelse gennem Jesus Kristus’ selv-offer og ad den vej opnåelse af frelse, er en personlig sag mellem den enkelte og Vorherre. Krtistendommen er med andre ord ikke en lovreligion på samme måde som Islam, som er uløseligt forbundet med overholdelse af Shariaen.
  Kristendommen blev imidlertid en lovreligion, om ikke før så fra det øjeblik Konstantin overtog kristendommen til at fremme sit kejser-projekt. Den har i praksis fungeret som lovreligion, ofte i åben konflikt med de verdslige magthavere, men lige så ofte i harmoni med disse gennem middelalderen frem til dens forandring under reformationen, religionskrigene og den senere oplysningstid.
  Selvom (protestantisk) kristendom i moderne tid igen er blevet en ren personlig trossag, så er alle de europæiske samfund stadig dybt præget af kristendommens indflydese på lov og ret. Faktisk så meget, at det har udviklet sig til en ny lovregligion, menneskerettighedsreligionen, der sammenblander kristen etik (næstekærlighed og selv-ofring) med universel (“Gudgiven”) lov og ret. Det er karakteristisk at den reelle udbredelse af menneskerettighedsreligionen svarer ganske nøje til kristendommens udbredelse. Den dyrkes reelt ikke andre steder, selvom den nominelt er universel.
  Så selvom domprovst Poul Henning Bartholin i filosofisk forstand kan have ret i at Danmark ikke er et kristent land, idet kristendom er en personlig sag, så er Danmark et land hvis lov og ret er gennemsyret af kristen etik og hvis kulturelle traditioner er det samme.
  Hvis det er et problem for domprovsten at en religion påtager sig at styre et land gennem lov og ret, så synes jeg han skulle adressere lovreligionen Islam, som udbreder sig med lynets hast i Europa og Danmark i disse år, samt den nye kristendoms-afledte lovreligion menneskerettighedsreligionen, der har styret Danmark direkte gennem lov og ret siden 1983.

  Kommentar by monse — 8. august 2015 @ 13:49

 8. At kalde Poul Henning Bartholin Domprovst i et kristent land er en KÆMPEmisforståelse

  Kommentar by tavsen — 8. august 2015 @ 15:51

 9. At kalde domprovst Poul Henning Bartholin kristen, er vist en kæmpe misforståelse.

  Kommentar by Nissen — 9. august 2015 @ 12:55

 10. test

  Kommentar by tavsen — 13. august 2015 @ 09:58

 11. Hele det danske samfund er en kæmpe misforståelse. For alt er importeret siges der.

  Og nu importeres en fornyelse, en forbedring. Se bare på de velfungerende lande berigerne kommer fra

  Kommentar by tavsen — 13. august 2015 @ 10:07

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper