14. august 2015

Politiken: Behov for flere (røde) tilgange, problematisk at alle læser gamle hvide mænd såsom Foucault

“Kærlighed burde være kønsneutralt”, proklamerer sangeren Freya Kirk i et interview med BT, og normalitet er efterhånden blevet et fy-ord. I Politiken kan man læse, at det er problematisk at de førende teoretikere er mænd, i en grad, så selv ‘de hårdeste feminister’ læser ‘hvide gamle mænd som Michel Foucault’. Kønsneutralitet i forhold til biologien, men flere kvindelige queer-aktivistforskere i den humanistiske kanon, så alle ikke docerer den samme slags venstreorienterethed. Flere nuancer af rød, så vi får alle perspektiver med. Fra Politiken – Humanister er vilde med hvide mænd.

“En ting er sikker på universiteternes humanistiske afdelinger, hvor forskere fordyber sig i kunsthistorie, litteratur og andre videnskaber med mennesket i centrum: Mændene hitter. … Kvinderne glimrer nærmest ved deres fravær i toppen af listen, der bygger på en undersøgelse, som forskningscentret Humanomics på Københavns Universitet har lavet ved at spørge de humanistiske forskere på landets universiteter. …

‘Erfaringsmæssigt ved vi, at kvinder bidrager med perspektiver, som mænd ikke ville være kommet på. Der kan derfor være blinde vinkler eller hele emner, som ikke bliver taget op, fordi mænd ikke anser dem for relevante’, siger han.

[…]

Elisabeth Friis, lektor og litteraturforsker ved Lunds universitet i Sverige, kritiserer sine danske kollegaer for at overse de mange kvindelige teoretikere, som er slået igennem de seneste 20 år. …

Hvis man ikke tilbyder de studerende en mangfoldighed af mulige tilgange til de problemer, vi arbejder med, herunder kønsperspektiver, bliver det sværere at lave forskning af original karakter’, siger hun.

(Michel Foucault, medlem af Parti communiste français 1950-1953)

Lektor David Budtz Pedersen, der er en af forskningslederne bag undersøgelsen, peger også på de historiske kønsroller som en af grundene til de få kvinder i toppen af listen. Ifølge David Budtz Pedersen er det store problem, at man stort set ikke ved noget om, hvad den skæve kønsfordeling betyder for forskningen.

‘Vi har forsøgt at ændre betingelserne på universiteterne for at få flere kvinder ansat, men hvad med de teoretiske forbilleder. Selv mange af de hårdeste feminister citerer fra hvide gamle mænd som Michel Foucault (fransk filosof, red.). Der er brug for, at vi i universitetsverdenen diskuterer og sætter spørgsmålstegn ved den kanon, som dominerer’, siger David Budtz Pedersen.”

Oploadet Kl. 07:21 af Kim Møller — Direkte link17 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/68213/trackback

17 Comments »

 1. Imens feministerne sidder og laver kønsforskning og har feministiske studiegrupper er mændene igang med mere nyttige ting, der omfatter alt lige fra kloakarbejde til rumforskning.

  Hvilket i den grad fastholder verdens status quo!

  Men det må da være en trøst for feministerne at Foucault var bøsse.

  Kommentar by Sigwar — 14. august 2015 @ 08:18

 2. Sjovt som den humanistiske forsknings “intellektuelle” falder for tosser som Foucault. Men mon ikke det er en sandhed, at nogle – ofte med religiøs baggrund – lever som en antitese af deres egen baggrund. Det er i hvert fald det indtryk man får af bl.a. Foucault: Ekstremt grænsesøgende.
  Men at gøre hans filosofi og ikke mindst liv til en rettesnor for udviklingen af et sundt samfund siger en del om de humanistiske studiers forfald. Og ikke mindst den magt kommunisterne/marxisterne udøver over disse studier.

  Kommentar by Limewoody — 14. august 2015 @ 08:44

 3. Focault var en forskruet, kommunistisk homse, der døde af AIDS. End of lesson. Gå ud og nyd det gode vejr, børn.

  Kommentar by BB — 14. august 2015 @ 08:51

 4. 1: Luk RUC
  2: Privatiser fakulteterne for de humanistiske og sociale “videnskaber”. De må søge penge hos private fonde. I ansøgningsprocessen skal de gang på gang, forklare og forsvare deres “forskning”. Så vil det gylle meget hurtigt gå i sin mor igen.
  3: Luk Christiania i samme åndedrag. Om ikke andet, så for symbolsk at vise, at nu er det nok! Der er kommet andre boller på suppen, og 68’er stanken skal endegyldig luftes ud af lokalerne.

  Kommentar by Margrethe — 14. august 2015 @ 09:11

 5. Der er nu ikke noget galt med at tage et kig på Focault for inspirationens skyld.

  Bl.a. giver citatet inspiration til, at se nærmere på f.eks skolebøger.

  Kommentar by Hans Und — 14. august 2015 @ 09:55

 6. “at man stort set ikke ved noget om, hvad den skæve kønsfordeling betyder for forskningen.”
  Den monokultur, som er humanisternes foretrukne i bestræbelserne på at gøre os multikulturelle, skal nok med tiden få kvinderne ud af forskningslokalerne og tilbage til kødgryderne og fødegangen.
  Så er vestens kvinder længere tilbage end ved start. Men selv om der er klare tendenser til, at kvinden kommer til at spille andenviolin, så er det forskningsresistent.

  Kommentar by Menig 442 — 14. august 2015 @ 10:20

 7. I lyset af det vroevl roedsokkerne giver fra sig kan man(d) da kun
  bifalde,at selv de “haardeste feminister” laeser “hvide gamle maend” ,
  hvis det kan forebygge mere vaas fra de dersens madammer.
  Og hvad er der i oevrigt galt med hvidt?

  Kommentar by krassisten — 14. august 2015 @ 12:03

 8. @ Margrethe – Ja, stanken af 68’erne skal væk!

  Kommentar by Johnson — 14. august 2015 @ 12:28

 9. Så denne i en kommentartråd på 180grader… Indlægget var noget med Svensk Genusforskning, som åbenbart er kommet til danmark… God fornøjelse.. :-)

  Svensk mand på vej til arbejde: https://img.4plebs.org/boards/o/image/1402/48/1402488886327.gif

  Kommentar by ny kommentator — 14. august 2015 @ 13:07

 10. Jeg elsker, at deres egne rablende egalitære forestillinger vendes mod dem selv. “Forskningen” i lighed er ugyldig fordi dem som forsker er mænd og ulige. Fedt, lad endeligt farcen kører ud i det groteske. Maren i kæret har mere indsigt i den menneskelige natur end en professor fra RUC.

  Kommentar by Thorsted — 14. august 2015 @ 13:55

 11. Get your Breaking Bad : Women, apply yourself!

  Kommentar by Santor — 14. august 2015 @ 14:25

 12. “Kærlighed burde være kønsneutralt”. Ha-ha.
  Sangeren Freya Kirk må transformere sig til et løg eller en bakterie. Man skal bare gnubbe tilstrækkeligt og hårdt nok, så sker det automatisk!

  Lidt repetition til dem der – som Freya – pjækkede fra biologi-timerne :-)

  “Formering er indenfor biologien skabelsen af nye individer blandt levende organismer. Dette kaldes også reproduktion eller forplantning. Formering er et fundamentalt træk ved alle former for kendt liv, hvor hver enkelt organisme lever som resultat af en formering, og hvor livet derved føres videre til en ny generation. For en population af levende organismer siges der at være sket en formering, når antallet af individer øges. Mere generelt siges noget at formere sig, når det stiger stærkt i antal.

  Måden at formere sig på kan groft deles i to typer: kønnet og ukønnet.

  Dyr, planter og svampe har begge disse typer repræsenteret. De fleste dyrearter benytter sig dog af kønnet formering, hvor en sædcelle fra hannen befrugter en hunlig ægcelle, hvilket ofte sker under en parring. Her blandes arveanlæggene fra han og hun, og hvert nyt individ bliver bærer af et enestående sæt af gener.

  Mennesket har også kønnet formering, der normalt indebærer samleje mellem en mand og en kvinde.

  Hos planter sker den kønnede formering ved at pollen vokser sammen med en ægcelle, men også ukønnet formering er almindelig for mange plantearter, fx hos løg-familien. Blandt bakterier findes kun ukønnet formering, hvor individerne er kloner af hinanden.”
  (wiki)

  Kommentar by A-mad — 14. august 2015 @ 15:11

 13. – minder om Henrik Marstals kamp mod ‘for mange hvide mænd’ indenfor rytmisk musik. Det bliver ikke sjovt at være hvid i fremtiden, hvis hetzen ikke snart stoppes.

  Køn, fordomme og rock’n’roll 05.10.2010
  En rytmisk musiker i dagens Danmark vil i langt de fleste tilfælde kunne genkendes på denne måde: Han er en hvid mand. Kun nogle gange er hun en hvid kvinde, og det er sjældent at han eller hun er dansker med flerkulturel baggrund.
  ht tp://kvinfo.dk/webmagasinet/kon-fordomme-og-rocknroll

  – her er en kvinde der måske kan bruges, Cornelia Koppetsch:

  aus Heft 32/2015 Politik
  »Freiheit ist kapitalistischer Mainstream«
  Interview: Gabriela Herpell
  Die Mittelschicht schafft sich ab, Bildungsabschlüsse verlieren an Wert, und der Neoliberalismus vereinnahmt selbst diejenigen, die ihn bekämpfen sollten – beste Voraussetzungen, um das ganze Gesellschaftssystem ins Wanken zu bringen, meint die Soziologin Cornelia Koppetsch.
  http://sz-magazin.sueddeutsche.de/texte/anzeigen/43404/Freiheit-ist-kapitalistischer-Mainstream

  -og ikkehvidrocken må vi ikke glemme :-)

  Maid In Japan (husk hovedtelefoner!)
  https://www.youtube.com/watch?v=Uds7g3M-4lQ

  Kommentar by anno — 14. august 2015 @ 16:15

 14. Her er nogle mere rigtige sætninger, som Elisabeth Friis burde have fremsagt:

  “Der kan derfor være store blinde vinkler eller hele emner, som ikke bliver taget op, fordi ensrettede venstreorienterede mænd og kvinder ikke anser dem for relevante”.

  “Der mangler i høj grad forskning af original karakter – niveauet er pinlig lav og ikke mindst kvindelige forskere bidrager til at trække niveauet ned, fordi de mere søger efter gruppekonsensus end efter originalitet.”

  “I dag tilbydes de studerende ikke en mangfoldighed af mulige tilgange til de problemer, de arbejder med, fordi forskere lukker af i snævre venstreorienterede temaer.”

  Samfundet bør i høj grad beskytte sig mod disse venstreorienterede forskningsmiljøer, for på de områder hvor man føjer sig deres konklusioner og anbefalinger, påføres samfundet alvorlige skader. Det gælder f.eks. emner som skole og undervisning eller kønsrelationer, hvor forskruede humanistiske forskere kører omgivelserne i sænk. Ikke mindst de mange kvindelige teoretikere, som er slået igennem de seneste 20 år i Sverige, har stået forrest i sproglige og politiske overgreb og i at opløse deres land og dermed i sidste ende at ødelægge forudsætningerne for deres egen forskning.

  Kommentar by traveler — 14. august 2015 @ 17:46

 15. Homosex er Unaturligt. perverst og klamt! Anus er ikke indrettet til andet end …at skide! Jeg er hamrende træt af, at venstrefløjsere skal pådutte os, at vi SKAL kunne lide muslimer, flygtninge og homser!! NEJ jeg vil sørme ej! Homoer kalder sig selv en minoritet, og heldigvis er de da – endnu – det, for ellers havde vi vel ikke et overbefolkningsproblem! Sex i ‘toeren’, og islam, dét er noget, vi skal kunne li’! Bvadr til begge dele! Det er en stupid verden!

  Kommentar by Løsriv Jylland! — 15. august 2015 @ 13:25

 16. Så de vil ikke læse Foucault mere? Nogle gange gør folk de rigtige ting af de forkerte grunde…

  Kommentar by Peter Lund — 15. august 2015 @ 15:38

 17. Alternativet til feminisme:

  https://www.facebook.com/justnationalistgirls

  Kommentar by Sigwar — 15. august 2015 @ 21:25

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper