4. juli 2009

Rapport fra Camp Wilders, Roskilde Festivalen 2009

Jeg er hjemme i Århus igen, lidt før tiden, men varmen kombineret med den udprægede venstreorienterethed var en tand for meget – lidt for store doser af begge. Herunder en række kommenterede indtryk fra den forgangne uge.

Che Guevara var som ventet overalt. På t-shirts, på tasker, som flag, som henna-tattovering, og værst af alt – en del af udsmykningen i den lokale bar (side om side med fredsduer). Derudover sås t-shirts med Formand Mao og latinamerikanske terrororganisationer af marxistisk observans.

I løbet af ugen blev der opsat klistermærker og plakater for diverse grupperinger fra overdrevet, alt fra Kirkeasyl til Socialistisk UngdomsFront (4. Int., Enhedslisten).

(blokere, sabotere, stoppe)

Grotesk var især et opklistret manifest for dialogprojektet ‘Kong Gress’, der bekæmpede racisme og “nedsættende ytringer mod specifikke religioner” – dog undtaget “sarkasme og humor”. Ytringsfrihed + sharia = dialog.

De fleste festivalgæster kom i store grupper, og indrettede sig i små lejre med hver sit navn og/eller tema. En del anvendte flag fra en række nuværende og tidligere kommunistiske diktaturer, herunder Sovjetunionen og Cuba. Hvor ideologisk det så er, er uvist, men et symbol på trivialiseringen af kommunismens forbrydelser var det ikke desto mindre.

Man skulle generelt lede længe efter ‘højreorienterede modsvar’ (Camp Wilders undtaget), men der var dog enkelte eksempler. En ung fyr var iført en Sarah Palin t-shirt, en telt-pavillion var påmalet “Hippiefri lejr”, og flere steder på hegn hang anti-Ahmedinejad plakater. En fyr gik med en Pinochet-lignende t-shirt, men der stod noget grimt om USA nedenunder, så det tæller vel ikke rigtigt.

(“Not red – not racists”, hmm)

I en hippie-bod kunne man få lavet t-shirts, og vi bestilte et par påskrevet “I love Uriasposten”. Er det ikke “noget fascistisk”, spurgte damen undrende – ‘Dem der kalder os venstrefascister’, fortsatte hun indigneret (og indforstået) til min slesvigske ven, der smågrinende overbeviste hende om, at de skam skulle bruges til en anti-fascistisk kampagne.

Jeg talte iøvrigt kort med tyskeren, der ophængte Iran-plakaterne, og han fortalte, at han for tre år siden lavede en lignende med Bush. Han så ingen selvmodsigelser, og t-shirtsælgeren var af samme kaliber. Fascister er højreorienterede der fører demokratisk debat. Anti-fascister er folk der fysisk konfronterer højreorienterede. Et par dage efter oplevede jeg ved selvsyn maskerede ‘anti-fascister’ (se evt. her).

Socialistisk UngdomsFront (SUF, den socialistiske knytnæve) syntes det var sjovt, at få folk til at urinere på statsministeren. Medierne åd det råt, se eks. video på eb.dk. Ingen problematiserende eller forholdt sig til det venstreradikale ophav og det underliggende politiske budskab. For perspektivering, så sammenlign med mediedækningen af Århus-nazisters plakater mod socialdemokratiske Nikolaj Wammen.

Trods faldende købekraft, var der (for en århusianer) mange svenskere, og der herskede i det hele taget en behagelig multikulturel stemning. En Camp Wilders-gæst bemærkede, at landets islamiske minoritet ikke var repræsenteret, men jeg så nu et par drenge hoppe over hegnet, og DR havde da også iscenesat indslag med et par arabere: Pirat-tv: I, II og III. “Det er meget dansk”, siger den ene – og tysk, og svensk, og norsk, og hollandsk, og finsk…

Går man i byen i Århus midtby, så kan jeg ikke undgå at løbe ind i ubehagelige situationer. På festivalpladsen var stemningen yderst afslappet og det overraskede mig positivt. Mange var fulde hele tiden, og det var ikke småting der blev drukket.

(Skilt: “Mata inte djuren”)

Skaterne havde deres egen område, og her hang vi ofte ud.

Jeg kom ikke for musikken, og hørte alt inkluderet – ti minutters rock med ukendt band, det meste af Nick Cave, og højdepunktet – Oasis sent fredag aften.

Skønne aften- og nattetimer med masser af gode motiver.

Afslutningsvis kan det nævnes, at Slesvigeren var tæt på at blive stemt hjem efter mistanke om radikale sympatier. Allerede på førstedagen blev han set spise humus, senere tog han gladeligt imod en skovbærcider fra et par piger. Midt på ugen underholdt han lejren med anekdoter fra fester med Uffe Elbæk, altid iført cafe latte’rlige metroseksuelle briller. Det er sådan det starter.

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/6952/trackback

22 Comments »

 1. Ja, vejret har været perfekt til festival – men Kim Møller på Roskilde? Nej, du skulle prøve Copenhagen Jazz festival, det er sagen!

  Kommentar by Winston — 4. juli 2009 @ 20:58

 2. Hej Kim. Det har været perfekt vejr og det er nogen superfede billeder du har taget. Cool rapport.

  Angående skinheads, og din kommentar “not red, not racist… hmmm”, skulle du måske læse lidt op på hvad skinheads er. Skinheads er ikke nazister/racister. Skinheads er en punkkultur (som stammer fra de engelske arbejderkvarterer). Jeg var til en koncert på Christiania og så flere skinheads i klassisk outfit (dr martin, små opslag, hvide t-shirt, røde tynde seler, kronraget). De kunne sagtens være i fred, da de andre punkere og christianitterne godt ved, at det er en afart af punk, og ikke nazister / racister. At nazister så har taget nogen af deres mikrosignaler er en anden historie. Men de rigtige skinheads er bare punkere.

  Kommentar by Thomas — 4. juli 2009 @ 21:36

 3. -> Thomas

  Det skal nok være der findes ikke-røde, ikke-racistiske skinheads, men jeg tvivler ærligt talt på at subkulturen skulle trives i en dansk provinsby, eller i Danmark overhovedet.

  I oktober 2005 præsenteres en Rasmus Krogsøe som en fynsk tradskin. http://www.fyens.dk/article/548395:MixBix–Skinheaden-fra-Verninge – under et år efter fortæller samme avis, at han er gået fra Dansk Front fordi de er for bløde: http://www.fyens.dk/article/684594:Indland-Fyn–Dansk-Front-mister-fynske-topfolk

  De punkere du har set på Christiania er ganske givet røde punkere.

  Kommentar by Kim Møller — 4. juli 2009 @ 22:12

 4. Skinheads dukkede op som arbejderklassefænomen i England, men før punken blev opfundet, tilbage i slut-60erne. De slog sig bare på punk, da den kom frem.

  Til at starte med var de upolitiske, men det ændrede sig i slut-70erne. Dels begyndte britiske højreradikale at hverve i miljøet, dels kom der en strøm af mellem-og overklasse-wannabes, der var nemme at hverve af tilsvarende venstreradikale. Efterhånden blev miljøet domineret af de to ekstremer.

  Der har i hvert fald indtil for få år siden været en meget lille miljø af upolitiske skins i København, nationale, men ikke-racistiske. Er man ikke i miljøet hører man bare aldrig om dem.

  De typer der har været på Christinia har været SHARP-skins, den venstreradikale afart.

  Henrik

  Kommentar by Den anden Henrik — 4. juli 2009 @ 22:54

 5. ja, ja og 1 maj er du vel ræverød… vendekåbe ;)

  Kommentar by ZaraTushria Abdullah Mohamed Olsen — 4. juli 2009 @ 23:10

 6. Hej Kim, velkommen tilbage..

  Det går ikke du bruger Kim Poulsen som vikar… Han ødelægger det hele for os!

  Kommentar by Martin — 4. juli 2009 @ 23:36

 7. Årh, han er da ok , det er da fint nok med vikarer når det er nogen der kan holde gang i bloggen.

  Kommentar by PeterBr. — 5. juli 2009 @ 00:20

 8. Det er da fedt nok med Roskildefestivalen og sårn. Lille småborgerlige (Roskildefestivalens diametrale modsætning ) Roskilde, tjener halvdelen af årsindtægten på 10 dage.

  Som eks-roskildefest-abe, tænker jeg bare: Giv folket øl og fisse/pik og de tænker ikke så meget mere over hvad fanden de siger ja og nej til.

  Hvorfor er det så naturligt i vores demokrati, at være så ligeglad med hvad man rulles ind i og at prisen for hygge er sygdommen: Politisk korrekthed og Sozi-adfærd?

  Jep!-rønnebærrene er sure..

  Kommentar by Rendegraveren — 5. juli 2009 @ 01:41

 9. Det sjove ved punk er at det er meget konservative, republikanske stemmende fyre som Johnny Ramone (Ramones), Lee Ving (Fear), Glenn Danzig (Misfits), og Bobby Steele (Misfits) der var dem der var med til at starte og udvikle punken, engang i midten af 70’erne.

  Den blev desværre meget politisk i 80’er. Det resultere i át vi i dag har alle de højreekstremistiske klon-bands fra ungdomshuset. Kedeligt, talentløst musik med monotone, ensrettede budskaber.

  Kommentar by Zepahupcoptimos — 5. juli 2009 @ 02:52

 10. -> Kim

  Ikke desto mindre var det skinheads :-). Og de er altså ikke racister – og det er folkene bag den fotograferede badge heller ikke.

  Hvorvidt dem jeg mødte var røde eller ej, det ved hverken du eller jeg. Jeg snakkede ikke med dem og spurgte dem ikke. Jeg var der selv – og jeg er heller ikke “rød”.

  Ingen kan automatisk forudsætte, hvad folk er, fordi de har noget bestemt tøj på på et bestemt sted – pas på med det!

  p.s. Da jeg skulle betale 37 kroner for en Thy pilsner i baren, kaldte jeg dem for “kapitalister” – det fik vi megen sjov ud af.

  Kommentar by Thomas — 5. juli 2009 @ 04:36

 11. Kunne være fedt, at lave en youtube video med Ahmadinejad spillet – når de nu har givet os idéen med Lykke spillet – bare sådan en tanke jeg fik;-)

  Kommentar by Sigwar — 5. juli 2009 @ 08:21

 12. Flotte billeder og gode iagttagelser, hr. Møller. Personligt ville jeg ikke begive mig ind i sådan en abegrotte, om jeg så fik tilbudt store penge for det.

  Var det ikke en idé til næste år at arrangere en dansk kultur-konservativ sommerfestival med lødig underholdning, men også folkelighed, øltelt osv. På Skamlingsbanken, Ejer Bavnehøj eller et andet passende sted.

  (Jeg kender svaret: God idé, tag dig sammen og gør det!)

  Kommentar by Crass Børsting — 5. juli 2009 @ 09:00

 13. P.S. En meteorologisk/forureningsmæssig vinkel på Roskilde Festivalen:

  http://www.dmi.dk/dmi/stoev_fra_roskilde_blaeser_vidt_omkring

  Kommentar by Crass Børsting — 5. juli 2009 @ 09:05

 14. Punkere findes i alle slags. Konservative, libertarinske, liberale, og socialistiske. Og de mere angressive som de ungdomshuske, rød-rebelske, nazier/skins. Nå med tilbage til “nyhederne”:

  http://jp.dk/indland/indland_politik/article1742879.ece

  Mere radikalisme og DF-had fra Ritzau, her over Jylland-posten.

  Uh, jeg savner sådan en borgerlig, konservativ regering, in fact vi aldrig har haft én. Jeg ville ønske folk fik pressefrihed, og ikke skulle tvinges til at betale til nogle vi var uenige i. Jeg ville ønske folk fik styrket deres ytringsfrihed, så de kunne tale frit uanset hvad de sagde, uden at frygte. Jeg ville ønske at forbryderne blev straffet fremfor ofrene, som gang på gang ryger i fængslet for at udøve selvforsvar for at redde deres deres kære, deres ejendom, og deres liv. Jeg savner virkelig en regering med visioner, og målsætninger, som ikke bare spiller med på venstrefløjens pibe.

  Kommentar by Zepahupcoptimos — 5. juli 2009 @ 11:11

 15. Jeg kan godt lide det gule skilt hvor der står ”Tobaksrygning i staldområdet forbudt” (foto nr. 22) Roskilde festivalen er da om noget Danmarks største (musikalske og hedenske) grisefest – for både venstreorienterede og det modsatte. Hvis der er noget danskere er gode til, så er det at holde nogle gode, afslappede og våde fester – uanset politisk ståsted. Det har vi været siden tidernes morgen – siden Gyldenbørstes første grynt..

  Det næstsidste i rækken af fotos er et rigtig godt. Det får festivalens telte til at svæve som ufoer – som noget anderledes, og hævet over den almindelige dagligdag. Hvilket Roskilde festivalen i den grad da også er. Rigtig godt foto og i det hele taget en god reportage fra et sted og et arrangement som jeg ikke havde troet at Uriasposten ville bruge sin tid og energi på. Det er slet ikke en ringe oplevelse at blive glædeligt overrasket.

  Noget andet er: Jeg kan desværre ikke komme til at læse noget som helst på bloggen Snaphanen. Hverken læse eller kommentere noget. Kan I? Har Snaphanerne problemer med teknikken igen?

  Kommentar by Janne — 5. juli 2009 @ 13:24

 16. Det er ganske morsomt at der stort set ikke er en eneste indvandrer på Roskilde-festivalen. Det er jo lidt ligesom med ungdomshuset. Når venstreorienterede fester er det altid uden “mangfoldighed” – og skulle det lykkes at finde en mørklødet så er det en der er fuldstændigt assimileret.

  Der var iøvrigt et fin kronik af Krystalnat-bog forfatteren (XXX Andersen) i JP for nogle dage siden som også omtaler venstrefascisterne.

  Kommentar by Superman — 5. juli 2009 @ 13:33

 17. Janne, nej, snaphanen kører normalt.
  Det er efter sigende, ifølge dem selv, et problem med IE7, men det lyder lidt søgt, men mindre nogen har haft held til at lægge noget IE7-hæmmende ind.

  Kommentar by svartiljanne — 5. juli 2009 @ 18:33

 18. Selvfølgelig er vold stort set ukendt på Roskilde – der kommer jo meget få højrenationale ;-)

  Kommentar by Århusianer — 5. juli 2009 @ 23:49

 19. 19.
  Højrenationale som i indvadrene? ;)

  Kommentar by Zepahupcoptimos — 6. juli 2009 @ 03:23

 20. 17

  “svartiljanne”

  Hvad betyder IE7? Jeg vil gerne gøre Snaphanerne opmærksomme på problemet, men kan ikke se deres kontaktadresse på bloggen. Vil du eller andre hjælpe mig med at få den?

  Kommentar by Janne — 6. juli 2009 @ 11:06

 21. Som den anden Henrik skriver, skinheads dyrkede fra starten klassiske arbejder-forstads-dyder. Vist allerede før hippier og den slags. Punken opstod som en klar modbevægelse til hippier. Autonome var ikke opfundet dengang. At punken senere skulle blive politisk, feministisk og vegansk, ville de oprindelige punkere have korset sig over.

  Kommentar by Casper | Borgerlig bums — 1. juli 2010 @ 03:01

 22. Jeg savnede et billede af Camp Wilders, men nu har jeg forstået det. Det er jer der er Camp Wilders. Af sikkerhedsgrunde er det måske bedst at vente, men jeg håber vi får billeder at se når Roskilde er overstået.

  Kommentar by Casper | Borgerlig bums — 1. juli 2010 @ 03:02

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper