15. maj 2016

Roger Scruton i Danmark: “Nationalfølelser er naturlige for os. De knytter os til vores hjem…”

Roger Scruton har haft en travl pinse i Danmark med arrangementer i regi af Cepos og Trykkefrihedsselskabet. En af de skarpeste nationalkonservative filosoffer, der måske ikke er helt så underholdende som Mark Steyn, men omvendt går et spadestik dybere kulturhistorisk. Martin Krasnik satte ham stævne i Deadline i går, og minsanten om ikke DR2 vælger at skilte ham som ‘konservativ filosof’. Isoleret set rigtigt, men jeg husker ikke Deadline tidligere har givet ideologiske etiketter til gæstende intellektuelle.

Da revolutionære Slavoj Zizek var i Deadline for nogle år siden, fik indslaget titlen ‘Den vilde filosof’. Filosoffer til venstre for midten analyserer nøgternt, filosoffer til højre spreder ideologiske betragtninger. Det fordummende, er jo sådan set, at Scruton på ingen måde var en omvendt Zizek. Han lagde ud med vendinger der klart satte ham i analytikerens rolle: “De britiske EU-skeptikere følger meget stærkt…” og “… du tager fejl efter min mening.”

Krasnik var afdæmpet, og fik ikke et ben til jorden. Indslaget kan ses her. Mere hos Snaphanen. Talen kan ses på Youtube.

(Roger Scruton modtager Sappho-prisen i Trykkefrihedsselskabet, 14. maj 2016; Foto: Snaphanen)

Martin Krasnik, DR2: Hvis du vælger at stemme nej i juni, er det et nationalistisk nej?

Roger Scruton, filosof: Ikke nationalistisk, men nationalt.

Martin Krasnik: Hvad er forskellen?

Roger Scruton: Nationalisme er en ideologi der er aggressiv over for verden udenfor. Nationalfølelser er naturlige for os. De knytter os til vores hjem, vores naboer og venner. Dem har vi brug for, hvis vi skal have et frit samfund og en retsstat.

[…]

Martin Krasnik: … hvis der bliver flertal for at forlade EU i juni. Kan man så sige, at det er et bagudrettet og ikke et fremskridtsvenligt valg?

Roger Scruton: Ja, det siger man, men hvad betyder ordene ‘bagudrettet’ og ‘fremskridtsvenlig’? Vi fik nok af den sprogbrug, som Sovjet prøvede at proppe ned i halsen på os. ‘Det småborgerlige demokrati er reaktionært. Folkets demokrati er fremskridtsvenligt.’ Jeg mener, at alle, der bruger ‘fremskridt’ (progress) som noget positivt bør have hovedet undersøgt.

Oploadet Kl. 10:43 af Kim Møller — Direkte link14 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/73495/trackback

14 Comments »

 1. Ja det var en stor fornøjelse at høre deadline med RS. Krasnik stillede de sædvanlige “begavede” spørgsmål, og fik fine svar, som stoppede hans revolverjournalistik. RS er en af de helt store filosoffer i vor tid, som har gennemskuet hele den kulturmarxistiske march gennem institutionerne, som universiteterne har været underlagt siden 1968. Jeg venter nu kun på en god kommentar af Kasper Støvring. Han er vor mand og forstår helt ind til benet, hvad det det er RS siger. Tak igen til Lone Nørgård forleden, som leverede en fin artikel om RS.

  Kommentar by Tim Pallis — 15. maj 2016 @ 11:17

 2. Så simpelt kan det siges,og så simpelt kan rød logik skydes ned:

  Roger Scruton: Nationalisme er en ideologi der er aggressiv over for verden udenfor. Nationalfølelser er naturlige for os. De knytter os til vores hjem, vores naboer og venner. Dem har vi brug for, hvis vi skal have et frit samfund og en retsstat.

  Måske noget Københavnerne burde tænke lidt over set i lyset af de nylige tumulter på Islams Brygge

  Kommentar by Anonym — 15. maj 2016 @ 11:37

 3. På trods af at jeg opfatter mig selv om ‘nationalkonservativ’, eller hvad man nu skal kalde det. Vil jeg da gerne lige slå et slag for Zizek. Det kan godt være, at han siger han er kommunist, og at han trækker de marxistiske traditioner osv. Men han har faktisk nogle glimrerende pointer omkring ‘flygtningekrisen’ og det multikulturelle samfund. Pointer, som jeg kan forstå, også Torben Bech Dyrberg fra RUC trækker på i bogen ‘Multikulturalismens fælder’.

  Kommentar by Anders — 15. maj 2016 @ 12:09

 4. Scruton er ikke dum, og det er Boris Johnson heller ikke. Han sammenligner EU’s stilen efter én europæisk ’stormagt’ med Hitlers drøm om det samme – http://www.express.co.uk/news/uk/670421/Brexit-Boris-Johnson-London-Mayor-David-Cameron-Nigel-Farage-Yvette-Cooper-EU

  Kommentar by Andersine — 15. maj 2016 @ 13:46

 5. Møderne torsdag den 12. maj og lørdag den 14. maj fandt begge sted hos CEPOS, det sidstnævnte i Trykkefrihedsselskabets regi,

  Det er da en forrykket weekend.
  https://www.youtube.com/watch?v=2nTBNHwar5o

  http://www.cepos.dk/events/roger-scruton-gaester-cepos

  Kommentar by Peter Buch — 15. maj 2016 @ 14:04

 6. Lidt ot og dog:
  https://www.youtube.com/watch?v=_f8M8hL-OWA
  https://www.youtube.com/watch?v=b0A1agq2FIc

  Kommentar by Peter Buch — 15. maj 2016 @ 15:08

 7. De skarpeste tænkere findes i dag på den nationalsindede højrefløj. Selv fascisterne på venstrefløjen erkender dette http://www.uriasposten.net/archives/73433
  Det er fint at Roger Scruton har fået – og modtaget – Trykkefrihedsselskabets Sappho-pris. Det kaster glans over begge parter.

  Kommentar by monse — 15. maj 2016 @ 15:14

 8. ‘Konservativ’ er ikke en ideologisk etikette, men en seksuel, der skal fortælle de unge kvinder i fertil alder, at han og de, der orienterer sig efter ham, er ‘klamme’.

  Du er ‘klam’, hvis du citerer Scruton. Det var det, DR sagde med etiketten. Og det var også nødvendigt at kommunikere det ud, for Scruton er kendt for at være skarp. Men er altså ‘klam’.

  – – –

  Kommentar by Morten - - - — 15. maj 2016 @ 15:54

 9. I en snart 5 år gammel spændende artikel
  http://synopsis-olsen.blogspot.dk/2011/10/hvad-eu-glemte-kulturen.html
  skriver Roger Scruton om EU:

  “For det var et projekt med en skjult dagsorden og den dagsorden var at ødelægge, og samtidig benægte de nationale realiteter. Og da nationerne er bærere af kultur, betød dette en benægtelse af kulturgrundlagene.

  Kulturelle kendsgerninger var simpelthen ubegribelige for Eurokraterne. Ved at tillade sig selv at fornemme kulturen, se det ville svare til at anerkende at deres projekt var helt umuligt. Dette ville ikke have så stor betydning, hvis de havde haft et andet projekt der kunne erstatte det. Men – som alle radikale projekter – blev EU undfanget uden en plan B.

  Derfor er det skæbnebestemt til at kollapse og i følget på dets kollaps vil det trække vort kontinent med sig.”

  Kommentar by synopsis-olsen — 15. maj 2016 @ 17:01

 10. Det er noget pjat at sætte lighedstegn mellem nationalisme og chauvinisme, som Scruton gør det. Men det er han vel nødt til, hvis han skal lykkes med at tale imod tidsånden.

  – – –

  Kommentar by Morten - - - — 15. maj 2016 @ 17:39

 11. Lidt fej er man vel nødt til at være …

  – – –

  Kommentar by Morten - - - — 15. maj 2016 @ 17:40

 12. “Nationalisme” er et skældsord i Danmark. Vi har andre positive ord, man heller bør bruge. Læs Geroge Orwells Notes on Nationalism

  http://orwell.ru/library/essays/nationalism/english/e_nat

  Kommentar by BB — 15. maj 2016 @ 17:58

 13. Enig med 12 BB. Problemet er at venstrefløjen har tilraget sig definitionsretten til mange ord som nationalisme, racisme, m. fl. i den toneangivende debat. Naturligvis kan man prøve at vriste definitionsretten fra dem, men så kommer diskussionen let til at handle om det og ikke andet. Det kan bruges som en måde at afspore en diskussion på. Jeg synes Scruton elegant undgik fælden.

  Kommentar by monse — 15. maj 2016 @ 22:36

 14. […] at de fleste ikke har rykket sig en meter siden 30′ erne. Om de “progessive” sagde Scruton i Deadline: “Jeg mener, at alle der bruger ‘fremskridt’  som noget positivt, bør have […]

  Pingback by Roger Scruton: Why Beauty Matters « Snaphanen.dk — 21. maj 2016 @ 22:48

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper