7. juni 2016

Mads Holger om kulturkanon-ambassadør Jens Christians Grøndahl og brandmajor Bertel Haarder

Venstrefløjen vandt kulturkampen i 1970’erne, og siden har dansk borgerlighed været en skygge af sig selv. Mads Holger sætter skabet på plads – Kulturel analfabetisme.

“… hos DR argumenterer Jens Christian Grøndahl for, at den kommende danske kulturkanon skal afspejle, at dansk kultur i høj grad oprinder i udlandet. Eksempelvis kan han fortælle, hvorledes demokratiet oprinder fra Grækenland ligesom selv frikadellen har anden oprindelse. Didaktisk belærer selvhøjtideligt forfatteren, at det er vigtigt, at den kommende danske kulturkanon ‘når ud over det rigide og forsnævrede identitetsbegreb, som især højrefløjen har dyrket meget’. …

Hvis vi lige bliver ved den græske tænkning, så repræsenterer Jens Christian Grøndahl utvivlsomt uden at være bekendt hermed den tænkning, som slægter den førsokratiske filosof Heraklit på. Det er tanken om, at alting flyder og grundet sin konstante bevægelse og omskiftelighed vanskeligt kan defineres. Denne tanke og dette verdenssyn blev netop korrigeret for ca. 2,5 tusind år siden af Platon og navnlig Aristoteles, hvis værker anskueliggør, at fænomener har særlige karakteristika, der udmærker dem som så. På samme vis kan man naturligvis også som et tænkende menneske tale om en særskilt dansk identitet, ligesom man kan tale om en særskilt tyrkisk, engelsk eller tysk.

Vi kan således også erfare, hvordan højvande og lavvande på skiftende vis tegner kystlinjen. Tag eksempelvis til Vadehavet, men det er jo en ringe tænker, der med dette in mente vil nægte muligheden af at kunne tegne et landkort, og dog er det rent kulturelt netop, hvad kulturminister Bertel Haarder har hyret Jens Christian Grøndahl til at gøre ved at udnævne ham til såkaldt kanon-ambassadør.

Dermed kan man egentlig også se med en vis grad af bekymring på Bertel Haarders placering i Kulturministeriet, for i dansk regering er dette blevet en retrætepost. Det er alment kendt, at vi her har at gøre med en åndelig efterlønsordning, og Bertel Haarder var da også om nogen manden, som af historien vil huskes for sin tid i en anden dannelsesmæssig sammenhæng, idet han gennem mange år sov på posten som undervisningsminister. Det var nu egentlig ikke, fordi han her udrettede noget videre galt. Han udrettede blot intet, hvilket nu videreføres til dansk kulturliv, som man i borgerlige kredse (herunder nok navnlig i Venstre) er komplet tonedøv over for. Bertel Haarder var således ikke pyromanen, der antændte den brand, som venstrefløjen fik rejst i vores undervisningssystem. Han var brandmajoren, der ikke gad rykke ud for at slukke ilden, hvorfor vi har med apatiske undladelsessynder at gøre.

Kulturel kompetence angår netop evnen til at navigere i det, der står mellem – og ikke på – linjerne, men i borgerligheden har man komplet opgivet at indlade sig herpå. Man er komplet ligeglad med, at Danmark omdannes til et Fraggelland, hvis blot man om nogle år måske kan få sænket topskatten blot en anelse.

Oploadet Kl. 01:35 af Kim Møller — Direkte link17 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/73992/trackback

17 Comments »

 1. Og under Bertel begår Statens Museum for Kunst historiereviosionisme: http://jyllands-posten.dk/kultur/billedkunst/ECE8738853/nationalt-museum-fjerner-ordet-neger-fra-kunstvaerker/

  Gud hjælpe os!

  Kommentar by Vagn Henning — 7. juni 2016 @ 05:20

 2. Bertel Haarder er blevet senil, tidligere var han kun liberal. Fra den liberale borgerligheds Wunderkind til bestyrer dødsboet over dansk kultur.

  Alt for mange som Bertel har troet sig nærmest olympisk udvalgte i kraft af et kvikt hoved tilsat selvovervurderet højskolefims.

  Når begge dele så ender med at fejle, det kvikke hoved er knap så kvikt, og højskolerne siden 1960’erne bare har været kulturradikale rugekasser – så ender vi, hvor vi, hvor vi står nu: Med et kultur- og museumsliv på idiotstade.

  Kommentar by Boethius — 7. juni 2016 @ 06:34

 3. “Apatiske undladelsessynder” er jo faktisk dækkende for hele regeringen i denne tid. Måske kommer der lidt symptombehandling her og der, men de store løsninger som feks fuldt asylstop eller bare helt simple ting som rent faktisk at udvise folk der er blevet udvist, det sker ikke. Regeringen er der ligesom bare for at være der.
  På det punkt forstår jeg faktisk udemærket frustrationen hos enhedslisten når de står der før et valg fuld af entusiasme og dårlige ideer, (men dog stadig ideer) og så kommer der sådan en stor træt gammel elefant ind og sætter sig i stolen i 4 år..
  Det vi mangler er et “blåt enhedslisten”, med yngre folk med nye ideer, eller bare nogen der rent faktisk tør handle på dem der allerede er der, istedet for de gamle trætte familiehunde der er lænket til EU og lever af godbidder fra samme sted.
  Jeg håber nye borgerlige lever op til deres navn, for der er i den grad brug for netop det.

  Kommentar by Per — 7. juni 2016 @ 06:53

 4. Bertel Haarder indførte ho som minister den nye 7-trins-skala i 2006, og i tidligere regeringer været med til at indføre uddannelsesinstitutionernes taxameterprincip. Begge dele har medført en devaluering af faglighed og selvovervurdering på studentersiden og en tilsvarende ansvarsløshed på institutionssiden.

  Summa summarum har det bidraget til alvorligt dyk i faglighed og motivation hos de studerende.

  Haarders eftermæle bliver ikke prangende.

  Kommentar by Boethius — 7. juni 2016 @ 07:03

 5. @Per: “blåt Enhedslisten” – en superfed netafor! Ja, det er det, der skal til, Front National og Danskernes Parti viser vejen.

  Kommentar by Boethius — 7. juni 2016 @ 07:07

 6. “metafor”

  Kommentar by Boethius — 7. juni 2016 @ 07:08

 7. “Han var brandmajoren, der ikke gad rykke ud for at slukke ilden”
  Jeg tror ikke, det var dovenskab – snarere som nogle skrive hans blåøjethed.
  Han har mere været en Biedermann, der har leveret tændstikkerne i naiv godtroenhed.

  Kommentar by britta due andersen — 7. juni 2016 @ 08:27

 8. Når Mads Holger konstruerer en analogi som noget der alene er fysisk og kosmisk betinget, men ikke mindst infantilt fortolket i hans ignorante forståelse af geodætiske arbejdsmetoder og standarder, så udstiller han sig endnu en gang som det vrøvlehoved han er. Menneskets kulturforståelse og formidling vil nemlig altid være en kombination af fysisk betingede rammer og de biologiske betingelser som deraf følger.

  Med andre ord giver det kun mening, at beskrive kulturel idenditet, også den særegne, ud fra hvad der akkumuleret er erfaret, og ikke hvad man tidligere mente. Altså for, at blive i infantile analogiske eksempler, så ville et landkort fra 1600 tallet selv om det teoretisk var konstrueret med moderne teknologi, ikke give et retvisende billede af nutidens kyst og grænsedragninger, hvilket igen alene ville kunne tilskrives en kombination af fysisk betingede hændelser og biologisk påvirkning…

  Kommentar by Pedersen — 7. juni 2016 @ 09:05

 9. Jeg er færdig med Venstre.

  Helt færdig.

  De har med deres vælgerbedrag og deres bevidste passivitet i den seneste regeringsperiode, gjort langt mere skade end gavn, og visse af deres frontfigurer virker mildest talt som om de har en skrue løs. (Søren Pind, Kristian Jensen og… Bertel Haarder.)

  Kommentar by Bror Lerbror — 7. juni 2016 @ 10:41

 10. @ 9 ENIG! Men jeg er også færdig med DF! De er nogle slappedaskere. Det eneste, der foregår inde på Borgen, er ævl og kævl, frem og tilbage, og en dag er det for sent at rette op på. Lad os se, hvad denne sommer bringer af uhyggeligheder i i-slams navn; hele Europa er allerede nu ved at miste fodfæstet, og alt sejler jo.

  Kommentar by Andersine — 7. juni 2016 @ 11:06

 11. Kan vi hermed konkludere at “8” Pedersen hverken går med hat eller om søndagen?

  Kommentar by bjarne Binee — 7. juni 2016 @ 11:20

 12. >10, Andersine;

  DF stemmer jeg kun på, hvis NB eller DS ikke bliver opstillingsberettiget.
  For ja, de har fandme også været noget bovlamme i den her periode. Jeg begriber ikke, hvorfor de ikke tvinger regeringen ind på en mere konstruktiv kurs – ellers kunne de med god samvittighed vælte den. Jeg mener: How could it possibly get any worse..? Men måske venter de faktisk på, at at af ovennævnte partier kan blive opstillingsberettiget..? Det vil utvivlsomt udradere De Konservative og gøre et markant indhug i Venstre, og så kommer der trods alt andre boller på suppen med – mindre Liberal Alliance pludselig går hard core i deres skabsradikalitet.

  Kommentar by Bror Lerbror — 7. juni 2016 @ 12:32

 13. #11 ;-)

  Kommentar by Odo — 7. juni 2016 @ 12:38

 14. At Bertel Haarder som kulturminister kritiserer Pia Kjærsgaard og Inger Støjberg for at være med til at indvie Jim Lyngvilds asatempel for nogle dage siden, og samtidig problematiserer det faktum, at asatroen er et godkendt trossamfund i Danmark, burde føre til en fyreseddel.

  http://www.kristeligt-dagblad.dk/kirke-tro/kendt-designer-og-kirkeminister-i-strid-om-asatro

  “Nu forstår jeg, at der er indviet et tempel på Fyn. Jeg kunne ikke drømme om at møde op”

  “Jeg kunne ikke drømme om at møde op”. Tænk sig hvis kulturministeren sagde det om en moske.

  Tværtimod holdte han tale til Nusrat Djahan moskeens 40 års jubilæum i 2007.

  Jeg tænker på Jobs ord:

  I er kun hyklere,
  kvaksalvere er I alle.
  Gid I ville tie stille,
  så kunne man tiltro jer visdom.

  Kommentar by Michael Jensen — 7. juni 2016 @ 13:42

 15. Bertel Haarders seneste påfund er den såkaldte Danmarkskanon.

  En socialdemokrat, Mette Bom, er kampagneleder for Danmarkskanonen.

  Formålet beskrives med en del slinger. Men det udtrykkes eksplicit, at man vil:

  (citat) “Bedre forståelse og integration
  En sådan bevidsthed kan på sigt skabe mere dannelse, selvforståelse og sammenhold – og bedre grobund for integration af – også nydanske borgere. Kulturministeren ønsker også, at kanonprocessen kan resultere i materiale/indhold, som kan inspirere undervisningen i skoler, gymnasier og højskoler, indfødsretsprøven og evt. UNESCOs liste over immateriel kulturarv.

  Formålet med kanonen er også at gøre det mere tydeligt, hvad der skaber vores nationale identitet og sammenhængskraft, at give os alle en bedre selvforståelse og dannelse og et bedre sammenhold samt gøre os til et folk med øget kulturel bevidsthed og fælles kulturelle erfaringer.” (citat slut)

  Her har vi så Søren Pinds “assimilation/integration” på spil igen. Og det skal altså forestille at være borgerlige! Man skulle tro, det var Modkraft, der sad i regering!

  https://www.danmarkskanon.dk/om-danmarkskanonen/

  Kommentar by Boethius — 7. juni 2016 @ 14:11

 16. Danmarkskanonen udsættes for kulturradikal musik på Folkemødet den 17. juni https://kalender.brk.dk/event/user-view/19703?redir=%23eidx_6:

  En palæstinensisk bøsse er “quizmaster”:

  Beskrivelse:
  Abdel Aziz Mahmoud er quizmaster, når Bertel Haarder sammen med politikere og meningsdannere dyster i ministerens Danmarkskanon. Ved deltagerne overhovedet noget om den danske kultur og værdier?

  Deltagere: Bertel Haarder, kulturminister, Kulturministeriet og Venstre. Marianne Jelved, MF, R. Mogens Jensen, MF, S. Rushy Rashid Højbjerg, forfatter og foredragsholder. Olav Hesseldahl, Stifter og projektchef, Ungdomsbureauet. Pernille Drost, Nationalbibliotekschef og vicedirektør, Det Kongelige Bibliotek. Abdel Aziz Mahmoud, journalist og tv-vært.

  Kommentar by Boethius — 7. juni 2016 @ 14:20

 17. #16 Kvalitetsniveauet er stærkt dalende, når araber-bøsser erstatter dansk kanoner.

  Kommentar by Odo — 7. juni 2016 @ 20:02

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper