11. oktober 2016

Vælgernes tillid til de ensartede politikere daler stadig

En ældre historie, men på baggrund af Nye Borgerliges nylige opstilingsberettigelse – og altså deltagelse i næste folketingsvalg – både aktuel og interessant. (og tragisk). Fra Politiko.

“‘Et epokeskifte,’ kalder Aalborg-professor Jørgen Goul Andersen udviklingen.’ ‘Reformer af efterløn, dagpenge, kontanthjælp, førtidspension og andet har skabt større utryghed blandt en stor gruppe af vælgere, og analysen viser en klar sammenhæng mellem utryghed og mistillid til politikerne.”

‘Vælgerne sætter ikke spørgsmålstegn ved de politiske strukturer og demokratiske institutioner, kun ved politikerne og deres gerninger,’ skriver han i sin analyse, som er en del af den nye bog ‘Fra krisevalg til jordskredsvalg’, som analyserer folketingsvalgene i 2011 og 2015.

Professorens konklusion er, at tilliden først og fremmest er dykket som følge af den økonomiske krise og de indgreb i velfærden, der har været foretaget siden 2010. Det slider tilsyneladende på troværdigheden. Tilliden til andre faggrupper har i perioden ligget nogenlunde konstant, så politikerne skiller sig altså markant ud.’

Om det også gør det til journalister og medier, kunne være interesant at vide – man kan tvivle på det. Uffe Elbæk siger noget fornuftigt: (!) ‘Der er ved at blive etableret en egentlig politisk klasse, som tænker på samme måde, har samme sociale, kulturelle og uddannelsesmæssige referencer og forstår problemerne på en meget ens måde.’

“En ud af fem folketings-politikere har enten aldrig færdiggjort en uddannelse eller haft et fuldtidsjob uden for politik. Helt præcis drejer det sig som 36 ud af de 179 medlemmer af Folketinget.

Man har altid kunnet fodre svin med alle de skolelærere, præster og folk, som har læst statskundskab, på Christiansborg. Hvorimod man stort set aldrig ser en revisor, direktør eller ingeniør i politik, siger en person med mere end 30 år i politik til BT. Lige nu er der eksempelvis 35 medlemmer af Folketinget, der har læst statskundskab på universitetet altså hver femte folketingspolitiker. ‘Medlemmerne af Folketinget har aldrig lignet befolkningen. Når politikere siger, at de er et repræsentativt udsnit af befolkningen, så passer det ikke’, siger forskningschef Roger Buch.” (BT, 2012)

Goul Andersen peger på økonomisk krise og indgreb i velfærden – i en anden Politiko artikel citeres afgående Socialdemokrat Mogens Lykketoft for at være ‘… ked af stop for kvoteflytninge.‘. Man ser det man vil se. Selv hvis man er et parti i problemer. Måske hænger de ting sammen.

(red. grafik fra ‘Større utryghed sender tilliden til politikerne mod bunden‘, Politiko, 25. september 2016)

Oploadet Kl. 00:55 af Oikonea — Direkte link13 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/76821/trackback

13 Comments »

 1. Politikerne skulle straffes for hver eneste dansker, der er blevet myrdet af de muhammedanere, som de bevidst har importeret, uden nogensinde, at have spurgt danmarks befolknimg, om vi vil have fremmede til Danmark. Politikernee har forårsaget de utallige tragedier, som danske familier må gennemleve, fordi magthaverne i deres uvidenhed og magtliderlighed, har fyldt Danmark med fremmede, som intet har at gøre her. Politikerne bør ligeledes straffes for al den øvrige kriminalitet, fremmede udøver: voldtægter, voldelige overgreb, røverier, tyverier m.m. Hver eneste gang en fremmeds navn kan sættes på en gerningsmand, har vi kun politikerne at klandre.
  Hvis ret skulle være ret (øje for øje og tand for tand), kunne vi tømme folketinget, gå tilbage i tiden, og samle de forrige snyltere fra christiansborg. Og måske så ville danske ofres familier have fået retfærdighed.
  Forbyd skat og forbyd islam.

  Kommentar by Nielsen — 11. oktober 2016 @ 03:13

 2. Wow, Uffe Elbæk har sagt noget relativt fornuftigt. Det må være første og eneste gang, det er sket.

  Kommentar by Henrik Petersen — 11. oktober 2016 @ 03:31

 3. Kollektivister kommer ofte med gode pointer. Sådan er det. Ikke mange andre end enhedslisten kritiserer de konstante angreb på internettets integritet.
  At de hævder at mere stat (skat og uddeling af disse stjålne midler, til alle mulige formål) er løsningen; er hvad, gør dem blinde.
  Hvad gør os blinde, er vores dogmatiske tro på gud konge og fædreland. Tog vi gud og konge ud af det konglumerat, ville vi være bedre rustet.

  Kommentar by Nielsen — 11. oktober 2016 @ 03:48

 4. Er den graf ikke lige lovlig optimistisk…??

  Kommentar by ny kommentator — 11. oktober 2016 @ 06:30

 5. Som du dog kan sige det:

  “… ked af stop for kvoteflytninge.‘. MAN SER DET MAN VIL SE. SELV HVIS MAN ER ET PARTI I PROBLEMER. MÅSKE HÆNGER DE TING SAMMEN.”

  Jeg kan ikke lade være med at muntre mig lidt over den måde du skriver det på… Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om at du mener det alvorligt, MEN… Som jeg læser det, er der sgu også lidt glimt i øjet. God humor, og TAK for det!

  Kommentar by Odd S. — 11. oktober 2016 @ 07:01

 6. Den her slags hjælper heller ikke på den almindelige danskers syn på politikerne
  http://www.mx.dk/nyheder/danmark/story/29693113

  Kommentar by redneck — 11. oktober 2016 @ 07:35

 7. >5 Odd S.
  Er det mig du kalder du?

  Kommentar by Nielsen — 11. oktober 2016 @ 08:23

 8. Politikerleden kom rigtig til udtryk da Fremskridtspartiet med Mogens Glistrup i spidsen stormede ind i folketinget, men blot for at få lov til at slå i en dyne, resten af folketinget holdt sammen mod Fremskridtspartiet der ville afskaffe den offentlige sektor så skatteyderne kunne beholde deres egne penge, der er intet der gør indtryk på de folkevalgte og deres embedsmænd, de kan ikke stilles til ansvar for noget som helst, det må være dejligt befriende at have et lønnet job hvor man ikke får mavepine af at tænke på hvor pengene kommer fra eller hvor lidt man har råd til at bruge, forbyd islam i Danmark.

  Kommentar by emmagad — 11. oktober 2016 @ 08:43

 9. Nye Borgerlige er det tætteste vi i Danmark pt kan komme på det amerikanske mirakel Donald Trump.

  Folket kræver et fundamentalt opgør med det sammenspiste etablerede politiske system af de samme gamle forrædere der kun tænker på at rage til sig selv og ødelægge Danmark og det danske folk med piv-åbne grænser og evig underkastelse for EU og oligarkerne.

  Kommentar by Holger — 11. oktober 2016 @ 09:06

 10. Danmarks mest ligegyldige justistminister sagde noget i dag.
  Jeg har allerede glemt hvad han sagde.
  mvh

  Kommentar by Hul igennem? — 11. oktober 2016 @ 16:07

 11. @ 7 Nielsen

  Nej, jeg kunne da ikke drømme om at tiltale Dem med ‘du’, hr. Nielsen. Min kommentar var slet ikke til Dem, hr. Nielsen. Det var en kommentar til indslaget af ‘Oikonea’!

  Læs de sidste par linjer, så forstår du…

  Kommentar by Odd S. — 11. oktober 2016 @ 20:10

 12. …øhh, så forstår DE.

  Kommentar by Odd S. — 11. oktober 2016 @ 20:11

 13. Politikerlede eller lede politikere?

  Kommentar by XXXXX — 11. oktober 2016 @ 22:33

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

 

 

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper