14. oktober 2016

Idehistoriker Jan-Werner Müller: Populisme er højreorienteret, anti-pluralistisk, autoritært, diktatorisk

Den tyske idehistoriker Jan-Werner Müller har udgivet bogen ‘Hvad er populisme?’, og er overalt i medierne i disse dage. Jeg kom for skade at se ham i gårsdagens Deadline, og han overraskede ikke – bogen er jo udgivet på Informations Forlag. Populisme var en ideologi, der handlede om at definere folket på en ekskluderende måde, og var hermed per definition højreorienteret. Venstreorienteret populisme eksisterede omvendt ikke, da venstreorienterede partier, der eksempelvis vil beskatte de rige, både var kritiske og konstruktive. Ikke som højrepopulismen, der bekæmpede pluralismen, og hvis de fulgte ‘deres idealer’ automatisk blev autoritært og diktatorisk. Intet mindre.

Deadline-værten Sigge Winther Nielsen, som jeg har skrevet om tidligere, bemærkede at Jan-Werner Müller godt kunne ‘virke lidt venstresnoet’. Når selv en DR-ansat kan se det, så er den gal. Indslaget kan ses her.

Jan-Werner Müller, idehistoriker: Jeg tror ikke, at der er nogen forbindelse mellem populisme og krav og øget medbestemmelse, mere direkte demokrati osv. Populister begynder altid med en symbolsk konstruktion af, hvem det ‘rigtige’ folk er. På basis af det udleder de den ene ting, folket tilsyneladende ønsker. Og ligesom Donald Trump ved konventet i sommer, siger de: ‘Jeg er jeres stemme’. Men det er en totalt teoretisk øvelse. Der er ikke behov for folkelig deltagelse. De er ikke interesserede i en åben proces, hvor folk siger, hvad de mener. Det er en symbolsk konstruktion. Selvfølgelig kræver den nogle gange en folkeafstemning. Men…

Jan-Werner Müller: Det er naivt at tro, at de partier ikke er i stand til at regere. Nogle gange påstår folk, at fordi de er protestpartier, kan de ikke regere, fordi man ikke kan protestere mod sig selv, når man først har magten. Eller at deres politik er så tåbelig, at den falder igennem med det samme. Det er forkert. Hvis sådanne partier kommer til magten og har tilstrækkeligt flertal, som fx Viktor Orban i Ungarn, vil de ændre de politiske institutioner, iht. deres anti-pluralistiske overbevisning. Så de gør det meget svært for oppositionen, fordi den mangler legitimitet. De modarbejder myndigheder, såsom forfatningsdomstole, og går i en autoritær retning, hvis de har magt nok. Har man en lille populistisk samarbejdspartner, betyder det ikke at de vil skabe et diktatur. Men hvis de kan føre deres idealer ud i livet, ser det skidt ud.

(Collage: Idehistoriker Jan-Werner Müller)

Oploadet Kl. 10:59 af Kim Møller — Direkte link24 kommentarer

The URI to TrackBack this entry is: https://www.uriasposten.net/archives/76979/trackback

24 Comments »

 1. Utroligt hvad disse såkaldte “eliter” kan lukke ud af varm luft.
  Det værste er at de bliver taget alvorligt i visse kredse.
  Han mangler bare “palæstinenser” tørklædet, så er han prototypen på de som der går tyve på dusinet af.

  Kommentar by Finn A.Skov — 14. oktober 2016 @ 11:21

 2. Ja, Sigge Winther Nielsen blev som bekendt berømt på at skrive en bog, hvor han i egenskaben “forsker” bragte en lang række løgnehistorier til torvs, der naturligvis straks blev adopteret af pinocchio-pressen og i dag står som mytologiske “sandheder”, bla. den med slettede emails og at spindoktorer kostede rundt med folks administrator-logins. Alle der har været i nærheden af systemet ved det ikke kan være sandt. Men Sigge er en positiv overraskelse på Deadline, virker faktisk til at være mere objektiv journalistisk artikuleret end sine journalist-uddannede kollegaer. Gætter det kun er et spørgsmål om pottetræning …

  Jan-Werner Müllers stunt virker på mig til at være et klassisk eksempel på “humanistisk forskning”. Selv Rune Lykkeberg måtte erkende at det kun “fungerer” på teoriplanet, det er en “begrebsdefinition” der falder til jorden så snart den konfronteres med virkeligheden. Jeg tror alle mere eller mindre ubevidst kender formlen : Opfind nogle træk som værende typiske for X, sig at disse træk opfylder definition Z, udelad eller bortforklar endvidere alting der strider med begge postulater – og så har man gjort X til eksponent for Z, man har en begrebsdefinition. Det handler tydeligvis primært om at legetimere et politisk standpunkt med “videnskab” mere end det handler om at falsificere en lødig samtidspolitisk teori. Ellers ville man jo ikke kunne undgå at trække f.eks Podemas med ind i en populisme-definition. Men selvom Podemas benytter billig retorik, kæmper for den lille mand imod eliten og bla bla, så er de ikke populister, for de hævder ikke at besidde en “oprindelig sandhed”, hvis jeg husker den forvrøvlede argumentation ret. Jo, det gør de da netop – de hævder at den oprindelige orden er ødelagt af EU, storkapitalen, tyske reformer og frihandel, og at de arbejder FOR alle dem der ikke repræsenterer den undertrykkende, trælbindende “new world order”-elite. Men det er alligevel udtryk for pluralisme, ikke populisme – og forskellen er udelukkende hvad Müller hævder er de forskellige partier og bevægelsers udgangspunkt.

  Kommentar by davidk — 14. oktober 2016 @ 12:34

 3. Ret sygeligt at man kan bringe et interview der egentlig ikke siger andet end “højreorienterede er onde og dumme”

  Kommentar by Phil — 14. oktober 2016 @ 12:49

 4. Et “rigtigt” folk er en “rigtig” kultur – d.v.s. NORMER og forventninger.

  Danmark og de øvrige vestlige nationer fungerer ved hjælp af en “rigtig” kultur. Andre steder findes større menneskegrupper, som accepterer, at en voksen mand gifter sig med en ni-årig pige. Det er en FORKERT kultur. Hvorfor? FORDI vi i Vesten kræver det og siger det! Derfor skal der ikke gives grønt lys for FORKERTE immigranter. Og heller ikke for FORKERTE politikere.

  Hvor svært kan det være?

  Kommentar by Torben Snarup Hansen — 14. oktober 2016 @ 12:58

 5. Tænkte ved mig selv, at vi i almindelig nok ikke tillægger en tysker så meget værdi i debatten, så han var uinteressant….Men ved nærmere eftertanke ved jeg jo godt, at det er tyskerne, som regerer Europa. Så det er vigtigt at høre tidsåndens blæst fra vores naboland. Ingen feje politikere tør alligevel gøre noget reelt ved situationen, før Merkel har talt.

  Kommentar by Britta Due Andersen — 14. oktober 2016 @ 13:19

 6. Den tyske idehistoriker Jan-Werner Müller har udgivet et underlødigt politisk “Oprop” der giver mindelser om en svunden tids retorik sydfra med stigmatisering af de “anderledes”. Er det mon noget i den tyske folkekarakter? Det reelle ved bogen ‘Hvad er populisme” er heldigvis, at kun de i forvejen frelste gider spilde penge ved at købe og læse den. Folk med blot 5 års skolegang gennemskuer øjeblikkelig sådan en sølle politisk kandestøber.

  Kommentar by pseudonym — 14. oktober 2016 @ 13:36

 7. 2.Churchill “Skyd hele banden, inden de myrder os”
  Du skal skrive: For mig må de godt Skyde hele banden, inden…..

  Pas på, der må ikke være opfordringer. Mit råd: Du skal skrive: For mig må de godt Skyde hele banden, inden…..

  Men idet du skriver, har du evig ret. Man bliver frustreret. Når Regering og folketing, samt den udøvende og dømmende magt ikke handler, og retter ind efter Grundloven (§67 & §69) in mente.
  For mig at se: Venter de på, at befolkningen selv tager initiativet til at gøre noget. Derfor siger jeg: Jo før des bedre, det kan KUN være forsent. !!

  Derfor se denne video, Uanset hvad: DER SKAL STRAMMES OP.!

  Link: https://youtu.be/t4SW8ptpwLI

  Titel: SR 1259 – A Last Desperate Plea from Brussels to Wake Up America!

  Europæiske politikere Samt forrædderen Hillary Clinton (Benghazi, Email og Foundation in mente), er båtnakker alle til hobe, Løkke og hele tinget er også i Hoben.

  Kommentar by Sindsro — 14. oktober 2016 @ 13:44

 8. Sender Danmarks Radio mon hele interviewet med Jan-Werner Müller? Eller har de vurderet at han er for farvet, til at det vil virke, at udsende hans venstreorienterede synspunkter? De viste kun to korte sound bites.

  Kommentar by Geert — 14. oktober 2016 @ 13:57

 9. Jeg så i starten Krasnik, fordi jeg kunne huske ham fra Weekendavisen som en OK skriver, der kun af og til floppede. Så blev det for tåkrummende at se ham i Deadline, hvor han lod sig spænde for DR’s knirkende karet.

  Så ofte Sigge Winther Nielsen som den ofte indkaldte unge-kommentator.
  Troede han var fra Politiken og havde overtaget, den lejlighed DR havde indrettet til Bo Lidegaard ved siden af studiet, så han hver dag kunne træde direkte ind i studiet og blive interviewet.

  En dag så jeg så Sigge Winther Nielsen sad på den anden side af bordet som studieværet!:-) Mine tæer krummer, når jeg ser ham i Deadline, så jeg er holdt op med at se det.

  Læste om venstrefløjens nye helt idehistorikeren Jan-Werner Müller. Afløser han den unge (!) franske økonom Thomas Piketty, der ifølge Information “måske har leveret den mest udførlige og betydningsfulde analyse af kapitalismen i dette århundrede”?
  Thomas Piketty afløste vel den venstreorienterede franske marxistiske halvgud Pierre Bourdieu? Før ham var det den britiske sociolog Anthony Giddens, der styrede den venstreorienterede redningsbåd?

  Jeg er ikke helt opdateret på disse venstreorientede blålys. De brænder ud som den llille piges svovlstikker og lyser kun kort som bevis på at socialisterne altid har haft ret alligevel. Jeg har nok overset nogen?

  Men i sig selv spændende at se marxismen dø langsomt. Det tager sin tid?:-)

  Kommentar by A-mad — 14. oktober 2016 @ 14:08

 10. En gang rygende baljepis, simple as that.

  Og medierne..? De hopper gladeligt med på vognen.

  Kommentar by Bror Lerbror — 14. oktober 2016 @ 14:31

 11. Hil, Kim Møller

  Hvor har du lært at være så dygtig til photoshop? Eller hvad bruger du af billedbehandling ellers? Skal til at starte en blog om islamiseringen af Sundbyvester Plads, og jeg synes du laver flotte montager, så byder du ikke lige ind med lidt input?

  Dansk Front!

  Kommentar by Mømler Kil — 14. oktober 2016 @ 14:48

 12. #12 – “off topic” http://www.uriasposten.net/nye-tips

  Kommentar by PBrad — 14. oktober 2016 @ 15:37

 13. Populisme giver som oftest bagslag men, at det er et særegent højreorienteret fænomen er næppe sandt. Desuden er begrebet højreorienteret efterhånden ret udvandet, og jeg syntes, at det er langt mere interessant hvordan bevægelser, der tager afstand fra kultur, politik og økonomisk elite eller ihvertfald er uendeligt langt væk fra eliten på disse områder, omtaler sig selv som nationale, konservative og borgerlige. At der er et populistisk element i disse anti bevægelser er åbenlyst men, at bevægelserne skulle være overordnet højreorienteret eller i det hele særligt politisk homogene i borgerlig, konservativ eller national retning, er netop ikke andet end et bedrag, der alene kan opretholdes grundet en populisme hvor indhold og substans er erstattet af retten til selvbedrag.

  Kommentar by Pedersen — 14. oktober 2016 @ 15:53

 14. Nu kan tyskere af historiske grund ikke lide ordet “folk”. I Danmark er det indtil videre uproblematisk. Studieværten indtroducerede dog ordet “venstreorienteret populisme” skal det siges

  Kommentar by Snaphanen — 14. oktober 2016 @ 16:19

 15. Så og hørte Jan-Werner Müller i Deadline. Overfor denne types skal nan altid huske, at de største tåber er dem, der samtidig er intelligente.
  pewani

  Kommentar by Pewani — 14. oktober 2016 @ 16:58

 16. Mange tabuer har historiske grunde, men Vilsk, Westergaard og Park vil aldrig pga. historisk betingede tabuer omkring “højrefløjen” blive glemt og marginaliserede, som tidligere tiders kulturpersonligheder og elite, men glemt fordi de er talentløse. Munk, W. Jensen og Kierkegaard var eller er såmænd ikke mindre kontroversielle end ovenstående “kulturelle” personligheder, men indholdet og substansen i deres værker såvel som virke, er i en helt anden elite der alle dage netop vil være pejlemærker for det elitære.

  Kommentar by Pedersen — 14. oktober 2016 @ 19:24

 17. Også P1’s pølsemaskine kværnede dette budskab ukritisk ud i æteren. Både interviewer og interviewet begyndte at belære lytteren med denne let-sarkastiske, bedrevidende stemmeføring, som er kendetegnende for den spejlblanke del af Venstrefløjen – som alene ved, at de er de “fede”. Og vi er de “klamme”.

  Jeg fik ikke fat i hverken studieværts eller “ekspert”s navn. Jeg måtte slukke. Det var for hård kost i det, der skal tilstræbe at være objektiv og oplysende radio.

  – – –

  Kommentar by Morten - - - — 14. oktober 2016 @ 20:00

 18. Pseudo-forskeren fortæller blot på en lang og indviklet måde at alle der ikke tænker som han er nazister.

  KISS – Keep it simpel, sucker!

  Kommentar by Santor — 14. oktober 2016 @ 20:26

 19. Populus og populi,
  fra plep til plop-
  giv folk et- flop.
  https://en.wiktionary.org/wiki/populus

  Kommentar by Peter Buch — 15. oktober 2016 @ 15:01

 20. https://www.document.no/2013/09/23/populisme-ogsa-et-venstrefenomen/

  Kommentar by Hodja — 15. oktober 2016 @ 17:48

 21. “Wir vertreten den wahren Volkswillen”, sagen Populisten. Populismus gibt es in Europa in ganz unterschiedlichen Ausrichtungen. In Griechenland und Spanien haben Linkspopulisten zahlreiche Anhänger, in Ungarn und Polen sind die Rechten stark. Demian von Osten (WDR) erläutert in einem Beitrag der Reihe #kurzerklärt, wie Populisten Europa erobern.

  https://www.youtube.com/watch?v=iU74kj0EuyM

  Kommentar by Hodja — 15. oktober 2016 @ 17:49

 22. Populisme=folkstyre=demokrati

  Kommentar by A-mad — 16. oktober 2016 @ 09:27

 23. Populisme=folkestyre=demokrati! Det skal føles helt ind i sjælen. Kæmp for det altid.

  Kommentar by A-mad — 16. oktober 2016 @ 09:30

 24. – ‘Mømler Kil’

  Bruger Gimp 2.8. Relativt nemt at få et brugbart resultat.

  Kommentar by Kim Møller — 16. oktober 2016 @ 19:25

RSS feed for comments on this post.

Leave a comment

Line and paragraph breaks automatic, e-mail address never displayed, HTML allowed: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denne weblog er læst af siden 22. juni 2003.

  

Vælg selv beløbBlogs


Meta
RSS 2.0
Comments RSS 2.0
Valid XHTML
WP


MediaCreeper